Forum 2002-2013

Anssi Kela 22.5.2009 20:50 Uusi albumi: Aukio Kuuntelen paraikaa uuden levyni lopullisia miksauksia, valmista tuli aikaisemmin tänään. Masterointi on vielä tekemättä, mutta muilta osin albumi on nyt purkissa. Viimeiset viikot (tai kuukaudet) ovat olleet ankaraa vääntöä, nyt suusta purkautuu pieni helpotuksen huokaus.

Levy on nimeltään Aukio ja se julkaistaan näillä näkymin syyskuun alussa, tarkka päivä ei ole vielä tiedossa.

Kyseessä on ns. konseptialbumi, eli koko levyn mittainen tarina, jonka juonta yksittäiset kappaleet vievät eteenpäin.

Tapahtumapaikkana on kylä, joka syntyi vuosikymmeniä sitten kuparikaivoksen ympärille. Miespolvet toisensa jälkeen laskeutuvat kuiluihin kaivamaan heidän perheensä ruokkivaa kuparia, kunnes eräänä päivänä kaukaa valtamerien takaa saapuu tieto: kaivoksen ulkomainen omistaja on laskenut, ettei tulos ole riittävän hyvä – toiminta on päätetty ajaa alas.

Sitten tapahtuu onnettomuus.

Aukio kertoo tarinan pienestä kaivosmiehestä suurten asioiden riepoteltavana. Se on sukellus maanalaiseen tunneleihin, joissa todellisuus, työ ja arjen ongelmat sekoittuvat päiväunelmiin ja kuiluissa kulkeviin kummituksiin. Se on kertomus oman paikan löytämisestä ja itsensä hyväksymisestä.

Ja ennen kaikkea Aukio on tarina rakkaudesta, joka lopulta ylittää tämän- ja tuonpuoleisen rajan.

Tällaisen "isomman tarinan" puuhaaminen on ollut erittäin mielenkiintoista ja inspiroivaa. Olen saanut lähestyä koko prosessia aivan uudesta vinkkelistä. Aikaisemmat albumini ovat syntyessään olleet vain nippu biisejä, joita tehdessä en ole sen kummemmin ajatellut isompaa kokonaisuutta. Aukio on ensimmäinen levyni, jota tehdessä tähtäin on alusta lähtien ollut nimenomaan kokonaisuudessa, ei yksittäisissä lauluissa.

Tekoprosessi käynnistyi viime kesänä tarinan synopsiksen kirjoittamisella. Tein eräänlaisen käsikirjoituksen, jonka pohjalta aloin kirjoittaa biisejä, kronologisessa järjestyksessä. Tämä tarkoitti sitä, että jo ennen tarttumistani kitaraan, tiesin tarkkaan mitä asioita kussakin laulussa pitää tapahtua. Huomasin pitäväni tästä metodista, biisejä syntyi syksyn aikana yllättävänkin ripeään tahtiin.

Laulujen valmistuttua tein niistä vain pikaiset laulu & kitara -demot. Alkuvuodesta sulkeuduimme bändin kanssa treenikämpälle työstämään demojeni pohjalta musiikkia. Voin siis ilokseni ilmoittaa, että Aukio on vihdoinkin se bändilevy, joka on ollut tarkoitus tehdä viimeiset kahdeksan vuotta. Kaikki sovitukset on tehty yhdessä orkesterin sekä tuottaja Tommi Vikstenin kanssa.

Musiikillisesti pidän lopputulosta mielenkiintoisena: siinä on varmasti paljon tuttuja elementtejä, mutta myös jotain aivan uutta. Lähtökohtana oli kunnianhimoisesta konseptista huolimatta olla sortumatta liian mutkikkaisiin musiikillisiin ratkaisuihin, halusin kaikesta huolimatta kirjoittaa selkeitä pop- ja rock-kappaleita. Pyrkimyksenä oli, että niin tarina kuin musiikkikin olisivat helposti lähestyttäviä ja ymmärrettäviä.

Esimerkkejä musiikillisista vaikutteista, joita uusissa biiseissä kuuluu: Rick Springfield, Pink Floyd, Dire Straits, Hall & Oates sekä tietysti tutut Springsteenit ja Youngit – mihinkäs niistä pääsisi. Sovituksissa pyrittiin tiettyyn 80-lukulaisuuteen, mutta niin, etteivät biisit kuulostaisi jonkun tietyn aikakauden pastisseilta. Olen tällä hetkellä vielä liian lähellä prosessia pystyäkseni arvioimaan sitä millään järkevällä tasolla, mutta minusta kuitenkin tuntuu, että sovituksissa ja soundeissa tavoitettiin melko hyvin tietty ajattomuus.

Ensimmäinen single tulee olemaan härskisti AOR-henkinen Aamu, joka julkaistaan kesäkuun alkupuolella. Single ei tule myyntiin fyysisessä muodossa, mutta sen saa ostaa itselleen kaikista hyvin varustelluista digikaupoista. Laitan tästä tarkempaa tietoa heti kun sellaista saan.

Sessioita on taltioitu myös videokameralla, tulokset tulevat nähtäville nettiin myöhemmin kesällä. Tästäkin tarjoilen lisää infoa heti kun on jotain konkreettista kerrottavaa.

Mutta tästä tämä siis taas alkaa!
samueeL 22.5.2009 21:33 Kuullostaapas hienosti sanottuna jännältä.

Kehtaako tiedustellu kuinka monta raitaa kyseinen plätty sisältää?
Jirka 22.5.2009 22:03 Todella upeaa, että albumista muodostuu kokonaisuus. Tuskin maltan odottaa levyn kuulemista ja sen biisien rämpyttämistä omalla Martinilla :) Tekisipä muutkin artistit yhtä kattavia selosteita albumeistaan ja biiseistään. Aihepiiri on hyvin ajankohtainen ja varmasti tulee koskettamaan monia ihmisiä näinä "vaikeina" (riippuen vastaajasta) talousaikoina. Toivon todella onnea ja menestystä levylle ja kiitän jo etukäteen!!
Singleä ja videoita odotellessa...
Oikein hyvää alkavaa kesää!
Joz 22.5.2009 22:33 Osaatko Anssi spekuloida tässä vaiheessa, onnistuuko keikkoille irrottaa kokonaisuudesta biisejä vai pitääkö esim. alkaa soittaa kaksiosaisia keikkoja, joissa ensin soitetaan uusi levy kokonaan ja sitten valikoidusti muuta?
viljami 23.5.2009 5:16 Onks tää niiku Anssi Kelan Greendale-vastaava?

Yleisö sit alkaa huudella keikoilla: soita wanhoja biisejä, niinku Neilille kävi. Ja Neil nöyrtyi.

Viljami
marire 23.5.2009 5:47 Kuulostaa hyvältä! Pidän itse eniten juuri "tarina-kappaleista", joten mulla on nyt aika suuret odotukset levyä kohden. Mut ei mitään paineita! =D
Anssi Kela 23.5.2009 6:52 Levyllä on 11 raitaa. Sen lopullinen kesto määrittyy masteroinnissa, mutta luultavasti lukema on n. 42 minuutin kieppeillä.

Keikoilla on tarkoitus esittää uudelta levyltä valittuja paloja, pääosa setistä tulee todennäköisesti muodostumaan vanhasta materiaalista. Tietäen maakuntien baarikeikkojen normimeiningin, niin niihin on aivan turhaa lähteä hienostelemaan uudella albumikokonaisuudella – yhtälö ei tulisi toimimaan.

Konserttisalikeikat ovatkin sitten kokonaan toinen juttu. Ilmeisesti pari sellaistakin on luvassa, niillä uuden levyn voisikin ehkä ensimmäisellä puoliajalla esittää alusta loppuun.
Johnny 23.5.2009 10:35 Eikös albumien aika ollut ohi ja biisejä lataillaan yksi kerrallaan netistä? No ehkä tämä on viimeinen mahdollisuus tehdä teemalevy. Mielenkiinnolla odotellaan.
Anssi Kela 23.5.2009 11:30 Onhan tässä kieltämättä hiukan sellaista "barrikadeille kokonaisten albumien puolesta" -henkeä. Totesin, että jos haluan vielä joskus tehdä kunnollisen konseptialbumin, niin ei ehkä kannata odottaa viittä vuotta.

Käytän muuten itse mieluummin juuri tuota konseptialbumi-termiä. Se on ilmauksena teemalevyä kankeampi, mutta kuvaa paremmin kokonaisuutta, koko levyn mittaista tarinaa. Teemalevyhän voi olla kokoelma toisistaan irrallisia biisejä, jotka kuitenkin sopivat jonkun yhteisen otsikon alle.
Petri 23.5.2009 14:47 Soittaako Tommi Viksten mitään tällä levyllä?
Anssi Kela 23.5.2009 21:39 Muutamassa biisissä on Tommin kiskomia komppiraitoja. Soitot äänitettiin melko pitkälti livenä – mikäli orkesterin raajojen lukumäärä oli riittämätön, niin Viksten tuli hätiin.
yori 24.5.2009 15:38 Kuulostaa hyvin hyvin mielenkiintoiselta. :)
Toivottavasti konserttisalikeikat toteutuvat, sillä istuessa musiikkiin pystyy keskittymään ihan eri tavalla kun baarikeikalla. Toisaalta taas baarikeikoilla on omanlaisensa rento fiilistelymahdollisuus, puolensa kummallakin keikkatyypillä.
Kolme edellistä levyä ovat maistuneet hyviltä, joten luulenpa pitäväni myös tästä seuraavasta, viimeistään parin kuuntelun jälkeen, kun on saanut jo tarttumapintaa musiikkiin. Myös minulla on tietyt biisit ahkerassa "nuotiokitarointi"-kulutuksessa, tuleekohan seuraavalta albumilta myös lisämateriaalia siihen tarkoitukseen...
a9800362 24.5.2009 16:35 Wau! Ihan mahtavaa, jos kesäkuun alussa pääsisi jo jotain uutta biisiä kuulemaan:) Aina kuulostaa myös hienolta, jos ihminen pääsee toteuttamaan jonkin pitkäaikaisen unelman - niin kuin Anssi nyt konseptialbuminsa myötä.

Kuulun siihen porukkaan, joka kannattaa ERITTÄIN LÄMPIMÄSTI konserttisalikeikkoja, sillä niissä musiikista pääsee nauttimaan paljon paremmin kuin baareissa, jossa koskaan ei tiedä, kuka känninen kohta alkaa tuuppimaan. En myöskään ole vielä tähän päivään saakka kuullut konserttisalikeikasta, joka alkaisi klo 1:00 kuten baareissa! Tietysti baareissa saattaa olla joissain tapauksissa intiimimpi tunnelma kuin valtavassa konserttisalissa, mutta senkin ongelman voi ratkaista järjestämällä Ylöjärvi-tyyppisiä tapahtumia lisää, jossa saa istuskella rennosti säkkituolilla ja nauttia kuulemastaan:)

Suurella jännityksellä jään odottamaan Anssin uutta levyä. Eiköhän Anssin tuntien ole luvassa taas jotain uutta ja ennen kokematonta!
JMN 24.5.2009 18:30 Päivän paras uutinen. Näin innolla en olekaan odottanut Anssi Kelan levyä sitten vuoden 2003! Ja vieläpä Pink Floyd -vaikutteita havaittavissa (tuskin kuitenkaan Syd Barrett -kaudelta), lupaavalta vaikuttaa.
Mari 25.5.2009 20:47 Aukio kuulostaa harvinaisen kiinnostavalta tapaukselta ja tuollaisesta tarinasta irtoaa varmasti kelpo ainekset hyviin biiseihin. Varsinkin Soundin jutussa mainittu "aika vahva hämyily" lämmittää mieltäni, jos se tarkoittaa sitä esim. Harhaa-biisin liveversioinneissa jo pitkään kuultua herkkua, jota ei vielä jostain täysin käsittämättömästä syystä ole koskaan levytetty.

Mullekin tuli mieleen tuo keikkakysymys, jonka Joz ehti jo esittää. Näin jo sieluni silmin, miten Anssi bändeineen veivaa samat biisit samassa järjestyksessa illasta toiseen vaivautumatta pitämään pientäkään hiljaista hetkeä vaihtaessaan biisistä toiseen, eikä yleisö tiedä milloin sopii taputtaa. :D Saapa nähdä onko levylläkään miksattu biisejä yhteen kuten kunnon taidepläjäyksessä kuuluisi tehdä. Taiteellisuushan sopii Anssille kuin viiksetön nenänalus.

Jos joku ei jaksa lähteä metsästämään lähintä Soundia lukeakseen lisää levystä, niin kannattaa lukaista Harhaan puolta. Kirjasin sinne juuri levyuutisen merkittävimmät pointit.
jassu 26.5.2009 8:19 Hmm... Ihan ensiksi jouduin maistelemaan tuota levyn nimeä, ehkä se moutoutuu vielä mun suuhun. Nummela, Suuria kuvioita, Rakkaus on murhaa ja Aukio...

