OTTEITA KIRJA-ARVIOISTA (päivitetty 2.10.)

2.10.2008

”Kelalla on ihmiskuvauksen suhteen herkkä nyanssien taju. Erityisesti miellyttää lämmin huumori, jolla Kela henkilöitään kuvaa.”

”Sympaattisen sisältönsä lisäksi romaani on myös rakenteellisesti onnistunut.”

Kimmo Rantanen, Turun Sanomat

”Lukijan suupielet kääntyvät väkisinkin hymyyn, kun Sorsa alkaa vilahdella taustalla kaduilla ja rappukäytävissä, ihan kuin minä tahansa henkilönä.”

”Kela liikkuu arkisella tasolla, mutta mukavista huumorin maistiaisista huolimatta lukemisesta jää vähän laimea maku.”

Ville Miettinen, Kymen Sanomat

”Tiivistämisen mestari kuljettaa taitavasti myös laulua pidempää tarinaa ja nivoo kaksi eri aikatasoa näppärästi yhteen. Sen lisäksi hän on oikeasti hauska! Lukija joutuu tosin välillä pinnistelemään ja venyttämään mielikuvituksensa rajoja ymmärtääkseen missä milloinkin mennään.”

”Kelan romaanin tarttunevat paitsi vannoutuneet fanit myös ne, joita miellyttää absurdilla huumorilla ilotteleva kirjoitustyyli. Kesä Kalevi Sorsan kanssa -kirjaa voi suositella etenkin nuorille aikuisille, joita Kela lienee ajatellutkin juonta rakentaessaan ja tyylilajia valitessaan.”

Marjo Tiitto, MTV3.fi

”Kelan kieli on selkeää ja taloudellista. Idea mielikuvitus-Sorsasta on hupaisa, mutta se ei oikein tahdo kantaa koko romaanin läpi.”

”Eräänlaisena viihteellisenä kolmikymppisten (miesten) sukupolviromaanina Kesä Kalevi Sorsan kanssa menettelee kyllä.

Pertti Avola, Helsingin Sanomat

”Kelan kerrontataito näkyy myös kirjassa. Parhaimmillaan hän on yhdistäessään arkista ja absurdia vähäeleisellä tavalla. Kesä Kalevi Sorsan kanssa on myös loppuun asti yllättävä kirja.”

Kesä Kalevi Sorsan kanssa on hyväntuulinen ja harmiton kirja tarinoiden ihmeellisyydestä, ihmismielen käyttämättömistä voimavaroista sekä ystävyyden ja ystävällisyyden tärkeydestä, mutta sen oivallukset eivät ole erityisen tuoreita.”

Salla Seuri, Uusisuomi.fi

”Harva kotimainen kirja on vetäissyt mukaansa heti niin täysillä kuin Kelan esikoinen. Hänen veijarimainen ja absurdi kerrontansa hauskuuttaa samalla kun esille nousee surullisiakin asioita. Kelan henkilögalleria on kiehtova.”

”Kela on nimenomaan loistava tarinankertoja – ja musiikista viis.”

Pirjo Nenola, Iisalmen Sanomat

”Kela on kirjoittanut oikein lupaavan ja omillaan toimeentulevan debyytin.”

”Romaanin melko reippaalla kädellä romantisoitua finaalia voisi pitää jopa imelänä ellei Kelan happy endissä olisi jotain niin vilpitöntä.”

Tommi Aitio, Kauppalehti

”Idean kehittyminen esikoisromaaniksi edellyttäisi edes yhtä seuraavista perusasioista: kielen tajua, sanomisen intohimoa tai taitoa oivaltaa kirjallisesti kestävä tarina. Jos nämä puuttuvat tekstistä, kustannustoimittajan pitäisi osata sanoa ei.”

Kesä Kalevi Sorsan kanssa on löysää höpötystä (…) tunnen yltyviä päänsäryn oireita ohimoillani, koska olen huomaamattani kirskutellut hampaitani.”

Saara Kesävuori, Aamulehti

”Kela on mainio ihmiskuvaaja. Sorsan puhetyyli ja maneerit ovat eloisasti hallussa. Eräissä kotibileissä tavattu suupaltti ja öykkäri Tony on huikean vastenmielinen tyyppi ja Markuksen spontaanit legendan heitot ovat hervotonta luettavaa.”

