Raskasta Joulua, tunnelmia turneelta

| Aiheet: Yhteisö | Kirjoittaja:

Raskasta joulua Kouvola 24.11.2017

Raskasta joulua eli RJ kiertue starttaa jo 13. kerran kiertämään kotimaan kohteita aina marraskuun puolivälistä joulukuun puoliväliin asti. Kokoonpanossa on alusta asti hoitanut toisen kitaristin haarniskaa Anssin yhtyeen vahvistus vuodesta 2013 lähtien, soturi nimeltään Tuomas Wäinölä.

Useampana vuonna olen onnistunut myöhästymään lippujen oston kanssa. Suuren suosion ja kovan kysynnän takia, tänä vuonna keikkoja on jopa 23 paikkakunnalla ja kaikkiaan 25 esitystä. Kaikki sijoitettuna isoimpien asutuskeskusten mittavimmille areenoille kattaen lähes koko kotimaan, aina Rovaniemen ja Helsingin väliltä.

RJ:n keikkaneitsyys ei ollut tarkoitus menettää vielä tässä vaiheessa kiertuetta, vieläpä Kouvolassa! Olin nimittäin ostanut eturivin piletit vasta Lahden settiin. Silmäilin kiertueen Facecookin sivuilta livetreamejä ja pakko myöntää tällä rundilla oli panostettu show’n näyttävyyteen merkittävästi. Oli spotteja, poroja ja videoscreenejä. Kauempaa katsomosta käsin kokonaisuus avautuisi erilailla.

Työmatkalta kotiutuessani oli tarkoitus siirtyä sujuvasti kohti päämäärää. Avain ei toiminutkin kuin oven lukossa eikä kaara edes inahtanut käyttäessäni käynnistintä virtalukossa. Akku oli aivan loppu. Onneksi oli isän apua lähellä. Purettuamme puoli konehuonetta pois löytyi viimein akku ja uusi saatiin paikoilleen. Onneksi yhtään purettua osaa ei jäänyt käsiin!

Tapahtuman Facesivujen osoitelinkki ei löytänyt puhelimen navigaattorista sopivaa osoitetta. Paikkakunnan isoimman jäähallin tiedot kuitenkin ponnahtivat esiin eli nokka kohti Lumon areena. Parkkipaikka olikin areenan vieressä tien toisella puolella ja autoista purkautuvia ihmisiä seuraten paikallistui oikea sisäänkäynti.
Areenan vierelle oli parkkeerattu kaksi isoa keikkabussia, jolla taitaa koko retkue vaihtaa maisemaa. Busseissa saattoi olla makuusijatkin, joissa esiintymisten uuvuttama yhtye ja crew saattoivat levähtää.

Lumon areena sisältää jäähallin lisäksi sisäjuoksuradan, jota pitkin yleisöllä oli suora kulku katsomoon ja hallin kulmista pääsi laskeutumaan tuolirivistön peittämälle permannolle. RJ-kiertuen mukana kulkee koko lava, soittimet ja muut rakenteet. Siinä onkin aikamoinen homma kasata, purkaa ja pakata tavarat ilta toisensa jälkeen. Hatunnosto koko crewlle!

Esiintymisalttari oli todella vaikuttava näky. Takana useampi screeni, korokkeella vasemmalla puolella iso rumpusetti ja vasemmalla kosketinsoittajan massiivinen tontti, näiden välistä laskeutuivat portaat portaat itse lavalle, jonka keskellä oli pitkä catwalkin tyylinen kiitorata. Lavan takaa oli kulku molemmin puolin alttarille. Etualalla yhtyeen positiot kuului oikealla kitaristi ja koko kokoonpanon kapteeni Erkka Korhoselle, laulajien permantoa keskellä sekä vasemmalla puolella basisti Erkki Silvennoinen ja toisen kitaristin Tuomas Wäinölän asemapaikat. Ylhäällä korokkeella oikealla kosketinsoittaja Vili Ollilan ständi ja vasemmalla Mirka Rantasen rumpupatteristo.

Lavan etualalle molemmin puolin oli ripustettu kaksi isoa screeniä, jossa komeili RJ:n uusimman levyn kansikuva ennen keikan alkua. Lähdin kiertämään juoksurataa takakaarteeseen, jossa löytyi Kultajousen kiertueelle lanseeraamia sekä muita aiheeseen sopivia koruja. Valitettavasti ständin myyjät eivät osanneet neuvoa oliko jossakin itse paita/levytiski. Olin hankkinut oman RJ:n eli Raskasta Joulua IV-levyni jo etukäteen Levykauppa Äx paitabundlentarjouksesta, mutta olisin mielelläni tarkistanut mitä muuta mielenkiintoista tiskistä olisi löytynyt. Vasta väliajalla paikallinen ystäväni osasi ohjeistaa tiskin sijaitsevan permannolla, jonne erheellisesti luulin ettei katsomon väellä ole pääsyä.Ruoka ja juomaständejä oli sijoiteltu kiertämään hallin reunoja ja permannoltakin sai virvokkeita.