Jään odottelemaan tätä lättyä aika jännittyneillä fiiliksillä...
JMN 26.5.2009 15:44 Joo, nimi on hieman lattea. BENEATH THE REMAINS tai SUFFOCATED BEYOND REDEMPTION ois ollu huomattavasti kovempi.
Gimma 31.5.2009 15:20 Onko biisi jo soinut radiossa, kuulin eilen aamulla pätkän jotain biisiä radiosta ja ääni oli anssimainen, mutta juontaja ei kappaleen jälkeen kertonut esittäjää? Sen vähän mitä sitä kuulin, siinä laulettiin ainakin jostain kerrostalosta ja naapureista? Ei tainnut olla Anssi, vaikka biisi olikin muuten ihan mukiinmenevä.
Anssi Kela 31.5.2009 17:35 Biisi ei ole vielä voinut soida missään, sinkut ovat yhä tehtaalla. Kuvaus ei muutenkaan kuulosta tutulta (varsinkaan kohta, jossa kappaleen mainittiin kuulostavan mukiinmenevältä).
samueeL 7.6.2009 18:18 Alkaakohan se singlen julkaisu pikkuhiljaa lähestyä..? :)
Onko tietoa päivämääristä?
Anssi Kela 8.6.2009 8:41 Yllätyin äsken: siivosin iTunesista pois joitakin tarpeettomia treeniäänityksiä ja huomasin äkkiä, että ruudun oikealla laidalla ns. genius sidebar tarjosi ostettavakseni Anssi Kelan Aamu-singleä. Menin iTunes Storen puolelle, ja totta – nyt sitä saa!

En tiedä milloin tämä julkaisu on tapahtunut, hieman varkain joka tapauksessa. Tsekkasin myös Spotifyn ja single on kuunneltavissa myös siellä. Joten menkäähän Spotifyhin tai (vielä mieluummin) nettikauppaan ottamaan uudesta kappaleesta tyypit.
oxeman 8.6.2009 11:13 Tästä biisin alun "riffistä" tulee kyllä mieleen aika vahvasti ACDC:n Back in Black, mikä mielestäni huonontaa muuten erinomaista biisiä.

Säkeistöä kuunnellessakin rupeaa ärsyttämään, koska laulu muuten kuulostaa todella mahtavalta, mutta taustalla soiva kitarariffi pilaa sen :?

Tuntuu, että tämä biisi olisi voinut räjäyttää pankin hieman erilaisilla kitarasovituksillä säkeistössä.

Loppupuolen kitarasoolo oli jees!
samueeL 8.6.2009 17:30 Oikein mainio single -piisi! En nyt rupe tässä sen kummemmin analysoimaan, muuta kun lopun soolo & koskettimet = jotain aivan täydellistä.

Onko kyseessä muuten levyn avausraita?
Anssi Kela 8.6.2009 18:45 Aamu on tulevan levyn kolmas kappale.

Tuo Oxemanin Back In Black -vertausta en kyllä pysty mitenkään ymmärtämään. Jos AC/DC otetaan vertailukohdaksi, niin Highway To Hellin riffiin voin ehkä hyvällä tahdolla kuulla jotain samankaltaisuutta – mutta siihenkin vain ohimenevän hetken ajan.
oxeman 8.6.2009 19:25 Aiemman kommentin kirjoitushetkellä ei tullut mieleen tämä Highway To Hell, josta myös tulee samanlaisia fiiliksiä kuin Back In Blackistä koskien tätä Aamu-biisiä. Tämän samankaltaisuuden tuo tämä hyvin samanlainen rytmi. Eihän näistä riffeistä mikään ole aivan samanlaisia, mutta minun päässä Aamun kitarariffi tuo jotenkin ärsyttävästi mieleen AC/DC:n. Mutta toivottavasti ymmärsit, että tämä biisi ei todellakaan mikään huono silti ole, vaikka tämmöistä mieleeni tulee. Kirjoittamalla vaan on vaan niin pirun vaikeeta saaha se oikee fiilis välittymään toiselle ja uskonkin, että tämäkin olisi kasvokkain paljon helpompaa kertoa, miten asiat tuntee ja kokee.

Tarkastellessani vielä edellistä kirjoitustani huomasin kirjoittaneeni "taustalla soiva kitarariffi pilaa sen". Ehkä pilata sana on hieman liian kärkäs tähän kuvaamaan tunteitani. Tunteeni kuitenkin kokonaisuudessaan tätä biisiä kohtaan ovat paljon plussan puolella.
Anssi Kela 8.6.2009 19:43 Juu, eikä minullekaan muodosta minkäänlaista ongelmaa jos biisejäni verrataan muiden kappaleisiin – olenhan itse yleensä aina ensimmäisenä leuhkimassa, että mistä sitä tuli tällä kertaa pöllittyä... AC/DC ei kuitenkaan ollut sylttytehdas tämän kyseisen kappaleen takana.
Johnny 8.6.2009 20:22 Kiva laulu, kommentoi 5-vuotias tyttäreni. Kappalehan on aivan mukiinmenevä (heh), siis hyvä. Tuotanto olisi ehkä voinut olla vähän räväkämpi, lisää mouruavia kitaroita ja kolisevempia rumpuja.
marire 9.6.2009 4:42 Kuuntelen juuri kappaletta ensimmäisen kerran ja leveä hymy leviää väkisinkin kasvoille. Kyllä tätä kannatti odottaa 4 vuotta. :D Mä pidän noista kitarariffeistä tosi paljon, niitä olisi saannut olla ehkä vähän enemmänkin.
yori 9.6.2009 7:02 Pitihän se tässä *kröh* töiden ohessa käydä lataamassa tuo uusi kipale. Alusta tuli kyllä vahvat kasarivibat, jotka eivät valitettavasti yleensä iske mulle hirveästi. Kun biisi siitä eteni, niin hyvältähän se alkoi kuulostaa. :) Kahden kuuntelun jälkeen soi jo päässä...ei kai se paha merkki voi olla?

Lopun soolon kitarasoundit olivat juuri sellaiset, joista pidän. Ne on vaan jotenkin...raikkaat? Muidenkin biisien levytetyissä versioissa on vastaavanlaisia ollut kuultavissa.
viljami 9.6.2009 7:31 mäkin haluan kuulla sen. ei oo spotifya eikä itunesia mulla :(
Sami 9.6.2009 7:39 Spotify, iTunes...

Julkaistaanko Aamu myös cd-singlenä?

Jos, niin onko singlellä muita kappaleita?
Anssi Kela 9.6.2009 8:13 Fyysisten cd-sinkkujen aika taitaa valitettavasti olla auttamattomasti ohi. Albumeita saa vielä kaupoista, mutta sinkkujen menekki on niin olematonta, että ne on siirretty vain digimyyntiin. Minäkään en pidä siitä, mutta näin se vain on.

Radiopromo tuosta on painettu, mutta enpä osaa sanoa, miten sellaisen voisi saada käsiinsä.
viljami 9.6.2009 9:04 onko musisointisi suora vai playback lauantaina?

Mitä mieltä olet Anssi siitä, että musiikkiasi ladataan youtubeen:

http://www.youtube.com/results?search_t ... e_uploaded

Etsin aamua, ei löytynyt sieltä.

Oletko itse hanakka raportoimaan väärinkäyöksestä vai onko se levy-yhtiön touhuja?
Vai lisääkö tälläinen youtubekuuntelu suosiotasi vai viekö se pöydästä leivän?
jassu 9.6.2009 9:40 PERKELE! Menee hermot, kun en saa kuunneltua tuota kappaletta. :evil:
yori 9.6.2009 11:05 Onhan tuo ladattavissa monesta eri paikasta, uutinen aiheesta, suorat linkit nettikauppoihin:

http://www.anssikela.com/uutinen.php?mika=126

Latasin omani Poimurista, kun sattui suostumaan yhteistyöhön työkoneeni kanssa...
jassu 9.6.2009 13:57 Kokeilin kyllä nuo kaikki mitä tuolla listassa oli, en saanut yhtäkään toimimaan...
Sari` 9.6.2009 14:16 No, mutta tämä biisihän jää soimaan jännästi päähän. Hyvältä kuulostaa :)
Michajahu 11.6.2009 8:17 Aivan loistava biisi! Joka aamu kun herää nii pakko laittaa soimaan. Ja mikä parasta, en oo siihen vieläkään kyllästynyt, vaikka aika monta kertaa olen sen kuunnellutkin. :)
marire 11.6.2009 9:50 [quote:u8jn2x6a]Aivan loistava biisi! Joka aamu kun herää nii pakko laittaa soimaan. Ja mikä parasta, en oo siihen vieläkään kyllästynyt, vaikka aika monta kertaa olen sen kuunnellutkin. Smile[/quote:u8jn2x6a]

Mäkin olen kuunnellut sen nyt varmaan toistakymentä kertaa, ja se kuulostaa aina yhtä. Yleensä kyllästyn uusiin kappaleisiin n.4 kerralla. :D En millään jaksaisi odottaa syyskuuhun.
Mari 13.6.2009 12:55 Sain minäkin vihdoin Aamun kuunneltavakseni ja tässä armotonta ruotimista.

Ensimmäisellä kuuntelulla minua häiritsi teksti, jossa on selkeitä kaikuja aiemmista Anssin sanoituksista (tuli mieleen ainakin kolme biisiä). Musiikki kuulosti rasittavan keski-ikäiseltä springsteen-syltyltä. Hohhoijaa. Jätin kuuntelun yhteen kertaan ja totesin, että tämä oli suunnilleen sitä, mitä tältä kappaleelta ennakkotietojen perusteella odotinkin. Onneksi Aamu on kuitenkin monin verroin parempi kuin ROMin eka radiosinkku, kammottava Karhusaari. Tekstistä jäi myös sellainen kiva tutina, että tämä on selkeästi osa suurempaa kokonaisuutta ja jäin miettimään, miten tarina lopulta päättyykään. Anssi pitää onnellisista lopuista, mutta nyt tarinaa on kuvattu traagiseksi...

Seuraavana aamuna matkalla töihin kappaleen kertsi alkoi soida päässä, joten totesin että biisissä näyttäisi olevan hittipotentiaalia. Ja että "käytettyjä uutisia ja kupillinen vahvaa kahvia" on mainio ilmaus.

Toisella kuuntelulla huomio kiinnittyi mukavan kuuloiseen musisointiin, varsinkin mureisiin kitaroihin, varsinkin C-osassa. Ja kivoihin koskettimiin. Kuulin kappaleessa reipasta elämäniloa, se viehätti minua. Sitä seuraavilla kuunteluilla mielipide on muuttunut koko ajan paremmaksi. Tekstistä vahvistui kuva, että se on kuin elokuvan traileri, jolla kiinnostus herää, mutta kaikki ei selviä.

Aloin jopa pohtia valkoisten tulppaanien merkitystä tässä kokonaisuudessa. Ja miksi on valittu nimenomaan haileat valkoiset tulppaanit? Miksei vaikka punaiset tulppaanit? Tai siniset orvokit? Keltaiset gerberat? :D
Johnny 14.6.2009 20:02
Mari Aloin jopa pohtia valkoisten tulppaanien merkitystä tässä kokonaisuudessa. Ja miksi on valittu nimenomaan haileat valkoiset tulppaanit? Miksei vaikka punaiset tulppaanit? Tai siniset orvokit? Keltaiset gerberat? :D
Valkoiset tulppaanit kuulostavat kyllä aika omituisilta, mutta voisiko olla, että kaivoksen syvyyksissä on kukkapenkki, jossa auringonvalonpuutteesta johtuen kasvaa vain albiinotulppaaneja, hmm...
Anssi Kela 15.6.2009 5:49 Aamu-kappaleesta on nyt nähtävillä sen äänityksissä kuvattu video:
http://www.youtube.com/watch?v=rzxUEsIqxls

HD-nappulan painaminen takaa paremman katselukokemuksen!
Hellblond 15.6.2009 6:47 hyvä laadullinen video ja hyvä laulu!
olen iloinen nähdessäni sinut :)
jassu 15.6.2009 11:26 No nyt minäkin olen kuullut tuon kappaleen. Kappale on hempeä rakkauslaulu, kaunista :)
Kertsi on erittäin mukaansatempaava, samoin koko biisi rytmillisesti.
Tykkäsin noista taputuksista :)
JMN 15.6.2009 11:45 Hei, tämähän oli hyvä! Parasta Anssi Kelaa since 2003 (jos The Hulatonesia ei lasketa). Alkuun oli hieman fiilis että "tämä on tätä sataantuhanteen kertaan kuultua setärokkia", mutta jo ensimmäisen kuuntelukerran loppuun mennessä aloin olla vakuuttunut. Hienosti käy basso välillä ylärekisterissä, ja toisen säkeistön Pantse Syrjä-kitaranraavinta oli kiva yksityiskohta. Se autotalli-urku tuntui ensin hieman kauneusvirheeltä tässä muuten perin tasapainoisesti sovitetussa kokonaisuudessa, mutta mitäs pienistä kun ei pienetkään meistä. Lopun kitarasoolo toi annoksen kipeästi kaivattua riipivyyttä muuten pehmeästi rullaavaan lauluun. Tapu tapu. Kivat stemmat lopussa, mutta Brian Wilson olisi varmasti miksannut ne enemmän pintaan, ja se mies tietää miltä stemmojen pitää kuulostaa.

