Forum 2002-2013

Mari 16.9.2010 17:52 Turun ja Tampereen ilmaiskeikat 2010 Jotta tuo Facebookin "sotatila" hiukan rauhoittuisi, niin laitetaan tänne hyvässä yhteishengessä turinapaikka molempien kaupunkien keikkavieraille. Onko Turun keikka vain treeniä Tamperetta varten vai onko Tampereella enää unisia ja eltaantuneita muusikoita rämpyttelemässä Turun loistosettiä uudestaan?

Sotatila saattaa syttyä, jos keikkasettiin päätyy jälleen ÄMP eikä Harhaa. Muistini mukaan Tavastian ilmaiskeikan äänestyksessä biisit päätyivät tasalukuihin ja ÄMP veti pitemmän korren. Eräitä muitakin toivebiisejä on... ja yleisöhän maksaa hyvästä jukeboksista... huonoista biiseistä tulee miinusta, harvinaisemmista biiseistä plussaa. :D Tuolla voi jokainen äänestää, ellei ole vielä täyttänyt kansalaisvelvollisuuttaan.
Mari 23.9.2010 7:54 Tervehdys Tampereelta! Täältä majapaikkani aulasta, joka sijaitsee suunnilleen Kellyn kartalleni kirjoittaman Klubin L:n kohdalla. Ulkosalla aloitettiin katutyöt noin kello kuusi, joten yöunet jäi taas vähiin, mutta eiköhän tässä jotain raportintynkää silti irtoa. (Näemmä on ehditty kaivaa jo puoli tietä auki tänä aamuna.)

Pahoin pelkäsin, että Tampere ei yllä Turun tasolle kingimäisyydessä, ja niin asia näköjään virallisen Facebook-kommentin mukaan oli. Tämä oli aistittavissa, vaikken Turun keikalla toissapäivänä ollutkaan (olin Wienissä). Ensimmäinen merkki hillitystä ilmapiiristä oli se, kun bändi asteli lavalle 21.03, yleisö ei reagoinut mitenkään, mikä hiukan huolestutti. Se ei kuitenkaan johtunut siitä, että paikalla olisi ollut vain se Aamulehden povaama kourallinen väkeä - ei suinkaan - Klubille oli tullut mukavasti väkeä ujon uteliaina musiikkia kuulemaan, ei missään määrin riehumaan. Vieressäni lavan edessä patsasteli harrastelijakitaristikolmikko, jotka olivat ennen keikkaa sitä mieltä, että yleensä mitä enempi efektejä, sitä huonompi kitaristi. Anssin houkuteltua yleisön voimalliseen yhteislauluun Puistossa-jälkimainingeissa heput totesivat jo että "vittutääonkova!". Lavallakaan ei riehaannuttu ihan äärimmilleen hikeen, vaan juuri sopivasti, mm. Antti tanssi jotain tiputanssin tapaista ja Anssi hyppi tasajalkaa. Soittivat aivan äärettömän hyvin. Millakin lähti kolmantena biisinä varsin äkäisesti Uni-introsta ja päättyi herkullisesti (muistaakseni) Sultans of Swingiin, joka veti oksat pois kaikilta soittotaitoja epäileviltä tuomailta. Ei voi kuin ihailla bändiä, olivat loistavassa vedossa, ihan joka iikka, ja pääosin vielä samassa tahtilajissa. :) Muistan jokaisen tekemisistä sellaisia hetkiä, jolloin sai iloisesti yllättyä - siellä mm. kokeiltiin jotain uusia pieniä juttuja, jotka toimivat.

Biisilista oli tietysti parempi kuin Turussa, no doubt. :D Klo 21.03-23.18 kuultiin seuraavaa:
1. Huuto
2. Uni-intro
3. Milla + Sultans of Swing
4. Kaveria ei jätetä
5. Sormus (huutotoive)
6. Rock-unelma (huutotoive)
7. Puistossa + yhteislaulu (huutotoive)
8. Faijan haamu (listabiisi)
9. Karhun elämää (huutotoive)
10. Kissanpäivät (listabiisi)
11. Mikan faijan BMW (huutotoive, pistettiin Mika tuleen - ilman sytkäriä)
12. Jennifer Aniston
13. Kuolematon laulaja (Anssin soolo koskettimilla)
14. Älä mene pois (Anssin soolo koskettimilla)
15. Kipinöitä (Anssin soolo + bändilopetus)
16. Rva Ruusunen
17. Rakkaus on murhaa (listabiisi)
18. 1972
19. Aamu
20. Vanha biisi (listabiisi)
21. Albin Stenman (Antin toive)
22. Nummela
---------- (feikkiencore, takahuone liian kaukana)
23. Mies ja meri (huutotoive)
24. Nolla (kylttitoive) + vuokranmaksuspiikki ennen biisiä
25. Kaksi sisarta (huutotoive)
26. Harhaa (listabiisi) + lopuke by Anssi & Antti

