Forum 2002-2013

Mari 6.6.2011 18:41 Club Kappeli 4.6.2011 Pistetäänpäs vähän kommenttia Kappelista ihka oman otsikkonsa alle.

Vaikka uskoo nähneensä aika monenlaista keikkaa, tämä oli jälleen oma lukunsa. Kappeli on varmaankin yksi Helsingin vanhimmista ravintoloista, sijaitsee keskellä Espan puistoa, heti siinä Mantan patsaan vieressä. Sellainen paikka, missä fiinit ihmiset sekä turistit on naukkailleet virvokkeita ties kuinka kauan. Omassa mielessäni se on enempi kahvila kuin klubi.

Hämmästys oli siis suuri, kun totuus lauantai-illasta alkoi valjeta. Pyörähdin paikalla alkuillasta jonottamassa lippuni jo etukäteen, mikä olikin viisas veto, sillä ennen puolta yötä jonoa oli ainakin puoleksi tunniksi. Livahdin lippuineni jopa VIP-jonon ohi sujuvasti, henkilökunnan hymyillessä tervetuliaisiksi. Kappelissa olikin kaikin puolin ensiluokkainen henkilökunta. Narikka oli ennakkotietojen mukaan kellarissa, jossa sai tovin hortoilla, jotta sen löysi perimmästä nurkasta (sisältyi lippuhintaan).

Katutasossa eli yläkerrassa oli täysi hönkä päällä. Ihmistä kuin pipoa, violetinsävyiset diskohippalot käynnissä siellä missä oletin Anssin esiintyvän, tunkua baaritiskeillä. Kävijäkunta näytti olevan paikallisia kauniita ja rohkeita kolmenkympin molemmin puolin. Miehet suurelta osin puvuissa, naisista aika moni leningeissä. Baaritiskillä jonotellessa joku mies harmitteli, että ei voi jorata, kun Anssi tulee esiintymään. Toinen mies lohdutti, että Anssi esiintyy terassilla. Tämä täytyi tarkistaa baarimikolta ja suunnistaa sitten välittömästi kohti terassin ovea. Tehtävä näytti toivottomalta, väkijoukko seisoi kuin taannoisissa Leijonien kultajuhlissa, esiintyvän artistin nimeä malttamattomasti maistellen. Olin varustautunut ohuella t-paidalla, enkä uskonut tarkenevani tuntia ulkona +15 asteessa ja ilmeisessä meriviimassa, mutta koska lavan tuntumaan pääsy ennen keikan alkua painoi vaakakupissani paleltumista enemmän, en lähtenyt sompailemaan enää monen mutkan taakse narikalle. Ja kas, mahduin väkijoukon läpi, löysin lavan ns. terassin pääoven tuntumasta ja lavalta Anssin tapailemasta kitaraansa.

Sitten pyyhkeitä kehään. Vaikka Kappeli muutoin onkin kelpo paikka, terassia ei varsinaisesti ole suunniteltu keikkakäyttöön. Ainut puolustus keikan pitämiselle terassilla oli mielestäni kaunis kesäyön sää ja pilvetön upean vihreänturkoosi taivas. Ääniteknistä säätöä tuntui olevan turhan paljon ennen keikan alkua, eikä keikan alkaessa äänentasot olleet edelleenkään kohdillaan. Ekan biisin jälkeen Anssi pyysi itselleen lisää laulua monitoriin ja kailotin siihen perään, että laulu ei kuulu yleisöönkään (ja terveiset ystävällisesti jatkettiin äänimiehelle). Kuulin tuolloin laulun paremmin Anssin suusta kuin kaiuttimesta, jonka alla seisoin. Säätöjen jälkeen lauluäänikin alkoi kuulua, varmaan eturiviin suurelta osin sieltä lavamonitorista. Ihmetytti sekin, että keikkametelöintiä saa ulkotiloissa pitää puoli kahteen asti. Mutta hyvä niille, jotka kuuntelivat keikkaa ilman lippua siitä Anssin selän takaa, vähäisemmässä tungoksessa ja yleisön mylvinässä. Ulkona sai tietysti tupakoida minkä halusi, joten hiukset saivat keikalla taas pitkästä aikaa tupakkaisen aromin, nostalgista jopa.

