Seuraava single

| Tagit: , , , | Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Levy-yhtiöstä soitettiin tänään ja kerrottiin, että johtoportaassa on tehty päätös seuraavasta singlebiisistä (tällaiset päätökset tehdään aina johtoportaassa). Valinta tulikin tällä kertaa puun takaa: Aukion kakkossingle tulee olemaan kappale nimeltä Kaivos.

Minulla ei ollut edes käynyt mielessä, että tuo voisi olla singlebiisi. Olin itse esittänyt levy-yhtiöön, että sinkku valittaisiin joukosta Huuto, Albin Steman ja Romahdus. Nuo olivatkin ykkösvaihtoehtoja – ennen kuin Suomen Yleisradio astui peliin.

Nyt on nimittäin käynyt niin, että YLE Suomi on nostanut albumilta Kaivoksen soittolistalleen: se oli viikolla 40 kanavan soitetuin kappale. Tästä riehaantuneena Sony teki päätöksen julkaista biisi oikein virallisena sinkkuna ja toivoo, että muutkin kanavat seuraisivat Radio Suomen esimerkkiä.

Itse olen hiukan skeptinen. Kaivos on toki mahtava kappale (minulla on tapana tehdä hyvää musiikkia), mutta ei se mielestäni mikään radiobiisi ole. Meininki taitaa olla hieman liian juureva, ainakin kaupallisille asemille. Olisin tällä kertaa tietysti erittäin mielelläni väärässä! Ehkä sitä on vain tullut niin kyyniseksi radioiden musiikkipolitiikan suhteen, on tietävinään jo etukäteen mikä tulee soimaan ja mikä ei. (Sen kyllä tiesin, että Aamu tulee soimaan. Tiesin sen jo biisiä tehdessäni.)

Minähän kysyin pari kuukautta sitten myös teidän mielipidettänne seuraavan singlevalinnan suhteen. Kaivos sijoittui tuossa äänestyksessä yhdeksän prosentin äänisaaliillaan viidenneksi.

Kappalevalinta on joka tapauksessa mielenkiintoinen. Saapa nähdä miten käy.

Albumi on muuten menossa kovaa vauhtia alaspäin Top 40 -listalla: viime viikon sijoitus oli 32. Jos liuku jatkuu samaan tahtiin, niin ensi viikon listauksesta Aukiota on enää turha etsiä.

Miksiköhän levy ei myy? Sitä tässä on tullut mietittyä.

Kommentit

 1. Huuto olisi kyllä sopinut paremmin sinkuksi, mutta kaivos edustaa paremmin levyn tyyliä.

 2. Ikävä kuulla, ettei levy myy 🙁 Mutta myykö konseptilevyt sitten yleensäkään niin kovin hyvin, muiden kuin fanien parissa siis?

 3. Hyvä, Kaivos on mielestäni mainio seuraava sinkkubiisi!Ihastuin siihen yli kaiken heti sen kuultuani ja sitäpä sitten äänestinkin siellä Semifinalissa. Voin olla väärässä, mutta mielestäni juuri tässä biisissä on radiosoitto-ainesta! Ne kaikki blues-jutut jne. saa ainakin meikäläisen ihan ”liekkeihin”. Tosin kaikki Aukion biisit on aivan loistavia, minkä takia olenkin murheellinen jos levy ei oikein myy! Täytyy sitten vaan vissiin todeta, että porukka ei kyllä ymmärrä hyvän päälle yhtään mitään! Aukio on mestariteos! Piste!

 4. Heips!

  Itse olisin äänestänyt Huuto -kappaleen puolesta, mutta heti kakkosena olisin valinnut kyseisen Kaivos -kappaleen. Eli mielestäni Johtoportaalta melko järkevä veto! 🙂

  Yritin tässä myös keksiä joitakin lohdutuksen sanoja levymyynnin takkuamiselle. Ensinäkin, taantuman tai laman vallitessa ihmisillä on vähemmän rahaa käytössä. Tämä vaikuttaa heti erityisesti ”tuotteisiin”, joita ei hengissä pysymiseen tarvita. Tulee siis valintatilanne, jossa toinen vaihtoehto on esim. leipä tai toinen jokin uusi levy. Usein vaaka kallistuu itsekkäästi leivän puolelle, ymmärrettävistä syistä.

  Toiseksi, nykyisellä nuorisolla on ikävä tapa ladata kaikki netistä ilmaiseksi / maksullisesti, jonka vuoksi perinteisten CD-levyjen myynti on hieman tahmeaa. Itselle levyn ostaminen on äärimmäisen tärkeä tapahtuma sekä oman että artistin hyvinvoinnin kannalta 🙂 Näin melko köyhänä opiskelijana en voi ymmärtää joidenkin esittämää väitettä siitä, ettei ole rahaa ostaa levyjä. Kyse on vain priorisoinnista. Eihän ne levyt halpoja ole, mutta ei niitä toisaalta kaikkia kerralla tarvitse ostaa 🙂

  Olisiko sellainen vaihtoehto myös mahdollinen, että levyn teema on ”liian” ajankohtainen? Jotkut ihmiset saattavat kokea hieman ahdistavaksi sellaisen musiikin kuuntelun, jossa esiintyvät ilmiöt tulevat esiin arjessa joka päivä. Levyn hieman melankolinen sävy ei ehkä istu tähän taantuma-arkeen… Ehkäpä levy tuli liian myöhään tai liian aikaisin myyntiin?

  Tiedä häntä, mutta toivon vilpittömästi, että levymyynti kasvaa – erityisesti herra Kelan osalta. Toivottavasti tilanne kohenee sekä globaalissa että Anssin taloudessa!! 🙂 Kiitokset erinomaisen musiikin luomisesta!

 5. Kaivoksesta täytyy sanoa sen verran, että biisissä on kyllä kertsi, joka jää helposti päähän soimaan. Ainakin sen perusteella ei oikeastaan yhtään hassumpi vaihtoehto seuraavaksi singleksi.

 6. Kävin lukemassa pitkästä aikaa nettisivujen kommentit/blogin. Hyvä kun muistutit levymyynnin takkuamisesta. Pitää muista ostaa uusi levysi. Luin muutama viikko sitten myös kirjasi ja sen oli todella hyvä.

 7. Mites muuten, onko ne kuinka Aukiota markkinoineet esim.tv:ssä tai jossain muualla? Ajattelin vaan, kun esim. Loirin uutta levyä mainostetaan näköjään ainakin mtv3:lla..

 8. Anssi pistä ainakin singlebiisi Myspaceen. Saisit kappaleet ihmisten ulottuville. Tämä on nykyajan markkinointia.

 9. Jos tästä levymyynnin takkuamisesta jotain positiivista haluaisi nähdä, niin ehkä se ”pakottaa” Anssin satsaamaan entistä enemmän musiikkiin ja kiertelemään keikoilla.

  Ei kai kukaan oikein tarkkaan tiedä miksi joku levy myy ja miksi joku ei. Pelkästään hyvä musiikki ei välttämättä riitä. Aika monta muuttujaa yhtälössä.

  – pitkä tauko edellisestä levystä ja keikoista.
  – olisi tarvittu Aamua isompi hittisinkku edistämään albumin myyntiä
  – kova kilpailu, pirstaloitunut musiikin kuluttajakunta
  – liian vähäinen markkinointi
  – levyn saatavuus (ei ainakaan lähimarkettien levyhyllyissä ole näkynyt Anssin levyä, vaikka muut uutuuslevyt näyttävät siellä olevan)
  – Anssin musiikki taiteilee popin ja iskelmän välimaastossa. Ehkä putoaa väliin.
  – Kaivosteema ei kosketa suurta yleisöä

  Toivotaan että kuulijat löytävät levyn, koska levyhän on hyvä.

