Forum 2002-2013

Anssi Kela 15.5.2007 6:43 Kirjan kirjoittamisesta Mediapeliä-aiheessa oli kysymyksiä liittyen viime viikonvaihteen Ilta-Sanomien juttuun, jossa minun uutisoitiin kirjoittavan kirjaa. Avasin tälle keskustelulle uuden otsikon, koska aihe rönsyää hiukan ulos tuosta Mediapelistä.

Eli tilanne on tämä: olen viime lokakuusta lähtien kirjoittanut kirjaa. Kyse ei ole poliittisen huumorin ikuisuusprojektista, vaan fiktiivisestä romaanista. Työ on vielä pahasti kesken (liuskoja on tällä hetkellä, katsotaanpas nyt... 74) ja ainakin tämä vuosi olisi tarkoitus olla päätoiminen kirjoittaja (huom. ei vielä kirjailija). Kirjan valmistuminen on tällä hetkellä joka tapauksessa ykkösasia. Alan miettiä seuraavaa levyä vasta kun viimeisen sivun viimeiseen lauseeseen on isketty piste. Eli en tässä tilanteessa ole edes yrittänyt tehdä uusia biisejä (Laulukillan instant-kappaleita lukuunottamatta). Parempi keskittyä hoitamaan yksi asia kerrallaan kuntoon. Jos tekisin yhtä aikaa kirjaa ja albumia, niin kumpikaan ei varmasti valmistuisi ikinä.

Kirjan julkaisuajankohdasta ei tässä vaiheesssa ole vielä tietoa. Luultavasti puhutaan syksystä 2008. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että alkaisin tehdä uusia biisejä vasta julkaisun jälkeen, koska todennäköisesti kirja on jo aikaisemmin sellaisessa vaiheessa, joka sallii muidenkin asioiden tekemisen. Kerroin asiasta julkisesti siksi, ettei enää tarvitsisi kiemurrella ihmisten kysyessä, että milloinkas se seuraava levy nyt sitten tulee? Lisäksi kustannusmaailmasta saamani palaute antaa ymmärtää, että kirjoittamisestani ylipäätään kehtaa puhua. Olin pitkään hyvin skeptinen tekeleeni julkaisukelpoisuuden suhteen, mutta nyt näyttäisi siltä, että siitä saattaa oikeasti syntyäkin jotain.

Musiikin tekemistä en tietenkään ole missään tapauksessa jättämässä. Tässä on vain sellainen vaihe elämässä ja uralla, jossa kannattaa hypätä hetkeksi sivuraiteelle nuuhkimaan uusia tuulia ja laajentaa hiukan palettia. Uskon tämän kokemuksen hyödyttävän myöhemmin myös laulujen kirjoittamista.

Mainittakoon vielä tuosta poliittisen huumorin perusteoksesta: kyseinen hanke on vaihteeksi taas vahvassa vastatuulessa. Julkaisemisen luvannut kustantaja ei nimittäin enää vastaa puheluihin eikä viesteihin...
jassu 15.5.2007 10:27 Mielenkiinnolla odotan, että minkälainen tuosta kirjasta tulee...
Levyä saadaan sitten odottaa vielä jokunen tovi, mutta eiköhän me kestetä... :wink:
Sami 15.5.2007 16:59
Anssi Kela ...olen viime lokakuusta lähtien kirjoittanut kirjaa.


Kuulostaa kiinnostavalta. Toivottavasti hanke poikii hyvää sekä paperille että aikanaan levylle.

Vanha www.harhaa.com -gallupkin käy toteen:

Haluaisin mieluiten, että Anssi musiikinteon ohella (25.2.2003, yht. 142 vastausta)
1. alkaisi pitää omaa radio-ohjelmaa 35.2%
2. julkaisisi runokirjan tai romaanin 22.5%
3. ryhtyisi musalehden vakiokolumnistiksi 17.6%
4. esiintyisi elokuvassa keskeisessä roolissa 14.8%
5. ryhtyisi vetämään talk-showta televisiossa 9.9%

Anssi Kela Mainittakoon vielä tuosta poliittisen huumorin perusteoksesta: kyseinen hanke on vaihteeksi taas vahvassa vastatuulessa. Julkaisemisen luvannut kustantaja ei nimittäin enää vastaa puheluihin eikä viesteihin...


