Forum 2002-2013

Hilkka 9.11.2006 5:54 Akun Tehdas Oy Seuraavana on lainaus Talouselämä-lehden jutusta, joka koskee Akun Tehdas -nimen käyttöoikeutta


Eput voittivat riidan Akun Tehtaasta
Martti Syrjä voi taas rauhassa laulaa Akun Tehtaasta.
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

8.11. 17:17 Eppu Normaali Oy on vienyt voiton kiistassa, joka syntyi Akun Tehdas -nimen käyttämisestä.

Helsingin käräjäoikeus päätti, että nimi kuuluu yksin Eppu Normaalille, koska sanapari on Suomessa yleisesti tunnettu Eppujen tunnusmerkkinä. Lisäksi Akun Tehdas on vakiintunut Eppu Normaalin kaupalliseksi tunnukseksi jo 1980-luvulla.

Jupakka juontaa juurensa Ylöjärveltä Helsinkiin, jossa rekisteröitiin vuonna 1990 Akun Tehdas Oy -niminen pöytälaatikkoyhtiö. Yritys ilmoitti toimialakseen tiedotus- ja markkinointipalvelut. Todellisuudessa yhtiöllä ei ollut edes liikevaihtoa.

Eppu Normaali Oy vaati, että Akun Tehdas Oy:n käyttämä rekisteröity tavaramerkki pitää julistaa mitättömäksi, koska nimi vakiintui jo kauan sitten osaksi Eppu Normaalia. Yhtye on perustettu vuonna 1976, ja sen kolmas albumi oli nimeltään Akun tehdas. Levyjä, joihin Akun tehdas -teos sisältyy, on myyty yli 350 000.

Ylöjärvellä avattiin vuonna 2003 Eppu Normaali Oy:n omistama audiovisuaalisen tuotannon toimitalo Akun tehdas. Kyseessä on Pirkanmaan suurin av-alan yhteenliittymä, jossa on mukana toistakymmentä kuvaa, ääntä ja valoa tuottavaa yritystä.

Helsinkiläisyritys Akun Tehdas Oy katsoi oikeudessa, ettei Eppu Normaali Oy:llä ole nimeen tekijänoikeutta. Kyseessä oli sen mukaan tavallinen tunnus, joka ei edes ole kovin luova. Lisäksi sana Aku yhdistetään vastaajan mukaan useimmiten Aku Ankkaan eikä vanhaan kappaleeseen.

Käräjäoikeuden mielestä Akun tehdas on poikkeuksellinen ja erikoislaatuinen kappaleen nimi, joka on ollut osa Eppu Normaalia jo 20 vuoden ajan. Nimi on oikeuden mukaan yhä tunnettu merkki.

Oikeuden mukaan Eppu Normaali Oy:n toimitalo Akun tehdas ja samanniminen helsinkiläisfirma sekoittuvat helposti toisiinsa. Eppu Normaalin kannalta olisi vahingollista, jos helsinkiläisyritys alkaisi tarjota samoja palveluja samalla tunnusmerkillä, joka niin vahvasti kytkeytyy Eppuihin.

Oikeus päätti, että helsinkiläisyrityksen toiminimen rekisteröinti pitää kumota. Vastaaja joutuu maksamaan Eppu Normaali Oy:n oikeudenkäyntikulut, jotka kohoavat lähes 50 000:een euroon.

Kirjoittaja: STT
Trucido 11.11.2006 8:47 ok