Kuopion ympyrä sulkeutuu – Henry’s Pub 2013-2014

| Aiheet: Yhteisö | Kirjoittaja:

Tästä postauksesta tulee hillittömän pitkä, sen verran näiden kahden Kuopion Henry’s Pub:in keikkojen välillä janalla on aikaa. Tarkoitus on vertailla kahden eri vuosikerran Kuopion settien maku eroja ja yhteneväisyyksiä ja zoomata viime vuoden keikkojen biisilistojen antia. Muultakin analyysiltä ja paatokselta et voi välttyä, kahlatessasi tämän artikkelin läpi.

Hyppäsin vasta viime vuonna Anssi Kelan kyytiin, joten kokemusta on vasta upeasta vuodesta 2013. Ilman Levotonta tyttöä ja tätä Blogia olisin tuskin koskaan astunut tähän hiekkalaatikkoon ja Yhteisöön. Matka on tuonut omaan elämääni monta yllättävää vivahdetta.

Totuuden nimissä täytyy sanoa, että en osaa eritellä vuoden 2013 Henry’s pub keikkaa kovinkaan seikkaperäisesti. Eikä juomallani nesteen laadulla ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Olin ensi kertaa Anssia kuuntelemassa, eikä hajuakaan minkälainen keikkojen sagakertomus tästä vielä kehkeytyi. Setti oli hillittömän hyvä, livenä biisit olivat vieläkin energisempiä ja meno monivivahteisempi mitä levyltä olin havainnut. Anssin omaa nimeä kantavalla lätyllä paistoi aurinko, jokaisesta kappaleesta sen pystyi aistimaan. Muistan, että useat vanhemmat keikalla esitetyt kipaleet eivät olleet tuttuja, mutta Kaksi sisarta on jäänyt mieleeni. Kitaran kielet olivat koetuksella, ja pari kertaa soitinta piti vaihtaa kesken biisin. Rundin varhaisista löylyistä selvittiin hienosti.

Anssi ja tuulettimen viemää
Anssi ja tuulettimen viemää

Mitä vuodessa on muuttunut.

Aika on kullattu muistoilla hikisestä levyn laulajasta, koska hopeiset tuuletinpropellit ilmestyivät Anssin ja Tuomaksen eteen viilentämään vasta 24.8.2013 Lahden Isojanon keikalle. Kosketinsoittimen takana on tapahtunut vaihdos, Saaran tilalla on uusi kasvo, Emilia. Saara on tänä vuonna siirtynyt äitiysvapaalle ja Tuomas on ehtinyt kasvattaa parran. Emilia on hienosti solahtanut joukkoon. Tarkkakorvainen ehkä  havaitsee naiskosketinsoittajissa eroja, mutta upeasti molemmat hallitsevat instrumenttinsa ja ohjelmiston.

Vuonna 2013 Kelan kokoonpano oli juuri muuttunut. Ville oli hypännyt kitaran varresta rumpukapuloita heiluttamaan, ja Tuomas oli saatu houkuteltua uutena kasvona kitaran varteen. Soitto sujui hyvin tuonakin vuonna, vaikka varmasti osalliset itse eivät tätä 2013 vuoden keikkaa top 10 sekaan sijoittaisikaan. Tämän hetken kokoonpanossa bändi soittaa upeasti ja hengittää yhteen hiileen. Porukassa on tapahtunut jonkinlainen symbioitumismekanismi. Soittajat tuntevat toisensa ja osaavat reagoida keikalla tapahtuviin muutoksiin. Rajoja uskalletaan siekailematta käsitellä, joten biisilistaan on ujutettu niin uutta materiaalia kuin cover biisejä. Setti sisältää edelleen suurimmat hitit, mutta vuoden 2014 kattauksessa sukelletaan tuntemattomaan ja viedään musiikilla iloittelut pidemmälle.

