Forum 2002-2013

Jens 23.10.2003 8:30 Studioteknisiä nippelikysymyksiä Hei Anssi,

Faija haamu-kappaleen bassorumpu mäsähtää todella maukaasti, joten:
-minkälaisella bassarilla soitit (merkki, koko, kalvo, onko takakalvo ehjä vai reiällä varustettu vai poissa)
-minkälaisella vasaralla
-millä mikillä/prosessoinnilla poimit äänen?

Käytätkö yleensä kotipajassa mitään muita etuasteita/prosessorieta kuin mitä Akaista löytyy?

Mitkä kosketinsoittimet kuuluvat itso soittamillasi raidoilla? Muistaakseni sinulla on ainakin Rhodes ja Virus, mutta tulevatko esim. piano-, urku- ja ehkä myös Rhodes-soundit Saarankin suosimasta Nord Electrosta?
Anssi Kela 23.10.2003 14:55 Bassarisoundin saloja on vaikea avata täsmällisesti, sillä soundista vastaa tuossa biisissä Jukka Immonen. Rumpuraita on toki minun soittamani ja alunperin myös äänittämäni, mutta Jukka editoi ja peukaloi sitä siihen malliin, etten enää ole itsekään ihan varma mitä kaikkea siellä tapahtuu... Hän taisi ryydittää omaa bassariani jollain samplesoundilla ja siksi se jysähtää niin hyvin.

Efektejä en juurikaan kotistudiossani käytä. Akaissa on sisäinen efektikortti, jossa on periaatteessa ihan käyttökelpoista kamaa. Saatan satunnaisesti kaivaa sieltä joitain delay- tai reverb-efektejä, mutta yleensä pidän kaiken mahdollisimman kuivana. Putkietuasteita minulla on pari TLA:ta (C-1 ja 5051), joita käytän äänitysvaiheessa käyttännössä kaikkeen. Miksatessa ajan vielä laulut Amekin sterokompuran läpi. Mikkeinä on Audio-Technicaa; dynaamisia mikkejä ja pari isokalvoista putkimikkiä, joilla taltioin esim. laulut.

Laulu petetyille on varmaankin hyvä esimerkki valottamaan kosketinsoundeja: Rhodes-soundi on soitettu ehdalla Rhodesilla ja urut tulevat Nord Electrosta. Nord Electroa on käytetty myös Uusien autojen koskettimissa lukuunottamatta ujellussoundia, joka tulee E-Mun Vintage Keys -modulista ja viimeisen säkeistön synamattoa, joka puolestaan on Rolandin JX-3P:stä.

Näin.
Jens 23.10.2003 15:22 Yllättäen Audio-Technicaa.... olisiko joku HedComilla suositellut? ;-) Olen itse suuri AT:n ystävä, 1995-96 silloisen työni puolesta tuli niitä käytettyä paljonkin. AT4050 on erittäin hyvä isokalvoinen, ja ATM25 on mainio bassari- ja sellomikki.

Onko se putkimikkisi juuri tuo AT4060 Tube?

Vielä bassarista - Jukka Immoselle kehut ja kiitokset hienosta soundista! Jos Immonen editoi laulua Pro Toolsissa, on hyvinkin mahdollista että alkuperäinen bassari voi olla kokonaan vaihdettu toiseen - Sound Replacer-pluggarilla se on helppoa.
Mutta minkälainen setti sinulla on? (merkki, koot jne) Sanoit jossain riisuneeksi tomit siitä, eli käytät vain bassaria, snarea, hihattia ja muutamaa peltiä, eikö?
Snare on viritetty aika alas, ainakin Sormuksessa - sattumaa vaiko tarkoitus?

Olet asemassa missä sinulle olisi mahdollista hankkia kaikenlaista tavaraa mainosdiileillä - kuitenkaan et ole tietääkseni näin tehnyt. Miksi? (Olen työssäni tavannut rutkasti enemmän artisteja/soittajia jotka mielellään esiintyvät mainoksessa halvempaa laiteinvestointia vastaan kuin niitä, jotka eivät halua.)
Anssi Kela 23.10.2003 20:27 Hittolainen kun ei ole nyt mikkiä käden ulottuvilla - olen todella huono muistamaan laitteiden tyyppimerkkejä yms... Mutta todennäköisesti kyseessä on juuri tuo AT4060 Tube - kaiketi se on se malliston lippulaiva. Omistan noita kaksi kappaletta ja käytän niitä aktiivisesti myös rumpujen overheadeina.

Rumpusettini on tosiaan hyvin riisuttu - ei lainkaan tomeja. Bassari on Ludwigin vuodelta 1964 olevasta setistä. Muistaakseni 22-tuumainen. Suuria kuvioita -levyllä käyttämäni virveli on sama, jota Ville soittaa livenä, eli Ludwigin puusnare. Tavaramerkkini on tosiaan aika matala snaresoundi. Löysäsin ruuvit niin löysälle, että niitä pystyi kiristämään pelkillä sormilla... Rumpusoundi-ihanteeni on kuultavissa Bob Dylanin Slow Train Coming -albumilla. Pyrin vahvasti samantyyppiseen, 70-lukulaiseen sointiin.