Taidanpa hankkia levyn, kun se ilmestyy. Tai hankkisin sen joka tapauksessa, mutta nyt mukana ei ole vähimmissäkään määrin "kun kerta aiemmatkin on" -velvollisuudentuntoa.

Ai niin, mitä sen Gretschin soittajan edessä olleen läppärin ruudulla pyöri?
Anssi Kela 15.6.2009 13:21 Läppärin ruudulla pyöri Ohukaisia ja Paksukaisia.
op777 15.6.2009 14:30 Eikös siinä pyörinytkään tämä biisin alkuperäinen rumpuraita...
http://www.youtube.com/watch?v=0FN6sOL3qyg

op777
Johnny 15.6.2009 15:00
op777 Eikös siinä pyörinytkään tämä biisin alkuperäinen rumpuraita...
http://www.youtube.com/watch?v=0FN6sOL3qyg

op777
Kai on hieno rumpali. Treenit on kuulemma kuin huippu-urheilijalla. Vaikka näyte oli tuollaista mätkettä, niin olen nähnyt kun hän vetää myös tanssi-iskelmää viimeisen päälle hienosti. Kaikki tyylit taittuvat ja aina hänellä näyttää olevan myös hauskaa soittaessaan.
Hellblond 15.6.2009 18:52 Mukava nähdä Apple:) MacBook tai PowerBook? Voi olla MacBook Pro ...
viljami 16.6.2009 5:21 [/quote]Kai on hieno rumpali. Treenit on kuulemma kuin huippu-urheilijalla. [/quote]

Mitä tarkoitat? Treenaa rumpujensoittoa, joak on verrattavissa fyysisesti huippu-urheilijan päivittäiseen treeniin? Vai treenaa myös fysikkaansa kuin huippu-urheilija, jotta jaksaa mäiskiä noin?

Kyllähän tuo kaveri näytti osaavan hommansa.

Anssi, kerro joku treenivinkki kitaransoittoon :)
Johnny 16.6.2009 6:40
viljami
Mitä tarkoitat? Treenaa rumpujensoittoa, joak on verrattavissa fyysisesti huippu-urheilijan päivittäiseen treeniin? Vai treenaa myös fysikkaansa kuin huippu-urheilija, jotta jaksaa mäiskiä noin?
Treenaa rumpujen soittoa kuulemma aika systemaattisesti ja rankoilla harjoituksilla. Muusta urheilutreenistä en tiedä.
Anssi Kela 16.6.2009 13:21
JMN toisen säkeistön Pantse Syrjä-kitaranraavinta oli kiva yksityiskohta.


Tämä oli ansiokas poiminta: tuota kyseistä kitaraosuutta nimittäin kutsuttiin jo treenikämpillä pantsettamiseksi.
a9800362 21.6.2009 16:53 Kuulin tänään Radio Novalta ekaa kertaa Anssin Aamu-biisin. Huristelin mökille moottoritietä aikamoista vauhtia, ja yhtäkkiä heristin korviani, että kukas tuolla revittelee, kun ääni kuulosti niin tutulta:) Menevä kappale, tempaisi heti kunnon otteella mukaansa ja antaa odottaa paljon uudelta levyltä. Kuulosti tosi hyvältä heti eka kerralla! Jokohan Anssille on esitetty kasapäin haastattelupyyntöjä uuden levyn ilmestymisen kynnyksellä?
Anssi Kela 22.6.2009 14:02 YLE Suomi ja Radio Nova ovat kuuleman mukaan ensimmäisinä lisänneet uuden biisin soittolistoilleen.
Johnny 22.6.2009 14:22
Anssi Kela YLE Suomi ja Radio Nova ovat kuuleman mukaan ensimmäisinä lisänneet uuden biisin soittolistoilleen.

Suomi-Poppikin soitti Juhannuksena ainakin kertaalleen tuota.
Anssi Kela 2.7.2009 5:30 Blogin puolella on käynnissä arvonta, jossa jaetaan kymmenen kappaletta omistuskirjoituksella varustettuja Aamu-singlejä.
elukka 4.7.2009 14:33 Albumeista puheen ollen onko mitään tietoa mistä voisi saada Kelan albumit "Suuria kuvioita" ja "Rakkaus on murhaa"?
Ja muuten toi sun uus kappale Aamu on kyl tosi tarttuva biisi :roll:
samueeL 4.7.2009 16:13 Rakkaus on murhaa albumia tuntuu vielä löytyvän kaupoista (halvalla), mutta Suuria Kuvioita joudut kyllä netistä tilaamaan, sitä en minäkään muaalta löytänyt vaikka parin kaupungin kaupat kävin läpi!
Petri 19.7.2009 13:56 Aukio-levyn biisilista on NetAnttilan mukaan seuraavanlainen:

Huuto
Uni
Aamu
Kaivos
Albin Stenman
Haaveilua
Romahdus
Loukussa
Ihme
Paluu
Aukio

Julkaisupäivä on 09.09.09.
Mari 19.7.2009 14:16 Jos levyn kansikuva on tuo mikä tuolla NetAnttilassa näkyy, niin saadaan kivan värinen foorumi. :) (Ja juliste, toivon mukaan.) Tämä ympärivuotinen syksyrusketus alkaa jo käydä hermoille.

Tuo "Aukio" hämmentää minua edelleen nimenä ja varsinkin nyt jos se on saagan päätösbiisi. Mukavan mystisiä nimiä biiseillä muutenkin.

PS. Hurjaa, kaksi pakko-ostos-levyä ilmestyy samalla viikolla. Kai.
Anssi Kela 19.7.2009 14:26 No, perhana. Aioinkin juuri huomenna kysäistä Sonylta, että voinko julkaista levynkannen ensimmäisenä blogissani. Anttila oli näköjään nopeampi.

Laitan kuitenkin kansikuvan huomenna blogiin, sieltä sitä voi sitten ihailla ainakin isompana.
jassu 19.7.2009 17:55 Hienot kannet uudella levyllä. Lyhyitä ja ytimekkäitä nuo levyn biisien nimet, odottavaisella mielellä jään venaamaan levyä...
JMN 20.7.2009 19:13 Tässähän rupeaa ihan odotukset nousemaan noita blogin kuvia katsellessa.
Hilu 22.7.2009 12:43 Sami Makkosen blogissa on pari kuvaa levyn sivuista.

http://www.samimakkonen.blogspot.com/
Anssi Kela 14.8.2009 17:23 Tulevan albumin myötä myös tämä saitti tulee uudistumaan. Kirjoitin juuri blogin puolelle vetoomuksen, että aktiiviset käyttäjät antaisivat palautetta nykyisestä sivustosta ja ehdotuksia uudistusten suhteen. Käykääpä siis rohkeasti ilmaisemassa mielipiteenne tuon kirjoituksen alla!
Mari 18.8.2009 18:44 Radiostapa tärähti kolme uutukaista biisiä (ja muutenkin 2 tuntia meni erittäin rattoisasti), mikä oli oikein mukavaa. Sitä en tiedä onko artistista mukavaa, että biisit on nyt vapaata riistaa julkiselle arvostelulle, varsinkaan kun mulla on keskimääräistä kärkevämpi päivä tänään - onneksi jo loppusuoralla. Noh, olen täysin valmistautunut muuttamaan ensivaikutelmiani vaikka päinvastaisiksi, kunhan kuuntelukertoja tulee lisää. Ensivaikutelmia voi kertoa kuitenkin vain kerran, joten tässäpä sellaisia.

Huutoa en kuullut alusta saakka, mutta kyllä sen heti Anssin biisiksi tunnisti (toisin kuin sen kulmakarvoja nostattavan mainoksen). Yleisvaikutelma biisistä (sanoituksesta?) oli sellainen, kuin olisi risteytetty Rock-unelma ja Jennifer Aniston, mutta vedetty niiden kappaleiden vauhdikas rokkaavuus omituiseksi 80-lukulaiseksi aikuismeiningiksi. Siinä oli joku kitarajuttu tms., joka kerta kaikkiaan ei hivellyt korvaa. Sanoituksesta jäi päällimmäisenä mieleen Aake Kalliala -tatuointi! Härregyyd!!! Lopullinen niitti oli "lähempää kuin uskotkaan" -lausahdus, jonka välittömästi linkitin Anssin uran huipentumaan eli Parempaan mieheen. Tällänen avausraita, huhhuh. Näin punaista.

Loukussa-biisiin olisin varmasti suhtautunut hiukan suopeammin, ellei sitä olisi hehkutettu Anssin mielestä hänen parhaaksi sävellyksekseen ikinä, jossa oli kopioitu Puistossa- ja BMW-biisien parhaita osia. Odotin siis jotain ROMia räjäyttävämpää, sitä kauan odotettua hämyilyä, jota yhdistetään Nummela-levyn yksinkertaiseen loistokkuuteen... mutta mentiinkin ihan eri linjoilla. Suurilla ja loivilla kaarilla. Muistaakseni ajattelin, miten hyvältä tämä voisi kuulostaa livenä. Muuta en oikeastaan osaa sanoa yhden kuuntelukerran perusteella. Jään lupaavan odottavalle kannalle.

Albin Stenman palautti onneksi uskoni tulevaan levyyn. Siinä oli hyvä biisi, silkkaa singlepotentiaalia (jää ehkä liiankin tehokkaasti päähän soimaan), pelottavasti levyalaa valtaava pluskolmekymppis-öklösiirappisuus loisti poissaolollaan ja ennen kaikkea biisin tarina oli jotenkin elävä. Saattoi myös johtua tarinasta, jonka Anssi kertoi kappaleen jälkeen. Mahtavaa! Maininta myös niistä loppusoinnuttomuuksista: ne särähtävät korvaan, mutta jos tuo biisi olisi ollut ns. Tampere-koulukunnan mukaan soinnutettu, sitä ei kestäisi Erkkikään. Minusta soinnuttomuus kääntyy eduksi, koska se kuulostaa erikoiselta.

Summasummarum: Hiukan enemmän säröä toivoisi mukaan, menee liian keskitien linjalla meikäläiseen makuun. Tiedän, että säröä on, mutta minne se häviää livekitaran ja levyn painamisen välillä? Hauskaa oli se, että jossain biisissä kuulin sanan "kertovat" sellaisessa kohdassa, jossa keskivertosanoittaja olisi varmasti laittanut monikolle verbin "kertoo". Tältä levyltä ei varmasti tulla löytämään ihania "hiljaa aloin soutamaan"-muotoja. *sydän* :)

PS. Kehtasikin soittaa Kaveria ei jätetä huonona esimerkkinä biiseistään! Näin lisää punaista, vaikka perustelut olivatkin täysin totta. (Muistaakseni mainitsin itsekin tämän biisin kohdalla aikoinaan sanayhdistelmän "juosten kustu".)
Johnny 18.8.2009 19:36 Kyllä yhden kuuntelun perusteella Loukussa olisi parempi single kuin Albin Stenman. Vielä kun sen eka kertsiä edeltävän hämyilyn leikkaa radiosingleversiosta pois :) Albin Stenman kuulosti jotenkin liian päällekäyvältä (minun makuuni), johtuiko laulutyylistä tai jostain.
samueeL 18.8.2009 20:11 Todella hyviä kappaleita! Huudossa iski korvaan tuo kertsin melodia parin sekunnin ajan, olikohan siinä "Poika Nimeltä Päivi" kertsin melodiaa hetkisen ajan.. En ole varma, mutta todella tutulta kuullosti! Albin Stenman sopisi mainiosti seuraavaksi singleksi, niin sanoituksen kuin tarttuvan kertsinkin ansiosta.

Loukussa piisi kolahti eniten, jos siitä jotain huonoa pitäisi hakemalla hakea niin siihen olisi kyllä sopinut maailman kaunein kitarasoolo.. Piisistä välittyi myös oudosti sama tunnelma kuin Green Day:n - Restless Heart Syndrome:sta, vaikka ei kai niissä mitään edes hitusen samanlaista ole.

Kaikki biisit kolahtivat ja ne jättivät kivasti aukkoja tarinaan!
Mari 19.8.2009 6:07 Jäin pohtimaan, että mitä biisiä Albin Stenman muistuttaa. Johnnyn huomio "päällekäyvästä laulutyylistä" auttoi ratkaisemaan ongelman. Murhaballadi! Jotenkin samanlainen saarnatyyli ja ne vaadittavat kolme sointua. Myös Esko Riihelän painajainen pullahti muistien kätköistä mieleen jostain syystä. Oisko ehkä karkeasti sanottuna niin, että jos Loukussa edustaa tyyliltään uutta lupaavaa Anssia, niin Albin Stenman edustaa vanhaa hyvää Anssia?

