Avoin kirje Pekka Haaviston kannattajille

| Tagit: | Aiheet: Mielipiteet | Kirjoittaja:

Helsingin Sanomien toimittaja soitti. Hän oli tekemässä juttua presidenttiehdokkaiden julkkiskannattajista ja kysyi, mitä minä katson voivani antaa Pekka Haaviston kampanjalle? Onko julkkiskannattajista ehdokkaille käytännössä mitään hyötyä?

Äkkiseltään kysymys oli vaikea. Sönkötin vastaukseksi, että haluaisin esimerkilläni yrittää innostaa ihmisiä toimimaan asian puolesta, sytyttää saman kipinän, jonka itse tunnen sisälläni.

Kun lyhyen haastattelun jälkeen mietin tuota hätäpäissä yskäisemääni vastausta, niin totesin, että loppujen lopuksi se ei sittenkään ollut lainkaan hullumpi. Sen hengessä päätinkin kirjoittaa jotain siitä miksi Pekka Haaviston julkinen tukeminen on mielestäni tärkeää.

Kun Pekka Haavisto matkusti Viitasaarelle tapaamaan Teuvo Hakkaraista, saimme esimerkin siitä millainen presidentti meillä voisi olla. Presidentti, joka uskoo ihmisiin ja on valmis avoimeen keskusteluun myös oman mukavuusalueensa ulkopuolella. Presidentti, joka pystyy katsomaan tietämättömyyden lävitse ja olemaan takertumatta ajattelemattomasti heitettyihin loukkauksiin. Presidentti, joka ei näe ensimmäisenä sitä mikä meidät erottaa, vaan sen, mikä meitä yhdistää.

Suomi on viime vuosina alkanut jakautua uudella tavalla kahtia. Vanhanaikainen vasemmisto/oikeisto-asetelma on sortumassa, 2000-luvulla railo aukeaa sulkeutuneen ja avoimen Suomen välillä. Tuo kuilu pelottaa minua. Ilkeys, itsekkyys, ennakkoluuloisuus, vainoharhaisuus ja avoin vihamielisyys on päästetty irti, kuilua kaivetaan aina vain syvemmäksi. Netissä kurkkuja leikataan jo – missä kulkee se raja, jonka ylitettyämme hyökkäämme toistemme kimppuun kaduilla?

Yleinen ilmapiiri kaipaa tuulettamista. Muutoksen kohti henkisesti terveempää Suomea on alettava jokaisesta meistä. Mutta sen on alettava myös valtakunnan huipulta, jonkun on kuljettava edellä ja näytettävä tietä. Kuka sopisi polunraivaajaksi paremmin kuin mies, joka meni Viitasaarelle ja ojensi kätensä kansakunnan tämänhetkiselle sylkykupille?

Tarvitsemme juuri tällaista inhimillisyyttä. Rakentamista romuttamisen sijaan. Meidän on vaihdettava suuntaa ennen kuin jotain peruuttamatonta on revitty rikki.

Tarvitsemme muutoksen. Pekka Haaviston äänestäminen presidentiksi ei tietenkään ole ratkaisu kaikkiin ongelmiimme. Se on kuitenkin alku: askel oikealle tielle, kohti humaanimpaa ja henkisesti suurempaa yhteiskuntaa. Muutos ei puhalla tyhjästä. Se syntyy, kun olemme väsyneitä ja saaneet tarpeeksemme myrkyllisestä ilmasta. Muutos on siirtymistä sanoista tekoihin. Jotain tarttis tehdä ei vielä riitä. Meidän pitää esittää itsellemme perustavaa laatua oleva kysymys: mitä minä voisin tehdä?

Se, että Pekka Haavisto isännöisi vuoden päästä itsenäisyyspäivän vastaanottoa, olisi ihme. Ihmeitä ei yleensä tapahdu, mutta sellainen voidaan tehdä. Aluksi tarvitaan ajatus, jonka toteuttamiseksi ollaan valmiita tekemään työtä. Työ synnyttää intoa. Into puolestaan on erittäin tarttuvaa, se voi johtaa ilmiöön. Ilmiön syntyessä ollaan enää askeleen päässä ihmeestä.

Pekka Haaviston kampanja on viime viikot ollut vahvassa nosteessa. Tilaisuuksissa käy koko ajan enemmän kiinnostunutta väkeä, kampanjatoimistoon tulee jatkuvasti yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat vaihtaa Niinistön Haavistoon. Tarina on yleensä sama: heillä ei ole ollut aavistustakaan siitä, että mukana on näin hieno ehdokas.

Tämä onkin tällä hetkellä kampanjan suurin ongelma: vaikka Haavisto on viime päivinä esiintynyt runsaasti mediassa, niin valtaosa äänestäjistä ei silti vieläkään tiedä miten viisaasta ja humaanista ihmisestä on kyse. Muuan ystäväni kirjoitti hiljattain Facebookissa seuraavasti: ”P. Haavisto on ensimmäinen presidenttiehdokas ikinä, joka on mun mielestä ihan aidosti kuin tehty kyseistä tehtävää varten.” Juuri tämä olisi saatava ihmisten tietoon.

Meidän Pekka Haaviston ystävien on noustava auttamaan. Pelkkä äänestäminen ei tällä kertaa riitä: tehtävä työ on niin suuri, ettei sitä voi jättää äänestyskoppiin. Meidän on aktivoiduttava nyt, tehtävä mahdottomasta mahdollista.

Mitä minä voisin tehdä?

Mieti oikeasti tuota kysymystä. Keksit varmasti jotain, vaikka se olisi kuinka pientä tahansa. Levitä tätä kirjoitusta Facebookissa. Tykkää Pekka Haavisto presidentiksi -Facebook sivusta, saat jatkossa ajankohtaista tietoa kampanjan etenemisestä. Juttele Pekasta perheesi ja kavereittesi kanssa. Lahjoita rahaa kampanjaan, jokainen euro tulee tarpeeseen, sillä Haaviston takana ei ole massiivista puoluekoneistoa tai varakkaita säätiöitä. Käy allekirjoittamassa meidän musiikintekijöiden alulle panema julkilausuma, jaa siitä tietoa eteenpäin. Nuo tehtyäsi olet tehnyt jo paljon.

Tärkeintä on herätä toimimaan. Näissä vaaleissa on mahdollista kertoa koko maailmalle, että Suomi on edistyksellinen, rauhaa rakentava ja ulospäin suuntautunut kansakunta. Unelma on niin suuri, että vanhanaikainen ajatus vaalisalaisuudesta kannattaa kuopata ja alkaa rohkeasti tunnustaa väriä. Sytyttäkää kipinöitä ympärillenne.

On aika tehdä ihme.