Ei minulla tietenkään ole mitään hyviä mainosdiilejä vastaan ja tein itsekin sellaisen Hedcomin kanssa (Akai, Amek, Audio Techica, Dynaudio...). Varustelin kotistudioni varsin huokeaan hintaan, mutta jostain syystä Hedcom ei ole sitten hyödyntänyt nimeäni markkinoinnissaan. No, se on kai heidän ongelmansa - minä sain ainakin hyvää tavaraa pirun halvalla! Kyllähän sitä mielellään levittää tietoutta hyvistä soittimista ja musiikkilaitteista. En luonnollisesti haluaisi, että nimeäni ja naamani käytettäisiin markkinoimassa tavaroita, joita en itse suostuisi käyttämään. En esimerkiksi lähtisi vaikkapa ESP:n kitaramannekiiniksi... (Varmaankin ihan hyviä kitaroita, ei siinä mitään... Itse en vain koe merkkiä omakseni ja tuskinpa minua edes huolittaisiin heidän mainoksiinsa! Gretschejä ja Martineja voisin sen sijaan mainostaa vaikka ilmaiseksi!)
Jens 24.10.2003 9:21 Kas? Eipä ihme etten ole törmännyt sinuun mainoksissa. Kyllä HedCom silti tuon mainoshomman taitaa, olivathan mm. KKK (Kuust-Kaart-Kett) näyttävästi koko sivun kuvassa kehumassa Akai 6-raituria, eli sitä sinun edelistä talletinta.

No, jos olisit tehnyt Soundatan kanssa diilin, niin jopa olis naama näkyny! ;-) Edelisestä elämästäni puheen ollen, niin sinullahan oli Line6-polkimia, eikö vain? Muistan nähneeni jonkun varhaisen soolokeikan kuvan Tavastialta, missä sinulla oli DL4, MM4 ja ehkä DM4 siistissä rivissä mikkitelineen juurella. Mitä niille tapahtui? Niissä oli ajoittain pätkivät kalvokytkimet, ja niitä olen monesta polkimesta vaihdellut. Niistä saa keikkakestoisempia jos vakiokytkinten tilalle vaihtaa toiset; Soundatan nykyinen huolto-ihme Markku Toikkanen tietää tarkan mallin (vaikka Line6 nykyään kuuluukin Into-Luthmanin repertuaariin).

Vai ei ESP? Minä kun olen aina nähnyt sinut Floyd Rose-tallaisen V-mallisen, EMG:llä varustetun jumbonauhaisen vauhtihirmun varressa :-).
Gretchin endorsementti voi olla vaikea saada, Fender taitaa nykyään omistaa firman - ja Fenderillä ei enää ole varsinaista maahantuojaa Suomessa.

-J
Anssi Kela 24.10.2003 23:45 Edellinen Akain tallentimeni oli toki 12-raitainen, ei 6...

Line6 -pedaalit olivat tavallaan hätäratkaisu Nummelan jälkeen. Keikoille oli lähdettävä, eikä kitarakalusto ollut vielä ihan viimeisen päälle valmis ja mietitty (kokeilin alkuvaiheessa useita eri vahvistimiakin ennen kuin löysin Deluxen). Pääsin noilla pedaaleilla pahimman hässäkän yli ja ne palvelivat ihan hyvin. Mitä nyt kytkimet vähän irtoilivat ja yksi DL4 hajosi totaalisesti, mutta sekin johtui siitä, että joku kaatoi keikalla sen päälle kaljaa. Soundit eivät kuitenkaan olleet välttämättä ihan sitä mitä hain. DL4 kulkee edelleen mukana siltä varalta, että Dynacordin nauhakaiulle tapahtuu jotain...
Jens 25.10.2003 6:15 Fair enough.

Kuuntelin juuri Ensilunta, ja kuulostaa aivan siltä että soittaisit akustisen komppikitaran plektralla - pitääkö paikkansa?

Mies ja Meri-kappalleessa kuullostaa siltä kuin soittaisit intron kitaraosuuden Telellä ja B-benderillä, mutta myöhemmät soolot kuulostavat taas Gretchiltä, mm. se nopea levoton vibrato yhden fraasin lopussa. Pitääkö paikkansa? Tosin sen voisi myös tehdä B-benderillä, jos sijoittaa nuotin h-kielelle ja ravistelee kitaran kaulaa. Joten ehkä soitin koko biisin Telellä?

Uusien autojen lopussa laulamasi falsetti-ujellus on kuin suoraan Nebraskalta - alitajunnan tekoja?

-J
Anssi Kela 25.10.2003 10:59 Ensilumessa taisin tosiaan käyttää tapojeni vastaisesti plektraa. Akustiseen kitaraan piti saada terävä ja perkussiivinen soundi ja pelkällä sormella ei oikein päässyt tavoitteeseen.