Setti alkoi uusimman RJ IV-albumin avaus raidalla Joulun sanoma Marco Hietalan syvällä äänellä. Kappale on yksi omista suosikeistani uudelta levyllä, siinä kulminoituu jouluinen fiilis heti kättelyssä. Me kaikki todellakin oltiin saavuttu kuulemaan joulun sanomaa. Halli oli lähes loppuunmyyty, vain muutaman hajanainen paikka ilman istujaa.

Levyllä tässä biisissä on kitaristi Tuomas Wäinölän kitarasoolo. Antauduinko liikaa musiikin virtaan, että se meni hieman ohi? Ehkä soolo tosiaan oli nyt hieman lyhyempi. Tuomas kulkee nyt ilman perinteistä kiinteää piuhaa eli on ottanut käyttöön langattomat välineet. Ainakin viime vuoden taltioinnilla piuha vielä näkyy olleen käytössä. Varmasti oiva valinta, kun lavalla on paljon pururataa, jossa temmeltää. Ja mehän tiedämme miten voi solistille käydä, kun se liukastuu kitarapiuhaan, tosin täällä ei onneksi ole kukaan heitellyt ruusuja lavalle, ainakaan vielä.

Seuraavaksi kiinnittyy huomio kosketinvirtuoosi Vili Ollilaan ja hänen pari metrisellä vaikuttava vaaleaan tuuheaan lettiin. Se liehuu ympyrää ilmassa valtavana viuhkana, kuitenkaan tekemättä säröäkään soittamiseen. Kiipparitkin on kallistettu yleisöön päin, mistä en ole varma onko se moshausta helpottava vai haasteellistava elementti.

Laulajat setissä vaihtelevat kappaleesta toiseen, Marco Hietala taitaa olla ainut joka esiintyy yhtä lukuunottamatta jokaisella keikalla. Aikamoinen ponnistus äänelle ja laulajalle. Muiden RJ kokoonpanon solisteja on jaoteltu eri konserttipaikkoihin tasaisesti, jotta kiertue ei käy liian raskaaksi.
Raskaan heavymusiikin lisäksi show’hun on otettu paljon genren soitantatyyliin liittyviä elementtejä, jotka itselleni ovat vieraampia. Sauna open airissa kerran vierailleena en voi sanoa ymmärtäväni siitä paljoakaan, mutta mustiin pukeutumisesta tulee kotoisa fiilis. Kaikki lavalla tehdään näyttävästi, lauletaan kuuluvasti ja asenteella, joka lämmittää sydäntäni.

Tietenkin ensiksi käymme seuraavaksi joulun viettohon, vaikka lumesta ei ole vielä tietoakaan. Täällä hallin sisällä voimme kuitenkin kuvitella elävämme joulupukin valkeaan lumi vaippaan verhoilussa maassa. Pidän Antonyn laulun väristä, se sopii tähän kappaleeseen mainiosti. Minut sytyttää aina hyvin persoonalliset miesäänet.
Heinillä härkien kaukalossa saa jo hieman osallistua ”Hej”-huudoin mukaan, kun Marco, JP Leppäluoto ja Antony innostavat meitä mukaan.

Kolmen kuninkaan laulu on minulle ihan uusi joululaulututtavuus, mutta olen siihen erityisen tykästynyt. Sykähdyttävää kuulla se näin voimallisesti tulkittuna Antonyn toimesta. JP Leppäluoto vie meidät pian hieman rauhallisempikin tunnelmiin Jouluyö juhlayön myötä. Tuikutkin pian tuikkivat hallin eripuolilla, kun yleisö sytyttää yksi toisensa jälkeen puhelimen taskulamput. Setissä on hyvä olla muutama suvanto, ennen vauhtikappaleita.
Pian estradille astelee yksi kiertueen kirkas äänisistä naisista, Alankomaista kotoisin oleva Floor Jansen. Hän vaikuttaa ReVamp- ja Nightwish-yhtyeissä. Olisin itse veikannut häntä naapurimaan Ruotsin kasvatiksi, niin kauniisti hän ääntää toista kotimaista. Floorilla on setissä kaksi ruotsinkielistä, yksi englanninkielinen ja yksi uusi suomeksi uusimmalla levylle äänitetty kappale Oi Jouluyö.