 10. [b]Noora[/b], ainakin SuomiPopilla on mainostettu levyä.

  Aika erikoista että juuri Kaivos valittiin sinkuksi. Onhan se sinäänsä hyvä kappale, mut vähän sen tyylinen että saa varmaan lähinnä soittoaikaa Radio Suomesta, ja ehkä joltain Suomipopilta. Jos olis haluttu saada laajempaakin soittoa, niin just Albin tai Romahdus olis musta vedonnut paremmin nuorempaan yleisöön. Eihän ”vanhemmissa” kuuntelijoissa ole sinäänsä vikaa, mut ihan mututuntumalta tuntuu että nuoriso ostaa todennäköisemmin levyjä.

  Toisaalta olin tätä ennen kuvitellut että artistilla olisi enemmän sanansijaa siihen mistä levyn kappaleesta tulee sinkkubiisi. Aika erikoiselta tuntuu että levy-yhtiöllä on tässä näin iso päätäntävalta, mut ehkä multa jää ymmärtämättä jotain oleellista.

 11. Olenpa yllättynyt, että seuraava sinkkubiisi on Kaivos! Todella mielenkiinnolla odotan, minkälaisen vastaanoton se saa. Kirjoitinkin tuolla foorumin puolella aiemmin, että se on rehellisesti sanottuna Aukio-levyllä biisi, joka kolahtaa minuun henkilökohtaisesti kaikkein vähiten. Muiden kommenteista päätellen olen aika yksin näiden fiilisteni kanssa. En osaa sanoa tarkalleen, miksi biisi ei kolahda. Ainoa mitä osaan sanoa, on se, että biisi eteneee ikään kuin samalla tempolla alusta loppuun eikä siitä löydy varsinaista revittelyä niin kuin esim. Huuto-biisistä tai Albin Stenmanista.

  Johnny esitti mielenkiintoisen mielipiteen Anssin musiikista kirjoittaessaan, että Anssin musiikki taiteilee popin ja iskelmän välimaastossa. Onkohan artisti itse tätä mieltä? Kalskahti korvaan vaan siinä mielessä, kun foorumin puolella Anssi kirjoitti joskus, että ei pidä iskelmämusiikista (en muista, oliko ”pitää” verbi, jota hän käytti, mutta tarkoitti ymmärtääkseni suunnilleen sitä). Äkkinäisenä johtopäätöksenä mietin, mikäli ei pidä itse ko. musiikkityylistä, ei varmaankaan haluaisi oman musiikin kuulostavan siltä?

 12. ”Miksiköhän levy ei myy? Sitä tässä on tullut mietittyä.”

  Ehkä porukka ei kuuntele nykyään enää juurikaan radioo, koska se on niin rasittavaa paskaa kaikkine mukahauskoine juontajineen?

  Itse kuulin tästä uudesta levystä vasta viime viikolla juurikin yllämainitusta syystä. Tänään sitten kävin lipastamassa kokoelmaan. Kuulematta on vielä, mutta eiköhän tässä illan myötä.

  Vaikka Merirosvoradio ei liene elokuvahistorian merkkiteoksia, niin perkele, että olis hienoa jos nykyäänkin näitä löytyisi sen sijaan, että joutuu kärvistelemään läpi yhden tai useamman citynuoren kaikkia kiinnostavien elämäntapahtumien.

 13. Tai ehkä se onkin enemmän Anssin kuulijat, jotka taiteilevat siellä iskelmämaastossa. Ainakin jos katsoo esimerkiksi tuon YLE Suomen listan kärkikymmenikköä. Aika iskelmäpainotteinen on. Eli vaikka Anssi kuinka haluaisi olla rock, niin rokkilistojen sijasta Anssin biisit löytävät tiensä iskelmälistoille. Ei tietysti välttämättä kovin hedelmällinen lähtökohta, kun Anssi tosiaan on kertonut että ei voi sietää iskelmää. Heh. Toisaalta eilispäivän rock on tämän päivän iskelmää. Ja iskelmä-kategorian alle mahtuu nykyään kaikenlaista musiikkia.

 14. Olen tosiaan erittäin pahasti allerginen iskelmämusiikille, minun musiikkini luonnehtiminen iskelmälliseksi saa irvistämään. Eiväthän tietenkään kaikki tekemäni biisit rokkiakaan ole, mutta itse en silti kuule niissä iskelmävaikutteitakaan. Älä mene pois on kappaleistani varmasti lähimpänä hiihtoliittoa, mutta näen senkin tietynlaisena Burt Bacharach- ja Carpenters-tutkielmana, en iskelmänä.

  Mutta kuulijoiden korvissahan nämä genret tietysti lopulta määrittyvät.

  Yleisellä tasolla levyn menekkiä pohdittaessa voi tietysti olla, että albumin konseptuaalisuus koetaan ns. tavallisten kuulijoiden joukossa jotenkin vaikeana. Itse pidin albumin erilaisuutta nimenomaan myyntivalttina, seikkana joka kannustaisi ostamaan fyysisen levyn ja tarjoaisi mahdollisuuden nauttia siitä aivan uudella tavalla.

  Taisin olla väärässä.

 15. En usko, että konseptuaalisuus sinänsä on vaikuttanut juurikaan suuntaan tai toiseen. Suuri yleisö tuskin tuosta piittaa jos tietääkään. Voi tietysti jonkinlainen negatiivinen vaikutus olla, jos singlet eivät toimi yksinään. Kaivoksessa on ehkä riski tämän suhteen sanoituksessa. Vaan eipä niitä hittejä laskelmoimalla synny. Luulisin, että paras lääke levymyyntiin olisi BMW:n, Millan tai 1972:n suuruinen hitti. Mikä onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty.

 16. Aiemmin käytyä keskustelua https://www.anssikela.com/?p=1933 minun ja anssin välillä:

  m.a. temaatikko: ”Paljonkoha uusi albumi myy.

  Eka möi 150 000, toka 50 000 ja kolmas reilu 15 000. Suhdeluku noin kolme. Neljäs myynee 5000 kipaletta.

  Noh, itse ainakin ostan 🙂 ”

  Anssi Kela: ”Tuosta levymyynnistä täytyy sanoa, että vaikka tietysti toivonkin tulevan albumini myyvän runsaasti, niin olen realiteettien valossa sen suhteen melko skeptinen. Viittaan tällä lähinnä koko alaa riivaavaan levymyyntien sukeltamiseen: tänä päivänä viiden tuhannen myyntikin alkaa jo olla kelpo tulos. Jos uusi levyni möisi saman kuin edellinen, niin sehän olisi suorastaan fantastista.”

 17. Kaivos, jee! Itse olin ja olen edelleenkin sitä mieltä, että Albin olisi osunut laajemmalle alueelle radiotaajuuksia, mutta Kaivos on noussut heti kakkossuosikiksi, koska se on biisinä ajankohtaisempi, aiheeltaan iskevämpi ja muutenkin loistava. Kuulin sen viime viikolla radiosta, oli varmaan tuo Radio Suomi, ja kuulosti pirullisen hyvältä! Ja viimeksi katsoessani se oli Harhaa.comin sinkkuäänestyksessä kakkosena, joten joku muukin on samaa mieltä.

