-rit

| Aiheet: Jumittelu | Kirjoittaja:

Eräs mielenkiintoinen piirre suomalaisten kielenkäytössä on tapa kutsua bändejä -rit -päätteisillä lyhenteillä. Tarkoitan siis näitä Siekkarit ja Donkkarit -tyyppisiä väännöksiä. Noitahan liikkuu kansan suussa melkoisesti, ainakin nämä tulevat näin äkkiseltään mieleen:

 • Subbarit (Sub Urban Tribe)
 • Lenkkarit (Leningrad Cowboys)
 • Menkkarit (Menneisyyden Vangit)
 • Zenkkarit (Zen Cafe)
 • Freukkarit (Freud, Marx, Engels & Jung)
 • Lapparit (Lapinlahden Linnut)
 • Yökkärit (Yö)
 • Hybärit (Hybrid Children)
 • Sliipparit (Sleepy Sleepers)
 • Eggarit (Egotrippi)
 • Donkkarit (Don Huonot)
 • Siekkarit (Sielun Veljet)

Onhan noita varmasti paljon muitakin, en nyt kuitenkaan jaksa työllistää muistiani tämän enempää. Tulipahan vain mieleen, että mistähän tällainen käytäntö on saanut alkunsa? Mitä bändiä on ensimmäisenä kirottu tuolla -rit -liitteellä. Olisikohan aikanaan Sliipparit käynnistänyt trendin? Vai muistaako joku vielä varhaisempia esimerkkejä?

Tietysti -rit -liitettä käytetään kaikkialla muuallakin, on varmasti käytetty paljon ennen kuin sillä alettiin myrkyttää bändien nimiä. Mutta minua mietityttää nyt nimenomaan sen käyttö orkestereiden yhteydessä.

Pekka ja Susi -aikoina muistan pari kertaa kuulleeni meistä käytetyn Pekkarit -nimitystä. Se ei kuitenkaan vakiintunut yleiseen puheenparteen, luojan kiitos. Onneksi -rit voidaan liittää vain ryhmään – sooloartistina olen siis turvassa.

Tosin tajusin juuri edelliset sanat kirjoitettuani, että olen joissakin yhteyksissä paremman nimen puutteessa käyttänyt bändistäni nimeä Runkkaavat Suntiot. Siitähän tulee…

Kommentit

 1. Runkkarit.

  Mutta tuota ’-rit’ päätettähän voisi soveltaa faneihin silti, kun esimerkiksi Twilight-fanit ovat Twi-hardeja, niin me Kela-fanit voisimme olla Kelareita!

 2. Mielenkiintoinen huomio, enpä ole tullut ajatelleeksi koko asiaa 🙂 Mielestäni Anssin fanit voisivat olla vaikka Kelaisteja 🙂

 3. Nyt mun on pakko tuoda tähän tylsä kielikouluttajan näkökulma. 🙂

  Kielitieteen termein sanottuna kyseinen sananosa on tekijäjohdin -äri tai -ari. Usein sitä käytetään tekijänimissä kuten maalari, tuomari tai duunari, mutta se on yleinen johdin myös puhekielen sanoissa, vaikka ne eivät kuvaisikaan tekijää: lämäri, kilarit, verkkarit.

  Koska bändissä on monta jäsentä, tuloksena on monikollinen Donkkarit-asu.

  Itse asiassa tuollainen johdin on melkoinen kunnia: Ensinnäkin bändin täytyy olla kohtuullisen vakiintunut, jotta se ”ansaitsee” lempinimen. Toisekseen on paljon hienompaa saada lempinimeensä tekijäjohdin kuin vaikkapa välinettä kuvaava johdin ”Donkottimet” saati vähättelevä johdin ”Donkihkot”. 😀

  Onneksi siis kukaan ei ole kutsunut Anssin bändiä Runkihkoiksi tai Runkottimiksi.

 4. Muista väännöksistä tulee mieleen vielä: Naikkarit (Nylon Beat), Alkkarit (Apulanta), Teharit (Tehosekoitin).
  Mielenkiintoista on mielestäni se, että Suomen puolueista vain ”vasureilla” on näitä -rit-väännöksiä tyyliin kommarit ja demarit.
  Onko tässä nyt salaliittoteorian paikka?

 5. Jatsi, kyllä kait ainakin kokoomuslaisia sanotaan kokkareiksi? Vai kuvittelenko vain 😀

  Sitä päivää en kuitenkaan ehkä halua nähdä kun Von Hertzen Brothersista väännetään tekijäjohtimella varustettu muoto..

 6. Itse kutsun kokoomuslaisia nimellä kokoomustalaiset 🙂
  Kiitoksia Katleenalle asiantuntijakommentista!

 7. Elvishän on Elvari, mutta en kyllä tiedä milloin se siihen muotoon on vääntynyt. Muuotoin -rit päätteisiin lisää vielä Sunkkarit (Surise Avenue) ja Kottarit (Kotiteollisuus). Mutta Tehosekottimen tunne kyllä itse ennemmin Tehis-nimellä.

  Jäin muutenkin miettimään millä perusteella joistain tulee niitä -rittejä ja milloin -issejä, -ppajoja ja -ksuja. Ohjaako genre tähän, koska Kottarien ja Gunnarien lisäksi en heti keksi yhtään raskaampaa bändiä -rit päätteellä. Stam1nat on Stamppoja, Mokomat Moksuja, Amorphis on Amo ja Apulannastakin käytän Apista.

  Paitsi että oli se Subbarit ja Korpiklaanikin on Korpparit, joten kai se menee kuitenkin ihan jotenkin äänteiden ohjaamana, koska joku Teräsbetoni rimmaa Tehisten kanssa ja on Teris.

 8. Niimpä..Runkkaavista Suntioista tulee tosiaan ******rit!!>:o)

 9. OSAAKO JOKU AUTTAA?!?!?
  Kuulin pari viikkoa sitten radiosta Anssi Kelan biisin jota en aiemmin oo kuullu, siinä laulettiin jotain että ”kiipeän kukkulalle..vihdoinki olen missä haluan” tai vastaavaa..ei oikeen muistu kunnolla mieleen.. 🙂 Osaako kukaan auttaa ja kertoa mikä kipale on kyseessä?? 🙂

 10. On!!! Jess kiitos aivan mielettömästi!!!! 🙂

 11. Mistähän Anssi näitä juttuja keksii/tulee mieleen?

 12. Viikonlopun aikana on syntynyt 175 uutta kelaria. Perjantaina kohteella Anssi kela ollut 1519 fania, nyt maanantaina on 1684!

 13. Anssikelarit.
  Kelarit. 😀 Olis aika jees lempinimi meille faneille kieltämättä.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.