Kasvismenu

| Tagit: , , | Aiheet: Yhteisö | Kirjoittaja:

Meidän jokaisenhan täytyy ajoittain syödä, pysyäksemme tolpillamme. Mitä olen ymmärtänyt, Anssi on oikea kasvisruoka kulinaristi. Siksi ajattelin jakaa omat ja ” varastetut” kasvisruoka reseptini, jälkiruokia unohtamatta.

Kasvisriisinuudelipasta 1-2 hlö (gluteeniton, maidoton) Valmistusaika 3-5 min

Ainekset:

 • 1-2 paprikaa
 • 1/2-1 sipuli
 • 1/2-1 chiliä tuoreena
 • 1 tlk kookosmaito luomuna
 • 1-2 kpl riisinuudelia esim. Mamas Instant Rice Noodles
 • sitruunaa
 • Santa Marian Chicken & Steak maustesekoitusta
 • 1tl laadukasta suolaa (Kalahari, Celtic Sea Salt, Herbamare)
 • Paistamiseen kookosöljyä, kirkastettu ghee voi. (Niille joille sopii niin  suosittelen aitoa VOITA)

Aloita paistamalla suikaloidut kasvikset pannulla haluamassasi paistorasvassa. Leikkaa chilipaprikaa suikaleiksi. Lisää ne keitokseen. Pese kätesi, ettei sinulle käy kuin Anssille  taannoin.  Monet muutkin kaapistasi löytyvät kasvikset käyvät tähän hyvin. Murskaa haluamasi määrä riisinuudelia pussissa. Osa nuudeleista on kimpuissa (Mamas) ja toisissa pakkauksissa isoina vyyhteinä. Oma suosikki on Mamasin nuudeli, koska annosta on helppo säätää.  Pieneen annokseen yksi tai isompaan kulutukseen kaksi nyyttiä.

Laita tilkka vettä pannulle ja siihen perään rikotut riisinuudelit. Kääntele kasviksia päälle, jotta nuudelit pääsevät pohjimmaiseksi. Kaada kookosmaitoa, kunnes se peittää nuudelit+kasvikset, mielellään koko purkki. Sekoita hyvin, että chili värjää mukavasti keitosta ja kaikki riisinuudelit kypsyvät kookosmaidossa. Purista sitruunaa sekaan oman maun mukaan, ja viimeistele annos mausteseoksella ja suolalla. Lopputuloksen tulee olla  ihanan kermaista, sitruunamaisella chilipotkulla höystettynä. Suosittelen laittamaan chiliä varovasti, jos siihen ei ole tottunut, ja muutenkin maistelemaan saadaksesi maut kohdilleen.

Kasvisriisinuudelipasta ja rieskat
Kasvisriisinuudelipasta ja rieskat

 

Rieskat
(gluteeniton ja maidoton jos muusissa on käytetty kookos-, riisi- tai soijamaitoa)

 • 2 dl perunamuusia
 • n. 1 dl vettä
 • 0,5-1,5 dl Gluteenitonta vaaleaa hienojakoista jauhoa

Nyt tähteeksi jääneelle perunamuusille tulee herkullista käyttöä. Hankalinta ohjeessa on, että se on vain suuntaa antava. Go with the flow, näppituntuma ja harjoittelu tekevät mestarin!

Lisää muusiin nestettä sen verran, että saat siitä mahdollisimman sosekeittomaisen koostumuksen. Lopputuloksen tulee olla sileä ja vellimäinen. Lisää jauhoja pikku hiljaa. Tarkoitus on saada muodostettua taikinasta pehmeä ja helposti käsiteltävä  pallo, josta pöydän päällä muotoillaan pötkylä.

Pilko pötkylästä noin 1-1,5cm cm ohuita pyöreitä kiekkoja ja taputtele isommaksi.  Kauli kiekot yksitellen pyöreiksi rieskoiksi. Paista uunissa pelillä 250 C muutama minuutti. Näitä veijareita ei kannata jättää uuniin vartioimatta. Rieskat ruskistuvat vain pohjasta, joten kurkkaa jotakin apuvälinettä käyttäen rieskan alle. Vaaleanruskea väri kertoo, että ne ovat valmiit.

Nauti sellaisenaan, leivän päällisten tai munavoin kera.

