Maan alla

| Tagit: , , | Aiheet: Matkailu, Valokuvat | Kirjoittaja:

Minua haastateltiin tänään Apuun ja toimittaja kuskasi minut tulevan levyn hengessä Lohjan Tytyrin kalkkikivikaivokseen. Vaikka asuinkin aikanaan monta vuotta Lohjan naapurikylässä, en ollut aikaisemmin käynyt kaivoksessa. Syvyyksissä pääsi kieltämättä mainiosti albumin fiiliksiin ja tulikin mieleen, että ehkäpä tällainen visiitti olisi sittenkin kannattanut tehdä ennen laulujen kirjoittamista.

Kokemus oli joka tapauksessa erittäin mielenkiintoinen ja osoitti, että kotimaastakin löytyy melko päteviä turistikohteita:  suosittelen Tytyrin kaivosmuseota lämpimästi kaikille – mukava kohde esim. seuraavalle kesälomareissulle.

Minusta räiskittiin kaivoksessa lehtijuttuun kuvia, mutta tällä kertaa olin varustautunut myös omalla kamerallani. Seuraavassa tunnelmia maan povesta:

Torni

Matka maan keskipisteeseen alkoi tornin juurelta.

Pata

Ennen vanhaan miehiä laskettiin kuiluihin tällaisissa padoissa. Tuohon ämpäriin mahtui neljä karpaasia.

Tippukivi

Luolissa muodostuu tippukiveä. Ne kuitenkin kasvavat vain pari millimetriä vuodessa, joten kansainväliseksi vetonaulaksi niistä ei ihan muutamaan tuhanteen vuoteen ole.

Vaunu

Tämä aiheutti voimakkaat Indiana Jones -fläsärit.

Hörhö

Albin Stenman. (Levyn kuultuanne ymmärrätte.)

Kielto

EU:n direktiivi.

Bonk

Maan alta löytyi monenlaisia hienoja vempeleitä. Kyllä tällaiset kunnon analoginäytöt aina digitaaliset päihittävät.

The King

Oppaana toimi mainio supliikkimies, Jarmo Kuningas. Katsokaapa nimilappua miehen rinnuksissa. Onko kysyttävää? Ei ole.

Exit

Suuntavaisto menee maan alla kuulemma helposti sekaisin.

Tytyrin kaivos

Maan päällä meininki on industriaalinen.

Kalkkikivi

Tällaista murikkaa maan uumenista nousee. Kalkkikiveä käytetään mm. aikakauslehtien paperissa. Siksi kiiltäväpaperiset aviisit eivät olekaan hyviä sytykkeitä – kivi kun palaa melko huonosti.

Savu

Lohjan kalkkikivisuoni on yli 600 metriä syvä, nykyisin louhitaan 350 metrin syvyydessä. Kiveä saadaan päivittäin n. 50 rekkakuormallista. Tällä tahdilla tavaraa riittää vielä sadaksi vuodeksi.


Kommentit

  1. Tuo ”The King” pisti varmasti hiljaiseksi. Ainakin silloin kun se puhui. Siinä ois varmasti kansakin hiljentynyt. Ainakin Tapani…

  2. Olen minäkin käynyt Tytyrissä ja sanon vain, että todella mielenkiintoista! Suosittelinpa retken jälkeen Forumilla muillekin Tytyriin tutustumista! Sellaisistakin työympäristöistä jokapäiväinen leipä monelle irtoaa!

  3. Hieman oikaisua edelliseen: tutustuin siis siihen museo-osastoon ja ihmettelin sitä, millaisissa ympäristöissä ja välineillä työtä on ennen tehty. Nykyisistä kaivosolosuhteista en tiedä.

  4. Hauskaa: aikakauslehti vie muusikon kaivokseen tehdäkseen hänestä henkilöreportaasin ja muusikko tekee samalla oman, upean valokuvareportaasin kaivoksesta! 🙂

  5. Tosi kiinnostava esittely!
    Tarttee joskus käydä, siis jos sinne pääsee kuka vaan???

  6. Kyllä sitä on näköjään paljon kaikkea, mistä ei itse tiedä/ymmärrä yhtään mitään..Että kiitoksia vaan hienosta esittelystä!

  7. Unplugged-keikkaa tuolla odotellessa…

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.