Täältä voi kuunnella. On muuten tietyssä määrin addiktoivakin tämä biisi...
Johnny 19.8.2009 16:02 Jeps, Murhaballadi minullakin tuli mieleen, eikä siinä mitään. Onhan tuossa jotakin kierosti koukuttavaa. Tuosta laulutyylistä vielä, niin mitäs se Anssi kirjoittikaan taannoin blogissaan Eero Raittisesta, että blues-luvat pois alle 60:ltä. Joo, no mielestäni Anssin ääni on parhaimillaan tässä iässä vielä ns. pop-soundilla.
Anssi Kela 24.8.2009 20:56 Tervetuloa kuuntelemaan Aukio ennakkoon!
oxeman 31.8.2009 17:20 Jouduin tämän levyn kuulemisen myötä hieman pettymään... syy siihen on, että odotin tältä uudelta levyltä melko paljon, koska Kela on mielestäni parhaimpia muusikoita maailmassa.

Jotenkin jäin kuullessani kaipaamaan biiseihin riimejä ja "enemmän melodiaa lauluihin" en tiedä onko tämä melodian pyytely aivan oikeanlainen tapa ilmaista mitä haluaisin, koska tietenkin onhan tälläkin levyllä kappaleissa melodiat. Tarkoitan sillä siis, että nyt monissa biiseissä on mielestäni liian paljon kerronnan kuuloista "laulua", joka ei mene mielestäni musiikillisesti kohdilleen ja sitä ei ole helppo kuunnella... Sekavasti selitetty mut toivottavasti joku tajus, mitä hain takaa.

Edellisistä Anssin levyistä on yli puolet levyjen biiseistä aina kolahtanut heti hyvässä mielessä, mutta Aukion biiseistä vain kaksi kolahti heti. Albin Stenman ja Aamu biisit... Niissä on sitä "rullausta" ja menoa mitä biiseiltä odotin ja halusin, ja näitä biisejä onkin helppo kuunnella.

Muutamassa muussa biisissä(ainakin Huuto, Kaivos ja Paluu) on kylläkin hyviä kohtia, mutta kokonaisuus niissä biiseissä jää mielestäni hieman rosoiseksi. Haluan myös sanoa, että kuuntelen biiseistä paljon enemmän melodiaa ja soittoa kuin laulunsanoja, joten nämä mietteet ovat tehty oikeastaan ilman sanoihin perehtymistä. Vaikka sanoihin en siis ole pahemmin perehtynyt niin Aamu biisissä sanoitus toimii ja sitä on musiikin mukana mukava lauleskella.

Levy on loppujen lopuksi kuitenkin ok ja jos arvosana pitäsi antaa, niin se olisi 7puol. Toivon vielä, että kun levy ilmestyy ja kun kuuntelukertoja biiseille saa lisää niin sieltä vielä nousisi esiin minulle mieleisiä biisejä.
Johnny 31.8.2009 19:34 Mä olen ainakin positiivisesti yllättynyt, tai en nyt kauhean yllättynyt. Melodisia ja hyviä biisejä. Eikä riimittömyyskään haitannut. Onneksi Kaivoksen ja Albin Stenmanin laulusoundikaan ei ollut niin blues kuin demoissa. Ainoa asia mikä vähän epäilyttää on tuo Rick Springfield soundimaailma.
Mari 31.8.2009 19:38 Olipa mahtavaa nähdä niin paljon tuttuja legendaarisessa "längettömässä navetassa" eli Semifinalissa! Ois pitänyt kysyä Anssilta, että oliko olo taas kuin olohuoneessa, yleisön puolella ainakin. Ja ihailtavaa omatoimisuutta niiden penkkien kanssa. :) Jos jossain oli jatkot, mä missasin ne. Mut olihan etkotkin jotain, jonotuksesta puhumattakaan.

Levystä olen vielä sen verran mykistynyt ja sanaton, että parempi pitääkin suuni sen verran supussa, ettei sieltä tirskahda harkitsemattomia ylisanoja, vertailuja edellisiin levyihin tai mitään muutakaan omituista. Lyhyenä kommenttina: pidin kokonaisuudesta todella paljon ja se jopa ylitti odotukseni! Varsinkin loppu, härregyyd, ihanaa Anssi! Mahtavaa dramatiikkaa kautta linjan! *lisää tähän haluamasi määrä sanattomia ylisanoja*

Mitä äänestitte tai äänestäisitte seuraavaksi singleksi? Itse lähestyin listaa karsintaperiaatteella, eli mistä ei ehkä singleä. Ympyröin lopulta kappaleet Kaivos, Albin Stenman ja Romahdus. Jos näistä joku pitäisi valita, kallistuisin ehkä yhden kuuntelun perusteella Kaivokseen. (Miltäs se taas kuulostikaan?) Stenman on jotenkin hyökkäävä vaikkakin myös tarttuva, Romahdus taas turhankin dramaattinen.

Pohdittiin, että tällaiseksi tämä keikkailu on sitten mennyt netti- ja digiaikakaudella. Artisti lähinnä ryystää teetä takahuoneessa kun yleisö hartaina istuu keikkapaikalla ja kotona netin ääressä studioäänitteitä yhdessä kuunnellen ja katsellen seinälle heijastettuja kuvia. Keikan jälkeen artisti tulee keräämään aplodit ja kirjoittamaan nimmarit. Hyvinhän tuo toimi. 8)
Trientale 31.8.2009 21:54 Ensimmäisen kuuntelun perusteella ei millään voi vielä kirjoittaa Aukiosta kovinkaan syvällistä analyysiä, mutta jotain kertonee se, että juuri nyt en jaksaisi yhtään millään odottaa enää ensi viikkoon. Palan halusta saada levyn käsiini pian, pian, PIAN! Heti nyt eikä kohta! Tahdon kuunnella sen uudestaan ja uudestaan ja ja ja... Jättipä tosi positiivisen odotuksen päälle tämä ensikuuntelu!

Sinkkubiisiksi äänestin Albin Stenmania, syystä että se oli niin tarttuva ja soi päässä tälläkin hetkellä. On itseasiassa soinut koko illan, vaikka olimme levyn kuuntelun jälkeen miehen kanssa vielä katsomassa kolmea bändiä livenä. Niistä ei muuten jäänyt mieleen yhtään mietään, Aukiosta sen sijaan jäi paljonkin.
Valitsin sinkkuehdokkaani tuolla samalla periaatteella kuin Mari, eli karsin ensin pois ne biisit, jotka eivät ainakaan sovi sinkuksi. Levyllähän vaikutti olevan useampi sellainen biisi, jotka olivat todella hyviä, mutta eivät taas radiolevitykseen sopivia. Siksi ei slovaria, vaan joku menevämpi kappale.
Itselläni taisivat olla loppusuoralla juuri nuo samat kolme kappaletta kuin Marilla (vai olikohan Huuto sittenkin yksi ehdokkaistani, voi olla että oli), mutta Albiniin siis päädyin siksi, että se oli minusta ensikuulemalta kaikkein tarttuvin ja ehdottomasti sinkkumateriaalia. (Onpa muuten sinänsä hankalaa äänestä sinkkua vain yhden kuuntelun perusteella!)

Näin ensimmäisellä kuuntelulla ainakin itse keskityin nimenomaan levyn tarinaan, joten tulevilla kuunteluilla tulee epäilemättä löydettyä levyltä kaikenlaisia mielenkiintoisia musiikillisia jippoja, joihin en tosiaan vielä kiinnittänyt hirveästi huomiota. Mutta sehän on vain hyvä, että tämä levy ei taatusti muutamalla kuuntelulla ole loppuun kulutettu.

Mutta voi, miten surullinen tarina onkaan! (Ei sillä, että se olisi missään nimessä mitenkään huono asia, ihan näin huomiona vain.) Yleensä olen aina hieman hymähdellyt, kun joltain ihmiseltä kysytään, että mikä kappale saa sinut itkemään. Olen kyllä itsekin hyvin herkkä ihminen ja esim. surullisille elokuville saatan hyvinkin tirauttaa kyyneleen tai pari. Samaten jotain haikeata kirjaa lukiessani voin hyvinkin kyynelehtiä hieman tai vähän enemmänkin. Esim. Kesä Kalevi Sorsan kanssa kuuluu muuten niihin kirjoihin, jota lukiessani liikuttavimmissa kohdissa oli pakko vähintään neljästi aukeaman aikana niistää ja pyyhkiä silmät, kun ei enää kyyneliltä nähnyt tekstiä...
Mutta niin, ajattelin siis aina, että minkään biisin takia en kuitenkaan koskaan itkisi, eihän nyt mikään kappale mitenkään VOI aiheuttaa sellaista reaktiota.

Juu, väärässä olin. Kyllä nimittäin voi. Viimeisten biisien, siis Paluun (erityisesti sen) ja Aukion aikana olisin yksin ollessani aivan varmasti kyynelehtinyt todella vuolaasti! Nytkin, vaikka hyvin sainkin koottua itseni olemaan nyyhkimättä, oli pala kurkussa enkä usko, että olisin pitkään aikaan levyn kuuntelun jälkeen saanut äänen murtumatta sanottua sanaakaan.
Upeaa, mahtavaa että mitkään biisit voivat saada aikaan tällaisia reaktioita. Olette todella onnistuneet luomaan jotain jolle en vain voi tällä hetkellä löytää tarpeeksi hienoja sanoja... Kerrassaan loistavaa!

Tähän liittyen pitääkin kysyä levyn lopetuksesta. Muistelisin Anssi sinun sanoneen aiempien albumien kohdalla, että olet halunnut lopettaa ne johonkin iloiseen kappaleeseen ja onnellisiin tunnelmiin. Tämä levy loppuu kuitenkin hyvin surullisesti. Miten tietoinen valinta oli kirjoittaa tarinalle tällainen loppu? Harkitsitko edes missään vaiheessa toisenlaista lopetusta? Vai onko toisaalta niin, että tarinan päätös ei lopulta olekaan niin haikea kuin ensikuulemalta jäi mieleen? Voiko tavallaan sanoa, että tämänkin levyn loppu on ehkä sittenkin jollain tavalla myös, jos ei nyt onnellinen, niin ainakin toivoa täynnä? Kertoja ei ainakaan kai kovasti jää suremaan kohtaloaan.

Tässä nyt jotain ensivaikutelmaa, mitä ei vielä siihen arvontalomakkeelle ehtinyt kirjoittaa... Kerrassaan siis kaikenkaikkiaan näin ensivaikutelman perusteella hieno tarina ja hieno levy jota todella innolla odotan. Pitkä odotus ei ainakaan ole mennyt hukkaan!

Ja niin, mitä suurimmat kiitokset tästä erikoislaatuisesta ennakkokuuntelutilaisuudesta! Kivaa oli ja nimmareitakin tuli taas haalittua... Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin tuleviin keikkoihin! :)
jerzi 1.9.2009 5:27 Muutama kuva AUKIO LEVYN ennakko kuuntelu illasta.

http://jerzi.palvelee.fi/albumi/anssike ... ykuuntelu/

Jerzi
Hilu 1.9.2009 7:33 Harvoin mikään levy on kolahtanut näin kovasti ekalla kuuntelulla kuten Aukio eilen Semifinalissa! Odotukset ylittyivät roimasti! Eka biisi oli jo loistava ja sitten toinen ja loputkin.

Epäilytti etukäteen, miten kaivos-aiheesta saa koko levyllisen kiinnostavaa musiikkia, mutta saihan siitä. Kaivos ei ole dominoi levyä, vaan ihmiskertomuksiahan kappaleet ovat. Yhtenäinen juoni, mutta mielestäni kappaleet toimivat hyvin yksinäänkin. Single-ehdokasta oli vaikea valita kun kaikki kappaleet olivat niin hyviä. Aamu-singleä kivempia biisejä löytyi monta, se ei ole suosikkejani, mutta sopeutuu kyllä hyvin joukkoon. Kuten Karhusaari, se kuulostaa paremmalta levyn kokonaisuudessa. Pidin laulusta, soitosta, vaihtelevista sovituksista sekä sanoituksista. Joukossa ei ollut yhtään huonoa kappaletta.

Kiitos tapahtuman järjestäjille ja Jerzille kuvista!

Lisää albumin kuvia:
http://www.samimakkonen.blogspot.com/
a9800362 1.9.2009 15:02 Olen vieläkin jossain muissa maailmoissa, joten vaikea vetää kovinkaan eheää analyysiä Aukio-levyn kuuntelusta. Aikamoisen vaikutuksen se meikäläiseen teki, päätellen ainakin siitä, että ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen uskalsin palautelappuun kirjoittaa, että ehkäpä Anssin paras levy tähän asti!

Äänestin seuraavaksi sinkkubiisiksi kappaletta Huuto. En tiedä, kuinka paljon lopputulokseen vaikutti se, että se oli albumin avausraita ja kovin menevä ja mukaansatempaava. Se ei kuitenkaan ollut kappale, joka teki minuun suurimman vaikutuksen. Se kappale nimittäin oli Loukussa, jonka herkkyys ja sanoitus kosketti minua syvältä. Slovari ei tuntunut kuitenkaan hyvältä valinnalta sinkkukappaleeksi, sillä se ei vedä puoleensa suuria massoja.

Anssin kertoma tarina Arvi Stenmanista oli suorastaan uskomaton! Ihan kuin tarinassa olisi jokin yliluonnollinen yhtymäkohta Albin Stenmanin ja Arvi Stenmanin välillä. Elämä on outoa.

