Anssi Kela vaiko Anssi Kela?

| Aiheet: Yhteisö | Kirjoittaja:

Kävin katsomassa Anssi Kelan soolokeikan Tampereen yliopiston avajaisissa Klubilla 7.9. sekä Anssi Kelan bändikeikan Tampereen Yo-talolla 28.9. Täällä Yhteisössä oli jonkun tekemä ennakkoraportti keikasta, jossa arvuuteltiin mitä kaikkea keikalla tulisi tapahtumaan (jostain syystä en nyt löydä sitä). Tästä inspiroituneena päätin sekä soolo- että bändikeikat todistaneena tehdä muutamista Anssi Kelan keikoille tyypillisistä asioista pienimuotoisen battlen selvittääkseni kumpi kokoonpano on kliinisesti tarkasteltuna parempi.

Yleisön biisitoiveita esitetään

Soolo: Suuri osa keikastahan koostui nimenomaan biisitoiveista. Joillakin oli kylttejä, jotkut huusivat. 1p

Bändi: Sinänsä biisitoiveita ei toteutettu, mutta alkuvaiheessa keikkaa joku huusi Mikan Faijan BMW:tä ja se tuli myöhemmin, joten 0,5p.

Tilanne: Soolo 1 Bändi 0,5

Jostakin biisistä esitetään aivan erilainen sovitus kuin studioversiolla

Soolo: Eiköhän tähän voida lukea melko lailla kaikki biisit. Nummela-biisitkin olivat svengaavampia ja tilanteen mukaan joustavia. 1p

Bändi: Oivana esimerkkinä Mikan Faijan BMW. Vieressäni ollut keski-ikäinen kaveri huusi kaverilleen: ”Perrrrrrrrrkele, täääähän gruuuuvaaaa!”. 1972:n jammailukohta on erinomainen lisä livetilanteeseen ja ilahduttavasti se oli myös erilainen kuin edellisellä Tampereen bändikeikalla; nyt lähdettiin tapailemaan Deep Purplen ikivihreää Highway Staria. 1p

Tilanne: 2-1,5

Biisi esitetään paremmin kuin studioversiolla

Soolo: On vaikea verrata soolokeikan vetoja studioversioihin, mutta livetilanteen hekumallisuudesta on ehdottomasti annettava piste. 1p

Bändi: Kyllä! Biisit olivat elävämpiä ja pääosin jytisivät myös lujempaa. 1972:n C-osa on mielestäni yksi rankimpia hetkiä rock-musiikin historiassa. Ihan tosi! Meinaa lähteä pää irti. 1p

Tilanne: 3-2,5

SUPERKUU soitetaan

Kummallakaan keikalla ei kuultu Anssin uran top3-biiseihin kuuluvaa kappaletta! Rikollista! Soolokeikalla voisi tulla se Youtubessa oleva akustinen versio tai sitten Anssi voisi heittäytyä villiksi ja esittää jonkinlaisen taustanauhan kanssa biisin. Bändikeikallakaan biisiä ei kuultu, vaikka edellisellä kuulemallani Tampereen bändikeikalla se oli mielestäni ehkä paras biisi. Tahtoisin antaa molemmille keikoille kolme miinuspistettä, mutten ole ilkeä.

(Mainittakoon, että mun piti haastaa Anssi soittamaan kyseinen biisi Lost in Musicissa lokakuussa, mutta huomasin jälkeenpäin unohtaneeni postata tämä kirjoitus, joka oli kyllä jo valmis…)

Tilanne: 3-2,5

Anssi unohtaa jossain välissä sanat

Tätäkään ei huomatakseni tapahtunut kummallakaan keikalla, bravo! Ja ihan hyvä niin, sillä nyt tätä kirjoittaessani tajusin, etten tiedä olisiko unohtamisen tapahtuessa antaa plussa- vai miinuspisteitä. Juttu piti kuitenkin kirjoittaa ”unohdus”- eikä ”muistamis”-muotoon, sillä ensin mainittu taitaa olla ainakin Anssin FB-päivityksistä päätellen yleisempää (Tai ainakin oli  tällä kiertueella en ole huomannut unohtamispäivityksiä).