Jp Leppäluoto laittaa meille jokaiselle kuitenkin vipinää punttiin kun Nisse-polkan voimallinen poljento lähtee käyntiin. Hänen tumma ääni ja napakka laulutyyli sopiikin hyvin tähän kappaleeseen. Nyt rockataan ja kunnolla! Kitaristeilla on tekemistä sen verran nopeaa on soitto tässä kappaleessa, eikä pelkkä soittaminen riitä vaan pian Tuomas ja Erkka vetävät can caniä koko lavan leveydeltä. No huh huh! Nyt ei oo hymy pyllyssä vaan allekirjoittaneen ”tekarit” hohtaa pimeässä katsomossa koko suun leveydeltä.

Ennen väliaikaa kuullaan Antonyn tulkitsema Sylvian joululaulu, jonka päättää Tuomaksen vaikuttava soolo. Hän aloittaa sen omalta paikaltaan, vinguttaa kitaraa ensin paikaltaan, mutta rientää pian kohti catwalk päätä näyttämään sormien näppäryyttä ja soitto taitoa koko yleisölle. Oi parhautta ja vieläpä näin mahtavan pitkä soolo! Tuomas palaa paikalleen, mutta kuten Jean Ramsayn Anssi Kela Kosketusetäisyydellä-kirjassa Tuomasta luonnehditaan rock-sonniksi ei hän malta vielä lopettaa vaan tiluttaa menemään pitkän tovin.

Loppusilaukseksi Tuomas tarjoilee yhä kiihtyvää kitaratäppingiä. Vasen käsi näyttää tekevän sen ensin hyvin hitaasti ja pian sormet tikkaavat silmääkin nopeammin kitaran kaulalla. Onneksi tuli väliaika, pääsin huokaisemaan itsekin tuon spektaakkelin jälkeen, ja tietenkin hämmästelemään ystävän kanssa sitä väliajalla.

Tauon jälkeen Marco Hietala aloittaa Enkelikellot-biisillä josta kuvituksen nähdään isot joulukellot heilumassa lavan takaosan screeneillä. Jokaiseen biisiin oli koordinoitu oma kuvituksensa. Floor jatkoi kauniilla White Christmas-kappaleella. Tähti tähdistä kirkkain oli mahtavan yleivöittävä ja positiivista virettä nostava kappale. Simppeli kertosäe sai yleisön mukaan lauluun, vai saiko täällä laulaa? Oon vähän kahden vaiheilla, koska mielelläni laulaisin, mutta vaikka sävelkullut iskostuvat hyvin aivokuoreen niin sanat taas haihtuvat mielestä ilman lunttia. Tietenkin, jos katselisi vaan lyriikoita paperista jää kyllä paljon hienoa showta näkemättä.

Floor sai taas tunnelmat herkistymään Oi jouluyö-kappaleella. Voi, mutta kun en saa näistä sanoista selvää. Äidinkielellä laulettaessa, sanat ovat vaan olennainen osa sitä juttua. Täytyy nostaa hattua hänelle uskalluksesta levyttää ja esittää tämä kappale. Yleisössä on aistittavissa pientä hämmennystä suomeksi laulettavasta kappaleen valinnasta. Ääni hieman joissakin kohdissa puuroutui ja osa yleisöstä ei ilmeisesti ole kuullut levyä, kun se herätti ihmetystä. Floor osaa laulaa voimalla, jos artikuloitio osassa kohtaa kärsi niin täällä kaikki tuleekin kuitenkin livenä eikä playback. Hänen ääni on niin kaunis ja tehty juuri tämän genren ja Raskasta joulua musiikkia varten.

Seuraavaksi seuraakin kaksi kappaletta jonka kolmikko Marco, JP ja Antony laulavat kimpassa. Pieni rumpalipoika ja Tulkoon joulu. Näkee, että solistikin ovat esiintyneet pitkään kimpassa kun yhteislaulut sujuivat saumattomasti.

JP Leppäluoto spiikkaan viimeisen biisin ilmoille. Joko tää loppuu, okei konserttia on varmasti jatkunut jo pitkälti toista tuntia. Mutta mielellään sitä kuuntelisi pidempään, koska levytettyäkin materiaalia jää monta soittamatta.
Sitten alkoi todella erikoiselta kuulostava intro, mutta mitä tuolla lavalla tapahtuu. En tiedä punastuako, peittää silmät. Intro nimittäin kuulostaa joltain sellaiselta jota laitetaan soimaan makuuhuoneessa herkkiä hetkiä varten ja ilmeisesti sitä on haluttu tehostaa kitaristien pyörittäessään, kyllä! mitäpä muutakaan kuin lanteitaan… Tuntuu ettei kanssa katsojat ole tästä numerosta moksiskaan. Olen sentään nähnyt kitarataituri Wäinölän lavalla sadan keikan verran, mutta en ole koskaan törmännyt moiseen koreografiaan, saati vastaavaan introon sen kyljessä.