En muista, missä kappaleessa häävalssina oli Paranoid. Se oli aika hauska juttu, levylaulajan pää on näköjään tutkimaton :D. Mitähän symboliikkaa siitä voisi hakea?

Aukio teki niin suuren vaikutuksen, että jäi viime yön yöunetkin vähiin. En saanut unta, ja kun sain, heräilin vähän väliä ja oli levoton olo. Nyt alan pikkuhiljaa muistaa sitä post Anssi euforiaa, mitä aina keikan jälkeen koettiin... Onneksi on keikkailu taas alkamassa!
Johnny 1.9.2009 16:21 Miksi slowari ei muka sopisi sinkuksi? Onhan näitä hitaita hittejä vaikka kuinka. Onhan Nummelakin slowari, eikä BMW:kään mikään vauhtikappale ole. Anssin edelliset singlet ovat olleet vauhdikkaita, joten aivan hyvin sopisi väliin hitaampi.

Albinia en laittaisi sinkuksi (vaikka ei kappaleessa mitään vikaa ole) sanoituksensa takia. Isoissa hiteissä on yleensä sanoitus, johon on helppo samaistua (esim. Milla, 1972 jne.). Jotenkin vaikea uskoa, että isot massat samaistuisivat Albinin tarinaan. Siis jos tarkoitus on hakea mahdollisimman suurta radiosoittoa ym. Vaikka mistä sitä tietää kansan mielen liikkeet.
a9800362 1.9.2009 18:03 Johnny esitti kysymyksen, miksi slovari ei sopisi sinkuksi. Ei kai sitä ihan ehdottomasti voi niin väittääkään, ettei sovi. Kai se on kuitenkin epätavallista. Nyt kun aloin asiaa ajatella, eikö Anssin Suuria kuvioita -levyltä Sormus-biisi ollut sinkkulohkaisu...? Hitaissa kappaleissa voi yhtä lailla olla potentiaalia nousta siksi kuuluisaksi radiohitiksi. Mielestäni esim. Irinan uusi biisi (jonka nimi ei nyt millään tule mieleen) on tosi hieno ja massasta erottuva kappale. Eilisessä äänestyksessä tuli päätös tehtyä enemmän sillä perusteella, mikä biisi sopisi yleisesti ajatellen sinkkubiisiksi kuin sen perusteella, mikä henkilökohtaisesti kolahti meikäläiseen eniten.
Mari 1.9.2009 18:04
Johnny Albinia en laittaisi sinkuksi (vaikka ei kappaleessa mitään vikaa ole) sanoituksensa takia. Isoissa hiteissä on yleensä sanoitus, johon on helppo samaistua

Hyvä pointti Johnnylla. Itsekin olen kääntymässä sille kannalle, että seuraavan sinkun ei ehkä pitäisikään olla Albin Stenman. Biisi on turhan anssikelaa. Hauskempaa olisi laittaa sinkuksi jotain sellaista, joka saisi ihmiset nostamaan kulmakarvojaan ja ihmettelemään, että onko TÄMÄ Anssi Kela? (Eikä kuten sen Radio Helsingin mainoksen kohdalla - kuulostaa ihan anssikelalta, yäk.) Miksi ihmeessä vahvistaa ihmisten kuvaa perus-anssikelasta, kun tarjolla on muutakin. Varsinkin kun Aamu oli niin perinteinen sinkkubiisi. Äärimmäisen herkullinen tähän väliin olisi Romahdus. Se on kovin dramaattinen, mutta niinpä oli Mikan faijan BMWkin.

Mulla muuten pyöri tänä aamuna päässä Kaivoksen kitarariffi, "Hei, kuuleeko kukaan, onko täällä ketään..." Loukussa-biisistä ja joku tunnistamatta jäänyt Coldplay-henkinen pianonkilkutus, lieneekö edes Aukio-levyltä... :D

Aamulla olin edelleen sitä mieltä, että Aukio on todella hieno levy. Raastava realismin kuvaus yhdistyy satumaiseen kauneuteen ja taustalla väijyy Pekka ja Susi -henkinen symboliikka. Mainio yhdistelmä Anssin osaamisen parhaita puolia. Lisäksi vielä bändin jämäkkä panos musiikkipuolella. (Tällaista ehdin ajatella bussimatkan aikana.)

Ainiin, a9800362, se Paranoid oli Huudossa, itsekin pistin sen merkille.
Johnny 1.9.2009 18:34 Tuo Huudon sanoitushan täyttäisi varmaan kyllä nuo samaistumiskriteerit.

Uni/Aukiokin voisi olla oiva sinkku. Voikohan nuo miksata yhdeksi kappaleeksi.

Äsken sattui aika kummallinen juttu. Eskari-ikäinen poikani oli piirtelemässä ja menin katsomaan mitä oli työn alla. Poika alkoi selittämään, että kuvassa on mies luolassa, joka on sortunut räjähdyksessä. Mies yrittää kaivaa itseään ulos ja toiset miehet yrittävät auttaa. :shock: Kyselin, että mistä tuollaisen aiheen keksi. Kertoi, että oli katsellut lasten tietosanakirjaa, jossa oli juttu luolista ja kaivosmiehistä. Huh...
Hilu 1.9.2009 18:53 Minäkin pidin Uni-kappaleesta ja mietin sitä sinkkuehdokkaaksi, mutta laitoin sitten Huudon. Uni kuulosti tosi hyvältä.
Mari 1.9.2009 20:07 Uni/Aukio on kaunis, mutta ei se taida aueta ellei siinä ole tarinaa välissä. Taisivat kyllä molemmat olla pituudeltaan kelpo singlen mittaisia.

Huudosta minulla on edelleen kovin ristiriitaiset ajatukset. Se ei kuulostanut toisella kuulemalla enää niin pahalta kuin ekalla, mutta edelleen se tökkii. Aake Kallialat ja Paranoidit. Ja se Hulatones-lätkytys. Täytebiisin makua, varsinkin kun tietää, että se on lisätty tarinaan alkuperäisen novellin jälkeen. Tarinakin on aika suoraviivainen.

Oma suosikkini levyltä yhden kuuntelun jälkeen oli Ihme. Aukio tulee vähintään hyvänä kakkosena, ainakin jos Semifinalin merkintöjäni on uskominen. Kaivoksen kohdalla lukee "vau". Albin, Loukussa ja Romahdus on saaneet arvosanan "brr". :)
Hilu 1.9.2009 20:19 Paljon helpompi olisi näitä pohdiskella albumin julkaisun jälkeen. Muistista alkaa jo haihtua ne pätkät, mitkä jäi mieleen yhdellä soitolla.
Johnny 3.9.2009 22:01 Nyt kun levy livahti NetAnttilan kautta julki, niin voi alkaa vapaasti kehumaan. On kyllä tolkuttoman hyvä levy. 11 laulua ja kaikki hyviä. Joulu tuli etuajassa tänä vuonna.
raksu 5.9.2009 12:20 Kuuntelin suoraan semifinaalista, kun alkoi tulla netin kautta, mielestäni hyvä kokonaisuus. Ostoon menee :)
a9800362 6.9.2009 7:23 Kuulin eilen illalla myöhään Radio Novasta, kun soittivat Anssin Aukio-levyn biisejä. En tiedä, oliko kyse uusinnasta "viikon levy" -ohjelmassa enkä tiedä sitäkään, montako biisiä levyltä lopulta soittivat. Onnistuin bongaamaan Huudon ja Albin Stenmanin. Löhösin rättiväsyneenä bussin penkillä paluumatkalla Tallinnan päiväristeilyltä, mutta heti olo virkistyi 100 prosentilla, kun kuulin radiosta Anssin äänen. :D Nyt toisen kuuntelukerran olen vakuuttunut, että tein oikean valinnan Semifinalissa mitä tulee toiseen sinkkubiisiin, eli valitsin Huudon Albin Stenmanin sijaan.
muu 6.9.2009 22:26
a9800362 Kuulin eilen illalla myöhään Radio Novasta, kun soittivat Anssin Aukio-levyn biisejä.

Mäki kuuntelin autossa illalla radioa, ja biisin loputtua ajattelin surffata kanavia jos vaikka tulis Anssia. No, heti ekalta kanavalta tuli Paluu-biisi :P Siitäkös innostuin ja iski oikeen kunnon vanhan ajan piuhatus!

Parin tunnin kärvistelyn jälkeen totesin etten kyllä malta odottaa enää 4 päivää (varsinki ku olin jostain keksiny et 9. päivä on maanantai, ja olin alunperin varautunu odottamaan vaan siihen asti!) ja latasin levyn NetAnttilasta.

Kyl täytyy taas kehua, et loistava levy! Tällä hetkellä suosikkibiisejä on ehkä Loukussa ja Ihme. Albinkin on hyvä, ja niin ku joku sano niin muistuttaa tavallaan murhaballadia.. No, en nyt jaksa keskittyä kirjottamiseen, siirryn kuuntelemaan..

...Aake Kallialan pään, se ei naurata enääääää... :D

Ainii, muaki häiritsi aluks se Huudon kertsi (oliko se blogin puolella ku joku puhu siitä). Melodia menee aika samalla tavalla ku siinä "(Laaaaura) Jenna Ellinoora Alexandra Jurvanen, lienee useampi etunimi turva sen" -rallatuksessa :P
a9800362 9.9.2009 15:23 [quote:144zi6ey]Tällä hetkellä suosikkibiisejä on ehkä Loukussa[/quote:144zi6ey]

Jep, en olekaan ainoa, joka tykkää tuosta Loukussa-biisistä :D Tänään lähdin töistä aikaisemmin (virallinen syy: asiakkaalla ei netti toiminut, oikea syy: kiire ostamaan Aukio-levyä) ja kuuntelin koko automatkan uutta levyä. Kuultuani toisen kerran Loukussa-kappaleen, tykkään siitä vielä enemmän kuin ensikuulemalla. Se on hyvin voimakkaasti koskettava ja mielen herkistävä biisi. Sitä kuunnellessa kokee niitä hetkiä, jolloin sielun aukio täyttyy perhosista :D Nyt uuden levyn ilmestymisen jälkeen tunnetilat ovat tiivistettävissä muistaakseni erään Länsi-Vantaalla olleen keikan jälkeen kirjoittamiini sanoihin:"Jos maanpäällinen taivas on olemassa, se on siellä, missä Anssi Kela laulaa."

Onneksi huomenna "joutuu" ajamaan Riihimäelle asti, saa pidempään kuunnella uutta levyä!
noora 9.9.2009 15:37 Koko levy on ihana, mutta tuo Paluu on jotenkin niin koskettava ja kaunis! Voi että..
Petri 9.9.2009 19:44 Levy tuli tänään perille ja vieläpä nimmarilla varustettuna. Kiitos Anssi! Hyvin arvottu siellä Semifinalissa. Kertaalleen kuuntelin sen ja hyvältä vaikuttaa. Täytyy huomenna kuunnella lisää. Se on upea se loppu, ne pari viimeistä biisiä.
Spiraali 10.9.2009 7:35 Ostin levyn eilen heti kun aamutoimilta ehdin anttilaan, sillä olihan levyn julkaisu ehdottomasti yksi vuoden 2009 odotetuimmista hetkistä! Ja odotus kannatti!!
Levyn nyt noin 10 kertaa läpi kuulleena täytyy todeta että levy on nerokas ja kaivostarina todella hieno. Pidän varsinkin siitä kun lopun voi mielestäni ajatella miten sen itse ajattelee. Itse olen kovasti sitä mieltä että kuolema oli vahvasti mukana koko loppuratkaisussa. Vähän sellainen harhaa-tyyppinen loppu. Se selittäisi kaiken mikä ei käy järkeen jos ajattelee tarkemmin tarinan loppua ja biisejä.

Ensiksi häiritsi aika paljon kappaleiden sanojen rimmaamattomuus joissain kohtaa, mutta siihenkin tottui ja ne ratkaisut alkoivat kuulostaa järkevältä. Mutta jotkut kohdat eivät mene vielä korvien suodattimen läpi täysin :D

Lempikappaleiksi on nyt muodostunut jo alusta asti sellaisena ollut Romahdus, mielettömän kitarariffin omaava Ihme, sekä hienon sanaparren "kuinka syvä kuilu syöksi suustaan kuolemaa" sisältävä Albin Stenman. Romahduksen nimen monipuolinen merkitys biisissä oli todella nerokasta! Ja Romahduksen ihan lopun ahdistava "romahdus" sai kylmiä väreitä aikaan sitä kuunnellessa. Hyvin valittu äänimaailma ja menevä pianokierto siinä vain lisää sanojen voimakkuutta.

...niin ja kuvituksetkin olivat kansissa ihan mielettömiä!

Että hienon levyn Anssi teki:) Nyt vain keikkoja odotellessa!!
Risa 10.9.2009 13:26 Mykistävän hyvä levy!
Ei voi muuta kun todeta Anssin ja kumppaneiden tehneen todella hyvää työtä! :)

Pääsin vasta tänään kuuntelemaan kunnolla Aukiota.
Oma lemppari on tuo romahdus tällähetkellä, sen valitsin Semifinalissa singleksikin.
Levyn tarina on hieno ja kaiken kruunu!
Hilu 10.9.2009 15:30 Helsingin Sanomien arvostelu:
http://www.hs.fi/kulttuuri/levyt/artikk ... 5249218081

Sinne vaan kommentoimaan!
Trientale 10.9.2009 16:30 Hih, löytyihän sieltä kansivihkosesta sitten se perinteinen kirotusvihrekin! :D Ovatko muut jo huomanneet?