♠    ♠    ♠

Ensi sunnuntaina (11.12.) järjestämme Helsingin Tavastia-klubilla Haavisto Livenä -konsertin. Lavalle nousee illan aikana näyttävä kattaus huippuartisteja osoittamaan tukensa Pekka Haavistolle. Tule mukaan tapaamaan presidenttiehdokkaamme lisäksi salillinen samalla asialla olevia ihmisiä ja ottamaan tartunta siitä innosta, jolla olemme vääntäneet iltamat kasaan. Kaikki artistit ja muusikot tekevät konsertin talkootyönä, lipputulot käytetään Haavisto 2012 -kampanjan hyväksi.

Konsertissa esiintyvät:

Anna Puu
Lauri Ylönen
Olavi Uusivirta
22-Pistepirkko
Anssi Kela
Veeti Kallio
Siiri Nordin
Mikki Kauste
Sami Saari
Eero Raittinen
Kaija Kärkinen
Freud Marx Engels & Jung
Janna Hurmerinta
Tuula Amberla
Tokela
Markus Nordenstreng
Manna
The Flaming Sideburns
Iiro Rantala
Anitta Ahonen (stand up)
Pirjo Heikkilä (stand up)
Kaisa Pylkkänen (stand up)

Artisteja säestävän bändin kokoonpano:

Rummut: Janne Haavisto, Risto Niinikoski ja Sami Kuoppamäki
Kitarat: Jussi Jaakonaho, Mikko Kosonen ja Olli Haavisto
Kosketinsoittimet: Matti Kallio ja Tero Pennanen
Basso: Anssi Kela

DJ:nä toimivat Lord Fatty sekä JR Soul.

Tavastian ovet avautuvat klo 19, konsertti alkaa klo 20.
Liput: 20 € ennakkoon Tiketistä, 23 € ovelta.
http://www.tiketti.fi/tapahtuma/13727

Kommentit

 1. Joo-o, ollapa kaikilla ehdokkailla Anssin kaltainen puolestapuhuja. Nostan hattua korkealle. Myös minä olin jo kauan sitten päättänyt vakaasti äänestää Niinistöä, mutta kun havahduin näkemään Haaviston hienouden, käänsinkin kelkkani pysyvästi.

 2. Hyvä teksti Anssilta!

  Pekka Haavisto on jotenkin ainutlaatuisella tavalla todella inhimillinen ja fiksu tyyppi: tämän voi todeta katsomalla esimerkiksi hänen haastattelujaan televisiossa.

  Toistan varmaan Anssin kirjoitusta, mutta mielestäni Suomi elää tällä hetkellä jonkinlaisessa murrosvaiheessa. Olen aika varma, että ihmisten yleinen suhtautuminen asioihin, joita nyt katsotaan pahalla, pidetään sopimattomana tms., muuttuu lähivuosina suvaitsevammaksi. Tässäkin suhteessa Haavisto olisi loistava suunnannäyttäjä: Haavisto taitaisi esimerkiksi olla ensimmäinen presidentti, joka on käynyt
  siviilipalveluksen.

 3. Kiitos tästä, Anssi Kela. Olen aivan samoin aprikoinut Haaviston suhteen. Olen asemassa, jossa politisoitumiseni voi olla vaikeaa. Tarkistan tilanteen. Minusta tapasi hahmottaa suomalainen nykytodellisuus oli osuva. On myös oikeasti vainottuja, jotka nyt jäävät pimentoon, koska niin paljon on ”vainon” taakse piiloutuvia.

 4. Täyttä asiaa, eiköhän tehdä Pekka Haavistosta presidentti!
  Muuten tuon otsikonhan voisi muotoilla siten, että se olisi osoitettu lähinnä muille kuin Haaviston kannattajille. Me kannattajathan tiedämme jo, miten hienosta miehestä on kysymys.
  Onnea ja iloa kampanjaan!

 5. Kirjoituksen pointtina on innostaa Pekan kannattajia tarttumaan toimeen, siksi otsikoin postauksen noin. Ilokseni tämä näyttää toimivan: jo lähes 200 ihmistä on jakanut tämän Facebookissa. Sana leviää.

 6. Jep. Ääni menee Haavistolle, Kela kiteytti ajatukseni.

 7. Kiitos kirjoituksestasi Anssi! Juuri tuollaista aktiivisuutta tarvitaan!

 8. Hyvä kirjoitus.

  Mutta siinä on vain yksi ongelma. Äänestämällä Haavistoa oikeastaan äänestää Niinistö vs. Soini- kakkoskierroksen puolesta. Tuota en haluaisi kyllä nähdä missään nimessä. Pekan kannatus ei vain suurimmassa osassa Suomea ole sitä luokkaa että hän voisi realistisesti haastaa toisen kierroksen paikasta. Se on kyllä harmi, pidän miehestä, vaikken vihreistä puolueena perustakkaa.

  Oma ääneni menee sinne missä se vaikuttaa parhaiten avoimen ja vastuullisen Suomen puolesta. PL

 9. Onko tuo artistien aloittama tukijalista tarkoitettu nyt kaikille kannattajille?

 10. Idea on siinä, että Pekka on homosexuelli.

  –> Tuhlataan energiaa turhuuteen: ei Pekka ”Haaviosta” presidenttiä tule.

 11. Jeps, ei taida olla aika vielä kypsä Pekan kaltaiselle vihreälle ja avoimesti homosexuellille presidentille, mutta ehkäpä ensi vaaleissa asiat ovat jo toisin. Jos hän olisi vaan toisesta puolueesta, voisin jopa harkita äänen antamista jo nyt.

 12. Vesalle:

  Pressan vaaleissa koko maassa on samat ehdokkaat, toisin kuin muissa vaaleissa. Eli kerrankin on kaikilla samat mahdollisuudet äänestää Vihreitä ja saada oma ehdokas läpi asuipa maalla tai kaupungissa, Luhangassa, Pelkosenniemellä tai Kauniaisissa.

  Yhtään ääntä ei ole vielä annettu, joten toiselle kierrokselle ei ole päässyt vielä kukaan. Toivotaan että siellä on ainakin Haavisto!

 13. Kahtiajakautumisesta…

  Jakautuminen ei ole vain tuo avoin/sulkeutunut (joista ne avoimet muuten osittain ovat helvetin suvaitsemattomia niitä ns sulkeutuneita kohtaan, itsekin puhut tietämättömyydestä…). Oleellisempaa mielestäni on muodostuva A-kansa/B-kansa -jako, periytyvän köyhyyden palaaminen, pysyvästi yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuvan koko ajan kasvavan osattomien joukon syntyminen. Se ei ole vahinko, sitä halutaan. Ennenkaikkea sitä haluaa kokoomuksen oikeistolaita, RKP:n oikeisto ja kepun rahasakki. Demarit peesaa minkä pystyvät.

  Siitä puhuminen olisi vielä tärkeämpää. Siitä asiasta Haavistolla ei ole ollut kovin syvällistä avautumista, yksi Viitasaaren reissu ei vielä kesää tee. Ja puheet eivät riitä, tekoja tarvitaan. Ne eivät sitten tosin enää ole oikeastaan presidentin asia.