  Heikkoon levymyyntiin on yksi erittäin selkeä syy: viime viikkoina on julkaistu ihan TAJUTON määrä albumeita. Kun katsoo albumilistaa, niin siellä on vain uutuuksia ja alaspäin tippuvia levyjä. Ainut nousija 40 joukossa on tällä viikolla sijalla 39. Ennen vanhaan listalla oli nousijoita, laskijoita, paikalleen jämähtäneitä ja pari uutuutta. Tällä hetkellä siellä pääsee vain yhteen suuntaan.

  Tuossa kisassa ei pärjätä kuin kovan mediarummutuksen avulla. Esim. Anna Puu ja Lauri Tähkä on joka hiton hilavitkuttimessa ylistettävänä. Silmiini on osunut vain yksi Aukio-levymainos sattumalta ja sekin oli se ”Anssi Kela ja muut kansakunnan inhokit”. Anssin etu ei ole sekään, että kaikilla on jo joku mielipide anssikelasta, eikä sitä muuteta kirveelläkään, varsinkin jos singlet edustaa samaa peruslinjaa.

  Ainiin, kantsii ehkä kirjoitella myös blogia 😉
  http://www.voice.fi/index.php?mw=Anssi%20Kela+Aukio+Kaivos+Aamu&option=com_sbsarticle&tmpl=blog&cid=8307&cat=1&mw=Anssi%20Kela+Aukio+Kaivos+Aamu

 18. Jottei nyt aivan vajottaisi synkkyyteen, niin onhan tuo mahtava juttu, että YLE Suomen listalla Anssi on ykkösenä. Paljon pahempi juttuhan se olisi jos Anssin laulut eivät olisi listalla lainkaan. Ei kuin hymyä huuleen ja eteenpäin!

 19. Johnny on aivan oikeassa! Ei vaivuta synkkyyteen. Eikös tärkeämpää kuitenkin ole hyvä musiikki eikä se miten paljon se myy? Olisihan se tietysti mukavaa jos muutkin kanssaihmiset tuntisivat Anssin uusimman levyn hieman paremmin. Onhan se artistin kannalta merkittävä vähennys tuloihin jos levy ei myy.
  Toisaalta olen eri mieltä Anssin esittämiin väitteisiin, ettei keikkailemalla tienaa. Jos esimerkiksi vetää tavastian täyteen (n.1000 henkilöä) ja lippu maksaa 15 € tulee lipputuloja yhteensä noin 15 000 €. Jos oletetaan, että tästä jää edes kolmannes bändille, niin tekee se noin 1000 € mieheen / keikka. Tietysti riippuu siitä miten paljon miksaajat yms. henkilöt verottavat tästä potista. Toisaalta jos Anssi esiintyy yksin niin kyllä kai siitä jotain täytyy jäädä. Esimerkiksi ryhmäteatterin keikasta jäi varmasti jotain käteen. Salivuokra tuskin on mikään mahdottoman suuri summa. Eli ei siis syytä huoleen; ei tarvitse kääntyä Kelan puoleen 😀
  Tulevia keikkoja odotellessa! 🙂

 20. Ehkä täytyisi tulevaisuudessa keksiä vielä jotain erilaisempaa kuin mitä Anssin aiemmat levyt edustavat: duetto Anna Erikssonin kanssa tai jotain vastaavaa, mitä kuulijat eivät ihan hevillä osaa odottaa. Osaan kyllä kuvitella Anssin kauhistuneen ilmeen tätä viestiä lukiessa 🙂

  Ehkä Anssin pitäisi valjastaa levy-yhtiö tai vastaava taho järjestämään joku laajemmanpuoleinen tutkimus ihmisten mielipiteistä ja käsityksistä liittyen hänen musiikkiinsa. Ehkä sitä kautta löytyisi syy sille, miksi levy ei myy? Vai onko niin yleensäkin, että ihmiset eivät osta levyjä, kaikki vaan imuroivat netistä musiikkia… Surullista, jos näin on!

 21. Luultavasti huonoon myyntiin on syynä liian kova kilpailu. Samaan aikaan Anssin albumin kanssa ilmestyi Yön uutuus ja viikkoa myöhemmin Vesa-Matti Loirin ja Lauri Tähkän uutuudet. Kaikki edellä mainitut albumit ovat myyneet jokainen ihan hyvin. Lisäksi kaikkia em. levyjä on myös taidettu markkinoida huomattavasti laajemmin ja enemmän kuin Anssin levyä. Eli valitettavasti tilanne taitaa olla se, että fanien ulkopuolella Anssi on tällä hetkellä hivenen unohdettu artisti.

 22. Aiemmasta kommentistani saattoi saada sellaisen kuvan, että olisin tehnyt konseptialbumin euron kuvat silmissäni, ajatellen sen olevan kaupallisesti kannattavaa. Näin ei tietenkään ollut. En ole muutenkaan koskaan tehnyt levyjä ja biisejä kaupallisista lähtökohdista – vaikka jotkut niistä ovatkin olleet melko tuottoisia.

  Tuossa edellä oli puhetta keikkailun tienesteistä. Faktaa on se, etten pystyisi elättämään itseäni pelkästään keikkailemalla. Tai pystyisin tietysti, mutta silloin olisi oltava tien päällä monta päivää viikossa, vuosi vuoden jälkeen – ja sitä en erityisemmin halua. Keikkailu on mukavaa sopivasti annosteltuna.

  Tulojen puolesta keikkailu on minulle lähinnä harrastustoimintaa. Jään keikoistani toki plussan puolelle, mutta pelkästään niiden varaan en voisi heittäytyä.

  m.a. temaatikon kaivama keskustelunpätkä muistuttaa, että vaikka olisi kuinka realisti, niin ainahan sitä kuitenkin syvällä sisimmässään tulee ruokittua ”jospa sittenkin” -tyyppisiä ajatuksia. Kun sitten tuo sydämen perimmäisessä nurkassa vaalittu toivonkipinä sammuu, niin onhan se luja pettymys – vaikka sitä olisikin järjen tasolla osannut odottaa.

  JTM:n esittämä analyysi tilanteesta vaikuttaa samansuuntaiselta kuin omatkin järkeilyni. Julkaisuajankohta oli totaalisen epäonnistunut: uutuuksien vyöry on viime viikkoina ollut täysin ennennäkemätön ja jalkoihin on jääty. Olisi ollut parempi julkaista Aukio vaikka keskellä kesää, joka on perinteisesti todella huono aika laittaa ulos uutta musiikkia. Silloin levyn olisi kuitenkin saanut paremmin esiin mediassa ja todennäköisesti kaupoissakin.

 23. Kyllä se on tosi tylsää, että ihminen tekee parhaansa (mielestäni Anssin paras levy tähän asti) ja sitten levy ei myykään. Tiedän niin tuon pettymyksen tunteen, koska itse olen 10 vuotta tehnyt ainakin omasta mielestäni arvokasta työtä sairaanhoitajana ja joka päivä ainakin yrittänyt parhaani ja ihan kirjaimellisestikin tehnyt työtä kädet kyynäräitä myöten p…ssa. Ja mikä on kiitos..ei ainakaan tilipäivänä, palkka on niin huono, ettei kehtaa edes ääneen sanoa! No, se siitä. Ja eihän nämä varmaan mitenkään ole verrattavissa, mutta tulipahan vaan mieleen, että voin kuvitella jos vähän harmittaa kuitenkin.

 24. Minä sitoudun täten ostamaan tuon levyn ainakin parille ihmiselle joululahjaksi. Ihan sama, mitä he toivovat, Aukion saavat.