”Musiikkibisneksen ensimmäinen sääntö: Mikään muu ei ole varmaa kuin se, että kaikki on epävarmaa." (Anssi Kela)

Pätee kirjabisnekseenkin!
Gimma 16.5.2007 4:43 Toivottavasti fiktiota, eikä ainakaan elämänkertaa.
JMN 16.5.2007 5:24 Miksei elämänkertaakin, mutta toiv. vasta myöhemmin. Kolmekymppisen kirjoittama omaelämänkerta haiskahtaa jotenkin turhalta itsekorostukselta. Juttuhan jää aivan kesken! Likempänä kuuttakymmentä voi ruveta katteleen, jos vaan vielä henki pihisee ja muisti pelaa. Tietysti, voisihan sitä ruveta kirjoittamaan jo nyt, luku per vuosi, ja julkaisisi koko nipun sitten ikämiehenä?
Trientale 16.5.2007 6:46 Peräänkuulutetaanpa sitä kuuluisaa sisälukutaitoa... Näin Anssi itse aloitusviestissään kirjoitti:

Anssi Kela Kyse ei ole poliittisen huumorin ikuisuusprojektista, vaan fiktiivisestä romaanista.


Fiktiivinen romaani ja omaelämäkerta eivät käsittääkseni ole millään tavalla synonyymejä. Todettakoon myös, että Ilta-Sanomissakaan Anssi ei suostunut sanomaan kirjan aiheesta muuta kuin sen, että kyseessä ei ole ainakaan elämäkerta.
Vaikka toisaalta, mitäpä pahaa elämäkerrassakaan olisi, ovathan niitä monet nuoremmat ja vähemmän aikaan saaneetkin kirjoittaneet.

Ihan mielenkiintoinen aluevaltaus minusta. Ei kuitenkaan loppujen lopuksi kovin yllättävä, onhan Anssi ollut jollain tavoin kirjan kirjoittamisesta kiinnostunut aiemminkin, katsokaa esim. nämä Nummelan aikaiset kysymykset ja vastaukset:

[quote:2idqtjsg]”Mikä susta ois tullu, ellei muusikko?” (Aleatha) ”Olen kohtuullisen hyvä kirjoittamaan ja teen sitä mielelläni, joten ehkä olisin jonkinlainen kirjoittaja. Toimittaja, kolumnisti, kriitikko, kirjailija, runoilija, käsikirjoittaja... Variaatioitahan riittää!” (2001)

Miten olisi kirja, esim. "Laurin muistelmat" tai "Nummelan gängstät"? (Elina) ”Kirjan kirjoittaminen on välillä käynyt mielessä, mutta ajatus ei tällä hetkellä ole kauhean ajankohtainen. Enkä tiedä olisiko minusta edes siihen. Olen oppinut kirjoittamaan muutamaan minuuttiin tiivistettyjä tarinoita - en tiedä osaisinko venyttää niitä romaaniksi asti.” (8/01)[/quote:2idqtjsg]

Huomattavasti yllättävämpää minusta olisi, jos Anssi olisi ilmoittanut rupeavansa vaikka -ööö- satulasepäksi. (Mistähän tuokin mieleen tuli..? :roll: )
Joz 16.5.2007 9:55 Mm. Trientalen lainauksista saa sellaisen käsityksen (ja muutenkin tässä ajan saatossa on saanut), että kirjan kirjoittaminen on pyörinyt levylaulajan mielessä jo pidemmän aikaa. Miten tämä nimenomainen projekti käynnistyi. Aloitko ihan itse hahmotella kirjaa vai otettiinko kustantamon toimesta yhteyttä?