Niin, levy on nyt kuunneltu läpi aika monta kertaa niin eilen kuin tänäänkin, ja koko ajan sieltä löytyy uusia juttuja. Ihan mahtavaa! Ja vaikka olen kuvitellut seuranneeni tarinaa tosi tarkkaan joka kuuntelulla, niin edelleen sieltäkin löytyy uusia yksityiskohtia vaikka miten paljon. Hauskaa, kun aina löytyy uusia ilahduttavia kohtia, mistä voi vain ihmetellä, että miten ne onkin kirjoitettu noin taitavasti!

Mutta nyt pitänee jatkaa tiskaamista ja laittaa taas levy soimaan. Sujuu tuo tiskaaminenkin huomattavasti viihtyisämmin kaivosmiesten seurassa! Ja levystä ei kuitenkaan oikeasti voi kirjoittaa mitään sen enempää vielä, pitää kuunnella lisää tätä mahtavuutta! :D

(Ja ne, jotka eivät vielä sitä virhettä ole löytäneet, niin lukekaapa Loukussa -biisin sanat.. :wink: )
muu 10.9.2009 16:31 [quote:1c9xl7zn]Helsingin Sanomien arvostelu:
http://www.hs.fi/kulttuuri/levyt/artikk ... 5249218081

Sinne vaan kommentoimaan![/quote:1c9xl7zn]

Olipa erikoista tekstiä. Ei kertsejä?? En myöskään oikein tajunnu tota hourintaa "vilpittömyyden läpitunkevuudesta" ja "karnevalismin pilkahduksen" puutteesta.. :shock:
Trientale 10.9.2009 16:33 Juu, olikohan siinä arvostelija taas kuunnellut levyä ollenkaan... Ihailtavan asiantuntevaa! :roll:
a9800362 10.9.2009 18:19 Olen useamman kerran kuunnellut Aukio-levyn, ja mitä enemmän kuuntelen kappaletta Paluu, sitä enemmän se muistuttaa mua Suuria kuvioita -levyllä olleesta kappaleesta Kaatuneiden muistolle. Kaatuneiden muistolle alkaa säkeellä:"Mitä kuuluu kulta pikkuinen?" Ja myöhemmin on kohta:"Ja arvaa mitä, pikkuinen", kun taas Paluu-kappaleessa lauletaan:"Älä sure kulta pikkuinen". En tiedä, löytyykö kappaleista mitään muita toisistaan muistuttavia elementtejä, mutta tällaisen olen pistänyt merkille.

Ainoa kappale, johon en ole oikein saanut mitään kunnon kontaktia eikä myöskään aiheuta juuri mitään tuntemuksia, on Kaivos. Se kuulostaa jokseenkin yhdentekevältä. Jospa siitä aukeaa jotain, kun vielä enemmän kuuntelee levyä. Oliskin kiva kuulla muiden kommentteja Kaivos-biisistä. En osaa sanoa selkeää syytä, miksi se ei kolahda. Välillä biisien aiheuttamat tunnetilat ja tuntemukset on aika lailla henkimaailman juttuja!
Norsku 10.9.2009 18:35
a9800362 Ainoa kappale, johon en ole oikein saanut mitään kunnon kontaktia eikä myöskään aiheuta juuri mitään tuntemuksia, on Kaivos.


Oma tämänhetkinen lempparini viikon kuuntelurupeaman jälkeen on juuri Kaivos, bluessahtava meininki kolahtaa todella syvälle. Tällaisia biisejä Anssin sietäis ehdottomasti tehdä lisää. Tämä biisi vakuutti jo aivan ensimmäisen kuuntelukerran ensimmäisistä sekunneista lähtien ja odottelen todella innokkaana tämän biisin kuulemista livenä bändin kera.
noora 10.9.2009 18:47 Minulle tuo Kaivos puolestaan kolahti kovaa heti ensikuulemalla. Siinä on tosi ihania kohtia..on vissiin jotain blues-vivahdetta, josta tykkään tossa kappaleessa kovasti. Että näin nämä tuntemukset menee tosiaan! :)
yori 11.9.2009 9:20 Kovasti näyttää kehupuoleista olevan arviointi täällä, mutta siitä huolimatta uskaltaudun heittämään tämmöisen kriittisemmän puoleisen oman mielipiteeni. Levy on tullut kuunneltua nyt 4-5 kertaa. Pitihän se heti 9. päivä hakea, vaikka flunssa painoikin :)

Ensimmäinen kuuntelu jätti hieman sekavat tunteet, joku tuntui tökkivän, vaikka odotinkin malttamattomasti tarinan käänteitä. Useamman kuuntelun jälkeen osaa ehkä hiukan eritellä tuntemuksiaan.

Itse löysin levystä ainakin kasarimeininkiä, kantria, bluussia, klassista musiikkia ja jotain gospelihtavaa. :)

Aluksi loppusointujen puute särähti korvaan pahasti, sitten osaan siitä tottui, mutta silti muutamassa kohdassa sanoitus voisi olla jotenkin sujuvampi. En nyt tietenkään tarkoita, että loppusointu pitäisi olla ihan joka paikassakaan. Huomaan, että pään sisäisessä jukeboxissani soivat enemmän melodiat kuin sanat.

Soundimaailma, kitarat, melodiat, pianoriffit jne. ovatkin eniten mieleeni ainakin kuuntelun tässä vaiheessa.

Suosikkikipaleiksi ovat nousseet mm. Kaivos ja Romahdus. Kaivoksen bluesfiilis on mainio. Romahduksen kertosäe tökkii omassa korvassa, muuten kerrassaan hieno kappale. Lopusta saadaan varmaan mahtava revittely livenä! Myös Huuto ja Aamu toimivat kokonaisuudessaan mukavasti. Paluussa on mukava rento meininki. "Kulta pikkuisista" tuli kyllä vähän liikaa Kaatuneiden muistolle mieleen. Loppusoolo/riffi on hunajaa korville, ensi kuulemalla säpsähdin, kun se tuli ihan puun takaa :D

Kiitokset tietysti uudesta levystä! Jännittävää kuulla miltä kaikki kuulostaa livenä keikalla ja odotettavissa on varmasti lisää tunteikasta soolokitarointia...
Hilu 11.9.2009 19:25 Aamulehden arvostelu:
Anssi Kela:
Aukio
Anssi Kelan ei enää tarvitse kiirehtiä. Viisinkertaisesti platinaa myynyt Nummela sai pari seuraajaa ripeästi. Sen jälkeen Aukion raivaaminen kesti neljä vuotta. Synkkää nykymenoa kaivosmiehen silmien kautta tutkiva Kela ei tällä kertaa törmää Bemariin, mutta platta on kokonaisuutena vaikuttava, aikuinen teos, johon kannattaa syventyä.
[size=150:77dz5xjt]****[/size:77dz5xjt]
– Markku Makkonen
Anssi Kela 11.9.2009 21:47 Onko tuo Aamulehden arvio kokonaan tuossa? Yritin löytää sitä Aamulehden saitilta päivittääkseni sen levyarvostelujen joukkoon, mutta en löytänyt sitä.
Hilu 12.9.2009 5:15
Anssi Kela Onko tuo Aamulehden arvio kokonaan tuossa? Yritin löytää sitä Aamulehden saitilta päivittääkseni sen levyarvostelujen joukkoon, mutta en löytänyt sitä.

Se on kokonaan tuossa. Se oli Valo-liitteessä, enkä myöskään löytänyt sitä netistä.
kelatkaa hei 12.9.2009 5:34 kyllä, meikä tykkää :) ..kerta kuuntelun jälkeen hyvillä mielin. Vielä ku kerkeää tehä kunnon istunnonlevyn kanssa, sitte löydetään lopulliset syvyydet..

Pakko antaa vielä muuten pisteet youtuben videopäiväkirja ideasta. Hyvin sai ainakin minut innostumaan uudesta levystä, koko ajan vaan enemmän. Loppua kohti iski jo melkeen paniikki, että pakko saada levy :D
noora 12.9.2009 6:32 Videopäiväkirja koukutti minutkin ihan totaalisesti, oli ihan pakko päästä koneelle, pakko, pakko..ja jos netti ei jostainsyystä toiminut, suunnittelin jo murtautumista johonkin. :)
-Elena- 12.9.2009 12:49 Nyt on Aukio kuunneltu moneen kertaan läpi :) Levy on kyllä ihan paras Anssi-albumi. Lempibiisejä ovat nyt (ja varmaan aina) Albin Stenman, Loukussa ja Ihme. Haaveilua -kappale ei ole vielä oikein kolahtanut. Uni ja Aukio toimivat parin kuuntelukerran jälkeen paljon paremmin kuin aluksi. Ne ovat juonen kannalta hyvä idea ja tuovat levyn tarinankerrontaan uutta ulottuvuutta. Huudossa ja Kaivoksessa on mahtikertsit! Ja Paluu on kyllä hieno, todella haikea :')

Hah, tuleepas rakentavaa kommenttia taas, sekavaa listausta lempibiiseistä hämärässä järjestyksessä :D Nojoo, vielä pitää sanoa että Ihme -biisissä se "vedän syksyä keuhkoihin" -kohta on mahtava, siinä on jotenkin niin paljon fiilistä :) Koko levy on tosi tunnelmallinen ja odotan suurella innolla konserttisalikeikkaa jolla kuultaisiin biisit samassa järjestyksessä kuin levyllä. Se Semifinalissa esitetty kaivoskeikka-idea jäi myös kummittelemaan mieleen... :P
Mari 13.9.2009 15:38 Aloin keskiviikkoiltana 09.09.09 kuunnella Aukiota toisesta biisistä eteenpäin ja iso moka tuli siinä, että unohdin varata nenäliinoja. Kuuntelin levyn juuri neljännen kerran läpi ja sama kyynelefekti joka kerta ja vielä useassa biisissä. Kustantaako Kela kaikki nenäliinat, mitä häh?!

Minusta nuo kaikki tähänastiset ammattikriitikoiden arviot on olleet tavallaan oikeilla jäljillä, mutta jotenkin vähän kieroutuneita. Enkä tajua yhtäkään arviota, jossa annetaan mitäänsanomattomat kolme tähteä. En edes jaksa kommentoida niitä, jääköön omaan arvoonsa happanemaan mokomat tursakkeet.

Totuushan on se, että parhaiten Aukiota kuvaava sana on Mestariteos. Levy on paljon enemmän kuin sanojensa ja sointujensa summa, ihan käsittämättömän hieno kokonaisuus. Ainut biisi, joka kokonaisuudessa tökkii, on Huuto. Siinä jotenkin yhdistyy kaikki sellaiset pienet yksityiskohdat, joista en Anssin musiikissa pidä. Sen jälkeen onkin pelkkää riemujuhlaa. Yleensä kun kuuntelee jotain levyä alusta loppuun, odottaa jotain yhtä tai kahta suosikkibiisiä. Aukiota kuunnellessa hihkaisee riemusta aina kun uusi biisi alkaa - jes, tämä tulee nyt! Oikeastaan ainut huono puoli levyssä on se, että se loppuu, eikä uutta kierrosta huvita aloittaa ihan heti. Toistaiseksi en ole viitsinyt poimia biisiä sieltä toista täältä, kun kokonaisuus on niin komea. Ja siitä tosiaan aukenee joka kuulemalla jotain uutta. Ei tule ihan heti mieleen toista näin loistavaa levyä. Minä täräyttäisin ihan suoraan viisi tähteä, mutta tähtiähän ei meille maallikoille anneta jaettavaksi.

Jos yksittäisistä biiseistäkin sanoisi jotain, niin Kaivoksessa on kyllä kaikki kohdallaan. Koskettimet, rummut, laulut, tunnelma, kitarat... Albin Stenman on vaan ihan pirun hyvä kappale, ehkä sittenkin se on paras sinkku. :D Tykästän hirmusti. Ja vaikka keskimäärin en voi sietää pliisuilua, niin Haaveilua on tosi kaunis ja jäi päähänkin eilen soimaan. Paluu-biisi on siitä hassu, että siinä kuulee etäisiä kaikuja monesta eri biisistä. Laurajennaellinoora onkin jo mainittu (itse missaan tuon yhtäläisyyden), mutta nyt sain päähäni, että se kuulostaa paikoitellen Kaija Koon "Kuka keksi rakkauden"-biisiltä. Ehkä Paluuseen on tarkoituksella miksattu vähin äänin kaikki suomihitit, joita Anssi ei tietenkään koskaan myönnä kuulleensakaan. ;)
Hilu 13.9.2009 16:35
Mari Minusta nuo kaikki tähänastiset ammattikriitikoiden arviot on olleet tavallaan oikeilla jäljillä, mutta jotenkin vähän kieroutuneita. Enkä tajua yhtäkään arviota, jossa annetaan mitäänsanomattomat kolme tähteä.