 25. Samoin minä! Joulupukki paketoi pari Aukiota ja Kesä Kalevi Sorsan kanssa kirjaa! Pukki onkin jo ostanut yhden kirjan jo valmiiksi joulua varten katsomatta kenenkään toivelistoja sen kummemmin!

 26. No niin, nyt on hyvä henki päällä. Jukka Tilsaa lainatakseni: Aukio pistää viban punttiin – siispä Aukio pukin konttiin!

 27. Vaikka Aukion myyntiluvut eivät olisi kummoiset, olet kuitenkin onnistunut omassakin lähipiirissäni saamaan uusia faneja levysi ilmestettyä — esimerkiksi äitini oli levystäsi haltioissaan käytyään kanssani Ryhmäteatterin keikalla, ja toki myös kyseisestä esityksestäsi! Itsehän olen ollut fani jo aina Nummelasta lähtien. Lukion kakkosluokalla kirjoitin aineen sinun laulujesi inspiroimana (postasin sen pyynnöstäsi foorumillekin, tosin en tiedä pääsitkö sitä koskaan lukemaan), josta sain parhaan mahdollisen arvosanan. Nykyään olet yhä artisti, jonka levyjä kuuntelen usein ja hartaasti, jonka jutut saavat suupielet korviin asti ja jonka keikoilla on aivan ihana käydä vuodesta toiseen. Älä siis ainakaan lannistu! 🙂

 28. Joo ei saa vajota synkkyyksiin 🙂 Häntä pystyyn vaikka narulla!!!
  Tää täältä aikoo kanssa pistää vibaa punttiin eli ostaa ”palan Anssia” pukin kontiin.
  Luen juuri itse Kesä Kalevi Sorsan kanssa-kirjaa, joka on aivan loistava. Jospa sellaisiakin paketoisi joululukemiseksi ystäville!

 29. Mietin tuossa yhtenä päivänä järjestellessäni tietokoneellani olevia Word-tiedostoja, että olen aika monen monta runoa kirjoittanut ns. ”Anssi Kelan vaikutuksen alaisena”. Yhteistä niille on se, että ne kaikki runot heijastavat mahtavia fiiliksiä ja tunnetiloja, jotka Anssin musiikki saa minussa yhä uudelleen aikaan. Taidan jossain sopivassa välissä koota ne yhteen ja antaa ne Anssi sinulle!

  Joten vaikka levy ei ehkä myy ihan odotetulla tavalla, saat minussa ja monessa muussa ihmisessä aikaan mielettömiä ja ainutkertaisia fiiliksiä. Vuosien takaisen Kismet-mainoksen sanoin toteaisin sinulle Anssi musiikistasi:”Niin hyvää, ettei sanotuksi saa!” 🙂

 30. Kyllä se myy kultaa.

  Pitää keksiä joku skandaali, jonka ”avulla” kaikki ostaa Aukion.

 31. Juu, keksitään vaikka, että tiedemiehet ovat tutkineet, että ostamalla Aukion ja kuuntelemalla sitä, elät ikuisesti ja onnellisena jne.. Luulenpa, että levyt loppuisi kaupoista tällä keinolla alta aikayksikön!:)

 32. Itse löysin Anssi Kela-musiikin vasta tämän levyn myötä. Hittivaihe sattui omaan musiikkia koskevaan väsymysvaiheeseeni. Näistä itsekeskeisistä lähtökohdista siis epäilen, että ehkä yleisöpohja on murrosvaiheessa. Hieman lisäveikkauksia:

  – levymyynti on ollut surkeaa koko vuonna ja kun listakärkeä katsoo niin se on ollut kautta linjan usein varsin outo edellisvuosiin nähden.
  – suomalainen musiikkielämä on odotuksen tilassa. Hevibuumi on ohi, mutta uutta kaikennielevää tajunnanräjäyttäjää ei ole vielä löydetty. Innokkaan musiikinseuraamisen kautta on seurannut eräänlainen krapula.
  – edellisen vuoksi vain erittäin tuttu ja turvalline myy, nostalgia. Viime kesän festarkattaukset rokkipuolellakin olivat suomalaisten bändien osalta erittäin yllätyksettömiä ja suominostalgisia.
  – Kela on välivaiheessa em. nähden: ensimmäisten levyjen ostajat ja vanhemmat fanit ovat varttuneet, sanoutuvat irti nuoruuden hullutuksistaan, mutta eivät vielä ole saavuttaneet nostalgiavaihettakaan. Sama käy jossain vaiheessa melkein kaikille, jotka ovat kaikenkattavasti ja voimallisesti täyttäneet kollektiivisen tajunnan.

  Minun mielestäni Aukio oli itselleni erittäin ilahduttava löytö, vuoden valopilkkuja. Kiitos siitä.

 33. Nyt kaikki vauhdilla kelailemaan Aukiota takaperin, jospa sieltä saataisiin kaivettua esiin jotain kelpo skandaalin aiheuttavia saatanallisia säkeitä. Saataisiin sutinaa tiskille!

 34. Miksi levyn pitäisi sitten myydä? Vanhoilla meriiteillä? Ehkä se vain ei ole tarpeeksi tuore, jotta se myisi. Itse vanhana fanina tein päätöksen jättää levy ostamatta heti kun kuuntelin netistä kappaleen ”Aamu”. Eikö se sitten ole hyvä biisi? No mielestäni ihan OK, mutta kun olet tehnyt sen jo niin moneen kertaan. Samasta muotista olet aikaisemmin tehnyt ainakin kappaleet ”Jennifer Aniston” ja ”1972”. Jopa sanoitus mukailee jossain määrin tuo Anistonin teemaa. Mun mielestä sun pitäisi alkaa tekemään jotain persoonallisempaa juttua kuin tuota geeneeristä verse-chorus-verse-chorus-bridge-chorus huttua. Ja sen sijaan että toitottaisit jonkun kappaleen hyvyydestä antaa yleisön ja kriitikoiden päättää onko joku kappale hyvä vai ei.

 35. Pakko avata suuta tähän väliin. Tuomitset levyn siis ensimmäisen singlen perusteella? Harvemmin ensimmäinen single on muussa kaavassa kuin v-c-v-c-b-c. Luulisi, että sinäkin tiedät selityksen, miksi näin on. Eli jos rakenne on sama, kappale on sama? En oikein sisäistä tätä ajattelutapaasi..

 36. Ei kyllä kannata arvioida levyä tuon Aamu-sinkun perusteella. Tuo biisi on mielestäni levyn heikoimpia lenkkejä, vaikka aivan ok onkin. Kertoiko Anssi jossain yhteydessä, että bändi oli ollut alussa Aamua vastaan. Jos Aamu olisi ollut levyn paras biisi, niin kyllä levy olisi ollut pettymys. Onneksi levyltä löytyy monia parempia kappaleita.

 37. Ensimmäinen sinkku on yleensä levyn paras ja tarttuvin biisi. Ei ole järkeä tyrkätä huonoa biisiä ensimmäisenä ulos. Lisäksi Anssin tapauksessa ensimmäinen sinkku on aina ollut levyn vahvin veto.

  Enkä todellakaan tiedä syytä, miksi ensimmäisen sinkun pitäisi olla rakenteeltaan v-c-v-c-b-c. Jos näin on ollut ennen, ei se tarkoita sitä, että pitäisi olla jatkossakin.

  Ja jos Matski ei kuule selkeää yhtäläisyyttä mainitsemieni kolmen kappaleen välillä niin eipähän voi mitään. Näistä kolmesta muuten Aniston on mielestäni onnistunein.

