Putte-possun kuolinpäivä

| Tagit: , , | Aiheet: Internet, Kulinarismi, Mielipiteet | Kirjoittaja:

Viime päivinä mediassa on hälisty isoin kirjaimin sikojen kurjasta kohtelusta: ryhmä eläinaktivisteja tunkeutui joukkoon suomalaisia sikaloita dokumentoimaan eläinten arkea, heidän kuvaamansa videot on julkaistu osoitteessa www.sikatehtaat.fi.

Muiden kiireiden vuoksi pääsen liittymään tähän polemiikkiin hiukan jälkijunassa. Videoiden sisältämä kuvamateriaali on kuitenkin niin pöyristyttävää, ettei sitä voi jättää huomiotta. Vaikka olenkin itse vegetaristina ollut jo pitkään kiinnostunut eläinten oikeuksista, niin minulle tuli silti ikävänä yllätyksenä, että nykypäivän Suomessakin asiat voivat olla näin pahasti retuperällä. Olen tähän asti pitänyt Suomea jonkinlaisena sivistysvaltiona ja kuvitellut, että tuotantoeläimet saisivat täällä edes säällistä kohtelua.

Olen nähtävästi ollut väärässä.

Videoissa esitellään 32 suomalaista sikalaa. Panoraama on apea: omissa ulosteissaan makailevia sikoja, osa puserrettuna niin ahtaisiin karsinoihin, etteivät possuraasut mahdu käytännössä liikkumaan lainkaan. Ja nuo olivat vasta hyvät uutiset. Osalla eläimistä on lisäksi isoja haavoja, irtipurtuja saparoita, valtavia epämuodostumia, murtuneita jalkoja. Jätösten seassa, toisten sikojen jaloissa lojuu halvaantuneita ja kuolleita – jo osittain mädäntyneitä – eläimiä.

Kuvamateriaalia on tietysti kerätty laittomin keinoin: aktivistit ovat menneet sikaloihin kameroidensa kanssa ilman lupaa. Tätä voidaan tietysti paheksua – ja samaan hengenvetoon yskäistä, että nämä videot ovat varmaankin vain yksittäistapauksia äärimmäisestä päästä. 32 yksittäistapausta… Yksikin olisi liikaa! On varmasti paljon sikaloita, joissa hommat ja eläimet hoidetaan hyvin, mutta todennäköisesti näitä ikäviäkin esimerkkejä löytyisi vielä lisää.

Videoiden julkaisuajankohta ei varmaankaan ole mikään sattuma: joulu lähestyy ja pian kelpo väki nostaa taas kinkkuja juhlapöytiin. Raporttien näkeminen ei totisesti herauttanut vettä ainakaan omalle kielelleni. Pyydänkin kaikkia lukijoitani uhraamaan elämästään n. 15 minuuttia: katsokaa aluksi allaoleva video ja tutustukaa sen jälkeen www.sikatehtaat.fi -saitin sisältöön. Kysymys, jota tähän aikaan vuodesta kannattaisi miettiä: onko se joulukinkku tosiaan ihan pakollinen juttu?

Jos vastaus on kyllä, niin siinä tapauksessa kehoittaisin ottamaan oikeasti selvää siitä, mistä kinkku on peräisin. En epäile sitä, etteikö Suomessa ole sellaisiakin sikatiloja, joissa eläimiä käsitellään niitä kunnioittavalla tavalla. Jos kinkkua on pakko syödä, niin suosikaa tällaisia tiloja – älkää ostako sikaa säkissä. Sen hinta voi nimittäin olla jotain ihan muuta kuin mitä hintalapussa lukee.

Itse suosittelen kuitenkin kasvissyöntiä.

Kommentit

 1. Moi,

  Hyvä kirjoitus! Jos haluat kirjoittaa jotain vastaavaa myös sikatehtaat.fi-sivustolle, se olisi todella hienoa. Ota siinä tapauksessa yhteyttä, info@oikeuttaelaimille.fi/041-7813028.

  terveisin,

  Janna, Oikeutta Eläimille

 2. Onko sika suomalainen jos se on vain suomalaisessa navetassa?

  Siat syövät ulkolaista rehua.

  No olihan tuo karua.

  Suvaitsemmeko me tuota?

  Yksinkertainen vastaus: kyllä.