  Ja on kaimani Pekka Haavisto toki paras ehdokas.

 14. -Kelaa vähän, Anssi, sä oot aivan oikeassa! Ja mä uskon sua. Ei tota nyt ton paremmin sanois ees shakespearet ja muut kivet, kookoleista puhumattakaan… Aikuisten oikeesti.
  Voitais taas näyttää etelänaapurille kuinka pitkä on yhteinen eteläinen Valtakunnanrajamme.
  Suunto kompassin mukaan se kulkee linjalla Etelä-Pohjola.

 15. Wow miten upea kirjoitus Anssi! Homofobiasta luopumalla voimme saada fiksun, diplomaattisen ja maalaisjärkisen presidentin!

 16. @Pekka: Asia on tosiaan paljon monisyisempi. Kirjoituksessani hiukan yksinkertaistin, etten ajautuisi liian kauaksi postauksen varsinaisesta pointista.

 17. Miksi Pekan pitäisi olla toisesta puolueesta?? Virkaan astunut presidentti on puoluepolitiikan ylä- ja ulkopuolella. Käytännön arkinen politiikanvääntö tehdään edelleen eduskunnassa ja kaupunkien/kuntien valtuustoissa ja lautakunnissa. Sinne ei oikeastaan presidentin valta pilkahdakaan. Presidentin on oltava kansallinen ja kansainvälinen sillanrakentaja, toivon ylläpitäjä ja inhimillisyyden edustaja tälle kansalle. Pekka on sellainen.
  Hatunnosto!

 18. Loistava teksti, Anssi! Itse olen vakaasti sitä mieltä, että Haavistosta tulisi paras presidentti, joka Suomessa on koskaan ollut.

  Äänestämisen kannalta ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että suuri osa meistä Pekan potentiaalin tunnistavista ja tunnustavista olemme alunperin ajatelleet äänestää nimenomaan Niinistöä, joka on ainakin omissa ajatuksissani lähes ainoa potentiaalinen vaihtoehto Haavistolle. Äänestämällä Haavistoa äänestää siis tavallaan Niinistöä vastaan, ei niinkään sitä sulkeutunutta Suomea vastaan.

  On siis kyse siitä, millaisena nään Suomen kansan tällä hetkellä: uskonko, että maa on valmis ottamaan vastaan sen lahjan, jonka Pekka Haaviston kaltainen ennakkoluuloton presidentti tälle maalle kykenisi antamaan? Luotanko siihen, että meitä avoimia ihmisiä on tässä maassa tarpeeksi? Vai näenkö, että meillä on niin paljon turhautuneita väliinputoajia, tallottuja, sulkeutuneita ja pelokkaita kansalaisia, että en voi ottaa sitä riskiä, että jouduttaisiin tilanteeseen Niinistö vs Soini?

  Helsingin keskustassa elellessä on helppo luottaa ensimmäiseen vaihtoehtoon. Mutta kehä III:sen ulkopuolella käydessä karu todellisuus iskee aina ja epäröin. Omasta äänestäni en vielä ole varma, toivottavasti tammikuussa nään valon loistavan myös metsän keskelle ja voin äänestää Haavistoa.

 19. Just noin niinku Akuliina sanoo – virkaan astuva pressa joutuu eroamaan puolueestaan ja edustamaan koko kansaa. Olis tosi vaikea nähdä joku Väyrynen tai Arhinmäki puolueestaan erillisenä vaikuttajana, mutta Haavisto helposti.

  Hieno kirjoitus, Anssi Kela, ja ihan mahtava meininki!! (Tykkäsin muuten aivan kybällä myös siitä Movember-biisistäkin).

  Haavistolla on myös todella ansiokas YK-tausta, hän on YK:ssa heti Ahtisaaren jälkeen tunnetuin ja arvostetuin suomalainen. Eli sikälikin erinomainen kasvo Suomelle.

 20. todella upee ja tarpeellinen kannanotto!!!

  olen vanha ”maolainen buddhalainen ateisti” (psykiatrian erikoissairaanhoitaja, nyk. epäkaupallinen yksityisyrittäjä ( http://pkkp.org ), eettiset yrittäjät ry:n perustajajäsen), mutta uskon silti ja juuri siksi, että meille jokaiselle ihmiselle on hyväksi ja tarpeellista uskoa johonkin – ja etenkin noihin arvoihin ja näkökulmiin, joita anssi nostaa tässä arvokkaasti esille. ja uskoa etenkin omaan itseemme sekä muutoksen mahdollisuuteen.

  minä äänestän pekka haavistoa ensimmäisellä ja toisella kierroksella.
  äänestän paremman ja humaanimman tulevaisuuden puolesta.

  :-))

 21. Anssi – ihailen tapaasi yhdistää tunne ja asia. Hyvin vakuuttava veto – varmasti jopa sellaisen ihmisen näkökulmasta, joka ei ole äänestämässä Haavistoa. Meikäläinen antaa kyllä kaimalleen takuulla äänen!

 22. Itsekin lukeuduin niihin ihmisiin, jotka olivat päättäneet äänestää Niinistöä kunnes havahduin huomaamaan miten fiksu ja filmaattinen Haavisto on kun satuin kuulemaan hänet jossain tv väittelyissä muiden ehdokkaiden kanssa. Haavistolta löytyy kokemusta ja kykyä olla presidentti. Toivottavasti nähdään Pekka toisella kierroksella!

 23. Pakko myöntää, että Anssin kirjoituksessa on pointti. Täytyy myöntää, että mikäli ääneni antaisin Haavistolle. Olisin kaappiäänestäjä, en välttämättä kehtaisi duunissa ääntäni sanoa julki, ehkä se kertonee myös tämän hetken suomesta.

  Semisti myönnän Haaviston *öhöm* seksuaalisen suuntaumisen vaikuttavan mielikuvaan hänestä, mutta miksi? Hetken pohdittuani tulin siihen tulokseen, ehkä se voi myös olla eduksi.

  En olisi koskaan voinut kuvitella, että yhdysvalloilla tulee olemaan musta presidentti. En siksi, että olisin rasisti, olenhan itse puoliksi ulkolainen.

  Aina on epäilijöitä sekä muutos vastarintaa, mutta mikäli ei olisi niitä ihmisiä, jotka uskoo mahdottomaan mitään muutosta ei koskaan tapahtuisi.

 24. Kysynpä vaan, mitä Haavistolla on antaa, mitä Arhinmäki ei voi tarjota?
  Vihreys se ei ainakaan ole, vassihan on Suomen vihrein puolue. Ehkä se on se homous. Itse äänestän nuorinta Paavoa, Haavisto on toiseksi parhain vaihtoehto.

 25. Pekka on työkseen joutunut tutustumaan mm. Dafurin kaltaisiin ihmiskunnan todellisiin kipupisteisiin. Onkin selvää, että tietoisuus todellisista ongelmista ohjaa sekä päättäväistä, tuloksellista mutta ennen kaikkea inhimillistä johtajuutta.