Kitaristit Kelan jengissä svengaa
Kitaristit Kelan jengissä svengaa

 

Biisilista 6.3.2014

 • Suuria kuvioita
 • Milla
 • Puistossa
 • Aamu
 • Kevät tulee
 • Miten sydämet toimii
 • Karhun elämää
 • Anssi akustisesti Superkuu ja Radio Gaga
 • Kaksi sisarta, johon bändi liittyi mukaan
 • Kaatua kuin puu
 • Levoton tyttö
 • Uusi kappale ”Nostalgiaa”
 • Mikan faijan BMW
 • 1972
 • Maitohapoilla
 • Nummela
 • Matkalla Alabamaan
 • Jennifer Aniston
Anssi nauhat valmoimena.
Anssi nauhat valmoimena.

Ilta on jäänyt mieliin hersyvän hauskana. Suuret kuviot oli yllätys setin käynnistäjänä, moista en ollut aiemmin kokenut. Heti alkuhetkistä sai nostaa hämmästyksestä kulmiaan. Suupielet työntyivät leveään hymyyn. Anssilla oli kengännauhat purkautuneet auki, ja niitä artisti sai solmia Millan intron aikana. Puistossa biisin kohdalla tuulettimet päräytettiin päälle. Miten sydämet toimii? biisissä koettiin yllättävä musiikin seisautus kesken kappaleen. Se meni pilkulleen kaikilta, huippua!

Karhun elämää biisin jälkeen Anssi aloitti akustisen osuuden. Yleisöstä oli pyydetty Paranoid, jota Anssi alkoi tapailemaan hetken matkaa. Anssin tapaillessa seuraavan biisin virityksiä yleisöstä tokaistiin suora palaute ”Akustisesti v###u”. Konkari esiintyjä ei hätkähtänyt vaan sujuvasti soljuttiin harvoin akustisesti esitettyyn Superkuuhun ja Radio Gagaan yleisön kannustaessa hihkuen. Kahden sisaren aikana loppu orkesteri liittyi mukaan. Nostalgia uutuus on selvää hitti ainesta niin nerokkaat ovat sen sanat ja tarttuva kertosäe. Encoren jälkeen Kelan kokoonpano ilmoitti, että aikovat hypätä nyt tuntemattomaan, tehdä jotain mitä aiemmin ei ole tehty. Biisin aloitukseksi viittelöitiin kuin kuoleman hetken merkiksi kädellä kaula poikki. Popedan Matkalla Alabamaan pärähti käyntiin. Kerrassaan huikea veto! Jenniferin kohdalla Emilia joutui pulaan, kun Antti ei huomannut kosketinsoittajan kysymystä mikä kappale lopuksi heitettiin hatusta tulille.

Settiin mahtuu myös herkkää tunnelmaa.
Settiin mahtuu myös herkkää tunnelmaa.

The rundi 2013

Onnistuin viime vuonna löytämään tieni 23 kertaa artistin live musiikin ääreen. Mukaan mahtui koko esiintymisten kirjo, akustinen soolo levypromo ja pubi keikka, bändin kera festaria, konserttisali, baari esiintymisiä, ja hyväntekeväisyys iltaa. Kokemuksen rinnan mitalla voin suositella Anssia esiintymisiä jokaisessa formaatissa.

Anssi julkistikin jo viime vuoden hillittömän keikkojen ja niillä esitettyjen biisien listan. Räknäsin keikoilta kokemieni biisien listaa ja sain seuraavanlaista tiliä aikaiseksi.

