Mitä tulee pyssyihin

| Tagit: , , | Aiheet: Mielipiteet | Kirjoittaja:

Välillä on terveellistä huomata, ettei oma mielipide välttämättä olekaan se kaikista fiksuin. Itse jouduin pari päivää sitten hieman tuulettamaan ajatusmaailmaani.

Kysymys on aseista. Minähän olen henkeen ja vereen pasifisti ja siviilipalvelusmies. En hyväksy väkivaltaa, enkä ymmärrä miksi yksityisillä kansalaisilla pitäisi ylipäätään olla ampuma-aseita. Kun nyt viime aikoina Suomessakin pyssyt ovat alkaneet paukkua villin lännen malliin, niin ensireaktioni on tietysti ollut se, että ei muuta kuin mutkat pois joka iikalta ja sassiin.

Sitten törmäsin nettiä kolutessani tällaiseen artikkeliin: Aselain hiplaajat.

Sen lukeminen pisti miettimään. Kirjoittaja on kaiketi itse jonkinlainen aseharrastaja ja ampuu kiivaasti alas minunlaisteni, pyssyjä vastaan hyökkäävien argumentteja. Osa tekstistä menee saivartelun ja viisastelun puolelle, mutta minun on kuitenkin myönnettävä sen lukemisen avanneen joiltain osin silmiäni.

En taidakaan enää olla sitä mieltä, että kansalaisilta pitäisi kerätä kaikki tuliaseet pois.

Tämä ei tarkoita sitä, että olisin kääntänyt kelkkani aseiden suhteen: en edelleenkään käsitä miksi niitä pitäisi olla muilla kuin esim. puolustusvoimilla, poliisilla tai metsästäjillä. Olen niin suunnattoman naiivi, että uskon maailman voivan olla parempi paikka jos käytössämme ei olisi lähimmäistemme listimiseen suunniteltuja vehkeitä. Tuskin se nyt ainakaan huonompi olisi.

Täydellisessä maailmassani pyssyjä ei siis olisi. Valitettavasti tällaisen utopian toteutuminen on jo mahdotonta: Suomessa oli vuonna 2007 1,6 miljoonaa luvallista asetta, siihen vielä luvattomat päälle (lähde: HS). Niiden takavarikoiminen olisi käytännössä satoja miljoonia euroja nielevä hanke (täytyisihän valtion kai jotenkin myös korvata taloudellinen menetys luvallisen aseen haltijalle).

Minkälaista satoa näillä tykeillä sitten niitetään?

Suomessa tehdään vuosittain n. 140-150 henkirikosta (lähde: TS). Näistä suurin osa (39%) suoritetaan teräaseella. Ampuma-aseiden osuus kakusta on 16%, tästä viipaleesta puolestaan 57% tehdään laittomilla aseilla (lähde: optula). Suomessa siis ammutaan joka vuosi hengiltä n. 24 ihmistä, joista n. 14 kuolee laittoman paukkuraudan piipunsuuta tuijottaen. (Tilastot ovat muutaman vuoden takaa, mutta antanevat kuitenkin osviittaa.)

Jos siis valtiovalta käyttäisi muutaman sata miljoonaa kerätäkseen kansalaisilta kaikki luvalliset aseet pois (suurin osa luvattomista jäisi varmasti liikenteeseen), niin sillä säästettäisiin n. kymmenen ihmisen henki – olettaen, ettei surmatyötä tehtäisi pyssyn puuttuessa jollain toisella metodilla. Tämä olisi tietysti mahtavaa.

Herää kuitenkin kysymys, että jos tuollainen rahamäärä olisi käytettävissä, niin kannattaisiko se sittenkin kohdentaa hiukan toisin? Vaikkapa pontevaan mielenterveystyöhön, jolloin saatettaisiin ehkäistä moni muukin henkirikos, esimerkiksi teräaseella tehty (tuskinpa kukaan nimittäin ehdottaa, että poistetaanpa koko Suomesta kaikki terävät esineet – vaikka suurin osa henkirikoksista niillä toimitetaankin).

Tuossa yllä linkkaamassani Aselain hiplaajat -kirjoituksessa on lause, jonka allekirjoitan täysin: maailmaa olisi parannettava ihmisten osalta. Väkivaltaa ei poista se, että kielletään sen välineet (23% henkirikoksista tehdään kuoliaaksi pahoinpitelemällä tai kuristamalla, ilman välinettä). Pitäisi pureutua syihin. Lainaan kirjoittajaa:

Väkivalta vähenee koulutuksen tason noustessa ja perusturvallisuuden lisääntymisen myötä. Jos ihmisiä ei ahdista ja rassaa, aika harva kokee mitään tarvetta edes äksyillä kenellekään, saati sitten vahingoittaa toisia. Mielisairaudet ovat ainoa ”ennustamaton” tekijä väkivallan taustalla. Niidenkin haittavaikutuksia voidaan vähentää resursseja oikein suuntaamalla.”

Pidän tätä ihan kelpo tekstinä – vaikka se tuleekin pyssyjen puolestapuhujan kynästä. Suosittelen lukemaan, kirjoitus tökki ainakin omia ajatuksiani tuoreille urille.

www.plzi.com/tekstia/omat/hiplaajat.htm

Kommentit

 1. Näin juuri.

  Hyvä kirjoitus Anssi!

  Olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä, että aseita ei periaatteessa pitäisi olla kuin metsästys/puolustusvoimien/poliisin hallussa. Omassa ihannemaailmassa kaikki aseet olisi sulatettu möykyksi ja tehty siitä saadusta raudasta vaikkapa rautateitä ja autoja 🙂

  Ongelmahan ei ole yksinkertainen. Kieltämällä ei yleensä saavuteta kovin suurta tehoa (esim. kieltolaki Suomessa). Lisäksi ei ole olemassa mitään valvontaa laittomien aseiden suhteen. Periaatteessa kenellä tahansa voisi vaikkapa bussissa olla mukana ase, mikä on hieman ahdistava ajatus. Niinhän ne aseiden puolustajat usein sanovat, että ei se ase tapa vaan se joka sitä käyttää 🙂

  Metsästyskäytössä käsiaseista ei paljon ole iloa, joten niiden käytön perustelu metsästysmielessä on hieman arveluttavaa. Ampumista harrastavien aseet voisi mielestäni säilyttää esimerkiksi ampumakerhon tiloissa lukollisissa kaapeissa.

  Niin tai näin, ennaltaehkäisevä työ on tärkeämpää kieltojen sijaan. Kyllä aseen aina saa jos todella vain haluaa. Mielenterveyspalveluiden järjestäminen on retuperällä Suomessa (erit. maaseudulla) ja asiaan tulisi puuttua jo oikeasti ennen kuin lisää ampumisia tapahtuu.

 2. Toni ampui aivonsa pellolle!!!!!!!

  PAAAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!

 3. niin, ja kuinka monta kuolee esim. liikenteessä toisten piittaamattomuuden vuoksi? Eikä silti autoja eikä moottoripyöriä olla kieltämässä. Mutta kyllä tuollaiset sarjatuli-käsiaseet mun puolesta voisi kerätä siviileiltä pois ja sulattaa. Niitä kun ei ampuma-urheilussa eikä metsästyksessä tarvita. Ja tässä on sekin että vaikka Suomi jollain konstilla saisi pyssyt pois, niin kyllä niitä sitten rajan yli tulisi tänne eniwei.

 4. Tämä on oikea asenne – omaa kantaa puolustetaan viimeiseen saakka kunnes lötyyy parempi kanta 😀

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.