Sooloura

NUMMELA

Helmikuussa 1999 Anssi kiertelee Helsingin soitinkauppoja ja etsii itselleen akustista kitaraa. Paras on Martin HD-28 ja vaikka sen hinta huimaa, Anssi ostaa sen omakseen. Uuden kitaran myötä alkaa syntyä uusia laulujakin, ensimmäisenä Esko Riihelän painajainen.

Huhtikuun lopussa Anssi marssii viiden uuden biisin demonauhan kanssa levy-yhtiöön. BMG:n Asko Kallonen kuuntelee nauhaa innoissaan moneen kertaan ja ottaa siitä kopion itselleen. Muutamaa päivää myöhemmin lyödään kättä päälle – tästä on tehtävä levy. Levy-yhtiön mies kertoi myöhemmin valmistelleensa demonauhan tyrmäystä varten puheen, että ehkä Anssin pitäisi keskittyä johonkin muuhun kuin biisien tekoon. Onneksi tuota puhetta ei tarvittu. Toukokuussa syntyy kappale nimeltään Mikan faijan BMW, jota kuunnellessaan Asko liikuttuu kyyneliin.

Heinäkuussa 1999 levyn äänitykset alkavat Ripa Eskolinin kotistudiossa Mikan faijan BMW:n tahdissa. Anssi soittaa itse kaikki instrumentit. Ensimmäinen ns. folkhop-yhdistelmä singer-songwriter-perinnettä ja hiphop-elementtejä saa Askolta jyrkän tuomion: hyvä biisi on pilattu. Levyn julkaisua on suunniteltu keväälle 2000, mutta aikataulu uhkaa venyä Ripan alettua rakentaa uutta studiota. Odotellessaan Anssi kirjoittaa lisää biisejä.

Joulukuussa 1999 pidetään kriisipalaveri levytysrintaman pysähtyneisyyden takia. Ratkaisuksi otetaan kuvioihin uusi tuottaja, Pekka Witikka, jonka kanssa aletaan tammikuussa työstää Rva Ruususta. Tuotannossa jatketaan edelleen folkhop-tyylillä ja lopputulos onkin varsin onnistunut. Seuraavaksi siirrytään Kahden sisaren pariin, mutta tämä lopputulos ei enää miellytäkään ja yhteistyö jää lopulta siihen.
Kuuntele Pekan versio Kahdesta sisaresta.

Helmikuussa 2000 Ripan studiolla päästään taas vauhtiin Mikan faijan BMW:n kanssa ja kappale viimeistellään jousisoitolla sekä uusilla lauluraidoilla. Seuraavaksi painitaan Kissanpäivien parissa, mutta r&b-vaikutteet eivät ota osuakseen kohdalleen ja lopulta parin viikon työn tulokset hylätään. Loppukeväällä äänitysvuorossa ovat Insomnia ja Harhaa, joista jälkimmäiseen saadaan Anna Kuoppamäki laulamaan duettoa.
Kuuntele Ripan versio Kissanpäivistä.

Kesällä Anssin levysoittimessa pyörii Neil Youngin Silver and Gold -levy ja se kirvoittaa Kaunotar ja basisti -biisin lisäksi uusia ajatuksia oman levyn tyylistä: akustista ja pienimuotoista. Anssi vetäytyy viikoksi mökille äänittelemään. Mökin rauhassa nauhalle tarttuu viisi biisiä, mm. Kissanpäivät sekä Kaunotar ja basisti.

Heinäkuun 2000 lopulla ensimmäinen single, Mikan faijan BMW (ja nimenomaan se ensimmäinen ”pilattu” versio) lähetetään radioasemille ja tuskastuttavan alkukankeuden jälkeen se päätyy Radiomafian soittolistalle syyskuun alussa. Kuukautta myöhemmin myyntisingle tulee kauppoihin ja kaksi muutaman sadan erää myydään loppuun. Lokakuun lopulla järjestetään ensimmäinen pieni kutsuvieraskeikka ravintola Sodassa.