Listasin n. 22 keikalla kuulemani biisit.
Laskuista jää pois Henryś Pub ensimmäinen keikka, koska sen illan biisilistaa ei ole. Vakiona ovat olleet Milla, Nummela, Parasta aikaa, 1972, Puistossa, Levoton tyttö ja Miten sydämet toimii. Erona on levypromo tilaisuus, jolla soitettiin otanta vain levyn uusista biiseistä. Seuraavassa sarjassa Karhu, Aamu  ja Kaatua kuin puu.
Kaksi sisarta yllättää selättämällä jopa BMW.n. Samassa sarjassa painivat Maitohapoilla, Jennifer Aniston ja Levyhylly pelastaa. Uudelta levyltä harvemmin soitettuja olivat rinta rinnan Superkuu ja Kevät tulee, Älä mene pois kipaleen lisäksi. Sen jälkeen Palava silta ja hännän huippuna Ilman sua kahdella esityksellä. Keikat sijottuvat rundin alkupuolelle, joka selittää uuden albumin biisien vähäisyyden tällä listalla.
Coverit
Holy diver, Riders of the storm, Hey hey my my, Myrskyillan Mies ja meri ja upea 7 seconds Jannan kanssa.
Harvinaisuudet.
Kissanpäivät, Laulu petetyille, Kipinöitä, Kuolematon laulaja, Rakkaus on murhaa. Vain kerran kuultuja onkin liuta Kaunotar ja basisti, Albin, Rva Ruusunen, Suuria kuvioita, Faijan haamu, Harhaa, Aurinkosade, Tähtilaulu, Uudet autot ja Sormus.
Rakkaimmat
Minulla oli ilo saada kuulla Älä mene pois viisi kertaa, Kuolemattoman laulajan lisäksi se on yksi lempi biiseistäni. Aurinkosade ja Tähtilaulu olivat sykähdyttäviä, vaikka Kaunotarta ja basistia ja Rakkaus on murhaa biisejä olisin mielelläni kuullut enemmän.

Paatosta

Yksi paheeni on innostus. Jaan sitä myös viljalti ympärilleni. Arvostukseni Anssi Kelaa kohtaan on tuonut ilmi sen miten paljon tämä artisti jakaa vettä maassamme.
Myönnän, että ensi kertaa Anssin kotisivut avatessani oli minullakin ennakkokäsitykseni. Blogin postaukset kuitenkin pian paljastivat laulajan/lauluntekijän olevan mitä huumoritajuisin, monivivahteinen ja lahjakas ihminen.
Olen aina pyrkinyt kohtaamaan asiat kuin ihmisetkin ennakkoluulottomasti, meistä jokainen on oma upea kokonaisuus. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta jokaisen kanssa on hyvä tulla toimeen.
Oma ajatuksen on elää enemmän parasta aikaa, tässä ja nyt, ja jättää ennakkoasenteet hieman vähemmälle!

Useasti minulta on tiedusteltu olenko ihastunut/ rakastunut Anssi Kelaan. Olen ilmeisesti vieraillut liian usein keikoilla tai fanittanut artistia turhan innokkaasti. En tiedä kumman puolesta närkästyä enemmän itseni vai artistin. Tästäkin kysymyksestä paistaa epäluulo lauluja/lauluntekijän osaamista ja tuotantoa kohtaan. Suosittelen tutustumaan itse materiaaliin, ja sen jälkeen vasta muodostaa oma näkemys ennen kuin säntää tuomaroimaan. Itse olen tätä koodia noudattanut hyvällä menestyksellä.

Markkinointiin uutta kulmaa

Meitä on pari kauniimman sukupuolen edustajaa, jotka viime vuonna löysivät herra Kelan keikoille yli parikymmentä kertaa. Havaitsin selviä muutoksia meidän kahden ihmiskoekaniinin otannassa, molemmat kaunistuivat entisestään ja hyvinvointi silmään pistävästi lisääntyi. Mielestäni tässä olisi ideaa, miten runsaalla keikoilla käymisellä on selvä yhteys hyvinvoinnin kasvuun. Jotta idea ei jää vain torsoksi on sitä syytä jatko jalostaa. Naisten lisääntyminen jokaisella keikalla voisi tuoda enemmän eri miessukupolvia kuulijakuntaan. Sama toimii myös samaa sukupuolta halajavien keskuudessa. Yksinäisten miesten kansoittama maaseutu tarvisisikin juuri vastaavaa piristysruisketta. Tällä on myös kansantaloudellista merkitystä, jos yksinäiset ihmiset löytäisivät yhteisen harrastuksen tai elämän, unohtamatta lisääntynyttä kukoistusta.