The Wrestler

| Tagit: | Aiheet: Elokuvat | Kirjoittaja:

thewrestlerjulisteTätä elokuvaa ei ole suitsutettu suotta: Mickey Rourken moottorisahalla vuoltu figuuri polttaa muistiin jäljen, jota on vaikea unohtaa. Katsomossa aistii, että kirjaimellisesti vereslihalla tulkittu roolisuoritus kertoo yhtä paljon pohjamudissa käyneestä näyttelijästä itsestään kuin elokuvan päähenkilöstä; parhaat päivänsä nähneestä showpainijasta, Randy ”The Ram” Robinsonista. Kehässä kansa hurraa, mitä enemmän veri vuotaa, mutta ringin ulkopuolella elämä tarjoaa vain kipua, pettymyksiä ja nöyryytystä. Painijan jauhelihaksi murjotun ulkokuoren alla vetelee viimeisiään loppuun kulutettu sydän.

Käsivaralla kuvattu elokuva on muodoltaan dokumentinomainen. Parhaimmillaan valittu muotokieli onnistuu luomaan lähes täydellisen illuusion: välillä unohtuu, että tässähän ei oikeasti kerrota todellisista ihmisistä. Onneksi tämä elokuva on toteutettu Hollywoodin marginaalissa – en oikein jaksa uskoa, että esim. Spielberg tai Zemeckis olisivat yltäneet ihan yhtä rouheaan lopputulokseen. Harvassa elokuvassa henkilöhahmot tulevat näin lähelle katsojaa. Kaikkein herkimmille en The Wrestleriä kuitenkaan suosittelisi: kuvasto on paikoitellen hyvinkin brutaalia ja inhorealistista.

Täytyy myös antaa kiitosta soundtrackille: Ratt, Quiet Riot, Accept, Cinderella – ei tuollaisella kaartilla voi mennä kovin pahasti pieleen! Pisteenä huutomerkin alla kuullaan vielä Bruce Springsteenin elokuvaa varten säveltämä hieno nimikappale.

Kommentit

  1. Jep. Ei jäänyt Oscargaalassakaan huomiotta tämä. Sinänsä hassua että kaverilla on vain kaksi hittileffaa joista toinen on juuri tää ja toinen ”Harley Davidsson ja Malboromies”.

  2. Ainoa mikä laittoi hieman hymyilemään, oli se että kun asiat alkoivat menemään hieman huonompaan suuntaan, niin kehiin tuli saksalaista musaa – scorpions, accept.
    Mutta elokuvahan on aina hieno jos siinä keskustellaan tukkahevistä Round and Roundin (Rat Attackin versio oikeuksien takia?) soidessa taustalla!

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.