Verbaalimaistiaiset, osa 7: Miten sydämet toimii?

| Tagit: | Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Uuden levyn kakkossinkku, Miten sydämet toimii?, kävi läpi monta kasvojenkohotusta ja uudistumisleikkiä ennen päätymistään levylle: alunperin Neil Young -tyyppisestä akustisesta balladista kuoriutui lopulta Duran Duran -henkinen menopala.

Laulun pohjalla on tositarina. Kuuntelin kerran kaverini kertomaa pitkää raporttia epäonnisesta ihmissuhteesta ja rakkaudesta, joka ei suostunut kuolemaan, vaikka olosuhteet olivatkin repäisseet rakastavaiset elämään ja perustamaan perheitä eri mantereille. Tarinaa kuunnellessani uusi laulu pyrähti lentoon silmieni edessä ja alkoi kieppua kiusoitellen ympärilläni. Kävin hakemassa lauluntekijän haavini ja ryhdyin pyydystämään kaunista biisiperhosta.

En varastanut kaverini tarinaa sellaisenaan, vaan peukaloin joitakin yksityiskohtia sopimaan paremmin omiin tarkoituksiini. Kertosäkeistön tekstittämistä lähestyin ikisuosikkini Foreignerin I Wanna Know What Love Is -kappaleen kautta. Halusin Foreignerin biisin tavoin pohdiskella rakkauden olemusta: mitä se on, miksi se syntyy? Pian olinkin kirjoittanut rivit ”Miten sydämet toimii? / Tietääkö kukaan? / Kuinka ne toisensa poimii? /  Saman rytminkö mukaan?” Joskus biisejä tehdessään tietää osuneensa johonkin. Nyt minulla oli sellainen fiilis. Tässä kertosäkeessä oli jotain.

Kokonaisuutena laulu ei kuitenkaan asettunut uraansa. Ensimmäinen versio oli hidas, esitin biisiä slovarina bändini kanssa muutaman kerran vuoden 2011 kiertueella. Pidin kappaleesta, mutta se ei lähtenyt kunnolla liitoon. Ratkaiseva käänne tapahtui seuraavan vuoden huhtikuussa esiintyessäni Tarinankertojat-klubin vieraana. Päätin esittää biisin tuolla keikalla ja soitin sen treeneissä klubin housebandille. Rumpalina toiminut Anssi Nykänen keskeytti esitykseni välittömästi: ”Mitä varten sä soitat sitä noin hitaasti? Tostahan sais perkele ihan mahtavaa Manassasta, jos vedettäis se tuplatempolla!” Tuplaamista kokeiltiin – biisi toimi heti huomattavasti paremmin. Kiitos Anssi!

Sitten tuli kappaleen levyttämisen aika. Olin tuossa vaiheessa äänittänyt jo yli puolet muusta albumin materiaalista, joten minulla oli hyvä käsitys siitä miltä levy tulisi kuulostamaan. Vaikka kappale olikin toiminut hyvin Manassas -henkisenä 70-luvun alun pehmorokkina, niin tiedostin, että tälle albumille vuosikymmen olisi väärä. Miten sydämet toimii? piti kasarisoida.

Biisin raahaaminen 80-luvulle kävikin suhteellisen helposti: Paul Youngin Come Back And Stay yhdistettynä Duran Duranin Planet Earthiin teki tempun. Laadin myös c-osan, jota kappaleen ensimmäisessä versiossa ei ollut. Säkeistöjen laulut muodostuivat kuitenkin ongelmaksi: nyt kun biisi oli tempoltaan nopeampi, niin laulumelodiat tuntuivat menevän liian matalasta rekisteristä, ne kuulostivat voimattomilta. Rivien rytmityksessäkin oli vikaa. Sanoja oli liian vähän, säkeistöt junnasivat paikallaan.

Oli tehtävä päätöksiä. Biisi oli nyt periaatteessa ihan ok. Sellaisenaan siitä olisi saanut kelpo albumiraidan, singleksi rallista ei olisi kuitenkaan ollut. Kertosäkeistö tuntui vain liian hyvältä heitettäväksi hukkaan – se huusi olevansa sinkkubiisi. Niinpä päätin, että tämä juttu tehdään nyt kunnolla loppuun saakka. Aloin kirjoittaa säkeistöjä uusiksi.

Jo kertaalleen iskostuneen laulumelodian muuttaminen oli todella vaikeaa, pähkäilin sitä useamman päivän. Lopulta sain aikaiseksi uuden version. Biisi kuulosti jo paremmalta, mutta tiesin, ettei pallo ollut vielä maalissa: laulu olisi voinut olla vieläkin timanttisempi. Otin siis vielä kerran puhtaan valkoisen paperin ja aloin kirjoittaa uudestaan ensimmäisestä rivistä lähtien. Tämä kolmas versio oli vihdoin kunnon laakalyönti aikaisempien näpyjen sijaan. Laulumelodia kulki nyt korkeammalta ja teksti rullasi rytmikkäämmin. Totesin ilokseni, että ihan kivasta kappaleesta oli tullut selvää sinkkuainesta.

Yleensä jutut kannattaa tehdä kunnolla.