Joulukuussa Anssi vierailee tv-ohjelma Jyrkissä tuoreen Mikan faijan BMW -videon kanssa. Kotona syntyy jälleen uusi biisi, Springsteen-vaikutteinen Puistossa, jota käydään äänittämään Ripan kanssa. Kappaleeseen tarvitaan jälleen naisääntä ja Alexandra Babitzin tulee laulamaan studioon. Kotona myös nikkaroidaan: Anssi on alkanut rakentaa omaa kotistudiota.

Kakkossingleksi sovittu Kaksi sisarta otetaan tammikuussa uudelleen käsittelyyn äänittäjä Jukka Immosen kanssa. Biisi saadaankin valmiiksi kolmessa päivässä. Myös tulevan levyn nimibiisi Nummela näkee päivänvalon ja sen äänitykset sujuvat Jukan seurassa kuin tanssi. Lopputulos on klassikko jo syntyessään.

Helmikuun 14. päivänä juhlistetaan sitä, että levy on saatu vihdoinkin kunnialla painoon. Asko lausuu puheessaan, ettei ole merkitystä myykö levy sata vai kymmenentuhatta kappaletta, sillä he ovat tehneet koskettavan kotimaisen levyn.
Lue koko Nummelan syntysaaga.

Nummela-albumi julkaistaan 2.3.2001 ja se aloittaa hitaan nousunsa kohti albumien myyntilistan kärkeä. Radioasemat soittavat Anssin biisejä, kuten kakkossingle Kahta sisarta. Ensimmäisiä akustisia sooloesiintymisiään Anssi soittaa mm. Samuli Edelmannin lämppärinä.

Kesäkuussa pahaa-aavistamaton levylaulaja astuu Kaivopuistossa esiintymislavalle ja kohtaa puiston täydeltä kiljuvia ihmisiä. Hän joutuu vilkaisemaan taakseen, tuliko joku Jasper Pääkkönen lavalle samaan aikaan hänen kanssaan, mutta lavalla ei ole muita. Silloin levylaulajan tajuntaan iskee, että sitä taidetaan olla jossain määrin suosittu.

Kesä ja syksy 2001 menevät keikkaillessa. Bändin kokoonpano vakiintuu kesäkuussa: Antti Karisalmi (basso), Ville Kela (rummut), Kelly Ketonen (rummut) ja Saara Metsberg (kosketinsoittimet). Alkuaikoina bändissä ehtivät soittaa myös Jani Auvinen (rummut) ja Anna Kuoppamäki (kosketinsoittimet). Vuoden aikana keikkoja ehditään tehdä peräti satayksitoista ja siihen mahtuu mitä ihmeellisimpiä kuppiloita ja esiintymislavan tapaisia rakennelmia.

Vuonna 2001 Nummelaa myydään käsittämättömät 139 306 kappaletta ja lopulta albumimyynti ylittää viisinkertaisen platinan rajan. Anssi pitää lukuja hirviömäisinä ja uskoo, ettei ikinä tule yltämään samaan. Radiomafian vuosiäänestyksessä Anssi kahmii voitot kaikista kategorioista, joissa on ehdolla, mm. vuoden kotimaiseksi biisiksi valitaan marraskuussa singlenä julkaistu Milla. ÄKT ry:n jakamia Emma-palkintoja siunaantuu neljä, joista makeimpana yleisön äänestämä Vuoden artistin Emma.

Vuosi 2002 alkaa ansaitulla lomalla, jonka aikana syntyy pari uutta biisiä: Uudet autot ja Kaatuneiden muistolle, jotka otetaan keikkakäyttöön saman tien. Kiertue jatkuu maaliskuulta elokuulle ja nyt ohjelmassa on myös festariesiintymisiä, jotka ovat edelliskesänä jääneet vähiin. Sitten on korkea aika siirtyä jälleen levyntekoon.

