Jalkojen päällä istumisesta

| Aiheet: Jumittelu | Kirjoittaja:

Minulla on ilmeisesti kummallinen tapa. Tai ei siinä minusta mitään kummallista ole, kaverini kuitenkin jaksavat hämmästellä taipumustani vuodesta toiseen. Kyse on siitä, että istun mielelläni jalkojeni päällä, tähän tyyliin:

Tämä on perustekniikka. Helppoa ja hauskaa!

Lähikuva: jalkapohjat muodostavat ahterille miellyttävän kupin. (Olen nähtävästi pujottanut housuihini vyön hiukan huolimattomasti...)

Tällainen istumistyyli on minulle täysin luonteva, olen harjoittanut sitä lapsesta lähtien. Voin oleskella jalkojeni päällä pitkiäkin aikoja. Yleensä tämä tapahtuu lattialla, mutta asento on mahtava myös tuolilla:

Kintut hakeutuvat tuolillakin luontevasti persiin alle.

En ole koskaan ajatellut tapani olevan erityisen omituinen, eikös Japanissakin istuta lähes vallan tähän tyyliin? Kotimaassa ympäristön voimakas reagointi istumiseeni viittaisi kuitenkin siihen, että olen jonkinlainen friikki.

Niinpä ajattelinkin tiedustella asiaa täällä: hyvät lukijani, onko teillä tapana istua jalkojenne päällä? Jos ei, niin tunnetteko ihmisiä, jotka näin toimivat? Olenko taipumukseni kanssa yksin, vai onko meitä muitakin? Pitäisikö kaikkien Suomen jalkojenpäälläistujien järjestäytyä? Miksi asiasta vaietaan?

Kommentit

 1. Ei tuossa minusta mitään friikkiä ole; harrastan sitä itsekin. Useimmiten istun kylläkin vain toisen jalkani päällä. Se on satulatuolissa erittäin mukava asento!

 2. Ei. Olet friikki, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

 3. Itse testaan aina kapakassa korkeahkoa baarijakkaraa apuna käyttäen olenko liian humalassa. Jos pysyn tuohon tyyliin baarijakkaralla, voin huoletta tilata lisää *jalua. Kotona en uskalla istua jalkojeni päällä. Jalat puutuu jos sammuu siihen asentoon ja herätessä ei pääse enää ylös.

 4. Oho, enpäs ole ennen moista nähnyt! Eikö jalat ole yhtään puuduksissa jos tuohon tyyliin pitkään istuu? 🙂

 5. Siis millanen verenkierto sinulla on, jos kykenet moiseen istumiseen???
  Meikä jos istuis noin, ei tarttis ees yrittää enää kävellä..

 6. Mikäs noin on istuessa kun ei oo yhtää läskiä polvitaipeissa eikä suonikohjuja mikä ei tuota sallisi…..toinen jalka itselläni vain taipuu alle luonnostaan, toisen laittaminen olisi jo työlästä ja tuskallista 😉

 7. Helposti menee. Välillä kyllä istun ihan maassa ja jalat samalla tavalla edelleen koukussa siinä persiin molemmin puolin 🙂

 8. No ei siis todellakaan ole normaalia tuollainen. Omat jalkateräni ovat niin jäykät, ettei niitä sasa oikaistua tuollaiseen asentoon ilman väkivaltaa.

 9. Et ole friikki! Itsekin istun noin tai ihan vain yhden jalan päällä ja kyllähän siinä jalat hiukan puutuu, mutta asentoa hiukan vaihtamalla pystyy taas jatkamaan istuskelua. 🙂

  Ja ellu: ei kannata istua tuolla tavoin jalkojen välissä! Itse istuin pienempänä noin ja lääkäri kielsi, koska jalat taipuvat väärään suuntaan ja se tietää jossain vaiheessa ongelmia!

 10. En koskaan ole pystynyt tuohon. Pienen hetken mutta silloinkin jalat kipeytyy ja on niin epämukava olo ettei vain pysty. Tuli mieleen että pitää olla notkea jaloistaan tai yleisemmin?

  Siitä palautui mieleen eräs asento nimeltään saunasolmu. Näin tämän telkkarissa 90-luvun puolivälissä ja vieläkin jostain kumman syystä pulpahtaa pintaan silloin tällöin. Toisin kuin itse teossa, muistellessa hymy tulee huulille.

 11. Hahhah, mainioita esimerkkiposeerauksia. Eihän tuo omituista ole, itse istun noin tuolilla kotona tietokoneen ääressä useinkin ja lattialla esim. silloin, kun telkkarissa tapahtuu jotain tosi jännää. Kovalla alustalla jalat väsyy nopeammin kuin pehmeällä, mutta kummallakin silti oikein mukavaa. Tarkemmin ajateltuna en oikein osaa/jaksa istua tasamaalla muuten kuin noin. (Sen täytyy olla friikkiä.) Minnekäs sitä muualle tällaiset koivet laittaisi.