 38. Eihän tuo Aamu huono ole, mutta ei henkilökohtaisesti kosketa samalla tavalla kuin levyn muut kappaleet. Jotenkin kepeäksi jää. Ehkä se siksi sopii sitten radiosoittoon. Mutta ehkä toisaalta pelattiin liiankin varman päälle ja valittiin todennäköisin/värittömin biisi levyltä sinkuksi. Sanoituksesta jäi kaipaamaan Anssimaista koukkua, joka kääntäisi viimeisesä säkeistössä asetelman päälaelleen ja tekisi laulusta kiinnostavamman. Nyt sen on yhtä arkinen ja yllätyksetön kuin arkinen aamu onkin.

 39. Mielestäni Aamu ei ole missään nimessä huono, vaikka ei levyn paraskaan kappale. Itse olen Ansin musisointia fanittanut 90-luvulta alkaen ja kovinkaan huonoja kappaleita en ole kyllä Anssilta kuullut koko aikana! Kyllä sekin jotain mielestäni kertoo, että Anssin keikoilla kanssani kulkee vannoutunut Motörhead, Peer Gynt-diggaaja, joka ei suomeksi lauletusta musiikista yleensä paljon perusta.. Anssia hän kyllä kuuntelee melko mielellään, perustelunaan se, että Anssi on niin lahjakas muusikko kaikin puolin! Mutta mielipidejuttujahan nämä on tietysti, sanoinpahan tässä nyt minäkin omani!

 40. Jussi: Onko kappale huono vai hyvä, niin sehän on tietenkin mielipide kysymys. Kyllä Aamu selkeästi on ns. ”tarttuvin” kappale uudelta levyltä, joten perusteltu single valinta.

  Rakenne v-c-v-c-b-c on koukuttava, olen lukenut kyseisestä aiheesta jonkin sortin tutkimuksenkin. Siksi todella moni single sisältää sen.

  Kyllä minä huomaan yhtäläisyyden noiden kolmen kappaleen välillä. Mistäs sinä tämän nyt revit?

 41. Olen samaa mieltä siitä, että Anssi on äärimmäisen lahjakas muusikko. Nykyinen tuotanto vaan on potentiaaliin nähden täyttä kuraa.

  Kuuntelin muuten Tuubista nyt tämän Aamun lisäksi kaksi muutakin kappaletta. Mielestäni sanoitusten kanssa ollaan nyt pahasti hakoteillä. Otos on nyt kolme kappaletta uudelta levyltä ja jokaisessa niistä ”sanotaan väkeä irti”. Ilmeisesti väkeä sanotaan irti lopuissakin levyn biiseissä 🙂

 42. Joo mutta ei se silti tarkoita sitä että on pakko toistaa samoja juttuja joka biisissä 🙂

 43. Niinno, se on tosiaan aika iso osa tarinaa ja kolmessa kappaleessa se mainitaan.

 44. Jussi:
  Musiikkiani ei tietenkään ole pakko ostaa, jos siitä ei pidä. Nykytuotantoni julistaminen täydeksi kuraksi kolmen kappaleen otannalla on kuitenkin hiukan paksua. Sanoitin Aukion kokonaisuudeksi, siksi yksittäisten tekstien kritisoiminen on hiukan kuin arvioisi kirjaa vain yhden luvun perusteella.

  Omasta mielestäni olen tehnyt tähänastisen urani parhaimman albumin. Siksi sen myynti suhteessa vanhempiin levyihini on kummastuttanut.

  Mutta makuasioitahan nämä ovat.

  Rakennetekninen oikaisu: bridgeksi nimitetään säkeistön ja kertosäkeistön välistä osaa. Myöhemmässä vaiheessa kappaletta tulevaa uutta osaa tavataan puolestaan kutsua c-osaksi. Englanninkielisessä maailmassa tällaisesta osuudesta käytetään myös termiä middle eight.

 45. No anteeksi jos oli juttu liian paksua. Itse tosin kyselit retorisesti syytä huonoon levymyyntiin ja koska olet myös minulle suonut mahdollisuuden kommentointiin, kirjasin ylös oman arvaukseni. Lyhyesti sanottuna biisisi eivät enää ole samaa tasoa kuin vuosituhannen alkupuolella. Siinä se syy mielestäni on.

  Sitäpaitsi minähän kirjoitin sinusta varsin positiiviseen sävyyn ja lisäksi olen oikeasti ostanut levyjäsi, joten kyllä sun on vähän kritiikkiäkin kestettävä.

 46. Taisin valita sanani hiukan huonosti, jos oletit minun hermostuneen kommenteistasi. En suinkaan suivaantunut. Arvostan levyjäni ostaneen ja musiikkiani oikeasti kuunnelleen henkilön antaman palautteen huomattavasti korkeammalle kuin sellaisen kriitikon, joka on joskus kuullut Mikan faijan BMW:n radiosta ja vetää johtopäätöksensä sen perusteella.

  On tietysti harmillista jos kuulemasi näytteet Aukiolta eivät innosta kuuntelemaan kokonaisuutta – jollaiseksi albumi on suunniteltu. Edellisen kirjoitukseni varsinainen pointti oli kuitenkin tämä: makuasioitahan nämä lopulta ovat.

 47. Ilmaus ”täyttä kuraa” ei mielestäni ole kovinkaan positiivisen sävytteinen..

 48. Mainiota, että tälläkin sivustolla on vaihteeksi jotain muutakin kuin hymistelelviä kommentteja! Minusta Jussi on ihan oikeilla linjoilla, mutta se ei tarkoita että olisin samaa mieltä.

  Jussi: ”Ensimmäinen sinkku on yleensä levyn paras ja tarttuvin biisi. Ei ole järkeä tyrkätä huonoa biisiä ensimmäisenä ulos. Lisäksi Anssin tapauksessa ensimmäinen sinkku on aina ollut levyn vahvin veto.”

  Ei pidä ollenkaan paikkaansa, jos multa kysytään. Harvoin sinkuiksi valikoituu levyn parhaita biisejä, ellei levy ole todella heikko. Esim. Rakkaus on murhaa -levyltä eka sinkku oli Karhusaari, joka jakaa mielestäni ykkössijan levyn huonoimpana biisinä. Eikä Suuria kuvioita -levyn samanniminen ykkössinkku ollut sinkkuna tai muutenkaan biisinä levyn paras. (Vai väittääkö joku ettei 1972 soinut enemmän radiossa.)

  Sama pätee Aukio-levyyn. Aamu nyt vain sattui olemaan sopiva sinkkubiisi tarttuvuuden ja perusarkisuutensa ansiosta. Minusta levyn tarttuvin biisi on Albin Stenman, mutta se kertoo kaivosmiehistä, eikä kenties tarjoa tarttumapintaa suurimmalle osalle ihmisistä. Myös levyn mittainen tarina aiheuttaa hankaluuksia sinkkuvalinnoissa – se paras biisi ei välttämättä toimi ollenkaan kokonaisuudesta irroitettuna ja voi paljastaa liikaa tarinan juonesta. Varsinkin levyn loppupuolen biisit ovat sellaisia.

