Uusi single

| Tagit: , | Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Siivoilin tänään iTunes-ohjelmasta tarpeettomia treeni- ja demoäänityksiä pois, kun äkkiä katseeni osui ikkunan oikealla laidalla olevaan ns. genius-valikkoon. Kas vain: siinä luki ylimpänä, että iTunes Storen puolella olisi tarjolla Anssi Kelan uusi single, nimeltään Aamu.

Kaipa se on siis nyt julkaistu.

Suosittelen tätä kappaletta lämpimästi kaikille. Aamu on etiäinen syyskuussa julkaistavalta Aukio-albumilta, jolla palaan sorvin ääreen muutaman vuoden virkavapaan jälkeen. Biisi on osa laajempaa kokonaisuutta; konseptialbumia, jossa yksittäiset laulut kuljettavat eteenpäin isompaa tarinaa. Seuraavassa lyhyt tiivistelmä levyn juonesta:

Tapahtumapaikkana on kylä, joka syntyi vuosikymmeniä sitten kuparikaivoksen ympärille. Miespolvet toisensa jälkeen laskeutuvat kuiluihin kaivamaan heidän perheensä ruokkivaa kuparia, kunnes eräänä päivänä kaukaa valtamerien takaa saapuu tieto: kaivoksen ulkomainen omistaja on laskenut, ettei tulos ole riittävän hyvä – toiminta on päätetty ajaa alas.

Sitten tapahtuu onnettomuus.

Aukio kertoo tarinan pienestä kaivosmiehestä suurten asioiden riepoteltavana. Se on sukellus maanalaisiin tunneleihin, joissa todellisuus, työ ja arjen ongelmat sekoittuvat päiväunelmiin ja kuiluissa kulkeviin kummituksiin. Se on kertomus oman paikan löytämisestä ja itsensä hyväksymisestä. Ja ennen kaikkea se on tarina rakkaudesta, joka lopulta ylittää tämän- ja tuonpuoleisen rajan.

Aamu on tulevan albumin kolmas kappale. Se esittää sankarimme valmistautumassa jälleen uuteen työpäivään. Päivään, joka alkaa kuten kaikki muutkin, mutta joka kuitenkin tulee muuttamaan kaiken.

Laulu on minun säveltämäni ja sanoittamani, esitän sen yhdessä parissakin liemessä marinoituneen, mainion yhtyeeni (jolla ei valitettavasti ole edelleenkään nimeä) kanssa. Pyrkimyksenämme oli studiossa tavoittaa kursailematon 80-lukulainen AOR-poljento Rick Springfieldin viitoittamalla väylällä.

Aamu on kuunneltavissa ilmaiseksi Spotifyssa tai ladattavissa omalle koneelle esim. iTunes Storesta varsin kohtuulliseen, yhden euron hintaan. Sehän on vähän kuin nostaisi rahaa pankista!

Aamu

Kommentit

 1. Itselläkin on monasti ollut tarkoituksena tehdä tuollainen ”konseptialbumi”-mutta aina joku kaavoihin kangistunut tuottaja on torpedoinut idean sanomalla että: ”jos ideassa olisi järkeä, se olisi tehty jo” lisäten siihen että ”keskitytään me nyt vaan tekemään hyviä biisejä”.

  Kävin näin alkajaisiksi kuuntelemassa biisin Spotifysta:

  -En tykännyt ollenkaan alusta, mutta huomion kiinnittää tuo koukku tuossa radionavaamis-kohdassa, mistä eteenpäin meininki miellyttääkin jo enemmän. Lisäksi ”käytettyjä uutisia” on niin mehevä kielikuva, että ansaitset siitä papukaijan merkin.

