Videoblogi, osa 1: Erakko

| Tagit: | Aiheet: Musiikki, Videot | Kirjoittaja:

Vietin tämän viikon erakkona mökillä, kumppaninani vain kitara. Erakoitumisen taustalla oli halu kirjoittaa rauhassa uusia lauluja seuraavaa levyä varten. Kuvasin luonnon syleilyssä tämän pienen videopäiväkirjan, olkaa hyvä:

Tämä on ensimmäinen video sarjassa, jossa seurataan viidennen albumini valmistumista.

Kommentit

 1. Mahtavaa! Kiitos kovasti Anssi! Nättejä melodioita.

 2. Viimeinen biisi aivan loistava, jos tuo ei eksy levylle niin huutava vääryys!

 3. Hitsi, kun on erityisen veikeä tuo eka biisi! Vaikka kaikki nuo kuulosti loistavilta!

  Armi varmaan otti erakon ilolla vastaan kotiovella!

 4. Vikan biisin kertsi jäi hyvin soimaan kalloon 🙂

 5. keskimmäisessä oli jotain ideaa, muut aika diibadaabaa
  ei jatkoon.

 6. Onko Anssi jo päättänyt, että lähteekö bändi mukaan tämänkin levyn tekoon studioon vai suoritetaanko homma yhden miehen voimin?

 7. Tällaiset päätökset tehdään tuonnempana, nyt kasataan vielä materiaalia.

  Juuri tuossa ynnäilin, että uusia biisejä on tällä hetkellä kaikkiaan 17. Niistä viisi putoaa suoraan pois, eivät ole riittävän hyviä.

  Jäljelle jää tusinan verran lauluja, määrä riittäisi helposti albumiin. En kuitenkaan ole vielä ihan varma muodostuuko juuri tuosta tusinasta sellainen kokonaisuus, jonka haluaisin julkaista. Voi olla, että täytyy vielä tehdä lisää… Säädön määrä on vakio.

 8. Kiinnostavan kuulloista!

  Päätätkö itse, onko laulu riittävän hyvä, vai onko sinulla toinen pari korvia apuna tuomitsemassa?

 9. Yhteistyössä noita valintoja sitten tehdään. Yleisesti luotan kappalevalinnoissa jopa enemmän muiden korviin kuin omiini. Itse sitä on kuitenkin jossain määrin sokea (tai tässä tapauksessa kuuro) tekeleilleen.

 10. Jo sitä onkin ylistetty, mutta viimeinen värssy tosiaan rokkasi! Anssin levyt ovat aina pitäneet sisällään erilaisia biisejä – sekä rauhallista että reippaampaa meininkiä – ja siksi levyt ovatkin todella mielenkiintoisia. Erittäin hienoa, että viidennelle levylle näyttäisi syntyvän värikästä tarjontaa!

  Vuosien saatossa olen huomannut, että kappaleissa, joista pidän, on usein hyvät sanat. Hyvä sanoitus saattaa pelastaa vähän kömpelömmän melodiankin, mutta huonoa sanoitusta on hankala saada paikatuksi muilla musiikin elementeillä. Kun kyse on lauletusta musiikista, lyriikoiden täytyy toimia, muuten ei meikäläisen mielenkiinto herää. Anssi on mainio sanataituri, ja biisien tarinat ovat puhuttelevia ja eläviä.

  Tiedä häntä, mistä Dr Oetker -pizzoista nämä biisit on ammennettu, mutta tämän videopätkän perusteella viides levy näyttäisi olevan oikein hyvällä mallilla.

 11. Mahtavaa settiä! Tuli tuosta vikasta biisistä mieleen Jimmy Pagen muistelmia Jeff Buckleyn keikalta:

  Someone heckled him from the audience – ’Stop playing that heavy stuff!’ – but he made the perfect reply: ’Music should be like making love – sometimes you want it soft and tender, other times you want it hard and aggressive.’ I felt he paid us a great compliment with his music in that style.”

  tämä siis JeffBuckley.comista.

 12. Tuossa random improvisaatio biisissä joka lähti G:stä kuullostat ihan Jim Carreyltä! Propsit!

 13. Noi kolme biisii oli niin hyviä että tuossahan tulee niin tajuntojapäräyttävää että junatkin hyppivät raiteiltaan ja ostoskeskuksissa ihmisten tärykalvot valuttavat verta. Sanoisin että aivan upeeta kamaa. Et sitten kuse noita siellä studiossa. 🙂

 14. Yleensä suosin tuon voin luomuversiota (vihreä pakkaus). Sitä ei kuitenkaan ollut saatavilla mökkireitin varrella, joten jouduin tyytymään tuohon normiversioon.