  Siksi tuen Pekka Haavistoa.

 26. @Amanda: Minulla ei ole mitään Arhinmäkeä vastaan. Jos Haavisto ei olisi ehdokkaana, niin saattaisin hyvinkin äänestää Arhinmäkeä. En kuitenkaan usko, että kampanjoisin hänen puolestaan näin aktiivisesti kuin Haaviston puolesta.

  Paavo Arhinmäki on mielestäni vielä liian nuori presidentiksi, hän tarvitsisi hiukan lisää kilometrejä taakseen ollakseen uskottava maan johtaja. Sinänsä ikä ei kuitenkaan ole minulle mikään kynnyskysymys. Suurempana puutteena pidän Arhinmäen kokemattomuutta kansainvälisissä tehtävissä (ainakaan hänen cv:stään sellaisia ei löydy). Presidentin tehtäviinhän kuuluu ulkopolitiikan johtaminen. Useita vuosia kansainvälisissä tehtävissä palvellut Haavisto on siksi Arhinmäkeä huomattavasti pätevämpi ehdokas virkaan.

 27. Niin, ja onhan vihreä Haavisto myös kova formulafani. Jippii luonto!

  Eikä edes salaa enää, kun tuli kaapista Uutisvuodossa. Hurraa! Me kaikki (?) nauroimme niin, kun Haavisto kertoi eräänkin vihreän saksalais(?)poliitikon todenneen Holkerille, että on itsekin kova formulafanittaja, perusteluin: ”niin monta autoa seisoo sinä aikana, kun formulat kulkee”.

 28. Kuten Kekkonenkin jo aikoinaan sanoi ”Suomen rooli maailmanpolitiikassa tulee olla lääkärin, ei tuomarin roolissa”. Martti Ahtisaari on työskennellyt tuon roolin mukaisesti niin presidenttinä kuin presidenttiuransa jälkeenkin. Minusta Pekka Haavistolla on nykyisistä ehdokkaista ainoana täydet edellytykset nousta Ahtisaaren rinnalle ja ohikin rauhanrakentajana – ei pelkästään ulkopolitiikassa mutta myös sisäpolitiikassa. Haaviston kaltaista presidenttiä me näinä aikoina tarvitsemme!

 29. Kiitos, Anssi, ansiokkaasta kirjotuksesta. Juuri tuota samaa olen ajatellut Haaviston Pekasta ja siksi aion myös äänestää häntä sekä ensimmäisellä että toisella kierroksella.

  Pekka todella välittää aidosti ihmisistä, hän on työnsä puolesta joutunut näkemään elämän nurjan puolen.

  Tsemppiä!

 30. Hyvä kirjoitus, Anssi!
  Vähän kalliit liput tonne konserttiin kylläkin.. näin opiskelijan näkökulmasta.

 31. Hiukka kyllä mietityttää.

  Tiedä häntä, ketä tulee sitten oikeasti äänestettyä. Eniten kotoisen ihmisen oloista kuitenkin?

  (Homoseksuaalisuus rankannee heteroista jonkin siivun?)

 32. Hieno idea tuo konsertti. Osallistuisin siihen itsekin, mutta miksi, oi miksi aina pääkaupunkiseudulla? Asun 200 kilometrin päässä eikä siis toivoakaan osallistua. Jos masinoidaan yksi tällainen konsertti, niin miksei samalla tekemisen vaivalla muihinkin kaupunkeihin, paikallisten artistien ja järjestäjien voimin?

 33. Kyllä Pekalla on maallakin vakaa kannatus. Visiitit maakuntiin vain kiihtyvät ja Pekka hurmaa, minne meneekin. Hänellä on aivan uskomaton kyky kyetä ymmärtämään kaikenlaisia ihmisiä ja kommunikoida niin, että he ymmärtävät.

  Amandalle suosittelen Pekan kirjoja, Hatunnosto ja Anna mun kaikki kestää, jotta näet, mitä Haavistolla on antaa ja mitä valitettavasti nuorella Arhinmäellä ei ole.

 34. Hyvä Anssi! Kaikki on mahdollista, kun sen eteen yhdessä teemme työtä. Ihmeitä tapahtuu 🙂

 35. Suosittelen Pekka Haaviston uutta kirjaa ”Anna mun kaikki kestää”. Se on kirjoitettu ymmärrettävällä tavalla ja mukaansatempaavalla. 🙂 Tiedät sitten missä kaikkialla kriisialueilla tämä rohkea mies on ollut. Nostan hattua Pekka Haavistolle.

 36. Itse äänestän joko Pekkaa tai Niinistöä. Mahdollisesti ns luonnollinen jako meneekin niin että toista ensimmäisellä ja toista toisella. Kauheinta mitä pystyn kuvittelemaan olisi joku presidenttinä kolmikosta Arhinmäki, Lipponen tai Soini. No totuuden nimessä, ei se Väyrynenkään mitään juhlaa olisi.

 37. Ei Pekan valitsemiseksi presidentiksi ole esteenä se että hän on homoseksuaali vaan se että hän on vihreä. Tosin varmaan fiksuin henkilö kyseisessä puolueessa.

 38. Hyvä kirjoitus. Minusta Soinin pelkääminen on turhaa. Perussuomalaisten maksimikannatus on 25%, jolla ei presidentiksi vielä päästä. Toisin sanoen, vaikka äänet jakautuisivatkin muuallekin kuin Niinistölle ja Soinille, ja Soini pääsisi sitä kautta toiselle kierrokselle, en usko että 30% enempää suomalaisista äänestäisi Soinia missään tapauksessa.

  Tämä Kehä III:sen ulkopuolelta.

 39. ”Presidentti, joka ei ensimmäiseksi näe, mikä meit’ erottaa, vaan mikä meitä yhdistää”. Parempaa sillanrakentajaa kahtia jakautumassa olevaan Suomeen(tämä ei tarkoita köyhät vs. rikkaat, vaan avoimet vs. sulkeutuneet) ei ole.

 40. Kiitos mainiosta kirjoituksesta! Pekalla on oikeasti mahkut toiselle kierrokselle, kunhan vaan kaikki jotka arpoo niin myös äänestää, eikä ala laskelmoida. Arhinmäestä selkeiten erottaa tosiaan jo ylempänäkin kommenteissa mainittu iän ja tehtävien kautta saatu kokemus. Paavo sitten 12 v päästä!

 41. Moni pohtii sitä, että kannattaako äänestää pienen puolueen ehdokasta, koska hänellä ei ole mahdollisuuksia toiselle kierrokselle. Itse näen asian kuitenkin niin, että pienen puolueiden ehdokkaiden äänestäminen on tärkeää, koska vain sillä tavalla voimme säilyttää monipuoluejärjestelmän. Olen asunut maissa, joissa on käytännössä vain kaksipuoluejärjestelmä eikä se minusta toimi kovin hyvin. Suomessa on hyvää, että pyolueita on paljon. Sen vuoksi äänestän jo ihan periaattesta yleensä aina pienen puolueen ehdokasta.

