Keikkarapsa: Viihdeilta Savoyssa Anssin tapaan

| Aiheet: Yhteisö | Kirjoittaja:

Anssi Kela + bändi ke 05.11.2014 Savoy-teatteri, Helsinki

Vuoden ja koko kiertueen viimeinen bändikeikka oli saanut reippaasti väkeä liikkeelle. Keikkapaikka oli keskellä Helsinkiä ja keikan aloitusaika eli seitsemältä oikein sopiva, vaikka on arki-ilta ja seuraavana aamuna herätyskello soi taas melkosen varhain.

Savoy-teatterin juhlava lava on kunnolla korkea, joten eturiveistä saa artisteja tähystellä aika lailla yläviistoon, mutta kaikilta istumapaikoilta taatusti näkee kunnolla! Ja kuuleekiin, sillä salin akustiikka paljastui keikan myötä oikein mukavaksi. Ennen keikan alkua saattoi nähdä että lavalla on taas flyygeli, haitari, akustisia kitaroita, akustinen basso ja onhan se banjokin siellä takana, eli suunnilleen samalla kattauksella mennään kuin viimeksikin.

Avausbiisinä oli tällä kertaa kaunis Uudet autot, jonka jälkeen yksin lavalla ollut Anssi toivotti yleisön tervetulleeksi ja kertoi muutamalla sanalla päättyvästä kiertueesta ja tulevasta atuosta, ja seuraava biisi oli tietenkin Parasta aikaa. Se alkoi soolona, mutta bändi saapui paikalle biisin alkupuolella ja loppusäkeistöt mentiin jo koko viisikon voimin akustisesti.

Hauskaa kun näiden kahden Parasta aikaa -keikan yhteydessä on tämä nimibiisi kuultu nyt kolmena hyvin erilaisena versiona eli soolona, akustisena bändivetona ja sähköisenä bändivetona. Ai kun olisikin saanut kaikki nauhalle! Tai ainakin tämä nyt meni jollekin nauhalle (tai siis nykymaailmassa vain ”nauhalle”), sillä tämä keikka taltioitiin mikrofonein ja useamman videokameran voimin. Toivottavasti tästä tallenteesta tulee aikanaan saataville edes jotain osia ja jos ei muuta, niin edes keikan alkupuoliskon akustisia biisejä.

Keikka jatkui hyvin samankaltaisella settilistalla kuin Louhisalissa kuultiin, mutta kaikki nämä biisit kyllä kelpasi kuulla uudestaan juuri näillä sovituksilla. ja olihan nyt matkassa banjo, joka tosiaan kuulosti ihmeen hyvältä etenkin Aamussa. Ville saisi useammin soittaa sitä ja jättää rumpujen paukuttamisen vähemmälle, koska akustisina mutta ei-sooloina näissä biiseissä on ihan uudenlainen olemus. Välispiikeissä oli enemmän eroavaisuuksia aiempaan, ja etenkin sillä rasisti/fasisti-tarinalla olisi kyllä saanut ihan hyvän sijoituksen siinä mainituilla Sopotin noloimpien välispiikkien festivaaleilla. Mutta ei se missään tapauksessa ollut alittamaton suoritus, olihan siinä sentään juoni ja huumoria eli jatka vain harjoittelua tälläkin saralla, Anssi!

Viimeistään Palavassa sillassa tajusi, kuinka hyvä akustiikka salissa oli ja kuinka kauniisti bändin taustalaulut taas kaikuivatkin, ja etenkin Saaran ääni kantautui korviin niin puhtaana vaikka osa yleisöstäkin hymisi mukana, välillä jopa aika lähellä oikeaa nuottia.

Väliajan jälkeen keikka jatkui perinteisellä sähköisellä rokkibändimeiningillä, joskin ne ekat kappaleet eli Joki ja Loukussa ovat kyllä enemmän balladipuolta ja vasta Levottomasta tytöstä eteenpäin mentiin ihan täysillä. Rakkaus on murhaan outrossa se roskapussi sai taas aika kylmää kyytiä, joskin osa soolosta hajosi tällä kertaa vähän efektitemppuiluksi eikä ollut aivan yhtä sielua raastavaa kuin joillain aiemmilla keikoilla.

Karhunelämää-biisin nykyinen bändiversio on todella uskomattoman sujuva ja kovin Police-henkinen (Every Breath You Take) ja kaikki muinainen teiniangsti on jäänyt vain sanoitukseen. Nummelasta tuli taas vähän erilainen versio kuin aiemmin ja 1972 viimeistään sai eturivit laulamaan mukana vaikka varsinaista yleisön laulatusta ei ollut ja se Susannasta kertovan säkeen tyhjä paikka sai yleisöltä vain tyhjyyttä osakseen vaikka sen Ajoikaljuksipäänsä! nyt olisi edes voinut karjaista kunnolla. Yllättävän hiljaista porukkaa paikalla paitsi siinä meidän nurkilla kahdessa ekassa rivissä.

Mikan faijan BMW (vahvasti The Who -vaikutteisena) sai olla ainoana encorebiisinä. Parin vikan biisin aikana saatiin nähdä taas kunnon rokkikukkoilua vaikka Louhisalissa nähty koreagrafianpoikanen olikin vaihdetty nyt pelkkiin poseerauksiin ja liehuviin letteihin. (Tuomaksella kyllä liehuu kauniimmin, tuolla tukalla pitäisi päästä mihin hyvänsä hiustenhoitoainemainoksiin niiden keinotekoisesti hymyilevien misuleiden sijasta. Heti ostaisin.)

Vielä yleisön kiusaksi pari ekaa sointua Smoke on the Waterista (no olisit Anssi soittanut vaan kokonaan! Mutta ens kerralla sitten?) ja se olikin sitten siinä. Ei bändikeikkoja ennen ensi kevättä tai kesää, mutta onneksi on vielä jokunen soolokeikka tiedossa ennen taukoa. Näissä merkeissä nähdään taas.

Settilista

Uudet autot (soolo)
Parasta aikaa (puoliksi soolo)
Miten sydämet toimii?
Kaunotar ja basisti
Aamu
Jennifer Aniston
Puistossa
Albin Stenman
Milla
Suuria kuvioita
Palava silta

(väliaika)

Joki
Loukussa
Levoton tyttö
Levyhylly pelastaa
Rakkaus on murhaa
Karhunelämää
Nummela
1972

Mikan faijan BMW