  Olen samaa mieltä siinä, että Anssi kierrättää liikaa asioita musiikissaan. Esim. Huuto on todella hyvä esimerkki siitä. Minusta siinä on aivan liikaa vaikutteita muista Anssin biiseistä ja se tekeekin Huudosta Aukion heikoimman lenkin. (Ja sitähän harkittiin myös sinkuksi…)

  Keskimäärin sinkut ärsyttävät minua. Aina pitää olla jotain valmiiksi pureskeltua, tylsää ja tuttua, kun radiokanavat soittavat tai niiden oletetaan soittavan valmiiksi pureskeltua, tylsää ja tuttua musiikkia. Ihan sama trendi kuin euroviisuissa. Lähetetään viisuihin sitä, mitä oletetaan muiden haluavan ja se jos mikä on varmin tapa tulla häntä koipien välissä kotiin. Esimerkkinä toisesta menettelytavasta vaikkapa Lordi.

  Jussi: ”Olen samaa mieltä siitä, että Anssi on äärimmäisen lahjakas muusikko. Nykyinen tuotanto vaan on potentiaaliin nähden täyttä kuraa.”

  Totta. Musiikillisesti Anssi pystyisi paaaaaaaljon parempaan kuin mitä Aukiolla kuullaan. Keskitien polun tallaaminen johtuu käsittääkseni siitä, että tekstit ovat levyllä tärkeämmässä asemassa. Silti minä en henk. koht. ole koskaan ymmärtänyt sitä, miten Anssi onnistuu levyillään kuulostamaan niin kesyltä verrattuna keikkoihin.

  Jussi: ”Kuuntelin muuten Tuubista nyt tämän Aamun lisäksi kaksi muutakin kappaletta. Mielestäni sanoitusten kanssa ollaan nyt pahasti hakoteillä.”

  Ei pidä ollenkaan paikkaansa. Kehotan Jussia ostamaan Aukion, koska jos olet kuunnellut youtubesta Aamun, Huudon ja Romahduksen, niin ei mikään ihme ettet vakuutu kuulemastasi. Aukio on todella hieno kokonaisuus, jolla Anssi on mennyt selvästi eteenpäin aiempiin kahteen albumiin verrattuna. Sääliksi käy niitä, jotka ei koskaan vaivaudu kuuntelemaan levyä.

 49. Komppaan täysin Maria tässä. Hän on pukenut sanoiksi sen, mitä itsekin ajattelin.

  Jussille viestiksi, että levy on kuultava kokonaan.

 50. Pahoittelen tuota kommenttiani ”täydestä kurasta”. Se oli hieman harkitsemattomasti sanottu, enkä tietenkään sanatarkasti sitä mieltä ole.

  Kiitos muuten kaikille kommentoijille! Mukavaa, että keskustelu on pysynyt asiallisena ja että minua ei täysin tyrmätty.

  Yhteen asiaan on kuitenkin pakko vielä puuttua. Mielestäni artistin tehtävänä ei ole neuvoa kuluttajaa kritiikin antamisessa. Jos kirjasta lukee yhden luvun, voi sen perusteella jo mielestäni kritisoita esim. teoksen kieltä ja kirjoittajan otetta tekstiin. Toisaalta Aukion tapauksessa voi perustellusti kysyä: mikäli levy on kuunneltava kokonaisuudessaan ennen kuin siitä voi antaa kritiikkiä, miksi siitä tulisi lohkaista sinkkuja ensinkään?

  Niin ja Anssille vielä: jokunen viikko sitten pyyhälsit pyörälläsi ohitseni Rautatientorin laidalla. Melkein teki mieli nykäistä hihasta, mutta eihään siinä ollut aikaa 🙂

 51. Jussin kommenteista voi rivien välistä lukea myös sen, että levyn hyvyydellä tai huonoudella on hyvin vähän vaikutusta levymyyntiin. Jussi varmaan on keskimääräistä kiinnostuneempi Anssin musiikista, ja Jos hänen tietämyksensä levystä perustuu Aamu-sinkkuun, niin keskivertokuluttajalta voi tuskin odottaa enempää. Merkitystä on siten ilmeisesti ainoastaan sinkuilla ja aiemmilla meriiteillä + markkinoinnilla ym. yleisellä fiiliksellä ja mielikuvilla.

 52. Onkohan Anssi ylipäätään luettavissa miksikään mainstream-artistiksi? Se, että Nummela aikanaan myi julmetusti ei tarkoita sitä että Anssin levyt ylipäätään myisivät kuin häkä. Uskon että suuri osa Nummelan myynnistä oli tuon yhtäkkisen Anssi-villityksen ansiota kuitenkin. Anssi on kaukana jostakin Paula Koivuniemi -tyyppisestä artistista, jonka jokainen levy luultavasti myy hyvin vain sen takia että ”se nyt vaan on Paula”. Uskon myös että juurikin nuo mielikuvat ovat tärkeässä asemassa mitä levymyyntiin tulee. Tätä ”Anssi, koko kansan inhokki” -meininkiä on esiintynyt mediassa jo aika pitkään, ja siksi ei ole ihme jos Anssin levyn ostaminen koetaan varsin noloksi ilman mitään muuta järkevää syytä. Sen lisäksi uskon edelleen, että konseptilevy ei ylipäätään mene kuumille kiville vaikka se olisikin sisällöltään todella mainio.

  Itse pidin Aamu-sinkusta paljon, joten sitä en osaa syyttää tästä.

  Olisiko tosiaan mahdollista tuota markkinointia vähän lisätä?

 53. Jussi:
  En kai ole jakanut neuvoja musiikkini kritisointiin? Kirjavertaukseni oli ehkä vähän kömpelö, myönnetään. Olet ihan oikeassa siinä, että yksittäisen luvun perusteella voi tosiaan tehdä tiettyjä johtopäätöksiä kirjan tasosta.

  Ajoin ehkä enemmän takaa sitä, että kaikkia juonenkäänteitä ja tarinan koko kaarta ei voi kommentoida vain yhden luvun perusteella – siis tässä Aukion tapauksessa yksittäisten biisien perusteella. Tämä vastauksena siihen, kun epäilit, että kaikissa levyn biiseissä ”väkeä sanotaan irti”. Se on kyllä yksi levyn teemoista, mutta suurin osa biiseistä kuitenkin käsittelee jotain ihan muuta.

  Vaikka tekijänä tietysti toivoisin, että kuulijat tutustuisivat koko levyyni ennen kuin päättävät mitä mieltä siitä ovat, niin samalla tiedostan sen olevan liikaa vaadittu: teenhän myös itse kuluttajana osto- tai ostamattajättämispäätöksiä usein vain yksittäisten kappaleiden perusteella. Koska Aamu on soinut radiossa melko paljon, ja levyä myyty silti melko vähän, voidaan tosiaankin todeta singlevalinnan olleen tässä mielessä epäonnistunut. Kyseessä ei nähtävästi ole ollut biisi, joka johdattaisi kuulijan askeleet levykauppaan.

  Singlet ovat vaikea taiteenlaji. Toisaalta niiden haluaisi soivan mahdollisimman paljon radiossa, mutta jos niiden luukuttaminen menee överiksi, niin ne saattavatkin lopulta kääntyä artistia vastaan. Single on myös tietynlainen kompromissi: radiot ovat hyvin ronkeleita sen suhteen, mitä ne soittavat. Termiä radiokelpoisuus on vaikeaa määritellä, mutta se on kuitenkin olemassa ja tärkeä kriteeri singlevalinnalle.

  Minä olen perso hyville iskusävelmille ja siksi hittipotentiaalia tihkuvien singlebiisien tekeminen on haaste, josta nautin suuresti. Tässä suhteessa Aamu on mielestäni erittäin onnistunut kappale: se on osa suurempaa kokonaisuutta, mutta seisoo tukevasti myös omilla jaloillaan – ja kertovärssy on pirun tarttuva.