SUURIA KUVIOITA

Syksyllä 2002 alkaa toisen levyn työstäminen. Ajatuksena on hyödyntää hyvin yhteen soittavaa bändiä ja tehdä aiemmasta kokemuksesta viisastuneena helppo ja mukava bändilevy. Bändin kanssa on äänitelty uusia biisejä jo toukokuussa Hollolan Petrax-studiolla ja näiden biisien työstämistä jatketaan syksyllä Helsingin Vartioharjussa Fried Music -studiolla. BMG:n Asko Kallosen kanssa sovitaan, että loppuun asti työstetään biiseistä kaksi: Kaatuneiden muistolle ja Piilopaikka.

Lokakuussa Anssin äänittää yksin kotistudiossaan hienon Laulu petetyille -version, josta innostuneena hän päättää edetä hyväksi todetulla linjalla ja toimia itse omana bändinään. Silloin lopputulos kuulostaa eniten Anssi Kelalta. Hän äänittelee lisää versioita biiseistään ja kiikuttaa lopputuloksia Askolle.
Lue lisää Anssin Studioraportti #1:stä

Vuosi 2003 alkaa räväkästi kahden biisin kirjoittamisella: Suuria kuvioita ja Hakaniemen harmaa mies. Suuria kuvioita -kappale muotoutuu vaivattomasti Crazy Horse -tyylisessä kotistudiokäsittelyssä. Faijan haamusta sen sijaan on tulossa todellinen murheenkryyni. Siitä tehdään jo kolmatta versiota, kun Asko saa idean, että säkeistö voisikin mennä mollissa. Neljäs versio kuulostaa jo Askon mielestä Neil Youngin Harvestilta, nyt se tarvitsee enää vain tuottaa! Anssilta alkavat jo ideat loppua…
Studioraportti #2

Anssi kiikuttaa viimeisimmän kotistudiossa tekemänsä version pohjat Fried Musicin Jukka Immoselle, joka ryhtyy editoimaan niistä omaa näkemystään. Jukka luuppaa rummuista erittäin ontuvan kompin ja keitosta hämmenneltiin vielä lisää. Tuloksena lopullinen versio! Uusia biisejäkin syntyy: Raymond Carverin runon innoittama Ensilumi ja eräänlainen rakkauslaulu Sormus. Molemmat kappaleet Anssi äänittää kotistudiossaan.
Studioraportti #3

Toukokuussa levyn valmisteluun tulee kirjaimellisesti paha mutka. Anssin edellissyksynä aloittama formula 3 -harrastus on edennyt niin pitkälle, että mies on osallistumassa F3-autojen SM-sarjaan. Viimeisissä harjoituksissa ennen kauden alkua ajokki riistäytyy Anssin käsistä ja kääntyy ylösalaisin jättäen levylaulajan puristuksiin auton alle. Rytäkässä kaksi nikamaa Anssin selkärangasta painuu sisään ja yksi niskanikama murtuu. Myös oikea ranne pistetään pakettiin. Lääkärin lausunnon mukaan kävelykyvyn menettäminen on ollut milleistä kiinni. Anssi kuitenkin toipuu leikkauksesta, vaikka kivut vaivaavatkin häntä pitkälle syksyyn asti.

Tulevan kakkoslevyn viimeiset kappaleet äänitetään kesäkuussa 2003. Uuden luokkakokousaiheisen 1972-biisin nauhoituksiin Soundtrack-studiolle saapuu soittamaan Antti Karisalmen ja Kelly Ketosen siviilibändi Lemonator. Saman taustabändin käsittelyyn pääsee Mies ja meri. Kipinöitä saa Petrax-studiolla pienimuotoisen ulkoasun vierailijoinaan Saara Metsberg ja formulakaveri Sipe Santapukki. Heinäkuun 4. päivänä levy masteroidaan. Valmista on!
Studioraportti #4

Anssin toinen soololevy Suuria kuvioita julkaistaan 28.9.2003. Kesällä lohkaistu ensimmäinen single Suuria kuvioita ei lähes seitsemän minuutin pituutensa vuoksi saanut paljon radiosoittoa, mutta kakkossingle 1972 soi sitäkin ankarammin radiossa. Levyn vastaanotto on innokas ja sitä myydään vuoden loppuun mennessä 48 072 kappaletta. Keikkakiertue alkaa syyskuussa konserttisalikiertueella ja soittamista jatketaan klubikiertueena joulukuun puoliväliin asti.