Kommentit

 1. Neli Youngista tuli mieleen että jokos Anssin silmiin asti on tämmöinen tekele käymään. Kun sivuaa hyvinkin miten musiikkia on ennen tehty verrattuna nyt kun digitaalisuuden myötä musiikin teko on helpottunut. http://buy.soundcitymovie.com/

 2. Mitä tähän nyt sanoa ennen kuin sinkku on ulkona. Vaikuttaa erittäin lupaavalta eikä vähiten LT:n vuoksi.

  Ensimmäiseen kommentiin voi sanoa että Sound City oli oikein mainio. Tuosta tuli mieleen toinen video että kun Dave Grohl tekee vain hittibiisejä, niin tässä hän valottaa miten. On muuten hauska ”bumper stricker” tyyli http://www.youtube.com/watch?v=oojzmjJ3ugE

 3. Moi!
  Sinulla on hyviä ajatuksia ja selvästikin olet omalla alallasi.
  On mielenkiintoista lukea sanataiteilijan kuvausta lyriikantekoprosessistaan.
  Aivan ihanasti muotoiltu tuo ”lauluntekijän haavi” ja ”biisiperhoset” 🙂 Sanataiteilu on taitolaji.
  Hyvä myös, että tuot artismin kääntöpuolen eli suosion hiipumisen käsittelyyn. Sellaisista kokemuksista syntyy helmiä sieluun. Keep on!

 4. Moi.
  Olen kuunnellut biisiäsi Kaksi sisarta. Erittäin hyvä. Samoin pidän Townes Van Zanthin biisistä Two Girls. Onko tällä Townesin biisillä mitään tekemistä biisisi kanssa. En väitä sitä blakioinniksi, mutta biisien tarinat kulkevat hieman samaa rataa. Kerroppa.

 5. En ole koskaan kuunnellut Townes Van Zandtia, tuo biisi ei ole tuttu. Muistan kuunnelleeni Kahden sisaren tekemisen aikoihin paljon Joni Mitchellin Blue -levyä. Ellen väärin muista, niin California -kappale innoitti Kahteen sisareen.

 6. Itunesista löytyy maistiaiset jokaisesta biisistä! Pitäisiköhän tässä kuunnella vai ei, vaikea päätös!

 7. Noh, enpäs kauaa onnistunut pitämään itseäni kurissa. Ainut jätti shokki oli Kaatua kuin puu biisin sovitus, olipas muuten radikaalisti erilainen! Mutta shokki ei millään muotoa ollut negatiivinen.

  Pakko tähän on voimasanoin sanoa, että helvetti minkälaista musiikkia oot menny tekemään! Tuleva viikko tulee menemään liian hitaasti ja CDON:n tuntien saattaa olla, että levy ei kerkeä julkaisupäivälle kotiin. Tämän takia perjantain julkaisupäivät ovat huonoja, saattaa joutua odottamaan viikonlopun yli! Mutta kun halvalla sai alennuskoodin kanssa… Huhhuh, nyt on oikea tie valittuna!

 8. Matski, samanlaiset kokemukset CDONista. Nytkään ei tullut tänään ilmestyvä levy sieltä julkaisupäiväksi vaikka oli lähetetty jo pari päivää sitten.

 9. Suosikaa suomalaista eli Levykauppa Äxää. Sieltä tuntuu tulevan uutuudet aika hyvällä osumatarkkuudella.

 10. Näinhän se on, mutta kun ~7e tuli säästöä niin se vei mukanaan… Noh, toivotaan parasta. Ollut noi 1,5 min previewit liian kovalla kulutuksella, ei vaan ole hyvän musiikin suhteen minkään sorttista itsehillintää.

 11. CDONista minäkin tilasin tämän viikon levyn alennuksen takia… Onneksi ensi viikon levy on X:stä tulossa!

 12. Kiitos taas maistiaisista! Osaat niin hyvin kirjoittaa! <3 Sitten jos joskus vanhempana et jaksa enää kierrellä esiintymässä niin usein, niin suosittelen lämpimästi kirjailijaksi täysin heittäytymistä, sinunlaistasi kirjallista lahjakkuutta ei saa pitää piilossa! 🙂 Kaipaan niin lisää helmiä sieluun, niinkuin "Satunnainen ajattelija" loistavasti kirjoitti! Tsemppiä bänditreeneihinkin! 🙂

 13. Eilinen keikka laivalla oli hyvä. Erityisesti tämä biisi jäi mieleen, sillä siinä oli tosi paljon tunnetta mukana. Vai liekö se niin, että se nostaa omat tunteet pintaan. No joka tapauksessa kiitos!
  Tuo ympäristö taitaa sopia hyvin sinun musiikkiisi. Kuulijakunta oli monenmoista ja keskittynyttä. Onnea uuden levyn johdosta!

  Ja tyttäreni Jenni kiittää ”norsusta” 😀

 14. Kiitos Hilu! Pelastit mun perjantain! 🙂

  Onpas hieno ja liikuttava video! Ihan nousi kyynel silmään! Upea Iina näyttää olleen erinomainen valinta tuohon. Onnea mahtavasta videosta!

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.