Keikkarapsa: Meistä tuli autokauppiaita

| Aiheet: Yhteisö | Kirjoittaja:

Anssi Kela soolo la 17.8.2019 LänsiAuto, Espoo

Länsimetro muuttaa Espoota. Uusien asemien liepeillä olevat maa-alueet muuttuvat arvotonteiksi, joille grynderit pistävät uljaita kerrostaloja pystyyn. Näin Olarin ja Niittykummun välinen perinteinen, jo hieman ikääntynyt autokauppojen aluekin joutuu tämän muuttumisleikin pyörteissä väistymään leviävän asutuksen tieltä. Yksi tuon kulmakunnan vanhoista firmoista, LänsiAuto, on rakennuttanut itselleen uudet, entistä väljemmät tilat muutamaa kilometriä lännemmäksi Hannuspellon autoiluun liittyvien liikkeiden keskittymään ja ilmoittaa juhlivansa avajaisia elokuussa. Koko perheelle suunnatussa avajaisohjelmassa on Muumit, kakkua, kahvia, Muumit, ilmapalloja, Muumit, Anssi Kela ja Muumit – hetkinen, kelataanpa tuota ohjelmaa hieman taaksepäin. Oliko siellä tosiaan jotain tuttua mustaa pehmeiden valkoisten hahmojen seassa?

Paikalla on väkeä kuin pipoa, ja vapaata parkkiruutua saa hetken etsiä vaikka rakennuksen liepeillä on valtava pysäköintikenttä. Rakennusryhmäkin on iso, ja lähdemme ensin etsimään esiintymislavaa väärästä rakennuksesta. Onneksi jossain kakkukahvien käytävällä vastaan tulee kitarakoteloa kantava Anssi henkilökunnan edustajan seurassa, joten häntä seuraamalla löydämme perille Toyota-osaston nurkkaan rakennetulle lavalle. Sen edustalta löytyy tuttuja, joiden seuraan asetumme odottelemaan keikkaa. Tilaisuuden juontajat käyvät haastattelemassa fanien edustajaa (hyvin meni, Marjo!) ja kohta lavan liepeille alkaa kertyä lisää Anssista kiinnostuneita. Koko perheen tapahtumassa on tietysti runsaasti lapsia, joten osa meistä väistää hieman taemmas että skidit pääsevät kunnon näköetäisyydelle.

Anssi nousee lavalle, tervehtii yleisöä ja virittelee hetken kitaraansa. Hän ilmoittaa, että avauskappaleena on tarina siitä, kuinka ei tule rakastua yhtä aikaa kahteen siskokseen, lyö ensimmäisen soinnun ja kas, D-kieli on saman tien poikki! Anssi toteaa hieman hämmästyneenä että oho, eipä koskaan ennen ole kieli mennyt näin varhaisessa vaiheessa keikkaa, pyytää anteeksi ja kertoo, että häneltä menee pari minuuttia sen vaihtamiseen, sitten aloitetaan uudestaan. Hän päästelee samalla kieltä irti kitarasta, ja lavan edustalta ojentuu useampi käsi kohti tuota himoittua matkamuistoa. Anssi tyrkkää kielen lähimpään käpälään ja kyyristyy nurkkaan kielenvaihtohommiin juontajien palatessa lavalle viihdyttämään yleisöä.

Kohta kieli on vaihtunut ja keikka käynnistetään uudelleen. Kahden sisaren jälkeen Anssi kyselee toivebiisejä yleisöltä ja vaikka eturivistä huudellaan moniäänisesti Uudet autot, Anssi poimii mieluummin toiveita, joissa mainitaan tunnetumpia kappaleita ja siksi seuraavaksi kuullaan Ilveksen tarina. Keikka jatkuu Levottomalla tytöllä, ja sehän on tavallaan autobiisi, sillä sen sanoituksessa kauriit nuolee öisin autoja. Kahdessa sisaressa on huoltoasema, sekin on vähän kuin autoilua. Ilveksessä ei autoja ole, kuten ei seuraavassa kappaleessakaan, joka on Miten sydämet toimii? Siinä lennetään Australiaan, eikä autoilla sinne.

Viidennessä biisissä päästäänkin jo sitten oikein autoilun makuun, sillä se on Mikan faijan BMW. Anssi kertoo, että hänellä ei ole sen kummempaa suhdetta Bemareihin, vaan että juuri tuon merkkinen auto päätyi tähän tarinaan siksi, että BMW:n sai rimmaamaan sanoituksessa paremmin kuin vaikkapa Toyotan tai Opelin. Puolen tunnin setin päätösbiisi on 1972, ja sen sanoituksessa muiden ammattien lisäksi on sekä taksikuski että etenkin autokauppias, ja sellaisiahan tämä talo on täynnä! Anssi vielä muuttaa biisin sanoitusta siten, että kertosäkeen lopussa, joka normaalisti kuuluu ”ja tänään voidaan hetki olla kuninkaita”, me voimmekin tänään olla autokauppiaita!

Juontajat eivät laske Anssia heti poistumaan, vaan haastattelevat häntä hetken autoasioissa. Saamme kuulla, että silloin kun hän ei voi keikkamatkoillaan käyttää junaa, Anssi sompailee pitkin maanteitä 10-vuotiaalla perinteisellä perheautolla. Koska sähköautolla ei vielä voi kulkea Suomea päästä päähän, hän on harkinnut vakavasti hybridiin siirtymistä ja voisi olla kiinnostunut tämänkin liikkeen tarjonnasta. Lähin autokauppias singahtaa heti lavan sivusta toimittamaan käyntikorttinsa Anssille ja lupaa, että koeajo järjestyy vaikka saman tien.

Anssin häivyttyä bäkkärille me jäämme vielä hetkeksi juttelemaan keikasta ja autoista, mutta päätämme poistua ennen kuin Muumit lyllertävät seuraavan kerran estradille. Outo fiilis, kun keikka on jo ohi vaikka kello on vasta kaksi iltapäivällä! Yleensähän keikat ovat iltaisin, mutta nyt on vielä koko päivä edessä.

Settilista

Kaksi sisarta
Ilves
Levoton tyttö
Miten sydämet toimii?
Mikan faijan BMW
1972