Musiikkimyyttejä

Siihen aikaan, kun yläasteikäisenä kiinnostuin musiikista ja soittamisesta oikein kunnolla, oli maailma aika erilainen. Kiinnostuksen kohteena olleiden bändien ja artistien musiikin kuuleminen oli ensinnäkin mutkikas prosessi: Vihdin kirkonkylästä piti n. kerran kuussa tehdä linja-autolla pyhiinvaellusmatka Helsingin levykauppoihin kuuntelemaan miltä joku Soundin, Rumban tai Suosikin sivuilta silmille ponnahtanut orkesteri oikeasti kuulosti. Myös tieto oli kortilla: lempiartisteistaan tiesi lähinnä vain sen, mitä nuo mainitut lehdet sattuivat niistä joskus kirjoittelemaan.

Tällainen maaperä oli tietysti hedelmällinen erilaisille huhuille ja urbaaneille legendoille. Välitunneilla koulun käytävillä vaihdettiin tietoa niistä bändeistä, joiden logoja tunneilla piirreltiin vihkoihin ja pulpettien kansiin. Juttuja ei koskaan kyseenalaistettu – jos joku sanoi tietävänsä jotain, niin se sitten oli niin.

Muistelin parin kaverin kanssa näitä myyttejä. Seuraavanlaisia palasi mieleen, luultavasti totta joka sana:

♠    ♠    ♠

Kukaan muu kitaristi ei pysty soittamaan Jimi Hendrixin Voodoo Chilea kuin Stevie Ray Vaughan – ja hänkin kykenee siihen ainoastaan sormet rasvattuina.

♠    ♠    ♠

Twist Twist Erkinharjun vertaansa vailla oleva tuplabassaritekniikka perustuu siihen, että hän harjoittelee rumpujensoittoa laskettelumonot jaloissaan.

♠    ♠    ♠

Gene Simmonsin kieltä on pidennetty kirurgisesti.

♠    ♠    ♠

12-kielisen kitaran soittaminen on äärimmäisen vaikeaa, siihen ei maailmassa moni pysty. Yksi näistä harvoista osaajista on Mikko Alatalo.

♠    ♠    ♠

Jeff Beck ei ikinä viritä kitaraansa – soittaessaan hän vain venyttää äänet puhtaiksi kitaran vireestä riippumatta.

♠    ♠    ♠

Jimi Hendrix leikkasi vasemmasta kädestään sormien välissä olevan ”räpyläihon” pois. Sen ansiosta hän kykeni soittamaan sointuja, joihin kenenkään muun sormet eivät pysty venymään.

♠    ♠    ♠

Peer Güntin T. Nikin käheän lauluäänen salaisuus on siinä, että häntä potkaistiin joskus tappelussa bootsilla suoraan kurkkuun.

♠    ♠    ♠

Kitaralla nopea soittaminen edellyttää sitä, ettei vasenta kättä pestä – sormien luonnollinen rasvaisuus häviää, jolloin vikkelät juoksutukset eivät onnistu.

♠    ♠    ♠

Tom Waitsin rouhea laulusoundi perustuu siihen, että hän juo päivittäin etikkaa.

♠    ♠    ♠

Jos teillä tulee mieleen vastaavia myyttejä, niin kirjoitelkaapa niitä kommenttiraidalle. Niiden ei välttämättä tarvitse liittyä musiikkiin, muihinkin elämän osa-alueisiin liittyvät uskomukset kelpuutetaan.

Kommentit

 1. Yritätkö jotenkin olla sanomassa että nämä ei pidä paikkaansa ?!?

 2. Rock Hudsonin siirappinen, matala puheääni oli perujaan siitä, että hänet oli äänenmurroksen kourissa pakotettu laulamaan kovassa flunssassa.

 3. Muistan jonkun vuosia sitten syöttäneen sellaista, että Nummela-levyn kaikki biisit liittyisivät jollain tavalla artistin omaan elämään; tosi asiassahan väite pätee vain albumin nimikkokappaleessa.

 4. Tuosta Heinz-Haraldin myytistä muistin Tom Waitsin lauluääneen liittyvän legendan. Lisäsin sen yläpuolelle, listan jatkoksi.

  Minäkin olen joskus kuullut tuon Andyn myytin. Tosin se on välillä liikkunut sellaisenakin versiona, että koko tuotantoni kumpuaa suoraan omasta elämästäni, ei ainoastaan Nummela-albumi. Olen ilmeisesti elänyt aika värikästä elämää.