  Vaikka Aamu siis onkin epäonnistunut tehtävässään myydä albumia, niin seison kuitenkin sataprosenttisesti sen takana. Omasta mielestäni kyseessä on mahtava kappale.

  Pomona:
  Kirjoitit ”Anssin levyn ostaminen koetaan varsin noloksi ilman mitään järkevää syytä”.

  Kiteytit tässä ehkä suurimman haasteen mikä minulla tällä hetkellä artistina on. Tämä on luultavasti ainakin osittain sitä mainitsemaani radioiden voimasoiton varjopuolta: ihmisillä on sen seurauksena tuotannostani hyvin yksipuolinen kuva.

  Tällaista ”Anssikela on niin nolo” -ajattelumallia on hyvin vaikeaa saada kääntymään, se on luultavasti jotain, mihin en edes itse pysty pahemmin vaikuttamaan. Ja itse asiassa menenkin varmasti pahan kerran metsään sinä päivänä, kun ryhdyn miettimään tekemisiäni tuosta lähtökohdasta.

  Artistina olemisen ristiriitaa on se, että pitäisi vain olla uskollinen omalle visiolleen ja seurata sokeasti omaa inspiraatiotaan – mutta samalla ei kuitenkaan voi sulkea korviaan siltä, mitä muut sinulta odottavat.

  Tai tietysti voisi. Pitäisi vain muuttaa Huippuvuorille, ilman kontaktia ulkomaailmaan. Lähettäisi sieltä silloin tällöin turskanpyyntialuksella cd-levyllisen uutta musiikkia levy-yhtiöön ja eläisi tyytyväisenä soittimiensa keskellä.

  Tämä oma toimintani blogeineen yms. taitaa olla kutakuinkin tuon idyllin vastakohta…

 54. No en itse en ainakaan muista lukeneeni koskaan mistään ”Anssi, koko kansan inhokki” -meiningistä.

  Mutta itse aiheesta, niin ehkä olisi kannattanut tehdä joku biisi varta vasten sinkuksi, kokonaan erillään albumin konseptiajattelusta.

  Aamu-biisissä on ihan hyvä meininki, mutta kertosäkeen alkaessa mennään mielestäni mönkään. Biisin alkuhan on mitä tarttuvin.

  Itse albumi on tilattuna korvatunturilta. Ei niinkään sinkun takia, kuin Anssin täällä kertomien tarinoiden takia. Hyviä myyntipuheita 🙂

  Parasta markkinointia tälläiselle levylle voisi olla mennä puhumaan siitä, sen tekemisestä ja siitä kuinka vähän tälläisiä nykyään tehdään, keskusteluohjelmiin. Esim. Arto Nyberg voisi pitää tälläisestä aiheesta.

 55. Eikä sitten enää sanaakaan Rick Springfield vaikutteisesta softrockista ja Backstreet Boysin levynkin voi sujauttaa sinne kirjahyllyn taakse toimittajalta piiloon. 🙂 🙂

 56. Siis artistiahan pidetään aina nolona jos se uskaltaa olla oma itsensä kuten Anssi — meikäläiseen se puolestaan vain vetoaa 🙂

 57. Erään uudehkon tulokkaan stoori: VHB-fanius -> Haaveiden ilta -> Google-haun tuloksena Jumittelua-blogin löytäminen (halusin mahdollista lisäinfoa Haaveiden illan taustoista) -> tykästyminen Anssin kirjoitustyyliin -> joulukalenterimainen Aukio-lähtölaskenta -> Aukion ostaminen… 🙂

  Aukio tosiaan on eka kokonaan kuulemani Anssin levy (kuuntelin vuosikaudet pelkästään ulkomaista musiikkia, ja vasta muutama vuosi sitten tajusin että Suomestahan löytyy ihan tajuttoman hyvää musiikkia), ja vaikka en pidä itseäni edes kovin pehmona niin joka kerta levyä kuunnellessani olen liikuttunut vähintään yhdessä kohtaa, useimmiten muutamassakin biisissä. Vaikuttava tarina!

  Konseptilevyajatus miellyttää, mutta on siinä todellakin se ongelma (tai voi olla, välttämättä Aukion kanssa ei) että yksittäiset biisit eivät aukea ehkä kovin helposti kaikille kuulijoille. Aukiohan sisältää keskenään hyvin eri tyyppisiä biisejä, joille kaikille olisi syytä antaa mahdollisuus ennen kovin raakaa arvostelua. Jos taas levyn musiikki ei osu ollenkaan jonkun makuun, niin se tietenkin on eri asia…

  Aina on hienoa, kun artisti on henkkoht yhteydessä faneihinsa vaikkapa tämmöisen blogin kautta tai foorumillaan, siinä aitous välittyy. Arvostan. Enkä lie ainut. 😀

 58. Niinpä, nykypäivänä taitaa olla tosi kummallista ja ihmeellistä jos kukaan ylipäätään uskaltaa olla oma itsensä. Ja vanha totuushan on, että kaikkia ei voi koskaan miellyttää, vaikka tekisi mitä..ja ei ole kyllä tarviskaan.Se, että tekee parhaansa ja on ylpeä tekemästään, on mielestäni loistava juttu. Jos tulee jostain rapaa niskaan, niin ei sille sitten mitään voi..Nykyisin on niin paljon kaikkea pinnallista hömppää, että aidot jutut erottaa jo kilometrin päästä. Että pysy vaan Anssi ”Anssina”, juuri tuollaisena kuin olet! Kyllä tulisi niin surku jos jotenkin radikaalisti muuttuisit. Ja minä olen kyllä monesti ollut havaitsevinani joistakin ihmisistä, että kyllä ne musiikistasi oikeasti pitävät, vaikka eivät”kehtaa”sitä julkisesti sanoakaan.

 59. ”Miksiköhän levy ei myy? Sitä tässä on tullut mietittyä.”

  Ei kannata huolehtia. Levy on aivan loistava ja se on juuri sitä mitä itse olen odottanut ja hakenut jo pidemmän aikaa. Arvostan aivan helvetisti tällaisia artisteja, jotka tekevät näin hienoja lättyjä ja omaperäistä musiikkia. Toki, onhan Aukio omalla tavallaan uudenlaista Kelaa eikä niinkään sellaista ”hittimusaa”, joten se saattaa olla osasyynä listasijoitukselle. Kokonaisuudessaan levy on kuitenkin aivan järjettömän upea. Itselläni valahti kyynel silmään viimeisen kappaleen loputtua – sellaiseen ei kukaan artisti ole ennen pystynyt.

  Live-showta odotellessa 🙂
  Jatka samaan malliin, älä tuijottele myyntilukuja.

 60. Mikäli konserttirundilla tarkoitetaan keikkoja konserttisaleissa, niin sellaisia on tänä syksynä yksi: Järvenpää-talo 25.11.

  Syksyn keikkalista näyttää kieltämättä aika apealta. Sekin on seurausta vaisusta levymyynnistä: järkkärit olivat kesällä haluttomia tilaamaan minua keikalle ennen kuin näkivät miten levy lähtee myymään. Kun se on nyt nähty, niin syyskiertue on paremminkin syys”kiertue”.

  Runsaalla keikkailulla olisi varmasti piristävä vaikutuksensa levymyyntiin. Tämä onkin itseään ruokkiva kierre: levy ei myy -> ei keikkoja -> levy ei myy.