Olkoon muusien voima suosiollinen...
Anssi Kela 16.5.2007 10:13 Kirjan kirjoittaminen alkoi tavallaan sattumalta. Viime syksynä keikat loppuivat ja ajattelin, että nyt sitten aletaan kirjoittaa biisejä. Ideoita ei vain ollut ja päätin kokeilla erilaista lähestymistapaa: avasin tietokoneella uuden word-dokumentin ja aloin kirjoittaa. Tarkoituksena oli luonnostella jonkinlainen tarina, jonka voisin sitten tiivistää biisiksi. Melko pian kuitenkin huomasin, että tästä taitaakin tulla jotain ihan muuta. Päätin sitten vain jatkaa kirjoittamista ja unohtaa biisit.

Lähdin täydellisesti tyhjän päältä. Kirjoitin ensimmäisen lauseen. Sitten toisen ja kolmannen. Minulla ei aluksi ollut minkäänlaista tarinaa tai henkilöitä. Katsoin vain mihin lauseet minua johdattivat. Jonkin aikaa kirjoitettuani tarina alkoikin hahmottua. Täysin selvä se ei ole vieläkään, vaikka kirja onkin jo melko pitkällä. Tiedän toki pääpiirteissään mitä tulee tapahtumaan, mutta detaljit ikään kuin kirjoittavat itse itsensä.
JMN 16.5.2007 10:54
Anssi Kela Lähdin täydellisesti tyhjän päältä. Kirjoitin ensimmäisen lauseen. Sitten toisen ja kolmannen. Minulla ei aluksi ollut minkäänlaista tarinaa tai henkilöitä. Katsoin vain mihin lauseet minua johdattivat.


Jos tuosta tekisi itselleen dogman ja antaisi mennä ihan vaan tajunnanvirralla viimeiseen pisteeseen asti, niin silloin olisi vasta todella kiinnostavaa settiä tulossa! Oletan kuitenkin että sieltä tulee ihan juonellinen ja jotakuinkin loogisesti rakennettu tarina, mikä tietysti aloittelevalle kirjoittajalle on jopa suositeltavaa.
Gaucho 16.5.2007 14:50
Anssi Kela

Lähdin täydellisesti tyhjän päältä. Kirjoitin ensimmäisen lauseen. Sitten toisen ja kolmannen. Minulla ei aluksi ollut minkäänlaista tarinaa tai henkilöitä. Katsoin vain mihin lauseet minua johdattivat.


Tuttua kauraa, tarzanin tavaroita. Omatkin satunnaiset (ja ilmeisen ikuisesti keskeneräiset) kirjoitusprojektini lähtevät juuri tuosta. En osaa muutenkaan suunnitella mitään etukäteen, miten siis edes kirjoittamista?

---
Hey drifter, put down your sails and let the anchor down
keva 16.5.2007 15:40 a.
a9800362 16.5.2007 18:52 Tämä koko kirjajuttuhan kuulostaa sangen mielenkiintoiselta. Rehellisesti sanottuna, kun luin siitä ensimmäisiä kertoja täällä foorumilla, luulin, että tämä on jotain sairasta pilaa!? En kuitenkaan sillä, että epäilisin Anssin kirjallisia kykyjä. Hänhän on luonnonlahjakkuus biisien sanoituksissa, joten en yhtään epäile, etteikö hän saisi aikaan pitempääkin tarinaa. Jos on lahja kirjoittaa, se pätee yleensä useampaan tyylilajiin...

Tietysti sitä odottelee innokkaasti sitä Anssin seuraavaa levyä, mutta pääasia on, kun tietää, että sellainen on tulossa. Ajankohdalla ei ole väliä, onko se tänä vuonna, ensi vuonna vai viiden vuoden päästä. Pääasia, että se on tulossa.

