Tätienergiasta

| Tagit: | Aiheet: Jumittelu, Musiikki | Kirjoittaja:

Termillä tätienergia on jokseenkin apea kaiku. Kun makustelen sitä suussani, niin ensimmäisenä mieleeni tulee taannoisella keikallani eturivissä ollut keski-ikäinen rouva, joka laittoi esityksen aikana muun yleisön ruotuun mäiskimällä vierustovereitaan käsilaukulla päähän. Siinä oli energinen täti. Seuraavaksi mieleeni tulee Jutta Urpilainen, mutta tarkistin hänen ikänsä internetistä ja totesin, että Jutta on minua kolme vuotta nuorempi – niinpä hän ei voi mitenkään olla täti, koska olen itse viriili nuorison edustaja.

Tätienergiaa on olemassa sekä positiivisesti että negatiivisesti varautuneena. Positiivinen tätienergia purkautuu esimerkiksi Rodoksen reissun tervetuliaisillassa halukkuutena opetella paikallinen tanssi. Negatiivinen vastaavasti kanavoituu esimerkiksi kitkerinä yleisönosastokirjoituksina. Tätienergian protonit ja elektronit risteilevät toisinaan samassa henkilössä ja tällöin yhdistelmä voi olla vaarallinen: painopiste positiivisen ja negatiivisen välillä saattaa vaihtua silmänräpäyksessä – eikä negatiivisen tätienergian räjähtäminen ole naurun asia.

Sanaa tomera käytetään yleensä tätien yhteydessä kuvaamassa heidän energisyyttään. Mielestäni onkin hieman harmillista, että tämä adjektiivi on varattu pelkästään tädeille. Lukisin kernaasti esimerkiksi urheilusivuilta, että Kimi Räikkönen ajoi tomerasti. Tai kuvatekstistä viihdesivuilla: Lordi tomerana.

Mitä tomeruudella ylipäätään tarkoitetaan? Itse määrittelisin sen kaiketi jotenkin näin: tomera on elämänsä ehtoopuolella oleva naishenkilö, joka ei suostu antamaan periksi, eikä huoli kenenkään apua (ks. myös topakka). Pyrkimys tomeruuteen onkin ehdottomia tätienergian muodostamisen perusedellytyksiä.

Mutta nyt huomaan ajautuneeni jonnekin aivan muualle kuin mihin alunperin tähtäsin. Kirjoitin tätienergian otsikkoon ja sen jälkeen teksti vei miestä. Tarkoitukseni oli vain lyhyesti alustaa alla oleva video. Suunnilleen tähän tapaan:

Seuraavassa on tätienergiaa, jollaista soisi näkevänsä enemmänkin. Sister Rosetta Tharpe esittää kappaleen Up Above My Head I Hear Music In The Air:

Sister Rosetta Tharpe iTunes Storessa

Kommentit

  1. Ja siis ihan hemmetin aiheellinen suunavaus!

    Tyttö kasvatetaan naisihmiseksi, eli dumppaamaan persoonansa omana itsenään ja kehitys siinä. No more lapsellista rock’nrollia ja itsenä ilmaisemista, täällä ollaan ihmisiksi (= naispuolisilla merkitsee itsensä tukahduttamista), tai joudutaan ojaan tai sairaalaan, ehkä horatsuna irtolaiseksi heilumaan…

    Vitsi, kun olisi mahtavaa saada Mrs. Rock’nrolleja, Mrs Blueseja yms., kun niitä kuitenkin oikeasti on, vai muka eikö? Miestenkö sieluissa vain musa elää?

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.