  …muiltaosin kappale ei herättänyt ekalla kuulemalla itsessäni kummempia tuntemuksia. Rakkaustuuba-osio tuntuu jopa jotenkin laimealta noiden käytettyjen uutisten jälkeen. Mä olisin itseasiassa halunnu kuulla lisää siitä mitä sieltä radiosta tulee ulos kun se kerran mentiin avaamaan – onneksi laulussa sentään kerrottiin, mitä siinä lapussa luki 😉

 2. Yhtyeelle nimiehdotuksia:
  Anssi Kela & Kääntölämäri
  Anssi Kela & Lyömätön Linja
  Anssi Kela & Virheliike
  Anssi Kela & Kädelliset
  Anssi Kela & Retkikunta
  Anssi Kela & Jerry Lewis
  Anssi Kela & Kelluvat Kivekset
  Anssi Kela & Causa Mortis

  Minäkin sorruin avaamaan iTunes-tilin ihan tätä biisiä varten (vaikka se kohta radiossa rallattaakin alvariinsa). Heikolla äänenlaadulla kuunneltuna antaisin arvosanaksi mukiinmenevä, ei herätellyt mitään suuria vibraatioita lahkeissa. Katsotaan uudestaan, kunhan saan luurit päähän ja muhevat soundit kohdilleen.

 3. Koivulahti:

  Sieltä radiostahan tulee niitä käytettyjä uutisia: väkeä on taas sanottu irti ja valtavia firmoja kaatuu.

  Heinz-Harald:

  Tuossa on kyllä monta hyvää. ”Runkkaavat suntiot” taitaa edelleen olla jonkinlainen epävirallinen nimi – sitä ei tosin tee mieli painaa keikkajulisteisiin tai levyn kanteen.

 4. RS on edelleen minunkin suosikkini. Toisaalta voisitte sillä nimellä päästä vaikkapa Turmion Kätilöiden lämppäriksi, mikä olisi melkoinen edistysaskel uralla.

 5. 🙂 Toki, toki Anssi… Voi olla että tuo mehevä kielikuva varasti mun kohdalla huomion itse sisällöltä, tai sitten oisin vaan kaiannut toisenlaista näkökulmittelua. Kappaleestahan ois ollu kahdeksi; toinen biisi ois voinu kertoa siitä kirjeestä ja toinen tosta radiosta, joista tää jälkimmäinen ois tosin ollu kiinnostavampi 😀 Biisi varmaan jalostuu pääkopassa kun sen kuulee useampaan kertaan, niinkuin sun biisit yleensäkin. Vielä en esim. hiffannut että mikä yhteys näillä kahdella yksityiskohdalla on.

  BTW: On oikeastaan jopa vähän rasittavaa että ainakaan itse en pysty kuuntelemaan yhtään mitään sun musiikkia, vertaamatta sitä Nummelaan kappaleisiin.

 6. Onkohan tää Koivulahti lukenu yhtään missä tässä on kyse vai mitä se oikein selittää..?

  Oikein hyvä single. Päässä soi!

 7. Kiva kappale. Pitää kuulla pari kertaa ennenkuin iskee kovemmin. Ja niinhän se teki.

  Kansikin on varsin mellevä ja tunnelmallinen!

 8. Sain kuunneltua, ja ei voi muuta nyt sanoa kuin että oikein hyvä 🙂 Tuli vahvasti mieleen se dokumentti jossa kuvattiin joka päivä hiilikaivokseen menevää miestä joka jätti aina vaimolleen ”rakastan sinua”-viestin. Ei malttaisi odottaa itse levyä!

 9. Jäljet johtavat sylttytehtaalle: minä näin tuon saman dokumentin…

  Olin kuitenkin jo ennen sitä päättänyt kirjoittaa tarinan kaivosmiehestä. Oli vain hauska yhteensattuma, että tuo dokumentti (osa Morgan Spurlockin 30 Days -sarjasta) esitettiin televisiossa samoihin aikoihin. Se tarjosi hyvää inspiraatiota, nappasin siitä tähän biisiin juuri tuon keittiön pöydälle jätettävän viestin.

 10. Karmea dokumentti. Ei siis huono, vaan vavisuttava. Kannatti katsoa.

 11. Paljonkoha uusi albumi myy.

  Eka möi 150 000, toka 50 000 ja kolmas reilu 15 000. Suhdeluku noin kolme. Neljäs myynee 5000 kipaletta.