Onnea Anssille kirjaprojektiin ja muihin uusiin uravaltauksiin. Todella suurella kuriositeetilla jään odottelemaan kirjan julkaisua. Ja vaikka onkin varsin ennalta odotettua ja ymmärrettävää, ettei Anssi suostu lainkaan valottamaan kirjansa aihetta, on se silti sangen harmillista! Vaikea näet omassa päässään kuvitella, minkälaista stooria levylaulaja kaikessa hiljaisuudessa vääntää...
JMN 18.5.2007 5:56 Loppuukohan kirja onnellisesti, surullisesti vai jotenkin siltä väliltä? Anssin biiseissä on muutamaankin kertaan biisin loppuunmennessä tullut päähenkilöistä ruumiita tai jotenkin muuten menneet asiat traagisen huonosti. Kolmen minuutin laulussa sen vielä kestää, koska sen kuuntelemiseen ei omista omaa aikaansa yhtä paljon kuin romaanin lukemiseen eikä tarinaan ehdi kiintyä samallalailla.

Mutta kun romaania luet päivä/viikkokausia, kiintyen sen henkilöihin ja paikkoihin, ja sitten lopussa kaikilla menee kaikki päin helvettiä. niin se on henkisesti raskasta. Tällä en tietenkään tarkoita että kaikissa kirjoissa pitäisi olla kaikkien osalta imelän onnellinen loppu, mutta silti: kun henkilöt, joiden kanssa olet elänyt kauan, menettävät henkensä, osaa se olla yllättävänkin raskasta. Loppupäivä menee allapäin!

Mutta silti mielestäni pahimpia vaihtoehtoja ovat ns. avoimet loput. Tarina vain loppuu, eikä kaikkia langanpätkiä sidota yhteen. Kaikki jää ilmaan roikkumaan, eikä lukijalla ole tietoa mitä henkilöhahmoille sitten tapahtuu. Sitten vaan jäädään jatko-osaa odottamaan, tai eletään epätietoisuudessa koko loppuikä. Kirjallisuus - varo, se vaarantaa mielenterveytesi!
a9800362 22.5.2007 16:10 Tämän otsikon alle sopii maan mainiosti seuraava idea: Eikö noita Anssin vuosien varrella kirjoittamia mahtavia keikkaraportteja kuvineen päivineen saisi joskus kansien väliin...? Kuvamateriaaliakin lienee runsaammanpuoleisesti (ainakin Marilla :D ) ja teostahan voisi höystää keikalla paikanpäällä olleiden omilla keikkaraporteilla... Oishan se aika mahtavaa, Anssin keikat yksissä ja samoissa kirjoissa ja kansissa! Keikkaraportteja ilmeisesti vuosien varrella on ilmestynyt kymmenittäin ja niitähän tippuu tasaiseen tahtiin lisää. Tietystihän ne ovat täällä Anssin saitilla luettavissa, mutta miten hauskaa olisikaan selailla ja lukea niitä ihan fyysisestä opuksesta...
Hilkka 21.10.2007 13:59
Anssi Kela
Kirjan kirjoittaminen alkoi tavallaan sattumalta.
---

Lähdin täydellisesti tyhjän päältä. Kirjoitin ensimmäisen lauseen. Sitten toisen ja kolmannen. Minulla ei aluksi ollut minkäänlaista tarinaa tai henkilöitä. Katsoin vain mihin lauseet minua johdattivat. Jonkin aikaa kirjoitettuani tarina alkoikin hahmottua.


Kysyisin Anssilta nyt, kun ylimääräiset keikat ovat ohi, millainen on työskentelytapasi kirjan kirjoittamisessa? Menetkö joka aamu määrättyyn aikaan toiseen huoneeseen ja kirjoitat kirjaa esim. neljän tunnin jaksoissa ja päätät illalla joskus kuuden-seitsemänoista tienoissa. Näitä asioita Sinulta kuitenkin sitten kysytään, kun kirja julkaistaan. Joudutko käymään läpi joitain lähdekirjoja tai muita aineistoja, jos juonen kulku sellaista edellyttää?
Anssi Kela 21.10.2007 19:29
Hilkka Millainen on työskentelytapasi kirjan kirjoittamisessa? Menetkö joka aamu määrättyyn aikaan toiseen huoneeseen ja kirjoitat kirjaa esim. neljän tunnin jaksoissa ja päätät illalla joskus kuuden-seitsemänoista tienoissa. Joudutko käymään läpi joitain lähdekirjoja tai muita aineistoja, jos juonen kulku sellaista edellyttää?