  Posiitiivisella mielellä noille keikoille kuitenkin lähdetään, otetaan niistä ilo irti. En muutenkaan haluaisi vaikuttaa siltä, että ruikutan tässä julkisesti, kun levy ei myy eikä ole keikkojakaan. Ajattelin vain pelata avoimin kortein – suosion laskeminen kun tuntuu olevan asia, josta artistit eivät tavallisesti puhu. Paitsi sitten tietysti myöhemmin, kun homma on jälleen kääntynyt uuteen nousuun.

 61. Ehdotuksia levymyynnin piristämiseen:
  – tartut pulloon
  – tulet kaapista
  – kerrot kasvustasi ihmisenä mahdollisimman monen aikakauslehden palstoilla
  – omaksut jonkun maamme monista murteista, ja puhut kuusimetästä ja muikkuvasuista aina, kun mahdollista
  – katoat
  – kuolet
  – teet paskempaa musiikkia (tämä onnistunee helposti, esimerkkejä löytyy listan kärkisijoilta useampia)

  Persiistä on ollut suosion kehitys, kun vertaa nykytilannetta siihen Elovena-Askon mainitsemaan kohtaukseen itähelsinkiläisessä tavaratalossa, jossa paikalliset löysäpöksyt puntaroivat Kwanin ja Kelan välillä.

  Jos jollain pitää sivaltaa uudesta levystä, niin minua hieman häiritsee tämä ylöjärveläisen koulukunnan liki täydellinen vastakohta, eli tietoinen (?) pyrkimys riimittömyyteen. Itse olen runua rustatessani liiankin riimiorientoitunut, mutta monen Aukion kappaleen rytmi ja poljento jotenkin kaipaisi rimmaavia loppusointuja. Nyt soinnuttomuus kuulostaa paikoitellen turhan jähmeältä.

 62. Keikkamyynti takkuaa tällä hetkellä monella muullakin bändillä. Oma orkesterimme teki 2007-2008 yli 30 keikkaa per vuosi. Tänä vuonna ravintolakeikkoja on yhden käden sormilla laskettava määrä. Ravintolat karsivat kustannuksiaan ja tilaavat halvempia tai takuuvarmoja nimiä. Eiväthän ROM-kiertueen keikatkaan varsinaisia yleisömenestyksiä olleet (vaikka musiikillisesti huippuja olivatkin). Tämä on varmaan jäänyt järjestäjien muistiin ja nyt ollaan varovaisia. Ehkä soolokeikkaa olisi helpompi myydä?

 63. Heinz-Harald N.:

  Tuo riimittömyys oli tosiaan täysin tietoista. Mielenkiintoista onkin, että hyvin harva on tuntunut noteeraavan koko asiaa. Esim. yhdessäkään näkemässäni levyarvostelussa riimien puuttumista ei ole huomioitu.

  Kauko Röyhkä muuten sanailee uusimmassa Soundissa tuosta riimittelystä seuraavasti: ”Hyvän tekstin salaisuus ei kuitenkaan ole loppusoinnuissa. On Juicen syytä, että Suomessa tuijotetaan niin paljon loppusointuihin. Tekstin sisältö on tärkeämpi asia kuin se, että rimmaako sanat. Loppusointujen käyttö on usein ihan runkkaamista.”

 64. Mäkimaan poika puhuu asiaa. Vaikka esmes Eppujen teksteissä on myös todellisia helmiä, riimien väkisin paikalleen runttaaminen usein syö tekstiltä vakuuttavuutta. Tästä on surullisia esimerkkejä suomalaisessa iskelmässä vaikka ja kuinka, jonka todistaa mm. Kaija Koo: ”Siwan kassaneidin ilta matelee/Karhupuistossa pilveen nousee Jesse 13 vee/ Cellan ovella hilseet bleiseristään pyyhkäisee/ Runoilija se örisee: Miks vitussa ne sanoo mun sortuneen Ihmiskuvaan ohueen”. Ah, auvoa.

  Ehkä syy on osin siinä, että sinun teksteissäsi on useimmiten tottunut odottamaan riimiä, vaikka olihan toki jo edellisellä levyllä havaittavissa suuntausta soinnuttomuuteen.

 65. Tuo Soundin artikkeli on kyllä miellyttävää luettevaa! Peilaa hyvin tämänkin otsikon alle kirjoitettuihin juttuihin! Mielestäni artikkelissa on paljon viisaita sanoja, etenkin Kauko Röyhkältä ja Jarkko Martikaiselta. Ja erityishuomio sille, että sekä Jarkko että Samae ovat molemmat täältä meidän pikkukaupungista! 🙂

 66. Minä taas luin tuon Soundin artikkelin hieman ristiriitaisin tuntein eilen. Niin paljon kuin arvostankin ko. muusikoita en täysin lämmennyt tunnelmalle tai lähinnä sille, että sieltä löytyi se polarisoituminen ”kaupalliseen” tai muutoin ”noloon” ja sitten korkeammin, taiteellisemmin päämäärin toteutettuun musiikkiin. Nuo kortit kun mielestäni jakautuvat usein varsin sattumanvarasin perustein tai artistita riippumatta. Jos esimerkiksi vääränlainen yleisö kiinnostuu, niin siitä seuraa helposti, tai oikeastaan nopeasti banalisoituminen.

  En esimerkiksi pitänyt ollenkaan Röyhkän kommentista, että Irwinin esittämät kappaleet ovat helppoja renkutuksia joita ei kuuntele kotona, populaaria. Nehän kuitenkin ovat kapinallisempia ja yhteiskunnallisempia kuin yksikään Röyhkän oma biisi. No, ehkä se oli Matti Johannes Koivulle kannustukseksi suunnattu.

  Riimiasia oli kyllä sitten taas kommentti paikoillaan.

 67. Kauko Röyhkä: ”Loppusointujen käyttö on usein ihan runkkaamista.”

  🙂 🙂 🙂 🙂

 68. Kun kuulin Aamu-kappaleen ihkaensimmäistä kertaa – muistikuva on vahva – hämmennyin riimittömyydestä. Pidin tekstiä ensikuulemalla jopa tönkkönä, mutta totesin jo melko pian, että riimittömyys toimii sittenkin loistavasti, niin kuin Aukion tekstit ylipäätäänkin. Albin Stenmanin teksti säväyttää minua erityisen paljon.

 69. Täytyy tunnustaa, että ensikuuntelemalla tuo levy ei onnistunut iskemään tajuntaan samalla raivolla kuin esimerkiksi tuo edellinen. Voisi jopa sanoa, että olin hieman pettynyt. Mutta mutta.. nyt kun levyä on tullut kuunneltua enemmänkin, se on alkanut koko komeudessaan avautua. Valitettavasti tälläkin hetkellä listojen kärkisijoilla majailee levyjä, joiden musiikillisen annin kanssa on vähän niin ja näin. Joten tsemppiä Anssi. Jatka sitkeästi linjallasi. Oikeaa musiikkia tehdään aivan liian vähän. Niin ja muuten tuo levyn kansitaide on sen verran komea, että se ansaitsisi tulla julkaistuksi myös lp -levyn muodossa.

 70. Aukiota on markkinoitu aika heikosti, kun ei siihen esim. tv:n (tai netin) välityksellä ole törmännyt lainkaan. Lisäksi tuo eka sinkku ei ihan hirveän ihmeellinen ollut, Kaivos on selkeästi parempaa jatkoa ;o En tiedä onko se sitten se konseptimaisuus vai mikä, mutta uusi levy ei kovin paljon tarttuvia biisejä sisällä.. pikemminkin levy on sulautunut mielessäni yhdeksi isoksi Aukio-mössöksi jossa yksittäiset biisit eivät hirveästi nouse esiin 8)

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.