Taisin hämmennykselläni tärvätä suurimman osan kappaleesta, mutta onneksi tulee vielä encore ja saamme kuulla Joulun Rauhaa yhteislauluna, Ilouutinen jonka aloittaa Antony johon muut liittyvät sekä viimeisenä kirsikkana tortun päällä kaunis Ave Maria Marcon ja Floorin esittämänä duettona. Tuikkumerta, solisteja ja yhtyettä katsellessa todellakin voi rauhallisin ja jouluisin mielin lähteä jatkamaan matkaa kotiin .

Todella näyttävä, lämmittävä show kaiken kaikkiaan. Upeat pyrot, osan tosin pelkäsi kärventävän bändin jäsenet. Tulta syöstiin ilmaan jopa lavan keskeltä, rumpuraisin ja lavan  välistä. Tuuletin oli varmasti tarpeen. Kiitos koko yhtye Erkka Korhonen kapteeninaan, solistit ja crew mahtavasta elämyksestä.

Settilista kappale sekä laulajat lueteltuna:

(soolona ja triona lauletut kappaleet on eritelty nimellä, muuten kappaleet on laulettu yhteistyönä):

1. Joulun Sanoma Marco Hietala
2. Me käymme joulun viettohon Anthony
3. Heinillä härkien kaukalon Jp Leppäluoto, Marco Hietala, Antony
4. Ensimmäinen joulu Marco Hietala
5. Stjärnan I Min Hand Floor Jansen
6. Kolme kuninkaan marssi Anthony
7. Jouluyö juhlayö JP Leppäluoto
8. Julen är här Floor Jansen
9. Nisse-polkka JP Leppäluoto
10. Sylvian joululaulu Anthony
11. Tuomaksen soolo väliaika

12. Enkelikello Marco Hietala
13. White Cristmas Floor Jansen
14. Tähti tähdistä kirkkain Jp
15. Oi jouluyö Floor Jansen
16. Pieni Rumpali Jp Leppäluoto, Marco Hietala, Antony
17. Tulkoon joulu Jp Leppäluoto, Marco Hietala, Antony
18. Varpunen jouluaamuna Marco Hietala
19. Petteri Punakuono JP Leppäluoto

20. Joulun rauhaa
21. Ilouutinen Anthony johon lauluun muut yhtyy
22. Ave Maria Marco Hietala ja Floor Jansen

 

Raskasta joulua Lahti

 

Pientä veljellistä kiusoittelua. JpLeppäluoto ja Tuomas Wäinölä

Eturivi, olin tavattoman tohkeissani. Viimeinkin saisin otettua muutaman testikuvan uudella luurillani ja pääsisin lähemmäs näistä raskaan musiikin sankareista. Minulle on aina ollut tärkeää nähdä esiintyvien ihmisten ilmeet, visuaalisesti orientoituvat aivot kaipaa musiikin tueksi taivasteltavaa silmille.

Ensi kertaa näen screeniltä myös hienon videon ja uudelta levyltä tutun intron. Kerrassaan hieno konsti saada yleisö hiljentymään asian äärelle pienellä elokuvalla. Muutenkin tilaisuuksissa on hyvin hoidettu visuaalinen puoli, on tuotemyyntiä, julisteita ja itse esitys mietitty viimeisen päälle.

Näissä kemuissa ei näyttävyydessä ja eleissä lavalla säästellä. Parhautta!

Lähes kättelyssä huomaan, että täällä onkin eri setti kun Kouvolassa. Yritin muutaman kappaleen nimen saada muistiin, mutta pian totean että mielummin nautin showsta ja nappaan upeita kuvia kun yritän sormilla saada ymmärrettäviä kappaleiden nimiä talteen.

 

Tuomaksen soolo

Oi Joulunajan Ihmiset

Tähti Tähdistä Kirkkain

 

Upea Raskasta Joulua kaarti kumartamassa. Vasemmalta Erkki Silvennoinen basso, Mirka Rantanen rummut, Tuomas Wäinölä kitara, Tony Kakko laulu, Floor Jansen laulu, Erkka Korhonen laulu, Jp Leppäluoto laulu, Marco Hietala laulu ja Vili Ollila kosketinsoittimet