Helppo jälkiruoka:

Jäätelö (gluteeniton, maidoton, vegaani) valmistus: 1 min

 • 1 banaani
 • 1 tl aitoa vaniljaa

Viipaloi banaani tai useampi pakasterasiaan hyvissä ajoin, jotta ehtivät jäätyä. Tätä reseptiä ei siis voi tehdä hetkessä. Suosittelenkin varaamaan banaania pahan päivän (eli makean himon) varalle pakastimeen. Laita kohmeiset, hetken huoneen lämmössä olleet banaanit kulhoon vaniljan kera, ja surauta teho- tai sauvasekoittimella sopivan sileäksi massaksi. Nauti!

Reseptiä voi jatko jalostaa erimakuisiksi jäätelöiksi esim. lisäämällä raakasuklaajauhetta tai marjoja sekaan. Uskoisin myös Anssin suositteleman rahkalettujen kaverin veriappelsiini & vaahterasiirappi combon toimivan jäätelön höysteenä.

Vaniljajäätelö mustikkapedillä & suklaalla
Vaniljajäätelö mustikkapedillä & suklaalla

Haasteelisempi jälkiruoka:

Suklaa (gluteeniton,viljaton, maidoton, vegaani) valmistus 10-20min.

Video suklaan valmistuksesta löytyy täältä

 • 125g raakakaakaovoita
 • 2rkl juoksevaa luomu hunajaa, agavea tai hienoksi jauhettua kookospalmusokeria
 • 3rkl lucumaa
 • 2rkl macaa
 • 5rkl raakakaakaojauhetta
 • lisämausteeksi voit halutessasi laittaa pähkinää, goji marjoja, mulperin marjoja siis mitä ikinä keksit
 • muoteiksi käy silikoniset jääpala tai suklaamuotit

Lämmitä miedolla lämmöllä vettä isossa kattilassa, johon mahtuu pienempi metallinen kattila tai kulho vesihaudetta varten. Varo, ettei vettä pääse suklaamassaan missään vaiheessa sitä pilaamaan. Pilko raakakaakaovoi pieneksi ja laita pieneen kattilaan/kulhoon. Sulata vesihauteessa nestemäiseksi. Lisää makeutus eli hunaja tai muu vastaava. Lisää kuiva-aineet ja sekoita sileäksi massaksi. Maista massaa, jos se ei maistu tarpeeksi makealle lisää makeutusta. Massa voi olla hieman ylimakeaa, koska jäädyttyään maku tasoittuu. Laita mausteet joko suoraan muotteihin tai sekoita jo valmiiseen massaan. Annostele suklaamassa muotteihin. Laita muotit kovettumaan pakastimeen tai jääkaappiin. Suklaan valmistumista odotellessa voi nuolla työvälineet ja kulhon reunat.

Ylen Ulkolinja hiljattain uusi dokumentin miten suklaassa on pimeämpi puoli. Raakasuklaa on hyvä investointi, jos haluat syödä suussa sulavaa ravinteikasta suklaata eettisesti.  Esimerkiksi kotimaiset maahantuojat kuten Cocovi, Puhdistamon, Fitness Firstin panostavat eettisesti ja laadukkaasti tuotettuihin raaka-aineisiin, joita löydät Ruohonjuuresta, luontaistuote myymälöistä ja netistä. Heidän raakakaakao tuotteita olen itse käyttänyt ja voin niitä suositella!

Suklaan tekeminen, nauttiminen ja lahjaksi antaminen saattaa tehdä sinut aika onnelliseksi. Allekirjoittanut ei ota vastuuta suklaan addiktoitavasti vaikutuksesta tai flow tilasta.  Leveä hymy saattaa nauttimisen jälkeen levitä kasvoillesi!

Kommentit

 1. Nuudelimättöä täytyy jossain vaiheessa testata, vaikuttaa vaikeustasoltaan juuri sopivalta meikäläisen taidoille. Tästä postauksesta tulikin mieleen, että voisi olla hauskaa tehdä jossain vaiheessa jonkinlainen ruokavideobloggaus.

 2. Eilisaamulla olisi keittiössämme ollut tarjolla varma youtube-hitti, kun yritin taltuttaa taikinakuorta lohipiirakalle. Rystysillä takominen ja sielunvihollisen nimen karjuminen hikikarpalot otsalla olisi ollut tosielämänmakuista kokkausviihdettä. Vaikka itse valmistus ei mennytkään kuin Strömsöössä, niin lopputulos oli kaunis ja maistuva.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.