  (Tänään kylläkin pitää istua tietsan ääressä niin, että nostaa jalat pöydän toisella puolella olevalle tuolille. Tullut käveltyä liikaa.)

 12. Niille, jotka arvelevat istumistapani vaativan erityistä notkeutta: en tunne ketään, joka olisi yhtä kankea kuin minä. En ole esimerkiksi ikinä saanut sormenpäitäni suorilta jaloilta lähellekään lattiaa. Yläasteella (vai oliko lukiossa?) liikuntatunnilla tehtiin notkeustesti, jossa jaettiin pisteitä nollasta sataan. Minun tulokseni: nolla.

 13. Ei todellakaan tulisi mieleen istua tuollaisessa asennossa. Tunnen kyllä erään, joka osaa saman: 6-vuotias tyttäreni.

 14. Mitäs outoa tuossa nyt olisi. En oikein mitenkään muuten itse istukkaan ellen tuolilla sitten istu ja vastapäätä ole tuoli tms. jolle saisi koivet nostettua. Eikä todellakaan tule jalat kipeiksi tuossa asennossa eikä notkeutta vaadi…

  Pitäisikö sitten meidän järjestäytyä vai hiljentyä jotka istumme näin? Järjestäytyä jos se on niin outoa, mutta mitään viisasta nimeä en kyllä saa väännetyksi. vai pitäisikö meidänkin ottaa tavaksi tuo japanilainen tee seremonia johon oli wikipedian linkkikin laitettuna?

 15. Ainakin aikidossa (+ muissakin itämaisissa lajeissa) istutaan välillä pitkiäkin pätkiä noin, esim vyökokeessa odotellessa. Jonkin aikaa sujuu itseltänikin, mutta jo jossain 10 minuutin jälkeen pitää huomaamattomasti ojennella…

 16. yssi: no worries, ei ne tästä enää vinommaksi mene 😛

 17. Jep.. sama kuin Timolla.. Judokana tulee tuollaiseen asentoon totuttua, mutta polviystävällisempää kyllä on risti-istunta. Sitä tulee harrastettua lähestulkoon joka paikassa, mm. myt tietokoneella 😀
  Anssinhan pitäisi kokeilla itsepuolustuslajeja, kun kerran istuntakin tulee noin luonnostaan! 😀

 18. Eipä tuo nyt mitenkääm ihmeellistä ole!Itse en kyllä pysty olemaan kauan jalkojen päällä polvileikkauksen takia…
  Astiasta toiseen…Jokos Anssi oot saanu väännettyä sitä ryhtiä sinne selkärankaan??>:0)

 19. Mun isoisä istui 60-vuotiaaksi aina noin ja aiheutti ihmetystä. 6-kymppisenä kuulemma jalat alkoi olla kankeat ja homma tyssäsi kuin seinään. Isoisän jälkeläiset eivät onnistuneet perimään tätä istumisgeeniä.

 20. olen kyllä notkeampi kuin anssin määritelmä mutten tunne mielihyvää istuessani noin. sattuu.

 21. Minulle täysin mahdoton spektaakkeli. Nivelet ja lihakset eivät kerrassaan taivu tuohon asentoon ja se ei johdu suinkaan pelkästään hieman reilusta viidestäkymmenestä ikävuodesta. En ole kyennyt moiseen kuuna päivänä. Venytellessä ns. aitajuoksijan asentokin sattuu perinpohjaisesti. Ehkä minä pääsisin notkeustestissä miinuksen puolelle…

 22. Niin, että on ilmeisesti kiirettä pidelly.

 23. Eihän toi niin ihmeellinen asento ole, kaikki vanhat judokat istuu nuin!

 24. Perskuppi on todella miellyttävä istuma-asento. Toinen hyvä on kyykötys, joka on meille apinasukuisille jonkun tutkimuksen mukaan aivan ominaisin asento!

 25. Ilman muuta pitää järjestäytyä,itse mm.joogaa jonkun verran harrastaneena istuma-asento tullut tutuksi,ei muuta kun peffaa kantapäille..

 26. Olen viimeiset kolme vuotta puolustanut istumistani linkittämällä tätä kirjoitusta!

 27. No tollaihan mäkin usein istuskelen, töissäkin lattialla 🙂 ihan hyvä istumisasento.

 28. Jaidossa ja joogassa tämä istuminen on normaalia

 29. Samaa vikaa mulla, istun jalkojeni päällä jopa ruokapäydässä syödessäni, kylässä ollessa tosin yritän välttää tätä ettei herätä liikaa ihmetystä. 🙂

 30. Kehonkieliasiantuntija Glassin mielestä polvien ällä istuminen on merkki aggressiivisuudesta ja valmiustilasta. Asento ei toimi uusien ystävyyksien solmimisessa tai toisiin vaikuttamisessa. Hyvät johtajat eivät koskaan istu tässä asennossa.

 31. Istun melkein aina kotona sohvalla jalat allani. Tullut varmaan tapa. Mielestäni ihan ok .homma! Nimimerkki 69v. Mummeli?

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.