Syksystä 2003 muodostuu Anssille erityisen rankka, sillä juorulehdistö iskee hampaansa hänen yksityiselämäänsä ja ruotii henkilökohtaisia asioita koko kansan silmien edessä. Tähän saakka Anssi on ollut julkisuudessa vain työnsä puolesta, mutta nyt hän joutuu sinne myös julkisuuden henkilönä ja loukkaantuu tavasta jolla häntä kohdellaan.

Toukokuussa 2004 päästään jälleen bändin kanssa tien päälle. Tällä kertaa keikkoja tehdään vain kourallinen, sillä Anssi jatkaa edelliskeväänä ennen aikojaan loppunutta formulaharrastustaan. Tulos onkin komea, kauden päätteeksi kaappiin on tullut muutama komea pokaali ja SM-viitosen titteli F3-sarjassa. Syyskuussa Anssi vetäytyy keikkatauolle aikeenaan aloittaa kolmannen levyn valmistelut.

RAKKAUS ON MURHAA

Heinäkuussa 2004 Anssi saa biisikynänsä jälleen sauhuamaan ja syntyy uusi kappale nimeltään Karhusaari. Anssi kokeilee myös musiikillista yhteistyötä Sipe Santapukin kanssa ja yhteisvoimin aikaan saadaan kuusi kappaletta, jotka on tarkoitus antaa muille artisteille esitettäväksi. Syksyn aikana syntyy lisää omiakin kappaleita, mm. Kaveria ei jätetä.

Tammikuussa 2005 kolmoslevyn äänitykset alkavat Jukka Immosen Fried Music -studiolla. Tällä kertaa tarkoituksena on rajoittaa työnteko vain yhteen studioon ja tehdä biisit yhden tuottajan eli Jukan kanssa. Ensimmäiseksi tartutaan lupaavaan Karhusaareen ja se saa leppeän ulkoasun, joka tarkemmin ajateltuna kuulostaa ihan Anssi Kelalta. Kyllä, Anssi soittaa jälleen kaikki instrumentit.

Jukalla on kevään aikana muitakin projekteja työn alla, joten levytyspuuhaan tulee välillä pidempiäkin taukoja. Maaliskuussa studioon palataan Kaveria ei jätetä -biisin tahdissa. Tauot Anssi käyttää hyödykseen kirjoittamalla toinen toistaan hienompia kappaleita. Rakkaus on murhaa -kappaleen valmistuttua näyttää vahvasti siltä, että tuloillaan on tämän otsikon alle sopiva teemalevy.

Anssi ottaa yhteyttä viulusankari Pekka Kuusistoon, jonka kanssa aletaan pohtia, mihin biiseihin voisi tehdä jousisovituksia. Päädytään neljään kappaleeseen: Insomnia, Rakkaus on murhaa, Älä mene pois ja Murhaballadi. Jousisovituksia lähdetään tekemään jousien ehdoilla ja Pekka saa työstettäväkseen kolmen biisin pienimuotoiset rytmi- ja laulupohjat. Murhaballadi jätetään myöhemmäksi.

Seuraavalla äänitystauolla kirjailtu uusi kappale Jennifer Aniston kertoo tarinan Bar Adiosin kantaporukasta. Studioon päästyään Anssi kutsuu paikalle Kelly Ketosen, joka soittaa siihen rokkaavat rummut. Kellyn käsittelyyn pääsee myös toinen uusi biisi, ”En kaipaa sua”, joka loppupeleissä jää vain studionsisäiseksi hupailuksi.