Rumban arvostelussa oli vain kaksi tähteä. Arvostelija oli kyllästynyt kaivos-aiheeseen. Lukiessani sitä tuntui, ettei hän ollut tajunnut koko juonta.
Johnny 13.9.2009 17:25
Mari Paluu-biisi on siitä hassu, että siinä kuulee etäisiä kaikuja monesta eri biisistä. Laurajennaellinoora onkin jo mainittu (itse missaan tuon yhtäläisyyden), mutta nyt sain päähäni, että se kuulostaa paikoitellen Kaija Koon "Kuka keksi rakkauden"-biisiltä. Ehkä Paluuseen on tarkoituksella miksattu vähin äänin kaikki suomihitit, joita Anssi ei tietenkään koskaan myönnä kuulleensakaan. ;)
Laurajennaellinooraa olikin siinä Huudon kertsissä. Jos nyt tälle linjalle lähdetään, niin itselle tulee Paluusta mieleen jostain syystä Ile Kallio. Aluksi tuo Paluu tuntui liian tavanomaiselta, mutta nyt useamman kuuntelukerran jälkeen toimii hyvin.

Tuo Hesarin "musiikkikriitikko" heitti kyllä parhaimman läpän, että kappaleissa ei ole kertosäkeistöjä, hah! Kyllä aikamoista myötähäpeää aiheuttaa, jos ei kriitikko tunnista kappaleista kertosäkeistöjä.

Jos ei mielipiteeni ole tullut vielä selväksi niin, sanotaan vielä että Aukio on törkeän hyvä levy. Tämän hetken suosikkeja: Ihme, Loukussa, Paluu, Uni, Aukio, Romahdus, Huuto (tai olisikohan helpompi listata kaikki). Aamukin toimii jotenkin paremmin osana tätä kokonaisuutta kuin erikseen. Luulisin, että livenä voi olla vielä parempi, ehkä riffissä sitten enemmän ACDC:tä kuin Rick Astleyta vai kuka se nyt oli.
elukka 13.9.2009 19:08 Jos multa kysytään niin ei kannata uskoa yhtäkään kriitikkoa vaan käydä eri blogeja ja foorumeita läpi siinä toivossaa että CD:stä on puhuttu. :roll: Oman mielipiteeni olen sanonut selkeästi jo ja kappaleet toimii yksin ja erikseen. Omat lempparit ovat: Uni, Aamu, Kaivos, Albin Stenman, Romahdus, Loukussa ja Ihme. Hups Tais tulla melkee kaikki kappaleet :D :D
Mari 13.9.2009 19:33
Hilu Rumban arvostelussa oli vain kaksi tähteä. Arvostelija oli kyllästynyt kaivos-aiheeseen. Lukiessani sitä tuntui, ettei hän ollut tajunnut koko juonta.


No onko Rumbassa ennenkään mitään tajuttu. Ei. :mrgreen:

Jaa Huudossakos se ellinoora olikin...
kelatkaa hei 16.9.2009 15:06 Nyt sitten on se kunnon istunto tehty, levy soimaan ja sängylle makaamaan. Toimii.. olotila on jotenki.. outo, hieman herkistynyt. En osaa oikein kirjoittaa ajatuksia paperille, mutta uskomatonta miten tällainen saa ihmisen ajattelemaan ja pään positiivisella tavalla sekaisin :) odottamisen arvoinen, kyllä..
Hilu 16.9.2009 18:55 Aukio on tämän viikon Suomen virallisella listalla sijalla 4. Edellä Yö, Viikate ja Anna Puu.
Johnny 16.9.2009 20:09 Tässä jotain ajatuksiani kappaleista pisteytetyksin

Huuto - Hyvä ja rohkea veto aloittaa levy pitkähköllä acapella osuudella. Sanoitus sopivan maanläheinen. Tarttuva kertosäe. Kasarisoundit säkeistössä jakavat tunteita. 8+

Uni - Hienosti tavoitettu unenomainen tunnelma. Jotenkin Anssin ääni vain sopii hyvin tällaisiin herkkiin tulkintoihin. Sanoiko joku, että naisääniteemasta tulee mieleen Cherbourgin sateenvarjot - en minä ainakaan 8) Ei haittaa mitään. 9,5

Aamu - Jotenkin tämä ehkä kepeytensä vuoksi jää muiden albumin kappaleiden varjoon. Toisaalta hyvä, että rennompaakin menoa löytyy. 8

Kaivos - Mukavan rouheat soundit. Jännä rumpukomppi. Kertsiä edeltävä bridge on hieno ja siinä oleva kitarariffi. 8,5

Albin Stenman - Ei tämä nyt enään tunnu niin päällekäyvältä kuin aluksi. Tässä tuo riimittömyys tulee esille parhaiten/pahiten. Tavallaan se toimii omana ärsyttävänä koukkuna. Aivan kuin kiusallaan sanotaan "miestä" eikä "miehiä" :) Loppurevittely tässä on ehkä parasta. 8

Haaveilua - Aluksi tämä kuulosti aika kamalalta siirapilta. Mutta nyt useamman kerran jälkeen ja kitaralla tapailun ohessa tämä on alkanut kuulostaa aivan mukiinmenevältä :) Ei vaan, tässä vois olla jopa hitin ainesta. Ei sitä koskaan tiedä tällaisista. Paljon hirveämmät imellyksetkin tuntuvat olevan kestosuosikkeja (vrt. Finlandersin Oikeesti) Tuo soolo vähän ihmetyttää, miksi tuollainen veto valittiin levylle? 8,5

Romahdus - Hyvä ja menevä kappale. En haluaisi kyllä soittaa pianoa tässä, tulisi varmaan jännetuppitulehdus. Hienot kitarat kertsissä. Ei tainnut jäädä sitä Villen sweeppausta tuohon. Massiivinen loppu. 9

Loukussa - Yksi ehdottomia suosikkejani tällä levyllä. Anssin ääni sopii tähän hyvin. Kaunis melodia ja bassonkuljetukset. Kertosäkeistössä on hienoa kun basso malttaa pitkään pysyä paikoillaan ennenkuin lähtee liikkeelle. Tuossa kertsissähän on tosiaan kahden sisaren sointukulkua ja Puistossa melodiaa. Eipä noita olisi varmaan huomannut ellei Anssi olisi maininnut. Jotenkin joululaulumainen tunnelma kuoroineen. Ennen lopun suvantohämyilyä, komeaa vyörytystä. Tuo vaihto hämyilyyn kuulostaa hyvälle. 10

Ihme - Jouluteema jatkuu, porojen kulkusilla alkaa tämä. Dramaattisen kuuloista ja karvoja nostattavia piano- ja kitarafillejä taustalla, mahtavaa! Kertosäe näennäisen tutun/yksinkertaisen oloinen, mutta siinä jippona sävellajin(?) vaihto (joku musiikin teoriaa ymmärtävä osaisi varmaan sanoa, mitä tuossa tapahtuu). Hyvän kuuloista. Tuon ansiosta paluu säkeistöön kuulostaa dramaattisemalta. Nerokasta. Ja tosiaan tuo "vedän syksyä keuhkoihin" on vaikuttava kohta. Sokerina pohjalla, lähes rautalankamainen kitarasoolon alkuosa. 10

Paluu - Aluksi jotenkin tavanomaisen kuuloinen kappale. Mutta kyllähän tämä potkii hyvin ja melodiakin on alkanut kuulostaa joka kerta paremmalta. Ile Kallio tulee jostain syystä mieleen. Onhan tuossa kitarassa Knopfleria. Hyvä! 9

Aukio - Tähän pätee samat kommentit kuin Uneen, sattuneesta syystä.
JMN 17.9.2009 12:05 Aukio suoraan listan sijalle 4, ygöseksi meni Yö, ja edellä lonnivat Viikate ja Anna Puu. Vääryys, pitää lähteä äkkiä ostamaan levy pari kertaa niin saa sen arvoisellensa paikalle!
noora 17.9.2009 14:45 Juu, kyllä Aukion paikka olisi ykkösenä, ehdottomasti!
Hellblond 29.9.2009 9:54 Tänään olen saanut levyn. Kuuntelen tämä on kuudetta kertaa peräkkäin! Ihana Musiikki.
marire 30.9.2009 11:48 Mäkin sain viimein ostettua Aukion viime viikolla kun sain työttömyystuet tilille (levyjen ostoonhan ne on tarkoitettu :D ) Tiesin kyllä ennakkokuuntelun perusteella että levy on hyvä, mut olen kuunnellut sitä nyt melkein viikon ja täytyy sanoa että se on kyllä aika lailla täydellinen paketti. Okei, tietty joistain kappaleista pitää aina enemmän kuin toisista, mut yhtään huonoa kappalettta levyllä ei kyllä ole. Pidän siitä että tarinalle ei ole selkeää loppuratkaisua vaan kuuntelija saa itse tulkita rivien välistä miten tarina päättyy. Mä en itse pysty kuuntelemaan Paluuta ja Aukiota ilman että silmäkulmat alkavat kostua. mut tässä tapauksessa se on vaan positiivinen juttu! Anssi on lisäksi onnistunut hyvin kuvailemaan ne ajatukset, joita tälläinen pienellä paikkakunnalla asuva välillä käy läpi päässään.
Täytyy myös kehua hieno sävellyksiä; ne sopivat myös hyvin kappaleiden sanoituksiin,esim. Romahdusta kuunnellesssa on koko ajan sellainen tunne, että kohta tapahtuu jotain pahaa. Niihin on varmaankin vaikuttanut positiívisesti sekin että bändi on ollut alusta asti mukana soittamassa (yhtään Anssin soittotaitoja väheksymättä).
Ainoa minimaalinen miinus tulee siitä, että Uni olisi mun mielestäni sopinut paremmin levyn aloituskappaleeksi kuin Huuto, joka nyt jää vähän erilliseksi muusta tarinasta, vaikka hyvä biisi onkin. Toisaalta eipä Huudolle oikein muuta järkevää paikka levyltä oikein löytyisikään, Uni ja Aamu ovat sen verran sidoksissa toisiinsa ettei niitä oikein voisi erottaakaan toisistaan.

Tässä vielä kommentteja muutamasta kappaleesta:
Huuto
En vielä ennakkokuuntelussa pitänyt tästä yhtään, mutta mitä useammin tätä kuuntelen, sitä enemmän se kolahtaa. Olen itsekin käynnyt läpi samat ajatukset kuin päähenkilö tässä kappaleessa (tosin odottelen vielä omaa postinkantajaani), minkä takia tulee samastuttua hänen aika paljon.

Albin Stenman
Toinen mun suosikkikappaleistani levyllä. Hieno "kummitustarina" joka muistuttaa kaivoksen vaarasta. En oikein osaa sanoa miksi tämä on musta niin hyvä, tämä vain toimii.

Haaveilu
Todella kaunis kappale itsenäisenä. Katkaisee kuitenkin tarinan vähän oudossa kohtaan, eikä sovi oikein kokonaisuuteen.

Loukussa
Tätä kuunnellessa tuntuu kuin olisi itsekin maan alla loukussa.

Paluu
Eikö kukaan ole kertonut Anssille että on rumaa itkettää ihmisiä? :D Mut ihan vakavissaan, tämä on Albinin oheella mun suosikkibiisini levyltä. Kappaleen sanoituksessa on paljon tulkinnan varaa, mut mun mielestä tää on tosi surullinen kappale. Biisin alussa olo on vielä toiveikas, mut koko ajan on paha aavistus että tämä ei pääty onnelisesti. Kun laulussa sitten mainittiin 3 vuotta etuajassa oleva kalenteri, silmät alkoivat väkisinkin kostua, ja kappaleen lopussa täytyikin hakea jo nenäliina. Aika lailla täydellinen kappale. Tätä kuunnellessa on vaikea käsittää, miksi kaikki eivät rakasta Anssin musiikkia.

Uni ja Paluu
Sitovat tarinan hyvin yhteen. Sellaisia kappaleita joita ei itse edes osaisi ajatella tarvittavan levylle, mutta joita ilman tarina ei voisi toimia.(Toivotavasti tuossa lauseessa on jotain järkeä muilekin kuin minulle)

Yhteenvetona voi sanoa, etä Aukio taistelee tiukasti ROM:n kanssa Anssin parhaan levyn tittelistä.
Mari 2.10.2009 19:31
Yhteishyvä Vaikka kyseessä ei ole mikään mestariteos

PHAH! Tuon kirjoittaja vois tulla näyttämään meille mestariteoksen, kuuntelisin sellaisen mielelläni. :evil: Ei tänä vuonna ole ainakaan julkaistu yhtään Aukion veroista levyä.

Minua alkoi nyt ihan oikeasti kismittää tämä jatkuva Aukion riimittömyyteen puuttuminen (osuin katsomaan Semifinal-aamuna Ylen aamu-tv:ssä tehdyn haastattelun). Vaikuttaa ihan siltä, kuin nuo ihmiset tuolla ulkona ajattelisivat, että riimit on Anssin tavaramerkki siinä missä vaikkapa Eppu Normaalin. Esimerkkinä vaikkapa Milla, Puistossa, Mikan faijan BMW ja 1972. Jos on kuullut vain nuo, niin eipä ihmekään. Vilkaisin pikaisesti Anssin soolouran sanoitukset läpi ja tässä tulokset:

Nummelan biiseistä Kaunotar ja basisti ei rimmaa, Harhaan riimit hiukkasen ontuvat.