 42. Ihan hyvä kirjoitus ja ennen kaikkea varsin varteenotettava ehdokas. Vähän tekstissä häiritsee kuitenkin se, että Anssi tuntuu unohtaneen jo meidän nykyisen presidentin olleen suunnannäyttäjä ja ensimmäinen monessa suhteessa. Asiat ovat pitkälti nyt esille otettavien asioiden nuansseja: tasa-arvo, solidaarisuus, ihmisläheisyys.

 43. stuuudent:
  ”Vähän kalliit liput tonne konserttiin kylläkin.. näin opiskelijan näkökulmasta.”

  Elukka Eskelinen:
  “Parempaa sillanrakentajaa kahtia jakautumassa olevaan Suomeen(tämä ei tarkoita köyhät vs. rikkaat, vaan avoimet vs. sulkeutuneet) ei ole.”

  Juu, kalliit on liput pätkäläisellekin. Ja odotan kyllä ehdokkaani panosta MYÖS eurojoen ylittävän sillan rakennustöissä.

 44. Upea vetoomus, verbaalisesti, älyllisesti ja asiallisesti. Ehdokaskin on hyvä. Jos into tarttuu, saattaa ilmiökin syntyä.

  Joutuu pohtimaan tarkkaan, kumpaa hyvistä, mutta erilaisista ehdokkaista toisella kierroksella äänestää… Sillä kumpikaan tuskin (toivottavasti…) edustaa sitä sulkeutuneinta vaihtoehtoa.

 45. Viitasaaren tapaaminen oli Teuvo Hakkaraisen idea. Ja Pekka Haavisto oli muutenkin samoilla seuduilla liikenteessä. Eli ihan turha tuosta tapauksesta on Haavistolle krediittejä jaella.

 46. Rautaketo: Teuvolle siitä myös pisteet. Mutta Pekalle kaksi!

 47. Itse äänestän kyllä Väyrystä. Työkokemukseltaan aivan ylivoimainen ehdokas.

 48. Kiihkoton ja viisas kirjoitus. En vielä tiedä ketä tulen äänestämään, mutta Haavisto on ehdottomasti poikkeuksellisen vakavasti otettava presidenttiehdokas; asiakysymyksissä erinomainen, antanut runsaasti näyttöä kyvyistään kansainvälisilläkin foorumeilla, laajakatseinen ja sivistynyt ihminen, eikä pipokaan ole turhan kireällä.

  Olisi myös selvästikin kiinnostunut presidentin tehtävästä ilman havaittavaa pyrkyröintiä – ihailtava piirre ihmisessä!

  Plussaa myös siitä, että ei ole menneisyydessään ja siellä hankitusta ”arvovallasta” elävä ja siitä juopunut, kävelevä poliittinen museo.

  Tavallaan on sääli, että presidenttipelissä on jälleen muutamia toistensa ääniä syöviä, päteviä ehdokkaita, ja varmasti Haavisto ja Eva Biaudet tulevat keskenään kärsimään tilanteesta jonkin verran.

 49. Ehdottomasti luotettavin ehdokas on Pekka Haavisto! Jos henkeni olisi maailmalla vaarassa, minua pelastamaan ei tulisi varmasti yksikään Aho (raha), Väyrynen (raha) tai Niinistö (raha), mutta Pekka (rahaton) kyllä, koska hänelle on jokainen ihminen arvokas!

  Liput on oikein kohtuuhintaiset, kun kyseessä on noinkin nimekästä esiintyjäkaartia ja hintahan on tuki suoraan Pekan vaalirahastoon.
  Samalla rahallahan et saa montaa tupakka-askia tai edes viittä olutta ravintoloista, kuin mitä laatua voit tuon illan aikana saada ja samalla auttaa oikeassa asiassa!!

  Ymmärrätte varmaan että kun on niinkin rehellisestä ihmisestä kyse, kuin Pekka Haavisto, niin mitään vaalirahakohuja ei tule! Jos siis samalla haluatte Suomelle varmasti suoraselkäisen ja reilun kasvon maailmalle edustamaan, niin ainoa siihen hommaan sopiva on Pekka. Mutta jos haluatte tukea korruptiota, piilokorruptiota, salasuhteita, hyvä-veli-verkostoja, piilohomoutta, työpaikkakiusaamista, mitäänsanomatonta politiikkaa, munatonta viestintää ja mitätöntä presidentin tehtävien suorittamista, niin äänestäkää toki joku muu vähemmän rehellinen mies tai nainen vaaleissa voittoon.

  Avoimmuus on ainoa vasta-ase edellämainittuja maailman suurissa ja pienissäkin maissa jyllääviä valtaan liittyviä ongelmia vastaan! Ja tähän asti Pekka on ollut ainoa presidentinvaaliehdokas, joka on aidosti avoin!!

 50. Nyt ainakin tiedän kenen levyjä en osta

 51. lol, mitä propaganda paskaa. Eipä ole kovin objektiivinen kirjoitus huoh…jeesus ja paska.

 52. Hyvä Anssi! Pekka Haaviston mainoskampanja valitettavasti ei ole tarpeeksi tehokas, joten sinun työsi on varmasti kullanarvoista.

  Jotain vielä lisää täytyisi tehdä, että Haaviston asema vahvistuisi. Ihmisten asenteet tuntuvat valitettavasti olevan ”Niinistö sen kuitenkin voittaa, ei sillä Haavistolla ole mitään mahdollisuuksia, vaikka varmasti ihan ok olisikin”. Pitäisi jotenkin saada ihmiset uskomaan, että kyllä Haavistolla on yhtälaiset mahdollisuudet voittoon! Esim. Niinistö on rakentanut brändiään jo pitkän aikaa, ollut julkisuudessa, eri tavalla kun Haavisto. Mitä muuta voisi tehdä, sitä en tiedä, mutta uskon että juuri tämän kaltainen puolesta puhuminen saattaa jopa olla voimakkaampaa kuin Haaviston tämän hetkinen kampanjointi.

 53. Posi-nega, anti-pro, avo-sulku, nää kaikki on meidän ihmisten mielissä niin helposti ymmärrettäviä asioita ja tuttuja. Mitä muuta ihmiset on osanneet tehdä täällä pallolla kuin kiistellä toistensa kanssa? Mitä siinä välissä nyt puolet luonnosta on tuhottu.

  Mielestäni uutta ja mielenkiintoista tässä jutussa oli Anssin yksinkertainen kuvaus Haaviston roolista; yhdistäjä, ei sellainen joka sulkisi edes oman kannattajakuntansa muilta.