”Kelan kirjailija-avaus on viihdyttävä ja sympaattinen, mutta draaman kaaressa on vielä hiottavaa. Loppuratkaisu jää turhan siirappiseksi ja kliseiseksi, mutta kokonaisuutena Kesä Kalevi Sorsan kanssa pitää sisällään lupauksen erinomaisesta tulevaisuuden kirjailijasta.”

Petja Savoila, Keskisuomalainen

”Kelan teksti on minusta sujuvaa, nokkelaa ja elävää. Kirjoittajasta tulee myös kuva, että tämä aidosti seuraa yhteiskuntaa ja sen tapahtumia. Kirja tempaa hyvin mukaansa ja sen haluaa lukea “yhdellä siemauksella”. Ei tämä mestariteos ole, mutta ei tätä lukiessa aika ihan hukkaankaan mene.”

Kirsi Piha, Lukupiiri (kirjallisuusblogi Helsingin Sanomien verkkosivuilla)

”Tykästyin aikanaan Kelan Nummelaan siinä määrin, että ostin levyn, mikä on paljon keski-ikäiseltä naisihmiseltä. Saman tekijän esikoisromaaniin suhtauduin näin ollen odottavasti ja kiinnostuneesti, enkä voi sanoa pettyneeni. Kela kirjoittaa sujuvalla kynällä, ja hänen tekstiään ryydittää soveliaan kuivakka, absurdi huumori.”

Kesä Kalevi Sorsan kanssa on teos, jonka voisi kuvitella uppoavan nuorisoon(kin). Mielestäni sen voisi tyrkätä luettavaksi ainakin ysiluokkalaisille. Se on hyvä ajankuva, ohjaa humaanien arvojen pohtimiseen ja on ennen kaikkea hauska!”

Anuirmeli Sallamo-Lavi, Etelä-Suomen Sanomat

”Kela kirjoittaa nykiviä lauseita, ja vaihtaa aikamuotoja tiuhaan (…) tyttöihin ihastumiset ja naiivi tulevaisuuden suunnittelu on kerrottu herkästi ja lämpimästi. Sen sijaan oman paikkansa hakeminen maailmassa, viinan juonti vanhempien selän takana sekä nahistelu grillijonossa eivät tunnu luontevalta puuhastelulta kolmekymmentä täyttäneille miehille.”

”Kyynistä aikuista nämä kuviot ja tunnelmat eivät ravista.”

Anssi Lehtimäki, Pohjalainen

”Kelan punoma rakenne on herkullinen, ja se saa lukijan odottamaan, mihin kertoja tarinan vie.”

”Mikä parasta, Kela saa silti pohtimaan, miten kukin on ympärilleen maailmaansa rakentanut. Lopulta kirjasta paistavat läpi perusarvot, joita on hyvä tavoitella: toisten huomioiminen, rakkaudelle uskoutuminen ja itseensä luottaminen.”

Teemu Lampinen, Ilkka

”Idea on loistava (…) Anssi Kelaa sopii siis onnitella jo siitä. Varsinkin, kun toteutuskaan ei ole ihan kehno. Tarina onnettomuudessa muistinsa menettäneestä Johanneksesta herättää tiedonhalun ja kerronta on samalla lailla jouhevaa kuin esimerkiksi Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolaisessa.”

”Mutta ei lukukokemuksesta ihan kivuitta selviä, siitä pitävät huolen päälle liimatun oloiset ”syvällisyydet”, pahviset henkilöt, dialogin ja kuvausten kömpelyys sekä ajallisten siirtymien kakofonia.”

Sanna Kangasniemi, Image

”Kela etenee lyhyin kappalein. Teos muuttuu alun lievän tyhjäkäynnin jälkeen jänteväksi ja koukuttavaksi.”

”Kela on kiinnostava kirjoittaja. Hän luo jännittäviä hahmoja ja kirjoittaa hauskaa, eteenpäin vievää dialogia. Kesä Kalevi Sorsan kanssa on onnistunut kirjallinen avaus.”

Marika Riikonen, Hämeen Sanomat

”Myönnettävä on, että kirjaan tarttui vähän epäilevällä asenteella: taas yksi julkkis kuvittelee olevansa kirjailija. Kirjan jälkeen voi todeta, että Kela on kirjoittanut oikein mainion esikoisen, ja jos hän jaksaa vielä paneutua kirjoittamiseen, hänestä voi tulla kirjailija.”