 15. Entä jos levy myy vain 1000 kpl?
  Levyn tekoon menee se 30 000, maksaako Sony sen?
  Paljonko pitää myydä levyn, että levy-yhtiö jää voitolle?
  ”Propsit” Sonylle tälläkin kertaa markkinoinnista?

 16. Elämme mielenkiintoisia aikoja! Jos saa toivoa niin ehkä toivon sitä että levyn tuottajaksi ja muusikoiksi valikoituu yllätysnimiä ja tavoitteeksi asetetaan häpeilemätön hittikavalkaadin ilotulitus jossa ei popmusiikin kliseitä säästellä. Tosin ensimmäisenä mieleen tulevat tuottajat eivät ole kovin yllättäviä: Jukka Immonen, Lasse Kurki, Markus Koskinen. Riku Mattilalle ei kiitos, Vilkkumaan levyn soundit ei kolahtaneet oikein itselle. Mustana hevosena Jori Sjöroos.

 17. eikka k.: toivon kanssa että nyt tehtäisi pelkkää ilotulitusta ja häpeilemätöntä hittikamaa alusta loppuun. Kuin Nummela mutta steroideissa ja piripäissään.

 18. @Kela Wani:

  Nykyisinä laihoina aikoina hyvin harvan levyn budjetti on enää 30 000 euroa tai sen yli. Eiköhän tuosta ole jouduttu tinkimään ainakin kymppitonnin verran.

  Albumien budjetit vaihtelevat suuresti. Ne riippuvat siitä missä äänitykset tehdään, millaisella ryhmällä (esim. muusikoiden määrä, onko erikseen äänittäjä ja tuottaja, vai hoitaako tuottaja myös äänittämisen), kauanko sessiot kestävät, paljonko satsataan markkinointiin… Erilaisia muuttujia on kosolti, siksi levyjen tuotantokustannuksille ei voida lyödä yleispätevää hintalappua.

  Näin ollen myöskin se myyntilukema, jonka ylitettyään levy alkaa tuottaa voittoa, on eri albumeilla eri kohdassa. Jos nyt vedän täysin hatusta jonkun luvun, niin veikkaisin tuollaisen 5 000 kappaleen olevan sellainen myynti, jonka jälkeen normibudjetilla tehty levy on plussalla. Tämä on mutua, ei faktaa.

 19. Kiitos vastauksesta!

  Taisit tehdä kakkos-albumisi lähes täysin itse. Maksoiko tuolloin levy-yhtiö sinulle palkkaa levynteosta?

  Koska olet moniosaaja, voit taas väsätä sen yksin. Joku vaan avuksi rumpusoundien kanssa 😉

 20. kiitos videosta, mielenkiintoista katsottavaa ja ennenkaikkea kuunneltavaa. Biisithän vaikuttaa mukiinmeneviltä. Tuo toka biisin ”meistä jää vaan jälkiä lumeen” oli oikein osuva siihen loppuun.

 21. Mites nuo tuolla tehdyt biisien muistiot? Siis miten tallensit ne? Puhelimella? Jollain H4:llä tms? Macille suoraan ja rumpukomppia päälle miettimään saman tien? Ja mites tuosta eteenpäin, mietitkö tarkkaan heti esim rumpukompit vai miettiikö sen joku muu? Kiinnostaa vaan sinällään, kun itse tallennan ideat nimenomaan puhelimen muistiin ja sitten rämpytän treeneissä nuotiokitaraversion muulle bändille ja sitä lähetään kehittämään. Mutta kuinkas sooloartisti/lauluntekijä toimii? Ei siellä punkan päälle kauheesti näkyny ainakaan mikkejä tms.

 22. Tallensin luonnokset uusista biiseistä iPadin GarageBand-ohjelmalla. iPadilla tein myöskin yo. videoraportin: kuvasin, leikkasin ja latasin YouTubeen – kaikki samalla koneella. Kovin ovat menneet käteviksi nämä vehkeet!