Kesäkuun alussa siirrytään Pitäjänmäen Finnvox-studioon äänittämään jousia. Paikalle saapuu Pekka Kuusiston lisäksi viisi jousipelimannia, joiden ammattitaito mykistää levylaulajan. Rakkaus on murhaa nousee uusiin sfääreihin ja Älä mene pois on silkkaa Carpentersia ja Burt Bacharachia. Insomniaa kuunneltaessa tarkkaamossa otetaan jo tanssiaskelia. Erinomaisesti onnistunut jousisessio!

Fried Musicin studiolla jatketaan Jennifer Anistonin parissa ja kappaleesta muotoutuu pianonkilkutuksilla höystetty menevä rokki, jota aavistellaan yhdeksi tulevan albumin kulmakivistä. Älä mene pois -pianoballadin uskotaan nostattavan kuulijoiden kulmakarvoja, sillä sitä tehtäessä studiossa ei säästellä muuta kuin kitaroita. Lopputulos muistuttaa flyygelitorvineen kaikkineen ehtaa 60-luvun schlaageria.

Myös Rakkaus on murhaa saa jousisoiton tueksi rummut, basson, kitaroita ja laulun. Pekan suunnittelema kappaleen huipentuma, lopussa oleva ehkä maailman omituisin jousimelodia, tuplataan kitaralla. Alun perin keskinkertaiselta vaikuttanut biisi kasvaa studiossa uusiin mittoihin ja se on Anssin mielestä parhaita hänen koskaan tekemiään juttuja!

Studiossa vauhti vain kiihtyy. Insomnian rytmiraitaan haetaan erikoisia elementtejä studion rekvisiitasta ja lopulta nauhoitetaan ääniä, jotka ovat peräisin viinipulloista, tulitikuista ja vesikanisterista. Aikoinaan Jukan kanssa Nummela-levyn Kahta sisarta äänitettäessä käytettiin mm. tupakansytytintä ja lusikoita.

Kesä jatkuu biisien Parempi mies ja Rock-unelma parissa. Ihmissuhdekertomus Parempi mies kääntyy kappaleen loppupuolella hyvinkin massiiviseksi joulukelloineen päivineen. Uusimpana sävellyksenä levylle ehdolla olevaan Rock-unelmaan pyydetään velipoika Ville soittamaan rumpuja, koska kappaleeseen halutaan samanlaiset rummut kuin Villen Bilmo-yhtyeen Rättisitikka-biisissä. Lopputuloksena on yli viisi minuuttia road movie -henkistä rock-meininkiä.

Seuraavaksi käsittelyyn joutuu Hakaniemen harmaa mies, joka oli ehdolla jo Suuria kuvioita -albumille. Siitä tehdään uusi versio samalla muotilla kuin pari vuotta aiemmin. Kolmen sukupolven mittaisen tarinan kertova Joki-kappale äänitetään Bruce Springsteenin hoviyhtyeen The E-Street Bandin tyyliin. Tästä soundista ei voi erehtyä! Studiossa vierailee jälleen Ville Kela rummuissa ja soittaa Joen lisäksi rummut Kaveria ei jätetä -kappaleeseen.

Levy on tarkoitus saada viimeisteltyä elokuun 2005 loppuun mennessä. Jäljellä olevista biisiehdokkaista ovat vielä äänittämättä Huoneessa, Murhaballadi ja Lähellä sua. Varsinainen studioversio äänitetään vain Huoneessa-kappaleesta. Keikoilla vankkaa suosiota nauttiva Murhaballadi taltioidaan Pekka Kuusiston kanssa studiossa soitettuna akustisena live-versiona. Samalla kertaa videolle tarttuu myös Rakkaus on murhaa. Nämä päätetään julkaista DualDisc-albumin lisämateriaalina samoin kuin studiosessioiden aikana kuvatuista videoista koostettu levyntekopäiväkirja.

Syyskuun 2. päivänä 2005 albumi lähtee painoon. Anssin kolmas albumi saa nimekseen Rakkaus on murhaa ja se julkaistaan 19.10.2005.

Lue lisää Rakkaus on murhaa -levyn teosta Anssin Studioraportista.

Mari Lehmonen, Harhaa.com