”Kelan tekstistä välittyy tarinankertomisen riemu, joka on käynyt valitettavan harvinaiseksi; useimmat kotimaiset esikoiset kun ovat nykyisin äärimmilleen hiottuja, kirjoittajakoulutuksessa puurtaneiden nuorten ihmisten tylsiä tekstejä. Kela yhdistelee tarinaansa jopa piirroksia ja valokuvia, ja yllättävän hyvin nekin toimivat.”

Merja Turunen, Warkauden Sanomat

”Kela kuljettaa romaanissaan kahta tarinaa toimivasti rinnakkain. Mielikuvitus ja todellisuus sekoittuvat kiinnostavalla tavalla, melkein kuin lukisi aikuisille suunnattua satukirjaa. Huumoriakin kirjassa riittää.”

”Johanneksen sekä henkistä että fyysistä toipumisprosessia on kiinnostava seurata, joskin koko romaanin tapahtumissa olisi tiivistämisen varaa.”

Mia Lindström, Länsiväylä

”Kelan debyyttikirja on silkkoa, jota kovat kannet pitävät kasassa. Tätä ei julkaisisi Erkkokaan, ellei kannessa komeilisi vetävä nimi.”

”On epäreilua muita kirjailijaksi haluavia kohtaan, että julkkikselta vähän sinne päin riittää koviin kansiin. Kustannustoimittajan olisi pitänyt pistää Kela kynäilemään kirja uusiksi. ”Tiivistyksen mestari” olisi saanut karsia rönsyjä reilusti.”

Hanna Sirniö, Kainuun Sanomat

”Kelan teos on viihdepitoinen juoniromaani, joka ei kyseenalaista sukupuolirooleja eikä yhteisiä ikäkausitraumoja. Tekstistä ei kannata etsiä suurta filosofista ulottuvuutta. Jos Nick Hornby tuntuu älylliseltä, sitten Kelakin on.”

Kesä Kalevi Sorsan kanssa ei ole mitään korkealentoista taideproosaa. (…) Kelan kirja kuitenkin pitää sen minkä lupaa. Tarina kulkee kuin K-juna Keravalle.”

Lauri Sihvonen, Parnasso

”Kelalla on tarinankerronnan taito. Kirjoitusasultaan teos ei ole mitenkään erikoinen, teksti töksähtelee ja huojuu niin, että välillä hirvittää. Tästä huolimatta kirjassa on imua. Kun tekstiin tottuu löytyy teoksesta yllättävän paljon sisältöä.”

”Ennen kaikkea Kesä Kalevi Sorsan kanssa on viihdyttävä teos, joka ei jätä pahaa makua jälkeensä.”

Anni-Helena Leppälä, Kansan Uutiset

”Kela kirjoittaa jouhevasti ja jo sanoittajana kunnostautuneen henkilön osaavuudella. MItään klassikkotasoista tekstiä Kesä Kalevi Sorsan kanssa ei kuitenkaan ole, vaan sopivalla tavalla sujuvaa ja aika ajoin näppärän oivaltavaa. Kela viljelee osin tuttuja juttuja, mutta niiden kautta kesäisen sympaattisesta tarinasta muodostuu houkutteleva.”

Veli-Matti Henttonen, Salon Seudun Sanomat

”Anssi Kelan Kesä Kalevi Sorsan kanssa on mainio esikoinen. Ensinnäkin se on hulvattoman hauska. Hullu, absurdi huumori naurattaa ihan oikeasti. Toiseksi se on syvä kuvaus kolmikymppisten miesten kipeän lämpimästä ystävyydestä, joka on alkanut koulukiusattujen poikien lyöttäytymisestä yhteen. Kolmanneksi se on komea kasvukertomus, matka siihen ytimeen, joka ihmisen on sisuksistaan etsittävä.”

Annamari Saure, Me Naiset

”Kelan tyyli on kepeä, maanläheinen, helppotajuinen ja sopivissa paikoissa nokkela. Sukkeluuksissa miehen tosin kannattaisi olla varovainen: siinä saattaa laiha liha tummua, kun alkaa tunkea samaan korsuun tervojen ja paasilinnojen kanssa.”

”Vaikka kokonaisuus jättää hieman löperön vaikutelman, idea edesmenneestä pääministeristä kallonsisäisenä valaisijana on hyvä: meissä jokaisessa saisi asua pieni sorsa.”

Matti Riekki, Rumba