Suuria kuvioita -levyllä köykäisiä riimejä on nimibiisin lisäksi Kipinöissä, Miehessä ja meressä, Sormuksessa ja Ensilumessa. Toisin sanoen viittäkymmentä prosenttia levyn biiseistä ei osaa ajatella riimiteltyinä biiseinä vaikka muutama loppusointu löytyykin.

Rakkaus on murhaa -levyllä nimibiisistä on kovin vaikea löytää riimejä. Se jos mikä on Anssin parhaita kappaleita ikinä. Hakaniemen harmaa mies loistaa myös vähäisillä riimeillään.

Aukiolle on riimittömyyspäätöksestä huolimatta livahtanut loppusointuja ainakin näihin biiseihin: Huuto, Aamu, Albin Stenman, Haaveilua, Loukussa, Ihme ja Paluu. Albinissa "silloin menetettiin monta hyvää miestä" pomppaakin siksi niin hyvin esiin, että kertsin aiemmat rivit loppuvat pääosin aa-äänteeseen.

Että pohtikaapas sitä, te huonosti taustatyönne tehneet toimittajat, eltaantuneet kriitikot ja muut korvakuulolta kirjoittavat urputtajat! Prkl.

Asiantuntevammille tahoille heitän sellaisen havainnon, että Anssi näköjään katkaisee mielellään riimit kertoakseen tärkeitä asioita kuten "Se on sen faijan auto" tai "Mut se on Remun serkku". :D
Hilu 13.10.2009 12:23 http://desibeli.net/arvostelu/4261
Mari 13.10.2009 16:49 Tuossa desibeli.netin arvostelussa oli hämmentävän asiantunteva kirjoittaja, peukut pystyyn hänelle! Löysin vain yhden kirjoitusvirheen (vika lause) ja linkitys ois voinut olla MySpacen sijasta blogisivulle. Mielenkiintoinen on myös Anssin luokittelu: "Yksinäinen susi omassa genressään. Retkottaa pitkin pituuttaan rokkijumalien ja aikuispoppareiden välisen kuilun siltana, eikä kuulu oikein kummallekaan puolelle." Erittäin hyvin ilmaistu!

Päässäni vilistelee Aukiosta muutamia pikkuhuomioita ja mieltä vaivaavia ajatuksia, nyt kun levyä on kuunnellut aika monta kertaa...

Elokuun Soundin haastattelussa Anssi lausui, että Romahduksen kertosäkeistö kuulostaa hänen korvaansa Apulannalta. Totta. Onkohan sellaista peräti haettu Anssin muistiinpanoissa: "Tähän väliin apulantamaista angstista jytinää". Toni Wirtanen voisi ihan hyvin karjua maailmaa hallitsevasta käärmeestä, jolle ei voi tehdä mitään, voi vain katsella voimattomana, kuinka elämää kaadetaan. Mutta myös edellisen biisin (Haaveilua) lopussa näen otteen Apulantaa: "teet maailmastani kauniin, teet maailmastani kauniin, teet maailmastani kauniimpaa" vrt. "teit meistä kauniin, teit meistä kauniimpaa kuin muut, teit parempaa, teit unelmaa". Sattumaa, kuvitelmaa vai silkka nyökkäys Apulannan suuntaan? Kieliopillisestihan tuo menisi "kauniimman" eikä "kauniimpaa".

Olen pohtinut, mahtoiko Anssi viime syksynä kirjoitella Loukussa-biisin sanoja samoihin aikoihin kun kävi esiintymässä Kuuleeko kukaan? -konsertissa. Konsertissahan nostettiin esille huolestuttavasti yleistynyttä nuorten pahaa oloa ja tahoa, joka tekee asialle jotain. Biisi sopii täydellisesti sellaiseen tunnelmaan, ja sitten siinä on vielä ne alkusanat "Hei, kuuleeko kukaan?".

Entä miksi kaivoksesta pääsyyn kuluu juuri tasan kolme vuotta? Päädyin siihen, että vajaan kolmen vuoden ikäisenä unenpöpperöinen poika pystyy itse kävelemään estradille hiukset sekaisin. Anssin väite siitä, että tämä albumi sijoittuu syksyyn perustuu ilmeisesti siihen, että kun päähenkilö vetää syksyä keuhkoihin, hän ei tajua kolmen vuoden kuluneen, eli vuodenajan täytyy olla tismalleen sama kuin kaivoksen romahtaessa. Kalenterissakin vain vuosi on väärä. Semifinalissa Anssi päätteli levynkansista, että Aukiolla kasvaa valkoisia tulppaaneja - ts. aukiolla olisi kevät. Sehän ei välttämättä kumoa syksyistä ajankohtaa, jos Uni ja Aukio tapahtuvat jossain "toisessa todellisuudessa"?

Ja moniko yksinhuoltajaksi ja leskeksi raskausaikanaan jäänyt miehensä tuloista riippuvainen pikkukylän vaimo menee heti ensitöikseen - sen kolmen vuoden aikana - ostamaan sekä sohvakaluston että kirjahyllyn?! Tämä ei minusta sovi ollenkaan kuvaan. Vai yritetäänkö sillä kertoa, että kaivoksen työntekijöillä oli tosi hyvät henkivakuutukset ja niiden turvin elellään nyt leveästi ja perhe itse asiassa pärjääkin paremmin näin kuin olisi pärjännyt työttömän kaivosmiehen tuloilla? Hrrr. Tosin eihän laulussa sanota, että sohvakalusto oli uusi, ehkä se oli edullisesti kirpparilta hankittu. Ja hylly on ehkä paikallisesta Ikeasta.
Mari 28.10.2009 16:18 Taas pari arvostelua lisää.

Arvo, syyskuu 09, Sami Turunen:

Levy syvältä

Laulaja, lauluntekijä, formulakuski ja kirjailija Anssi Kela on saanut muutaman vuoden musiikillisen tauon jälkeen aikaan neljännen levynsä. Kyseessä on teemalevy, jollaisiin Suomessa ei ole kovin totuttu. Kiekon biisit koostuvat kaivoksen, sen ympärille rakentuneen kylän ja pimeään työpaikkaan sidoksissa olevien ihmisten tarinoista, jotka etenevät levyllä loogisesti.

Kantaako tällainen teema, miten mielenkiintoisia yhden asian ympärille kiertyvät tarinat sitten voivat olla? Yllättävän hyvin toimii, koska kappaleissa on enemmän sanottavaa kuin vain pinnalla kuultavissa olevat sanat. Toisissa ajatusta on enemmän, toisissa vähemmän, ja vaikka paikoin metaforat ja merkitykset onnahtavatkin, niissä riittää pohtimista. Parhaimmillaan Kela on hitaissa kappaleissa, joissa on utuista kauneutta.

Jos Anssi Kela loikin uransa alussa uudenlaista soundia - yhdisti singer-songwriter-perinnettä ja raskaita bassopoljentoja - niin viimeisimmillä levyillä tie on ollut määrätietoisesti kohti sisäsiistiä ja radiokelpoista aikuisrokkia. Nolointa lieneekin ylipirteästi ilman turhaa riimittelyä höntyilevä sinkkulohkaisu Aamu, joka tirskuu tyhjää ja liiankin rujoa arkirealismia. Biisin kamaluus onneksi hälvenee muun, laadukkaamman materiaalin joukossa.

Anssi Kela: Aukio (Sony)
Tärppi: Loukussa
***
Samalla aukeamalla on pieni Anssin haastattelu: http://www.digipaper.fi/arvo/32775/index.php?pgnumb=42

Mesta.netissä Aukio sai kolme ja puoli tähteä:
http://www.mesta.net/musa/arvostelut/?aid=2118
viljami 11.11.2009 12:40 Paljonko Aukio on myynyt tällä hetkellä? Keikkailu varmasti nostaa myyntiä, ja erilaiset tv-ohjelmat tietenkin.

Mistä voi seurata levymyyntien lukumääriä?

Viljami
Anssi Kela 11.11.2009 21:36 En tiedä viimeisimpiä myyntimääriä, eivätpä ne kovin hääppöisiä liene.

Levyjen myyntilukuja voi seurata ÄKT:n sivuilta löytyvistä tilastoista. Ne tosin päivitetään vain kerran vuodessa, joten seuranta ei ole erityisen reaaliaikainen.
Hilkka 1.12.2009 15:30 Mielestäni Aukiota on mainostettu hyvin vähän, lienee yksi syy vähäisiin (ovatko vähäisiä, mistään ei näy lukemia) myyntilukuihin. Nyt katsokaa kaikki ihmiset, MTV3:n nettisivuilla pääministerin videohaastattelussa EU:n lautaskiistasta ko. sivulla on iso mainos Anssin Aukiosta. Sitten ennen varsinaisen haastattelun alkua näytetään videopätkää lenkkimakkaraa syövästä perusmiehestä! Vihdoinkin Aukiota mainostetaan!

No näkyy olevan muitakin mainoksia kyseisen haastatteluvideon yhteydessä!! Minä satuin äsken avaamaan videon juuri sellaisena ajankohtana, jolloin Aukion mainos oli meneillään.
Hilu 1.12.2009 21:18 Näköjään levymainosvideoon MTV3:lla on vaihdettu Aamu Huudon tilalle. Jotenkin Huuto sopi siihen paljon paremmin. Menee vähän idea pilalle. :? Toki Aamu on tunnetumpi kappale.
Anssi Kela 2.12.2009 6:24 Mainoksesta on versioita eri biiseillä, tulevat satunnaisesti.
Hilkka 2.12.2009 8:28 Tänään tiistaina sama Aukio-mainos MTV3:lla valtion velan lisäystä koskevassa Kianderin videohaastattelussa. Näköjään mainos jatkuu ainakin jonkin aikaa.
Karppa-JKL 10.12.2009 10:50 Kuuntelin Aukion ensimmäistä kertaa kuulokkeilla koko levyn kerrallaan. Olen toki yksittäisä biisejä kuullut aiemminkin.

Täytyy sanoa, että kokemus oli loistava. Tarina ja sen kerronta upposi aivan täysillä. Hienoja on muutamat toistuvat jutut ja niiden oivaltaminen tuo tarinan lisäksi myös Anssin tavan rakentaa tarina jotenkin lähemmäksi

Kaiken kaikkiaan oli pakko kirjoittaa ja antaa palautetta vaikken aiemmin ole Anssin musiikin suurkuluttaja ollutkaan (toki hittibiisit tunnistaa).

En osaa arvioida tälläisen konseptialbumin "myyvyyttä", mutta antoisa se on.

Kiitos Anssi!
Levysi pysäytti, herätti ja pisti hetkeksi miettimään.
Johnny 23.8.2010 7:56 Tuli lueskeltua Helsingin reissulla Eagles-yhtyeestä kertovaa kirjaa. Kirjassa mainitaan useasti Jackson Browne, joka tuntui etäisesti tutulta mutta ei heti kuitenkaan soittanut kelloja. Pitikin youtubesta käydä tsekkaamassa kaverin tuotantoa.

Linkin biisin yhdestä kohdasta tuli mieleen eräs Aukion biiseistä, enkä nyt tarkoita mitään plagiointia, koska ei tuo lyhyt kohta ole identtinen eikä muutenkaan kovin harvinainen kuvio muissakaan kappaleissa. Tulipa vain heti mieleen, että tämähän kuulosti vähän Anssilta. Anssihan kertoili soft rock vaikutteista Aukioon liittyen. Ehkä tämäkin oli alitajunnassa tai sitten vain hauska sattuma (tai sitten keksin omiani).

http://www.youtube.com/watch?v=5brvUsNP4A8
Anssi Kela 23.8.2010 10:57 Jackson Brownen varhaisempia levyjä on tullut kuunneltua paljonkin, tuo biisi ei kuitenkaan ollut tuttu. Hyvän kuuloinen ralli, täytynee ladata iTunesista.
Juha H 14.10.2010 6:35 Juohtuipa mieleeni nyt kun Chilen mainarit on saatu hilattua maan pinnalle että oliko hyvä vai huono asia että Aukio ilmestyi viime syksynä eikä nyt?

Mahtaisi kuulua hirvittävä älämölö ja ilkkuminen jos Aukio olisi tämän syksyn satoa. "Nyt se pelle Kela yrittää ratsastaa toisten onnettomuudella" "Eikö se itse keksi mitään juttuja" jne.jne.

Toisaalta olisipahan ajankohtainen ja saisi sitä kautta mainosta. Eikös se niin ole että pääasia että puhutaan. Voisiko tästä kehittää ennustajaoraakkelin hatun Anssin kutreille?
Anssi Kela 14.10.2010 14:06 Kävi kyllä itselläkin mielessä, että tässähän olisi ollut paikka pieneen jälkimarkkinointitempaukseen.