Niinä päivinä, jolloin pystyn keskittymään pelkästään kirjoittamiseen, yritän aina päästä selkeään tavoitteeseen - joka on kirjoittaa päivässä yksi liuska. Ei enempää eikä vähempää.

Yksi liuska kuulostaa vähältä. Joinakin päivinä tavoitteen täyttäminen onkin helppoa ja homma tehty parissa tunnissa. Toisina taas yksikin liuska on työn ja tuskan takana. Niinä päivinä kun kirjoittaminen sujuu, varon kuitenkin kirjoittamasta liikaa. Työ luistaa kokonaisuutena selvästi paremmin silloin, kun pääsen aamulla istahtamaan koneen ääreen malttamattomana jatkamaan siitä, mihin eilen jäin. Tyhjästä nyhjääminen ja väkisin punnertaminen ei oikein motivoi. Siksi pyrin aina lopettamaan paikkaan, johon tiedän jo jatkon seuraavaa päivää silmälläpitäen.

Tapani kirjoittaa on hidas. Puntaroin tarkasti jokaista kirjoittamaani sanaa ja lausetta. En suolla sivukaupalla tajunnanvirtaa, josta sitten lähtisin karsimaan käyttökelpoisia rivejä. Tämä tyyli on selvästi peruja tavastani kirjoittaa biisejä.

Internettiä olen käyttänyt paljon erilaisten faktojen tarkistamisessa. Ongelmana on vain se, että informaation oikeellisuuteen esim. Wikipediassa on vaikea luottaa. Niinpä joutunen vielä myöhemmässä vaiheessa turvautumaan erinäisissä detaljeissa oikeiden asiantuntijoiden apuun.
Mari 18.2.2008 6:53 Mitenkäs kirjan kirjoittaja jakselee?

Kun tuossa aiemmin kyseltiin jo työskentelytavasta, niin mitä teet silloin, kun teksti kerta kaikkiaan juuttuu paikoilleen? Toimiiko parhaiten teekupponen, pään hakkaaminen seinään tai vaikkapa reipas kävelylenkki?
Anssi Kela 23.2.2008 12:04 Kirja on nyt aika hyvässä vaiheessa. Lähetin viikko sitten viimeisimmän version (neljäs) luettavaksi kustantajalle. Ensi viikolla pidetään palaveri ja katsotaan missä mennään. Luullakseni jo maalisuoralla. Joitakin muutoksia ja parannuksia on vielä varmasti tehtävä, mutta tuskin enää ainakaan mitään kovin radikaalia. Tunnelin päässä näkyy siis jo valoa.

Haluaisin kieltämättä saada tuon jo pikkuhiljaa pois käsistäni. Saman tekstin työstäminen alkaa maistua melko puisevalta.

Tekstin juuttumisesta paikoilleen: silloin on hyvä pitää tauko ja antaa alitajunnan jyllätä. Kyllä sieltä aina jonkinlainen ratkaisu löytyy, ennemmin tai myöhemmin. Jostain syystä itselläni näitä ratkaisuja pulpahtelee helpoiten pintaan suihkussa. Tämä ei päde pelkästään tähän kirjaan, vaan myös ideointiin ylipäätään. Suosittelen siis menemistä suihkuun.
marire 18.4.2008 13:07 Mikä on tällä hetkellä tilanne, joko painokone pyörii kuumana? :D
Anssi Kela 18.4.2008 13:55 Kirja menee painoon kesäkuussa. Siihen asti säädetään.
piia65 7.5.2008 21:22 Aamulehti kertoi tänään mielenkiintoisen uutisen; Anssin syksyllä julkaistava kirja on nimeltään Kesä Kalevi Sorsan kanssa
Hauska ja ajatuksia herättävä nimi! :)

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kulttuuri/83653.shtml

Googlettamalla löytyi enemmänkin tietoa kirjasta, esim tämä:
http://plaza.fi/kaista/musiikki/uutiset ... i-sorsasta

[quote:2ura6uzg]Anssi Kela kirjoitti romaanin Kalevi Sorsasta
6.5.2008

Anssi Kela on rock-muusikko ja suosittu lauluntekijä. Vaan ei siinä suinkaan kaikki! Kelan esikoissooloalbumi Nummela on 2000-luvun suurimpia suomalaisia menestyslevyjä, mutta miten käy kun Kela julkaisee esikoisromaaninsa? Lopputulos on varmasti mielenkiintoinen, sillä kirjassa on mukana Kalevi Sorsa!