 3. Olivathan ne sikalavideot aika kamalaa katsottavaa tälläiselle eläinten ystävälle. Mutta on pakko sanoa (siitäkin huolimatta että tämä lienee väärä mielipide), että kyllä nuo ovat mielestäni vain yksittäistapauksia. Maataloudessa on nykyisin tiukat säädökset niin eläinten asuintiloista kuin itse eläinten kohtelusta ja suurin osa tiloista noudattaa näitä. Kyllä, jokainen kärsivä eläin on yksi liikaa ja kyllä, niissä säädöksissä on parantamisen varaa. Mutta minusta on väärin että koko maatalousala haukutaan taas pystyyn vain koska muutama tila rikkoi määräyksiä. Loppujen lopuksihan tiloille on kuitenkin kannattavampaa pitää eläimet hyvässä kunnossa, silä sairaasta eläimestä on aina enemmän kuluja kuin terveestä.

 4. Se on kauhea. Luulin, että tämä on mahdollista vain Venäjällä … Ilmeisesti olin väärässä.

  PS En syö lihaa myös.

 5. Herää tosiaan kysymys, onko videot kuvattu Suomessa? Todella järkyttävää. Tietysti olisi mahtavaa, jos kaikki pystyisivät kasvissyöntiin, mutta valitettavasti asia ei ole niin yksinkertainen. Luultavasti tämä kasvissyönnin skenaario toteutuu, kun eläimet eivät enää selviä kyseisissä olosuhteissa tai kehittyy jokin tauti, jonka vuoksi lihaa ei voisi enää syödä.

  Kysymys on myös siitä, että ihminen olettaa aina olevansa muita eläimiä parempi ja kehittyneempi. Lisäksi nykyisessä maailmanjärjestyksessä vallitseva kapitalismi yksinkertaisesti johtaa tähän – kustannukset minimiin ja voitto maksimiin. Jos mitään ei tehdä, tulee vielä aika, jolloin videoilla olevat eliöt eivät ole sikoja, vaan ihmisiä.

  Sitten taas toisaalta, onhan villi luontokin karu ja ankara siinä eläville otuksille. Erona on tietysti se, ettei eläinten tarvitse yleensä kitua päiväkausia, vaan kuolema tulee lähes välittömästi. Luulisi, että itseään hyvin kehittyneenä olentona pitävä ihminen pystyisi ratkaisemaan ja poistamaan tämänkaltaiset ongelmat.

 6. Tää tehokasvatus on kyllä erittäin syvältä =( Mutta, kun ihmiset haluavat sen kinkkunsa joulupöytään, haluavat ummistaa silmänsä kaikelta, ettei vaan poloisille tulisi pahamieli. Meidän joulupöytään ei kinkku enää kuulu, kalkkuna tosin kyllä ainakin tänä jouluna… Itse, useamman lapsen äitinä, olen alkanut pikku hiljaa vieroittamaan itseni lihasta. Nuorimmaiseni eivät oikeastaan kaipaakaan mitään lihatuotteita, teinejäni olen taas opastanut aiheeseen kertomalla, että se on heidän tulevaisuuttaan =)

 7. Voi kauhistus! Näitä uutisia kun on viime päivinä tullut, olen ollut niin vellihousu, että olen kääntänyt nopeasti kanavaa. Nyt pakotin itseni nuo katsomaan ja olen todella järkyttynyt! Teininä minussa oli kovasti punk-henkeä ja minulla oli mm. takki, jossa luki, että ”Häpeän olla ihminen”. Viimeaikoina olen huomannut monessa asiassa ajattelevani juuri tuolla samalla tavalla..Siitä olen kyllä iloinen, että koskaan en ole joulukinkkua omaan kotiini ostanut enkä osta kyllä mitään vastaavaakaan. Minun puolestani joulukuusetkin saa jäädä metsään. Nyt menee kyllä tuo kasvissyönti vakavaan harkintaan! Se varmasti olisi helppoakin, koska minulla on Crohnin tauti, jonka vuoksi syön muutenkin lihaa hyvin vähän.

  Asumme aivan K-kaupan vieressä, melkein samalla tontilla. Kauppa on useamman talven ajan mainostanut jolukinkkujaan riimillä: ”Possu on parka, hengestään arka! Mutta joulu on totta ja myönnetään jotta possu kun paistuu, se kaikille maistuu!” Tuota tuota..mielestäni tuo on ihan kökköä! Samainen kauppias tuhosi meidän lähimetsän varastohankkeellaan ja sai meidät vakuuttuneiksi, että rahalla ja röyhkeydellä voi näköjään tässä maailmassa tehdä mitä vaan! Asiasta käytiin meinaan melkoinen kädenvääntö ties missä kaupunginhallituksessa jne. No, me sitten päätettiin äänestää jaloillamme ja käymme kyseisessä kaupassa vain jos on ihan pakko.