Anssilla oli taskussa lista viidestä biisistä, jotka oli luvattu soittaa. Oikeastaan ainut, jota tuosta kattauksesta (hiukan liian optimististen Tähtilaulun ja Puistolan lisäksi) puuttui, oli Laulu petetyille. Olisi sopinut encoreen. Ihme ja Loukussa jäi siis taas soittamatta, mutta se ei varsinaisesti yllättänyt. Mutta ainakin neljä Anssin tuotannon lempparibiisiä samalla keikalla on niin paljon, että en voi missään määrin valittaa, varsinkin kun lopetusbiisinä oli loistava Harhaa! (Kertokaa pliis joku, mikä se Harhaan jälkeen tapailtu biisi on, tunnen sen, mutta en tiedä sen nimeä!) Suurkiitokset myös Nollasta! Kuolematon laulaja on aina yhtä hieno, enpä nyt ihan heti muista kuulleeni sitä klubioloissa legendaarisen Semifinalin keikan jälkeen kertaakaan. Toimi jopa paremmin tuollaisessa ympäristössä, jossa esiintyjä on lähellä yleisöään.

Toivottavasti bändi pääsi onnellisesti kotiin saakka, vaikka matka olikin ilmeisen töyssyinen. Ja toivottavasti siellä kolehtilippaassa oli jotain muutakin kuin niitä tiesmitä udmurtian kolikoita ja lounasseteleitä. :) Kiitän ja kumarran ja lähden suunnistamaan kohti juna-asemaa.
Johnny 23.9.2010 8:33 Harhaan lopussa ollut biisi oli Greensleeves

Soundcheckissä ehdittiin kuulla: Laulu petetyille, Huuto, Mies ja meri sekä Nolla.

Mainiossa vedossa oli tosiaan bändi. Yleisö oli jähmeää (kuuntelivat uteliaina ja taputtivat kohteliaasti). Paikalla oli kuitenkin varmaan useampi sata henkeä. Yleisö oli myös huomattavan selvin päin, ehkä siksi meno ei ollut kovin riehakasta.

Kuulin useamman kommentoivan, että oli positiivinen yllätys ja ettei varmaan jää viimeiseksi kerraksi Anssin keikalle meno. Markkinointimielessä siis varmaankin erittäin onnistunut tempaus.
Hilu 23.9.2010 14:31 Tamperelaisen Radio 957:n haastattelu 22.9.2010:

http://www.957.fi/index.php?mw=Anssi%20 ... 2156&cat=1
Mari 24.9.2010 17:20 Ah, Johnnykin olit siellä ja pääsit vihdoin todistamaan Kunnon Keikkaa! Jossain vaiheessa mulle tuli sellanen aavistus, että seisoit minusta takaoikealla. (En mä enää muista sun naamaa...) Sopisi hyvin, koska Gretsch-fanaatikkona todennäköisesti olit hakeutunut kitaran suhteen optimaaliseen paikkaan. ;) Ja yleisö oli todellakin erittäin selvin päin, mikä oli harvinaisen mukava ilmiö! Ois pitänyt meikäläisenkin vääntäytyä sieltä puolikuolleesta tilasta vähän aiemmin paikalle, jos ois vaikka kuullut soundcheckin...