Kelan esikoisromaanin Kesä Kalevi Sorsan kanssa päähenkilö, Johannes, on ollut vakavassa onnettomuudessa. Nuorella miehellä on niskakauluri, kipuja ja muistikatko onnettomuutta edeltäneiden kahden viikon ajalta. Eräänä päivänä hänen viereensä istahtaa tutun näköinen herrasmies.

Mies on Kalevi Sorsa, Suomen kaikkien aikojen pitkäaikaisin pääministeri. Sorsa ilmoittaa olevansa Johanneksen päänsisäinen ystävä, linkki kadonneeseen kahteen viikkoon ja itse asiassa koko Johanneksen menneisyyteen. Herkullisen hauskan isähahmon lisäksi toinen romaanin nerokas henkilö on Johanneksen lapsuudenystävä Markus, patologinen valehtelija, jonka tarinat ovat toinen toistaan uskomattomampia.

Kirjan kustantaja Teos kuvailee Kelan romaanin olevan ”hauska ja koskettava kertomus ystävyydestä, toiseen luottamisesta ja toiselta oppimisesta. Se on tarina kasvamisesta ja ihmismielen rajattomista kyvyistä”.

Kesä Kalevi Sorsan kanssa ilmestyy elokuussa.[/quote:2ura6uzg]
Hilu 9.5.2008 18:36 Kuvauksen perusteella kirja kuulostaa paremmalta kuin osasin odottaa. Toivoin, ettei olisi mikään angstinen kuvaus pääkaupunkiseudun nuorisosta, onneksi ei vaikuta siltä! Huomiota herättävä nimi ja kansikin ihan hauska.
JMN 27.5.2008 20:10 Vaikuttaa erittäin lupaavalta kirjalta, ihan liekeissä täällä odottelen. Minullakin jostain syystä oli ennakkomielikuvissani joku Puistossa / BMW / 1972 - henkinen kirja, vaan olisihan minun pitänyt tietää että jotain huomattavasti nerokkaampaa on tulossa!
a9800362 9.7.2008 20:36 Jaha, vai että 14.8. on julkaisupäivä. Onhan se ollut aika pitkä projekti, jos kirjoittaminen on alkanut jo vuonna 2006! Etukäteen täytyy sanoa, että ei ole oikein minkäänlaisia odotuksia Anssin kirjan suhteen. Kirjan kirjoittaminen kun on jotain aivan muuta kuin biisien kirjoittaminen. Kriitikoiden taholta on helppo uskoa, että paineita tulee valtavasti jo pelkän kirjoittajan nimen perusteella ja sen mukana myös odotuksia. Uskon, että kirja on joka tapauksessa lukemisen arvoinen ja on mukava, kun on jotain, mitä odottaa :D

Uskon, että Anssilla on helpottunut olo, kun taas yksi projekti saadaan päätökseen. Toivotaan, että yhden projektin päättyminen tarkoittaa uuden projektin alkua - nimittäin uuden levyn. :D
jassu 10.7.2008 12:00 Ei siis enää kauan odottamista, hienoa! :D
JMN 10.7.2008 12:22
a9800362
Toivotaan, että yhden projektin päättyminen tarkoittaa uuden projektin alkua - nimittäin uuden levyn. :D


Perin totta, perin totta. Musiikinystävänä tässä jo kaipailisi uusia laulujakin, semminkinkuin The Hulatonesin biisi osoitti Anssin olevan biisintekijänä elämänsä vedossa!