 8. Mul on levottomat jalat.

  Onhan näitä.

  Pyydetään apua Antti Kurhiselta ja Henna Kalinaiselta: ne haluaa tehdä jotakin suurta.

  Tässä ois aihetta.

 9. Viljami, oliko tää se, kun nää kaksi ääliöö ihailee Aatua ja haluavat itsekin jättää itsestään pienen läntin tänne.. Voi kiesus! Onko tyhmyydellä oikeasti mitään rajoja =O Huvittavaa muuten, etten koskaan ole tuota kaksikkoa nähnytkään, kuullut sitäkin enemmän…

 10. Hei Anssi ja tosi hienoa että otat kantaa kasvissyönnin ja eläinten hyvinvoinnin puolesta! Upeaa, että julkisuuden henkilöt asettuvat tukemaaan eläinoikeustyötä. <3

 11. Kiitos Anssi.

  Todella hieno kannan otto,arvostan korkealle asennettasi.
  Itsekin olen vegaani jo vuosikymmenet.
  Kaikkea hyvää urallesi.

 12. Hienoa, että eläinten oikeuksia pidetään esillä mediassa!
  Omista kettutyttö-ajoistani on jo lähes 20 vuotta, mutta näyttää siltä, etteivät tuotanto- ja koe-eläinten olot ole yhtään parantuneet niistä ajoista. Tarvitaan edelleen eläinten puolesta puhujia ja ihmisten herättelijöitä! Tehokkaimpia ovat paikalliset ja kansalliset julkisuuden henkilöt.Esimerkki elävästä elämästä:

  Pohjois-Karjalassa yläasteella maa- ja metsätalouden opettajamme kuljetti luokkiaan kanaloissa, sikaloissa, navetoissa ja turkistarhoilla. Joka paikassa hän kiinnitti oppilaiden huomion epäkohtiin eläinten elinolosuhteissa. Kanalassa hän veti kanan ulos häkistä ja näytti ettei se osannut kävellä. Sikalanomistajan hän sai kihisemään raivosta mielipiteillään. Turkistarhan ”tappohuoneessa” tuo kuusikymppinen, lempeä mies itki koko shown ajan. Open ansiosta monet liittyivät Animaliaan.

  Omilla kulutusvalinnoillaan voi vaikuttaa. Jos jokainen yrittäisi edes VÄHÄN ja VÄLILLÄ, niin se olisi parempi kuin ei mitään. Pisaroista muodostuu meri.

 13. Kyllähän nuo videoiden olot karmeilta näyttää ja eihän tuommoinen ole tietenkään oikein, mutta omaan lihan syöntiin se ei kuitenkaan vaikuta. Kinkku maistuu näidenkin videoiden jälkeen. Kasvissyöjäksi en ala.

 14. Hyvä Anssi! Hieno kirjoitus. Ja tiedoksi epäilijöille, kaksi vuotta sitten tehotuotanto.net -sivustolla julkaistiin aivan samanlaista materiaalia 60 sikalalta. Ruotsissa taas julkaistiin kaksi viikkoa sitten materiaalia 100 sikalalta. Se on 10 prosenttia koko maan sikaloista. Kuinka pitkään haluatte puhua yksittäistapauksista ja ummistaa silmänne. On aika ottaa vastuuta siitä miten me kohtelemme eläimiä.

 15. Hienoa Anssi, todella hyvä ja ajankohtainen kirjoitus. Nimimerkille ReaL sanoisin sen verran, ettei sen kalkkunan syönti sen eettisempää ole kuin siankaan syönti.

 16. Niin Jussi, mutta mä olenkin enemmän ilmastohihhuli ja tuo kasvissyönti tekee lähes yhtä suuren hiilaritossunkuvan kuin broitsun syönti. Ja mun kalkkunani on luomu =)

 17. Anssi, siistii että kiinnitit tähän ahneuden muotoon huomiota. Kuinka saataisiin jengi ahnehtimaan vähemmän kärsimystä aiheuttavia asioita? Ahneushan käy meiltä helposti se on meillä geeneis kai.
  -Æ-

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.