  Tein myöhemmin kotona biiseistä hiukan laadukkaammat tallenteet, mutta pitäydyin edelleen mies ja kitara -meiningissä. Sovituksellisia asioita tuumailen joskus tuonnempana, nyt annan biisien huilata jonkin aikaa ja kuuntelen ne sitten joskus taas tuoreemmin korvin.

  Niin, ja mainittakoon vielä, että käytin mökiltä palattuani vielä kolme päivää tekemieni tekstien hiomiseen. Ne ovat jo nyt melko erilaisia tuon videon versioihin verrattuna.

 23. Toivottavasti Kelan seuraava levy olisi aimo harppaus Haaveiden illan tyyppiseen metallifiilistelyyn. Jätetään ne pehmeät poppijutut ja keskitytään tiukempaan settiin. Kiitos, kumarrus ja takaisin kuuntelemaan Gates of Babylonia juutuubista. ROCK!

 24. Metallilevyä minulta on kyllä ihan turha odottaa — Anssi Kela ei ole metalliartisti. Ihan sama kuin pyytäisi Slayeria tekemään singer/songwriter-henkistä materiaalia. Ei se vain toimi, kukaan ei edes oikeasti haluaisi sellaista.

  Pidän kyllä kovasti hevimmästäkin musiikista ja sitä on todella hauska soittaa. Jos hevihammasta alkaa kolottaa liikaa, niin perustan sitten vaikka jonkun bändin sitä hommaa varten. Omalla nimelläni teen kuitenkin sitä mikä itselleni on kaikkein luontevinta.

 25. Ärsyttävää, että jollekin biisien teko on (ainakin näennäisesti) noin helppoa.

  Ihmeellistä, että biiseistä tuntuu silti tulevan todella lupaavia sekä sävelen että sanoituksen osalta.

  Eniten tykkäsin ekasta biisistä, tokassa oli elävää maisemamaalausta ja kolmannessa tosi lupaava kertsi.

  Jos saa rakentavaa kritiikkiä lausua, mua häiritsee kaikenlaisissa teksteissä kohdat, jotka pystyy tunnistamaan keksityiksi tai liiotelluiksi. Paras kirjoittaja ei kai jätä sellaisia kohtia ollenkaan, vaan osuu totuuden ytimeen lause lauseen jälkeen. Varsin haastavaa.

  Katsoin saman tien viisi kertaa, kun on näin kauan joutunut odottamaan tämän videon näkemistä ja biisien kuulemista. Ihanaa, että taas saadaan nauttia videopäiväkirjasta!

 26. Tykkäsin eniten tokasta biisistä, lumijutusta. Ihana! Vikassa se paineaalto särähti korvaan (mutta siihen varmaan tottuisi). Mun huomion kiinnitti heti ruuan vähäinen määrä. Jos noin vähillä eväillä syntyy kolme biisiä, niin voi vain kuvitella miten olisi vaikuttanut tosi hyvä salaatti ja jälkiruoka.Kotitekoinen kakku? Pasta kuulosti kyllä herkulliselta 😀

  Arvostan todella paljon tällaisia videopäiväkirjoja ja postauksia, tekee uuden musiikin odottamisesta ihan eri tavalla mielenkiintoista. Suuri kiitos! Aion katsoa vielä pari kertaa uudestaan!

 27. Hienoa, Anssi on niin pahasti urautunut tuonne musapuolelle että joudutaan kuuntelemaan näitä keskinkertaisuuksia varmaan koko loppuelämä ja journalistit ravaa perässä kun joku, joka joskus on yhden tai kaksi tarttuvaa biisiä kynäillyt liikuttaa jäsentään. Anssi, media on sun hyppysissä, älä viitti käyttää sitä hyväksi, ihan vain musiikin kuuntelijoiden edun nimissä. Tiedän että te molemmat hyödytte siitä, mutta sinulla on vastuu.

 28. Wov! Olipas lupaava tuo viimeinen rokkibiisin pätkä! Sitä odotellessa 🙂

 29. Osaatko tässä vaiheessa vielä sanoa, mahtuuko Kevät Tulee tulevalle levylle? Vai onko biisi unohtunut kokonaan? Muistaakseni Saara toi biisiin livenä mahtavat kosketinosuudet!

 30. Kuinkas nämä tämän Erakko-reissun biisit, tulikos yhdestäkään valmista kappaletta? Mahtuiko mikään uudelle levylle?

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.