Anyhow, tilanne: 3-2,5

Tukka hulmuaa ja jalka tamppaa rytmikkäästi tahtia

Kaikessa lyhykäisyydessään: Näin kävi, molemmilla keikoilla. 1p molemmille.

Tulostaulu näyttää: 4-3,5

Anssi muisti spiikata kaiken tärkeän

Soolo: Ei tainnut mitään unohtua. Pakkahuoneenkin tulevaa keikkaa muisti mainostaa. 1p

Bändi: Pakkahuoneen keikan mainostaminen jäi! Paitamyynti kuitenkin muistui, joten 0,5p.

Siispä, tilanne: 5-4

Jonkinlaista sählinkiä on havaittavissa

Soolo: Kitaraa piti vaihtaa, koska alapää kuulemma katosi monitorista. Se kuitenkin taisi korjaantua nopeasti. Tämä ei kuitenkaan ollut tavoittelemani sählinki, sillä tarkoitin niitä hauskoja sählinkejä, joille artistikin toivottavasti nauraa jälkeenpäin. Mutta Nummelan huuliharppuosuuksissa se tapahtui: huuliharpputeline antoi myöten – ei kerran, vaan kahdesti. Anteeksi vain, mutta piste on annettava: 1p.

Bändi: Heti alkuun näimme tottelemattoman mikkitelineen, joka tahtoi koko ajan kääntää Anssin rintamasuunnan 90 astetta. Roudarin vaihtaessa sitä saimme palkinnoksi Puistossa-kappaleen introon pienen jamin. 1p

Tilanne: 6-5

Kuulemme kitarabattlen

Soolo: Sori, ei mahkuja! 0p

Bändi: Tietenkin, ja voittaja oli nimeltään Anssi. 1p

Ja tilanne on tasan: 6-6

Saara hymyilee valloittavasti kuten aina

Soolo: Voi ei, Saara ei ollut paikalla! 0p

Bändi: Niin hän teki, kyllä. 1p

Bändi siirtyy johtoon: 6-7

Nummela-fani käännytetään myös uudemman materiaalin faniksi

Soolo: Vaikka yleisö koostuikin pelkästään nuorista aikuisista, joille Nummela oli kenties se nuoruuden musiikkijuttu, mutta joka ehkä olikin vain pelkkä ”vaihe” nuoruudessa, niin yleisö silti selvästi joko a) tunsi myös uudemmat biisit tai b) otti ne omakseen. Mainittakoon tosin myös, että yleisö myös fiilisteli täysiä Karhun elämää ja sen huudatuksia, vaikka suuri osa ei edes ollut syntynyt, kun biisi ensimmäistä kertaa esitettiin. 1p

Bändi: Edellämainittu vierustoverini huusi Maitohapoilla-vedon kohdalla, että ”Perrrrrrrrkele, TÄÄKIN gruuvaaaaaa!” 1p

Tilanne: 7-8

Anssi Kela antaa yleisölle läpyt ja/tai tekee ns ”ihmisgeysirin”

Läpyt tulivat Klubilla (1p), ihmisgeysiri Yo-talolla (1p).

Pistetilanne ennen viimeistä kierrosta: 8-9

Anssi hymyilee

Soolo: Anssin omin sanoin tämä keikka meni parhaiden keikkojen listan ihan kärkikahinoihin. Se myös näkyi kasvoilta. Sitä oli kiva katsoa ja keikkaa huippukiva kuunnella, siispä KAKSI pistettä. 2p

Bändi: Kyllä, kyllä vain. 1p

Tilanne näyttää muotoutuneen huikean kamppailun myötä tasapeliksi 10-10. Napakymppi! Anssi Kela on yhtä hyvä kuin Anssi Kela! Mitä tähän sanoa, suosittelen lämpimästi katsastamaan kumpaisenkin vaihtoehdon. Alla vielä Yo-talon settilista, jossa on hauskoja lempinimiä biiseille ja jopa yksi piktogrammi, sekä Anssi Kelan lukuisia puumerkkejä ja myös paljon hämmentäviä pilkkuja.

130928 Kela Yo-talo