  Noh, itse ainakin ostan 🙂

 12. Aika hauskaa, että tuon m.a. temaatikon kommentin jälkeen oli (ennen tätä kommenttiani, pilasin nyt kaiken) tuo ”Takaisin ylös” -linkkiteksti. Enteilee albumimyynnin nousua?

 13. Tuosta levymyynnistä täytyy sanoa, että vaikka tietysti toivonkin tulevan albumini myyvän runsaasti, niin olen realiteettien valossa sen suhteen melko skeptinen. Viittaan tällä lähinnä koko alaa riivaavaan levymyyntien sukeltamiseen: tänä päivänä viiden tuhannen myyntikin alkaa jo olla kelpo tulos. Jos uusi levyni möisi saman kuin edellinen, niin sehän olisi suorastaan fantastista.

  Tästä musiikkialan taapertamisestahan tuli hiljattain kirjoitettua täällä: https://www.anssikela.com/?p=1597

 14. Tuon Aamu-kappaleen syntikkariffi kuulostaa vahvasti Springsteen-vaikutteiselta. Kyseistä (mielestäni hienoa) 80-lukulaista syntikkasaundia ei nykyään paljon kuule.

  Tietäen että AK ainakin jossain määrin diggaa Bossin tuotantoa, on pakko kysyä että onkohan Working on the Highway-kappale soinut mielessä Aamua väännettäessä?

 15. Oho, huomasin vasta nyt tuon Ratinanmakuisen raportin! Thanks man!

 16. Tuo brucehtava urkusoundi tuli mukaan vasta kappaleen tuotannon kalkkiviivoilla, aika lailla sattumalta. Alunperin Saara soitti riffiä sähköpianosoundilla, mutta se kuulosti jotenkin ponnettomalta. Iskevämpää ääntä etsittäessä Saaran Kurzweilista löytyi soundi nimeltä ”In The Garden Of Eden” – mikä on tietysti viittaus Steppenwolfin In-A-Gadda-Da-Vidan urkusoundiin. Sillä sitten soiteltiin ja huomattiin lopputulosta kuunnellessa, että hups – kuulostaapa hiukan Springsteenilta.

  Minulle tuosta jutusta tulee kyllä mielleyhtymiä lähinnä Glory Daysin suuntaan.

 17. No niinpä tietenkin Glory Daysin synariffihan se mitä muistelin – piti ihan kaivaa levy pölyn alta ja kuunnella. Ei hassumpaa kesämusiikkia.

 18. tänään ja just kuulin sen uuden:aamu biisin se oli kuin tehty…nyt ja taas tähän..
  vuona 87 vein valkoisia tulppaaneja 86kpl miehen 33v haudalle.
  biisissä on tosi kiva eininki ja kitarassa saundi jatkaa laulajan äänilajia loistavasti.varma menestys biisi onnea!!!!
  tukholmasta täällä kesää viettävä monika vaahtera löytyy facebookist

 19. Uudelleen ja uudelleen kuunneltuna…well, it starts to grow on you.

  Minkä verran radiot ovat ottaneet biisiä soittolistoille?

 20. Pari päivää sitten kuulin ensimmäistä kertaa Aallolta, soittavat muuten monesti päivässä. Tykästyin kyllä kovasti Aamuun, mukavan rento biisi, sanat ja sävel todella onnistuneet! <3 Jää kyllä soimaan päähän, eilen juuri yritin muistella niitä kertosäkeen sanoja. Ensin täyty pitkään miettiä et onkohan tää sittenkään uusi vaan vanhaa tuotanta, kun kuulosti korvaan jo ensimmäisellä kuuntelukerralla jotenkin tutulta.
  Tässä toivon että se Aallolta taas kohta pistettäisiin soimaan.. 🙂 Täytyy käydä kurkkaamassa Aallon sivuilta, josko se äänestys olisi siellä vielä voimassa, kuumaahan tää ehdottomasti on! Sun musiikkia aloin kuunnella vissiin 12 vuotiaana, iskee neljän vuoden päästä edelleen. Kiitos!

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.