  Ihmiskunnalle uusien asioiden asialla on eniten Haavisto. Neutraalius seksuaalisuutta kohtaan on erittäin tärkeä asia oppia. Luonnonsuojelu on Suomen kaltaisessa maassa perusasia mutta vielä aluillaan, mielestäni. Vaikuttaa muutenkin siltä, että Haaviston rohkeus lähteä presidenttikisaan pitäisi palkita, se kun on sellainen juttu, että se kuka ei muita halveksi on fiksuin ihminen. Ihan kuin hän ei itse tietäisi kuinka paljon homofobiaa Suomessakin vielä on, suorastaan homoinhoa, ei pelkoa. Aika outoa, mutta Suomi on outo paikka.

  Nyt voitais saada oikein ulukomaitaki nähäny ressa! 😉

 54. Maailmallakin ollaan kiinnostuneita Suomen poliittisesta kehityksestä. Päättääkö pelokas, jääräpäinen Pohjolan kansa ottaa yhdessä rakennetun maailman kehityksestä askeleen taaksepäin ja sulkea ovensa ja ikkunansa? Kyseessä on puolustusreaktio, ihmiselle luonnollinen tapa reagoida uusiin, vieraisiin asioihin.

  Nyt yleistän karkeasti. Suomessa on loistavien koulutusmahdollisuuksiemme ja tehokkaan tiedotuksen ansiosta runsaasti älykkäitä ja sivistyneitä henkilöitä, jotka ovat tietoisia maailmanlaajuisten ilmiöiden (mm. tasa-arvo, ilmastonmuutos, talouselämä) syistä ja seurauksista. He eivät tyydy perustelemattomiin mielipiteisiin, vaan seuraavat keskustelua ja uutisointia, pysyvät ns. ajan hermolla. Enimmäkseen nämä ihmiset asuvat yliopistokaupungeissa, joissa heillä on kaltaistansa seuraa sekä koulutusta vastaavaa työtä. Miten on muualla Suomessa?

  Edelleen yleistäen, tieto asiain laidoista vähentää muutokseen kohdistuvaa epäilyä ja pelkoa. Suomi on suuri maa. Suomalaisiksi itsensä kokevia henkilöitä asuu kaupunkien ulkopuolella valtavat määrät. ”Maaseutu” hengittää ja sykkii elämää vahvasti edelleen. Siellä asenteet ja käytännöt muuttuvat kuitenkin paljon hitaammin, jätteitä ei kierrätetä ja ”homo” on edelleen viaton nimittelysana. Moni viime aikoina tapahtunut muutos, joka kaupunki-ihmisille on jo itsestäänselvä, on maalla vain epätodellinen uhkakuva tulevaisuudesta. Juuri tähän rakoon tulisi modernin presidenttiehdokkaan iskeä – tuoda rauhoittavaa tietoa ja kokemusta tietämättömille. Ahkera kampanjointi ja hienovarainen tiedotus maakunnissa saattaisi olla avain yhtenäiseen Suomeen. Muutos tapahtuu kuitenkin hitaasti. Pitäisikö toimeen tarttua välittömästi? Mitä sinä voisit tehdä?

 55. Olen Anssin kanssa täysin samaa mieltä. Pekka Haavistosta saisimme (toivoisin voivani sanoa SAAMME)esimerkillisen presidentin. Olen aina pitänyt Haaviston tavasta olla ihminen. Kesällä olin Hämeenlinnassa kuuntelemassa Haavistoa Kirjan aika-tapahtumassa Hämeenlinnassa ja vaikutuin entistä syvemmin. Hän on hoitanut vastuulliset tehtävänsä erittäin hyvin pitämättä suurta meteliä itsestään. Hän on nähnyt maailman glamouria sekä kurjuutta. Hän tietää, millaista on elää kursiivissa. Hän osaa ottaa asioita huumorilla silti väheksymättä asiaa. Lukekaa Hatun nosto!

 56. Naulan kantaan.

  Presidentti on arvojohtaja. Haavisto siihen rooliin ehdokkaista mielestani paras; rakentamaan Suomea johon voisin mielellani muuttaa takaisin.

 57. Nythän kaiken logiikan mukaan ”uuden” suomen kannattajat ryhmittyvät Haaviston taakse ja ”vanhan” suomen kannattajat ripottelevat äänensä muille. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, mikä tämän kaiken hypetyksen jälkeen tulee olemaan ”uuden” suomen kannattajien osuus suomen kansasta. Veikkaan alle 10 prosenttia. Medianäkyvyyden jakauman osalta tilanne on lähes päinvastainen, josta voi tulla helposti tehtyä hyvinkin vääriä johtopäätöksiä.

 58. Vittu jätkällä on kyllä sana hallussa. Ihmeessä olen ihmeessä mukana!

 59. Anssi kirjoittaa ilmapiirin myrkyllisyydestä ja kahtiajakautuneesta kansasta, jota erottaa yhä syvenevä railo. Lääkkeeksi ehdottaapi, että olisi aika tuulettaa mielipiteitä ja ikäänkuin sivistyä. Tämän pohtimista ja itseensä menemistä ehdottaisinkin kaikille vihreästi, globaalisti ja ”nykyaikaisen” suvaitsevasti ajatteleville Haaviston tukijoille. Anssillekin.

  Tässä maassa asuu ”harmiksenne” wanhan suomen kansaa, jotka eivät varauksetta allekirjoita, kaiken hyväksyvää liberalistista maailmankuvaanne. Sen arvot ovat syvemmällä.

  Siksi toivon, että pukiessanne kaikkivoipaisuuden tunteessanne konservatiivisemmat kansalaisemme rasistin, vihaajan, sivistymättömyyden ja ahtaan uskonnollisuuden viittaan, katsoisitte kerrankin peiliin. Te ette ”suvaitsemattomia” suvaitse.

  Te haluatte maailman ehdoillanne. Asenteellisesti ja vilpittömästi uskoen ylemmyyteenne uusine modernéinenne asenteinenne, te, juuri te, olette kaivamassa kuilua syvemmäksi kuin uskottekaan.

  Anssille kaikkea hyvää silti.

 60. Sepertiltä hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus, johon toivoisin Anssiltakin kommenttia.

 61. Olen Sepertin kanssa samaa mieltä siitä, että ylilyöntejä tapahtuu puolin ja toisin. Haaviston esimerkin mukaisesti meidän suomalaisten pitäisi etsiä toisistamme enemmän yhdistäviä asioita, kuin korostaa erottavia. Repimisen sijasta tulisi aloittaa rakentaminen. Tämä koskee meistä jokaista, myös minua.