Terassilla oli joka tapauksessa hyvä meininki. Tungosta voi varmaankin kiittää siitä, että keikan aikana ei tullut yhtään vilu. Lavan edusta ja nähdäkseni koko terassi oli täynnä iloisen riehakkaita kuulijoita, jotka velloivat suhteellisen hyvässä järjestyksessä tiukan järjestyksenvalvojan silmän alla. Lavalle lasketut lasit siivottiin välittömästi pois. Yleisö yltyi harvinaisen voimakkaaseen yhteislauluun suurimmissa hiteissä, hurrasi mm. BMW:lle, ammateista kertovalle biisille ja Nummelan huuliharppuintrolle. 1972:n "oli kiva nähdä, kiitos ja hyvää yötä" meni ihan täydestä ja Anssin pokka piti, kun yleisö vaati lisää. Tunnelma oli korkealla ja Anssi huudatti yleisöä "Onks teillä kova meininki?" "EI MITENKÄÄN ERITYISEN KOVA!" muutamaan kertaan... olikohan se tämä kohta, kun Anssi yllytti useita kertoja "Ja vielä vähän lujempaa!"? En muista... kurkku suorana siellä joka tapauksessa huudettiin. Nummelan jälkeen Anssia ei millään haluttu lavalta pois, joten siinä sai soittaa encoren ja toisenkin.

Biisilista oli tällainen:
1. Milla
2. Jennifer Aniston
3. Puistossa
4. Laulu petetyille
5. Kaksi sisarta
6. Aamu
7. Mika faijan BMW
8. Faijan haamu
9. Karhun elämää (toive yleisöstä)
10. 1972
11. Kevät tulee
12. Nummela + pätkä Suvivirttä huuliharpulla, mille hurrattiin suuresti
---------- ("no hyvä on, vielä yksi")
13. Rva Ruusunen (toive yleisöstä)
---------- ("no kun pyyntö esitettiin niin kauniisti, niin vielä yksi")
14. Harhaa (toive yleisöstä)

Harhaa-toive ei muuten tullut minun suustani, vaan joku sinnikäs kuulemma huusi sitä useita kertoja eturivissä. Peukut hänelle! Kevät tulee oli valinta minun mieleeni, suht yllättävä biisi tuollaiseen hittikimaraan, jota Anssi sujuvasti veteli ilman biisilistaa annostellen isompia herkkuja sopivan tasaiseen tahtiin. Ruusunen oli herkullisen ränttätänttäilevä. En nyt mitenkään saa mieleeni, millä introlla se alkoi, joku ulkomainen rock-klassikko, jolle yleisö hurrasi.

Keikka kesti noin tunnin ja vartin. Tämän jälkeen Anssi veti piuhan irti ja astui kitaroineen suoraan lavalta alas yleisön sekaan. Miinus järjestäjille. Pistää nyt artisti kalliine kitaroineen raivaamaan tietään tiiviin väkijoukon läpi. Jossain Tikkurilan Tulisuudelmassa tämä olisi ehkä päättynyt huonosti, mutta Kappelissa ei näkynyt hoippuvia ördeltäjiä, vaan yleisön keskeltä löytyi yllättävänkin helposti levylaulajan mentävä reitti ja matkalla annettiin kehuja. Takahuoneestakaan ei näyttänyt olevan minkäänlaista takaovea, ainakaan artistin käyttöön, joten pois lähtiessään Anssin piti raivata tiensä ohi tanssilattian ja parin baaritiskin päästäkseen ulko-ovelle saakka. Näkyi hymyilevän.

Summasummarum. Hyväntuulinen keikka! Tunnelma oli korkealla pienistä epäkohdista huolimatta ja musiikki kuulemma raikasi tunnistettavana Svenska Teaternille asti. :) Kyllähän tuollaisella kauniin kesäillan kruunaa!

Vielä sellainen erikoinen detalji, että kahden aikaan yöllä Aleksanterinkadun jalkakäytävällä makasi kuolleena nuori cityhuuhkaja. Nyt netistä löytyy jo tieto, että kyseessä oli tosiaan yksi kolmesta Forumin huuhkajalapsesta, Friiduksi nimetty naaras. Jotkut miehet olivat artikkelin mukaan kantaneet pöllön ennen pelastuslaitoksen saapumista Vanhaan Kirkkopuistoon, eli tällä foorumilla paremmin tunnettuun Ruttopuistoon. Kaupungin suurjulkkis sai arvoisensa kohtelun.