 5. Mutu: Jokaisen oma tuotanto kumpuaa omasta elämästä, muutenhan me kaikki tuottasimme kenen tahansa toisen tuotannon koska vaan, jos niin haluaisimme.

  Sen sijaan paskapuhetta on se, että ns. omat elämät rekisteröidään tieteellisen tarkasti ilman tunteiden osuutta (varsinkin taiteessa!)ja kirjataan faktana ylös ja sitten ne esitetään kronologisena historiankirjoituksena.

  Minkä tahansa taideteoksen ”lukeminen” välineenä tekijänsä omaelämäkertaan on väärinlukemista.

  Myytti, merkityksessä hevon huttua = historiankirjoitus on totta.

 6. Kestosuosikkina edelleen että Ozzy Osbourne puri elävän lepakon pään irti. Tottahan se ilmeisesti on.

 7. Mmmmtäh!? Eikös ne muuttaneetkaan Vihtiin (”tie pohjoiseen”) siksi että Ville pisti Kauniaisten kämpän palamaan? Ja sitten hukutettiin kissoja Kirkkojärveen, jonne faija myöhemmin hukkui? Saksalaiset laatuautot ja yläkerran äänekäs muusikko?

 8. Heikki Silvennoinen on maailman nopein kitaristi.

  Aku Syrjä on tutkitusti maailman nopein rumpali.

  Kukaan kova rokkari ei soita oikeasti Marshallin kamoilla. Slashillakin on oikeasti Englin kamat, mutta sopimus velvoittaa naamioimaan ne Marshallin kamoiksi.

  AC/DC:n Thunderstruckissa taustakööri huutaa ”Fantor!”

  Joan Jettin ”I Love Rock ’n’ Roll” on äänitetty vankilassa.

  Klamydian rumpali on tutkitusti Suomen nopein rumpali.

  Lars Ulrich on tutkitusti maailman paras rumpali.

  Ei varsinainen myytti, mutta kun olin pieni, kuulin että Dingo on hajonnut. Se hämmensi minua kovin, sillä luulin Dingon tarkoittavan pelkästään Neumannia, ja ihmettelin miten mies voi käytännössä hajota. Otin hajoamisuutisen sangen kirjaimellisesti.

  Batmanin ja Ryydmanin ääntä ei ole muutettu studiokikkailulla, vaan ne jätkät osaavat oikeasti puhua ja laulaa niin.

  Kasettisoitinta tarkoittava sana ”mankka” tulee sanasta Manowar.

 9. Dave Grohlin rumpusetti on niin iso, että se rakennetaan joka keikalle hänen ympärilleen, eikä se pääse sieltä pois kuin pistämällä sen paskaksi keikan lopussa.

  Weezerin ”Buddy Holly” on oikeasti vanha biisi, peräisin niiltä ajoilta kun ”Onnenpäiviä” vielä kuvattiin (tieto perustui siihen videoon).

  Oulussa on bändi, joka osaa soittaa Trooperin nopeammin kuin Iron Maiden (tätä pidettiin myyttinä, mutta sitten kävi ilmi että kyseessä on Sentenced, ja Trooper-ep osoitti myytin todeksi).

  Saksassa on bändi, jonka jäsenet ovat robotteja (myöhemmin selvisi, että tällä tarkoitetaan Kraftwerkiä. Myytti piti siis paikkansa).

 10. Gene Simmonsin kieltä on pidennetty kirurgisesti JA pidennetty kieli on lehmän kieli.

 11. JMN:ltä tulikin pläjäys mahtavaa informaatiota! Erityisesti ”mankka” -sanan alkuperä tuli uutisena.

  Minäkin muistan, että monista soittajista puhuttiin kunnioittavaan sävyyn heidän olleen todistetusti ”maailman nopeimpia” tai ”maailman teknisimpiä”. En kuitenkaan enää muista keistä oli puhe, joten jäivät listaamatta.

 12. Kun soittaa Led Zeppelinin Stairway to Heavenin väärinpäin Robert Plant laulaa Saatanasta.

  Ja näitähän on tietysti monia muitakin eri bändeiltä.

 13. Ensimmäinen kosketus Metallicaan oli seiskaluokkalaisena se, kun luokan pahis tuli aloittelevalle kitaristin alulle asiantuntevasti opastamaan, että kuuntelepas poika tätä: tämä pändi soittaa nopeammin kuin kukaan ja nopeus saadaan aikaan nimenomaan sillä, että toinen kitaristi soittaa plektraa vain ylöspäin kun toinen tamppaa plektraa alaspäin.