 62. Sepertiltä erinomainen kirjoitus, johon Anssilta asiallinen kommentti.

  Kun nyt Haaviston äänitorveksi on tällä palstalla ryhdytty niin tekee mieli palauttaa Vihreiden historiaa mieleen. 1980 luvun alussa herrat Ville Komsi ja Kalle Könkkölä edustivat erästä tärkeää arvoa jonka nosteessa pääsivät eduskuntaan vaaleissa, joissa ko. ideologian edustajilla ei ollut edes puoluetta. Kantava arvo silloiselle Vihreälle liitolle oli luonto ja ympäristö. Se arvo ei ole aikojen kuluessa merkitykseltään vähentynyt, päinvastoin, sen ovat allekirjoittaneet muutkin puolueet. Sen sijaan vihreiden ideologia on heittänyt noista ajoista häränpyllyä. Arvopuolueesta on tullut arvoliberaali ja sen politiikan seurauksena maailma, yhteiskunta ja arvot ovat muuttuneet, mielestäni huonommaksi. Kaikista asioista on tullut yhtä arvokkaita. Periaatteessa hyvä, mutta millaiseen tilaan yhteiskuntame liukuu kun esim. raamatun kymmenen käskyä ei ole virallisesti sen arvokkaampi asia kuin vaikkapa halpa laajakaistaliittymä. Kumpi on yhteisön/yksilön kannalta hyödyllisempää/vahingollisempaa, se että lapsille opetetaan kristillisiä perinteitä ja arvoja, vaikka ne sitten olisivatkin huuhaata, kuin se että lapset itse valitsevat arvonsa maailmassa jossa arvoja löytyy joka lähtöön, valitettavasti enimmäkseen huonompia arvoja kuin kristilliset arvot, joita kohta varmaan ei saa julkisesti edes esiin tuoda,jotta ei loukattaisi muita arvoja.

  Arvomaailman muuttuminen ja arvojen runsastuminen on käytännössä johtanut arvojen laadulliseen köyhtymiseen josta seurauksena nähdään jo monenmoisia ikäviä asioita, kuten lasten pahoinvointi, järjettömät väkivallan teot, kunnioituksen puute vanhemmuutta, vanhusväestöä ja isänmaata kohtaan, sekä (HUOM!) lähimmäistä kohtaan. Itsekkyydestä ja omien mitättömien tarpeiden tyydyttämisestä on moniarvoisessa maailmassa tullut tärkein arvo. Ominaista nykyarvomaailmalle on myös se pyrkimys, että eräs suomalaisten arvojen peruspilari, valtionkirkko on saatava nurin hinnalla millä hyvänsä. Näin siitäkin huolimatta että kirkko yleisesti tunnettujen velvoitteidensa lisäksi tekee arvokasta lapsi- ja vanhustyötä ja tekee arvokasta työtä myös ulkomailla ja levittää sanomaa joka ei taatusti ole vahingollinen elämänfilosofia kenellekään ja kelpaa ohjenuoraksi joka ainoassa paikassa tällä planeetalla.

  Moniarvoiselle yhteiskunnalle on myös ominaista, että auktoriteetteja ei kunnioiteta, sillä auktoriteetit ovat ihmisiä jotka ovat kaikki yhtä arvokkaita. Sen seurauksena esim. opettajista on tullut koulujen pohjasakkaa ja vastuu koulujärjestyksestä on jäänyt oppilaille itselleen. Koulukiusaaminen ja syrjäytyminen on sen kehityksen näkyvimpiä seuraamuksia. Myös poliittiset auktoritettit ovat muuttuneet mediabusineksen päätähdiksi. ”Vittu haisee hyvältä” -pinssi kansanedustajan rinnassa ei hyviä tyylipisteitä saa ja jokainen voi mielessään miettiä että ovatko tämmöiset ”kotkotukset” edustukselliselle demokratialle kunniaksi, vaikka niillä jokin asia ehkä tehokkaasti näkyville tuleekin.

  Elikkä: toivottavasti Haavisto osaa mahdollisena presidenttinä, ja miksei muutenkin, sanoutua irti vihreiden sillisalaattiarvoimaailmasta ja ymmärtää kansanjohtajana että ihan aikuisten oikeesti jotkut perusarvot ovat parempia kuin toiset ja pätevät kaikille. Ja vielä ymmärtäisi senkin, että ne arvot mitkä ovat pitkään olleet hyviä arvoja tässä maassa, saattavat olla sitä vieläkin, jopa pysyvästi vaikka uusia arvoja keksitäänkin koko ajan. On huolestuttavaa että esim. omatunto ja rehellisyys ovat muuttuneet asioiksi joita ei virallisesti ole enää olemassa, vaan asioiden oikeutus ratkaistaan raastuvassa.

  Rauhallista Joulua!

 63. Jos joku epäilee, ettei pienen puolueen ehdokas voi päästä toiselle kierrokselle, niin muistatteko vielä Elisabeth Rehnin?

  Larsille: en ole saanut kristillistä kasvatusta, ja arvostan suunnattomasti yleismaailmallisia ihmisarvoja, jotka ovat mukana useimmissa maailman uskonnoissa ja elämänkatsomuksissa. Uskon, että moni vanhempi, joka ei kuulu kirkkoon, pohtii hyvinkin aktiivisesti, mitä arvoja haluaa lapselleen kasvatuksellaan välittää.

  Täältä ääni Haavistolle, kansainvälisesti arvostetulle ja humaanille ehdokkaalle, kehä III:n ulkopuolelta!

 64. ”suuri osa meistä Pekan potentiaalin tunnistavista ja tunnustavista olemme alunperin ajatelleet äänestää nimenomaan Niinistöä”

  Myös suuri osa varmasti niitä, joiden ehdokasvaihtoehtoihin Niinistö ei kuulu.

  Mielenkiintoista on, että moni demari olisi gallupin mukaan äänestämässä Niinistöä (http://www.yle.fi/uutiset/teemat/presidentinvaalit/2011/12/niiniston_ylivoima_kaventuu_3106915.html). Demarit täytyisi saada vakuuttuneeksi, että Haavisto on hyvä vaihtoehto Niinistölle kakkoskierrokselle!

 65. Hienoa kun Anssi Kela on julkaissut tämän avoimen kirjeen kotisivuillaan. Luettuani minä aloin uskomaan Pekka Haavistoon tulevana presidenttinä ja olen iloisin mielin ohjannut ystäväni tämän Anssin näkemyksen äärelle.

 66. […] mielestäni ansiokas nettikirjoittelija – joskus jotain hyviä biisejäkin tehnyt – Anssi Kela niin haluaisi (tosin tuo linkin teksti on osoitettu Haaviston kannattajille, joten ei sillä kai uusi tukijoita […]

 67. Pekka Haavisto on kansainvälinen ja sivistynyt sillanrakentaja. Haavisto toiselle kierrokselle! 🙂

 68. Kaksikin vanhaa rokkijäärää, Eero ”Jones” Hyyppä sekä Pentti ”Jones” Ilola ovat sitä mieltä, että Haaviston Pekka on ainoa Mielekäs presidenttiehdokas ja sen myötä ainoa relevantti uusi Presidentti. Viisas ja tunteikas; kuunnelkaa Haavistoa, lukekaapa vaikka Pekan Hatun nosto -kirja. Ja eihän sitä tarvitse muuta kuin ajatella, niin käy selväksi, että Pekka presidentiksi. Ajatelkaa! Helppoa, eikös vain?