Keikasta on vielä paljon mainittavan arvoista sanomatta. Esim. tällaisia detaljeja:
- Nummelan aikana Anssi kävi laulamassa Saaran mikkiin ja lähtiessään pörrötti hiuspehkoaan Saaran naamalle. Ville saapui pian apuun nyppimään hiuksia Saaran suusta. Mainiota tilannekomiikkaa!
- Unohdeltuaan joitakin sanoja Anssi totesi, että hän varmaankin tulee unohtelemaan vielä lisääkin sanoja, koska hän ei ole täydellinen. (Saara kuulemma on täydellinen!) Mm. Mikan faijan BMW:ssä meinasi Laurilta lähteä nirri hiukan liian aikaisin, Antin ilmettä oli mahtavaa seurata, kun hän silmät pyöreinä tarkkaili, miten Anssi paikkaa tilanteen. Sujuvasti sekin paikkautui, Anssi on treenannut.
- Faijan haamussa Antti kunnostautui lausumalla möreällä äänellä faijan vuorosanat "Siell on tupakkaa eikä lainkaan syöpää", mikä ainakin artisteja ja allekirjoittanutta kovasti nauratti.
- Nummelan jälkeen todettiin, että takahuoneeseen on liian pitkä matka, joten yleisön mielialaa tiedusteltiin huutoäänestyksellä. Anssi pyysi kaikkia niitä huutamaan "ei", jotka ei halua enää kuulla lisää. Hetken hiljaisuus, sitten joku huusi "Joo!", mikä Anssia hymyilytti. Sitten hän pyysi kaikkia niitä, jotka haluaa kuulla lisää, huutamaan "ei" ja saikin kunnon kieltokuoron. Siihen vielä parit perinteiset "Onko teillä kova meininki?" "Ei mitenkään erityisen kova!!!", johon Anssi totesi olkiaan kohauttaen, että "harmi".
- Mikan faijan BMW toivottiin sanoin "Pistettäiskö jo Mika tuleen?" mikä oli Anssin mielestä kovin vetoava tapa toivoa. Seuraavassa hetkessä bändi haeskeli jo sytkäriä.
- Karhun elämää ennen viitattiin Pakkahuoneen suuntaan "Me menestyttiin aika hyvin", Albin Stenman (Antin toive, siinä tais ne tiputanssitkin tulla) omistettiin taas Chilen kaivosmiehille ja Vanhan biisin alussa Anssi julisti, että nyt ollaan aikakoneessa - hän näki yleisössä mm. olkatoppauksia ja isoja hiuksia.
- Nollassa oli taas erittäin hevi loppurytistys, Anssi hyppi pitkään tasajalkaa ja vahti Kellyn rummutusta, totesi biisin jälkeen jotain tyyliin "noin sitä pitää". (Ai Nollaa treenattiin soundcheckissäkin, piti sit kuitenkin pihdata sitä noinkin loppukeikkaan... ja sittenkin sanoa että "kai sekin on pakko soittaa". Oikein hämäläistä jännitystä.)
- Anssin mukaan Harhaa oli kenties paras versio ikinä. Sanoisin, että paras versio pitkään aikaan - juuri sopivassa suhteessa herkkyyttä ja jyristelyä - mutta 2003 konserttisalikiertueella oli parempia. (lue: happoisempia) Tosin eipä se viimeisin konserttisaliversiokaan huono ollut tässä puolisen vuotta takaperin.
- Ennen Nollaa Anssi mainosti Facebookiaan ja piti puheen siitä, miten ois ihan kiva, että yleisö jättäisi jotain kolehtia. Se menee hyvää tarkoitukseen, kuten heidän ruokaansa, vuokranmaksuun ja Saaran elatusapuihin. Mainitsi vielä, että turkulaiset kunnostautuivat antamalla noin 3 euroa per nenä, mille buuattiin. Ehkä juuri siksi Tampere veti rahasampona pitemmän korren?
- Anssi aplodeerasi yleisön Puistossa-kertsilaululle, jota vedettiin itse biisin jälkeen. Kieltämättä kuulosti siltä, että porukka ei ollut ensi kertaa keikalla, kun loppukin osattiin venyttää oikeaoppisesti. Hämmentävää.
- Uni oli todella todella kaunis, kiitos sen soittamisesta! Lyhyestä virsi kaunis! Bändi veti ensimmäiset 3 biisiä yhteen pötköön, vasta sitten Anssi alkoi puhutella yleisöä, koska joutui virittämään kitaraa. (Tarkoitus oli vetää samaan putkeen vielä Kaveria ei jätetä.) Myös ROM toimi mielestäni keskivertoa paremmin ja sisälsi kunnon rytistelyä.

Nyt kun Tampereeseen on riittävästi etäisyyttä, voin paljastaa senkin, että kuuntelin majapaikkani vessasta käsin iltakahdeksan tienoossa käytyä keskustelua, jossa nuoren naisen ääni intti vastaan useille miehille siitä, että Anssi Kela on hyvä. En tiedä päätyivätkö miehetkin keikalle (keikalla oli mielestäni miesvaltainen yleisö?). Joka tapauksessa Anssi Kela vilahti vielä aamullakin keskusteluissa.
Johnny 24.9.2010 20:22 Jep, siinä takaoikeallahan minä. Oli tosiaan kunnon keikka tällä kertaa. Vaikka jokunen "toivebiisi" jäi soittamatta, niin eipä tässä oikein voi valittaa. Instru-Uni yhdistettynä Millaan oli kyllä herkkua Gretsch-friikille, kuten tietysti koko keikkakin. Ei nyt heti tule mieleen parempaa kitarasoundia. (Pulliaisen Esalla on tietysti omansa ja erilaisensa loistava soundi).

Saaran nauru Anssin kangerrellessa sanojen kanssa sai hymyn huulille yleisössäkin. Anssin kosto hikisillä hiuksilla oli julma :)

Soitto kulki hyvin ja soundit olivat kohdallaan. Miksaaja oli tehtävänsä tasalla. Ja kyllä Anssi laulaakin osaa vaikka itseänsä vähätteleekin. Varsinkin pianolla säestetyissä soolokappeleissa ääni pääsi ns. oikeuksiinsa. Hienoja vetoja.

Kannatti ajella pohjanmaalta asti kuulemaan. Kiitos!
Johnny 26.9.2010 16:42 Sujuvan aasinsillan kautta laitetaan tänne täysin asiaankuulumatonta linkkiä. Anssihan veteli Millan loppuun Sultans of Swingiä, ja siitä tuli mieleen että pistin oman Gretsch Sultan of Swing pätkän youtubeen vajaa pari vuotta sitten. Swing alkaa n. 0:50 kieppeillä.

http://www.youtube.com/watch?v=lGswSL1f0Ak