Iskulauseita

| Tagit: | Aiheet: Huomiot, Jumittelu, Mielipiteet | Kirjoittaja:

Eurovaalit puskevat katukuvassa kovasti silmille. Tänään pyöräilin kaupungilla ja ehdokkaiden mainoksia katsellessa tuli mieleen, että mitä jos valinta pitäisi tehdä pelkästään ehdokkaan julisteeseen painetun iskulauseen perusteella? Jos ehdokkaista ei olisi tarjolla minkäänlaista muuta tietoa, niin mitä heidän onelinereistaan voisi päätellä? Kenellä on vakuuttavin slogan?

Tässä arvioita tänään näkemistäni mainoksista:

Arto Bryggare: Itsenäinen suomalainen

Tämä toteamus kertoo Artosta kaksi seikkaa: hän on ensinnäkin suomalainen (mikä on minusta mainio asia) ja hän on myös itsenäinen. Yksilöiden itsenäistymisprosessillahan tarkoitetaan yleensä sitä, että henkilö ei tarvitse enää jokapäiväisessä elämässään vanhempiensa apua. On ilahduttavaa, että Artolla tämä prosessi on jo takanapäin.

Antti Kaikkonen: Jämäkkä päättäjä

Tässä on vahvaa tekemisen meininkiä. Antti lyö päätökset nopeasti lukkoon ja heittää avaimet menemään. Näillä mennään – mitään ei muuteta.

Ukko Metsola: Ansaitset ammattilaisen

Slogan on mukavan ympäripyöreä, mutta tuo nimi – miten kellään voi olla noin tykki nimi! Siinä on vahvasti kekkoslainen sointi.  Jos tätä iskulauseeseen perustuvaa valintakriteeriä vielä kiristettäisiin ja pitäisi äänestää pelkän nimen perusteella, niin Ukko Metsola saisi minun ääneni.

Latekoe Lawson Hellu: Maahanmuuttaja voi olla myös resurssi

Luin tämän ensin ”maahanmuuttaja voi olla myös rasisti”, mutta huolellisempi lukeminen paljasti, ettei mielipide ollutkaan niin räväkkä kuin aluksi luulin.

Jaana Sankilampi: Brysseliin Soinin kaveriksi

Tässä perussuomalaisen Jaanan vaalilauseessa on saatu mahtavasti kiteytettyä kolmeen sanaan lähes kaikki: se mihin ollaan menossa, mitä tekemään ja kenen kanssa.

Liisa Sulkakoski: Uskallatko sairastua?

Liisan kysymys haastaa miettimään. Vastaus riippuu tietysti paljolti sairauden laadusta. Oma rohkeuteni riittää helposti ainakin pieneen lentsuun matalalla kuumeella – ehkä jopa vatsatautiin jos se ei kestä kauaa. Ville Valo buukkailee kuulemma mahataudissa ollessaan kuvaussessioita: kun parin päivän armottoman yrjöämisen jälkeen kömpii kameran eteen, niin olemus on juuri sopivan laiha ja kalvakka. Itse en ole tätä kokeillut, mutta maailmantähden neuvo on mielestäni hyvä.

Pekka Myllymäki: Yllätetään Eurooppa!

No, nyt painitaan retoriikan raskaassa sarjassa! Tällaisesta pelinavauksesta minä pidän: kunnon yllätysmomentti tekee aina eetvarttia. Hieman epäselväksi vain jää, että millä tavalla Pekka aikoo Euroopan yllättää? (Jos hän sen paljastaisi, niin eihän se tietenkään olisi enää mikään yllätys.) Muhiiko tässä perusluonteeltaan positiivinen vai negatiivinen tempaus? Ei kai sillä ole niin väliä. Kunhan yllättyvät.

♠    ♠    ♠

Jos tämän pienen otannan perusteella pitäisi tehdä valinta, niin antaisin ääneni Pekka Myllymäelle – olisi hauskaa olla mukana virittelemässä mojovaa ylläriä.

Taidan kuitenkin kallistua ehdokkaan valinnassa hiukan sovinnaisempiin metodeihin ja raapaista mainoslauseita syvemmältä. Kävin tässä hengessä vastaamassa HS:n vaalikoneen kysymyksiin. Se seuloi minulle kymmenen parhaiten ja kymmenen huonoiten sopivaa ehdokasta. En tässä yhteydessä lähde mainitsemaan nimiä, mutta vaalikoneen antamat puolueet on ehkä mukava listata:

Kymmenen sopivimman ehdokkaan joukossa oli viisi vihreää, kaksi vasemmistoliittolaista, kaksi demaria ja yksi kristillisdemokraatti. Kymmenen epäsopivimman ryhmä muodostui viidestä Itsenäisyyspuolueen, kolmesta STP:n, yhdestä Kokoomuksen ja yhdestä SDP:n ehdokkaasta.

Tulos on sikäli yllättävä, että yleensä erilaiset vaalikoneet tuputtavat minulle aina RKP:n edustajia!

Kommentit

 1. Itse olen ihmetellyt sitä, kuinka ihmiset pyrkivät EU:n päättäviin elimiin sloganeilla ja asioilla joita siellä ei päätetä > parempi kanava olisi eduskunta ja siten eduskuntavaalit. No, ilmeisesti kai se ja sama mitä möykkää kunhan ääniä ropisee, ja sitten voi mennä Eurooppaan korkeastipalkattuun hommaan ja olla saamatta mitään aikaiseksi.

 2. Mä yleensä perustan ehdokasvalinnat juuri vaalikoneisiin, olen sen verran laiska etten jaksa paneutua tarkemmin ehdokkaiden eroihin. Ongelmana vaan on että joka ikinen vaalikone antaa yleensä täysin eri tuloksen. Yritä siinä nyt sitten päättää, mikä niistä on luetettavin!

 3. Hauskoja mielleyhtymiä kyllä herää noiden ehdokkaisen nimistä. Mites se Paten biisi meni….
  ”Suomen niemellä, Suomen kielellä / äijät huutaa lailla perkeleen / kun Suomi pelaa lätkää / se iskee joka jätkään / kaljaa koneeseen ja Ukkometsoon” =)

  Silloin tällöin ihmettelen, että miksi jotkut poliitikot eivät ole hankkineet taiteilijanimeä, kun omat nimet on niin kaameita. Onhan kysessä kuitenkin julkinen ammatti!!!!

  ”Jämäkkä päättäjä” -varmaan kertoo että kaveri on innosta piukkana (seisoo jo) =)

 4. Jos Anssi olisi ehdokkaana, iskulauseena voisi olla vaikkapa:

  Äänestä Kelaa – voit relaa!

  🙂

 5. sain hävetä silmät päästäni, kun näin joukon suomalaisia miehiä, jotka herkistyivät kännissä ukkometson tahtiin. en pidä kappaleesta.

 6. Hah! Vielä piti heittää tänne tämä: ”Kimmo Kiljunen – Suomen ääni euroopassa!” Jestas mikä mielikuva! Josses!

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.