  Näin mahdottoman yhtälön edessä ei voinut kuin pyöritellä ihastuneena päätään ja nöyrästi todeta oman kapasiteetin rajallisuus.
  Kyllä ne ulkomaalaiset osaavat.

 14. Lapkon Ville Malja soitti yhtyeen debyyttialbumilla niin nopean kitarasoolon, että muovista valmistettu soittolehti eli plektra suli soittajan kätösiin. Samainen Lapko oli saamasa erään musiikkivideonsa ohjaajaksi itsensä Visa Mäkisen.

  Kotiteollisuus- ja Kumikameli-yhtyeillä oli tapana juoda yhteisillä takahuonejatkoillaan maailman siisteintä partavettä Menneniä.

  The Beatles -legenda Paul McCartney on levännyt mullissa jo yli 40 vuotta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Paul_on_kuollut

 15. Ronnie James Dio lauloi niin kovaa ettei tarvinnut PA kamoja ollenkaan.

 16. ”Ronnie James Dio lauloi niin kovaa ettei tarvinnut PA kamoja ollenkaan.”

  Samaisen jutun olen kuullut myös Klaus Meinesta.

 17. Minäkin muistan tuon ilman PA:ta laulamisen nimenomaan Klaus Meinen bravuurinumerona.

 18. Tämmösen kuulin, että Elvis asuu ja voi hyvin oisko se ollu sit Maskun kyläkaupan yläkerrassa. Olisin epäillyt vahvasti, ellei lähde olisi ollut sangen luotettava.

 19. Scorpionsin Kuusrock-keikka vuodelta kahdeksanjotain oli otsikoitu jotenkin ”Klaus Meine: laulan niin lujaa ettemme tarvitse PAta” tms… Siitä tuo.

 20. Joo, muistan tuon saman jutun. Siinä oli muistaakseni todistusaineistona mustavalkoinen kuva Klaus Meinesta meuhkaamassa ilman mikrofonia. Muistan ajatelleeni, että ohhoh – onpas kaverilla aika kova ääni!

 21. Albert Järvinen kuoli poltettuaan liikaa tupakkaa.

 22. Tämä saattaa olla totta, mutta kuulin eräältä vanhalta sessioketulta, että diskon rantautuessa Suomeen yksi rumpali soitti erikseen haitsua, toinen loppusettiä. Sitten joku oli käynyt Nykissä ja nähnyt diskosession tai ehkä jonkun bändin livenä ja teisi opastaa, että haitsua soittaa sama rumpali kuin muutakin settiä. Kahdella kädellä.

 23. Muistan vähän samantyyppisen kokemuksen: kuunneltiin kavereiden kanssa U2:n Wire-kappaletta ja ihmeteltiin miten kukaan voi soittaa haitsulla niin nopeasti! Katseltiin sitten lehdestä Larry Mullenin kuvaa ja todettiin, että onhan sillä kyllä aika isot hauikset…

  Joku osasi sitten valistaa, että tuollainen haitsukomppi soitetaan kahdella kädellä.

  Eli siis tämä biisi: http://youtu.be/KiY2eel8tiQ

 24. Irwin G valitteli Takomo-studion laulumikkejä pieniksi.Saksassa oli kuulemma ollut niin isoja laulumikkejä että ei olis edes mahtunu Takomon isoon ruumaan…

 25. Jatsin myytteihin sellainen lisäversio, että Metallicassa on maailman nopein rytmikitaristi, joka soittaa vain alaspäin.

  Stevie Ray Vaughanista kerrotaan myös, että mies käytti todella paksua ja sormia kuluttavaa kielisettiä. Niinpä ennen keikkaa kaveri tiputteli pikaliimaa sormenpäihin, ja repäisi reisinahasta uudet sormenpäät käyttöön.

 26. Bossa Novan rantautuessa suomeen jonkun kapu legendan amerikan tiimoilta oli suomen studiorumpaleiden turvauduttava rautakaupan hiekkapaperiin ja 2/2 palikoihin. Kaverit profetoivat toisilleen ”Ei muuten tuu olemaan kovin pitkäaikainen villitys ”

 27. Kissin biisin Heaven’s on firen osa rumpukohdista on ääntelehditty suulla.

 28. Sitten toinen tuli mieleen: Waspin soittajat pukeutuvat oikeasti pukuun ja ottavat peruukit/lavavaatteet päälle vasta ennen keikkaa.

 29. Heaven’s On Fire -biisissä kyllä on yksi kohta, jossa ”ähkitään” rumpukompin päälle.

 30. Tähänhän täytyy lisätä tämmönen: Levottomassa tytössä on peukkubassottelua

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.