 69. Anssi Kela, joka olet niin suvaitsevainen henkilö ja vailla ennakkoluuloja, miksi mainitset videopätkässäsi nimenomaan pohjalaiset ihmisinä, jotka eivät mitenkään voisi hyväksyä Haavistoa presidentiksi? Siinähän juuri toteutat omaa asenteellisuuttasi, ja minulle, pohjalaiselle ihmiselle, täysin vierasta ylemmyydentuntoa.

 70. Eikös Anssi tuossa videolla sano, että just se ajatus häiritsee..

 71. niin juuri, Anssihan just sanoo että se ennakkoluulo häiritsee häntäkin! Ja sitten jatkaa että pikkuhiljaa sellanen ajatus on ollut väistymässä koska kyllä jokaisen suomalaisen, joka on nähnyt Pekan in action noissa vaalikeskusteluissa, on verraten helppo oivaltaa että itseasiassa, tuossa kaverissahan on prsidenttiainesta.

 72. @Johanna: Videolla toistan sen, minkä olen usein muiden suusta kuullut: Haavistoa äänestetään kyllä Helsingissä, mutta syrjäseuduilla – esim. Pohjanmaalla – ihmiset eivät ole valmiita äänestämään Pekan kaltaista ehdokasta. Kuten videolla sanon: tällainen ajattelu häiritsee minua. Kyllä omilla aivoillaan ajattelevia, fiksuja ja ennakkoluulottomia ihmisiä on ympäri Suomea. Uskon, että kun ihmiset vain oppivat tuntemaan Haavistoa ja hänen sanomaansa, niin hänen kannatuksensa tulee nousemaan ympäri maata. Ja juuri näin onkin tapahtunut.

  Eli olen nimen omaan kapinoinut tuollaista ”ei jossain Pohjanmaalla” -ajatusta vastaan.

 73. kiitos Anssi vastauksesta. Se oli selventävä ja hyvä. Asenteellisuus, kohdistuu se mihin tai keneen tahansa, on aina ajatuksen lukko. Maaseudun ihmiset varmaan ovat, aiheellisestikin, peloissaan tulevaisuudesta. Asun itse Helsingissä ja työskentelen media-alalla, mutta ajattelen Suomea kokonaisena maana, jonka hienous ulottuu Lapin viimeisimpään vaivaiskoivuun asti. Minusta Haavisto on hyvä heppu, hieman vielä katsetta muunkin Suomen suuntaan, niin äänestäjiä varmaan löytyy. Avarakatseisuudellahan ei ole mitään tekemistä asuinpaikan, iän tai aseman kanssa.

 74. Kyllä. Pekka Haaviston puolisoahan tässä ollaan virkaan valitsemassa. Ei, en hyväksy rattijuoppoutta – esimerkiksi taannoinen Viikin tapaus herätti ajatuksen laista, jolloin ensimmäisestä rattijuopumuksesta poistetaan toinen silmä ja seuraavasta toinen – mutta ihan yhtä vaarallinen rikkomus kuin känniajelu on vaikkapa reilua ylinopeutta kaahailu. Voitaisiin järjestää gallup muiden ehdokkaiden puolisoille, kuinka moni noudattaa aina nopeusrajoitusta.

 75. Johann@: Mahtavaa, tällaisista tulee tosi hyvä mieli! Mukavaa saada tietää, että tekemälläni työllä on osaltaan ollut edes jotain vaikutusta.

 76. Sillä on todellakin paljon merkitystä – monin verroin enemmän kuin mitä tulee tietoosi, sillä moni lukee tekstejäsi ja muuttaa mielipidettään, mutta se on vain jäävuorenhuippu, joka tuo tämän esille julkisesti. Kynnys siihen, että tuo mielipiteensä esille, on korkea, sillä silloin asettaa itsensä alttiiksi arvostelulle ja henkilökohtaisen hyökkäyksen kohteeksi niiden suunnalta, jotka ovat eri mieltä. Varsinkin nimettömät nettikirjoittelijat sortuvat kaikenlaisiin ylilyönteihin oman ehdokkaansa puolesta ja sanovat asioita, joita eivät normaalisti kenellekään suoraan sanoisi. Nimimerkin takaa on niin helppo heitellä asiattomia kommentteja, jos toisen kanta on eri kuin oma, tarkoituksena tietenkin horjuttaa toisen uskoa itseensä ja asiaansa. Minäkin poistelin aiemmin pari kommenttia, joita blogikirjoitukseeni oli tullut, vaikka uskonkin sananvapauteen – en vain halunnut niitä siellä katsella. Olen kuitenkin hyvin tyytyväinen siitä, että ilmaisin kantani ja kuulemma vaikutusta oli – mikä on tärkeintä.

  Joten merkitystä työlläsi TODELLAKIN on. Tässä toinen esimerkki: http://pietar.in/2012/01/numero-2-sai-aaneni-presidentinvaaleissa/

 77. ”Me allekirjoittaneet haluamme olla mukana kohentamassa Suomen henkistä ilmapiiriä. Julkisessa keskustelussa vihalla, pelolla ja katkeruudella on tällä hetkellä liian suuri painoarvo. Maamme on käpertymässä sisäänpäin, käymässä puolustukseen tarkoitushakuisesti lietsottuja tai olemattomia uhkia vastaan. Olisi tärkeää saada myös toisenlaiset äänet kuulumaan, meillä on vielä mahdollisuus muuttaa suuntaa.”

  Itae asiassa juuri tämä teksti on minusta niin käsittämätöntä, etten missään nimessä voisi ajatellakaan allekirjoittavani, eikä se ole tarpeenkaan. Mitä olemattomia uhkia? Mitkä toisenlaiset äänet? Lopetettujen tehtaitten äänetkö? Puimakoneen äänet maamme viljapelloilta?

 78. Moi,

  en ole juurikaan kuunnellut musiikkiasi enkä valitettavasti edes lukenut kirjaasi, mutta Haaviston taustajoukoissa tekemäsi työ ja viimeaikaiset kirjoituksesi ovat vakuuttaneet minut faniksesi! Ajatuksemme maastamme ja maailmastamme ovat kovin samansuuntaisia.

  Mitä jos (käsitykseni mukaan) juurimusiikin ystävänä tekisit 70-luvun west coast soundille kumartavan albumin vaikkapa vähän Ryan Adamsin tapaisesti? Lap steeliä ja stemmoja säästelemättä. Siten kaltaiseni voisi tukea myös taiteellista työtäsi sydämestään ja rahapussistaan. Voisin jopa tulla studiovieraaksi. 😉

  Joka tapauksessa kiitos ja virtuaalinen kättely!

 79. Onko väliaikatietoja että minkälaiset kutinat on kannatuksesta? Galluppeihin ei kannata liikaa luottaa. Itsehän luonnollisesti äänestin Haavistoa. En siksi että niin hirveästi kannatan häntä saati vihreitä mutta Niinistölle ei vain voi ääntä antaa.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.