Mies ja meri -biisin introsoolo ja myös koko biisin komppi on soitettu Telellä ja B-benderillä. Jälkimmäinen soolo onkin sitten päällesoittohommaa ja vedetty sillä punaisella Gretschillä.
Jens 26.10.2003 18:16 Sanoit jossain että äänitit melkein kaikki tai kaikki bassoraidat levyllä Bass Podin kautta. Oliko/onko sinulla mitään suosikki-mallinnusta siinä, jota käytit enemmän? Vai pyrittelitkö vain nappuloita kunnes kuullosti kivalta, niinkuin allekirjoittanut useimmiten tekee? (Jälkeenpäin on sitten vaikeampaa keksiä miten tietty soundim teki, mutta...)

Ehtikö muuten Gibson EB-0 (oliko se EB-0?) mukaan levylle? Millä muilla bassoilla soitit (oletan että pikkuFender oli taas käytössä)?

-Jens
Anssi Kela 26.10.2003 19:11 Kaikki albumille soittamani bassot on vedetty taas Fender Musicmasterilla. EB-2 ei ehtinyt mukaan - ehkä sitten seuraavalla levyllä... Bass Podista kaivan yleensä aina esiin itse ruuvaamani soundin joka on talletettu muistipaikkaan 1A. Soundi perustuu Sub Dub -mallinnukseen; en muista mitä olen sille tehnyt, mutta hyvältä kuulostaa ja turvaudun siihen lähes aina. Musicmasterissa ei itsessään ole mitkään stadin muhkeimmat botnet, joten tuo Sub Dub toimii vaikka alapääosasto onkin aika jylhä.
anguished 26.10.2003 19:57 Onkos muuten Anssi siitä Sinun kotistudiosta kuvia jossain? Olisi todella mielenkiintoista nähdä millaisessa pajassa niitä hittejä tehtaillaan :)
Jens 27.10.2003 9:45 Vanhoilla anssikela.com-sivuilla ainakin oli kuvia. Muutama kuva löytyy myös Musa.fi-lehden numerosta x (en muista, valitettavasti).

Anssi, olit päätoimen basisti aika pitkään Miksi päädyit aikoinaan soittamaan pää-asiallisesti bassoa? Mikä sai sinut siitä kiinnostumaan?

-Jens
Anssi Kela 27.10.2003 11:42 Olin vain jo pikkupoikana kiinnostunut nimenomaan bassosta. En tiedä miksi - se vain miellytti bändisoittimista eniten. Kuuntelin levyiltäkin aina erityisesti mitä basistin tontilla tapahtuu. Tiesin haluavani soittaa bassoa jo monta vuotta ennen kuin pääsin oikeasti instrumenttiin käsiksi.
tapkon 27.10.2003 12:24 Tästä päästäänkin loogisesti seuraavaan kysymykseen. Kuka on suosikkibasistisi? Joku Youngin kanssa soittaneista?

Mitä mieltä olet Paul McCartneystä basistina? Omasta mielestäni hän "keksi" basson uudelleen 60-luvun puolivälissä. Kun kuuntelee Beatlesia vm. -65 ja vertaa sitä vm. -66/67, niin bassossa on tapahtunut valtaisa muutos. Ehdoton helmi on McCartneyn bassottelu Harrisonin Something -biisissä Abbey Road -levyllä, biisin tyhjät kohdat tuntuvat ikään kuin bassolla täytetyiltä. Muistuuko biisi mieleen? Monia tuollainen ylimelodikkuus voi toki ärsyttääkin. Tavallinen kaduntallaaja ei varmaan koskaan tajua, ettei McCartney ollut mikään Lennonin taustabändin kiiltokuvapoika.
Anssi Kela 27.10.2003 20:03 En oikein osaa äkkiseltään nimetä suosikkibasistejani. Ne ajat taitavat kuitenkin olla ohi, jolloin tuli kuunneltua levyjä vain esim. bassonsoiton takia. McCartney on tietysti hieno ja kekseliäs basisti; pelkästään Come Togetherin bassolinja riittäisi monelle köykäisemmälle kaverille elämäntyöksi. Neil Youngin kanssa soittaneista kannattaa nostaa esille ainakin Donald "Duck" Dunn sekä Tim Drummond, jotka ovat molemmat miehiä paikallaan.
Vääpeli Puiras 28.10.2003 7:55
Anssi Kela En oikein osaa äkkiseltään nimetä suosikkibasistejani. Ne ajat taitavat kuitenkin olla ohi, jolloin tuli kuunneltua levyjä vain esim. bassonsoiton takia. McCartney on tietysti hieno ja kekseliäs basisti; pelkästään Come Togetherin bassolinja riittäisi monelle köykäisemmälle kaverille elämäntyöksi. Neil Youngin kanssa soittaneista kannattaa nostaa esille ainakin Donald "Duck" Dunn sekä Tim Drummond, jotka ovat molemmat miehiä paikallaan.


Hieno basisti tuo Donald. Tässä muita levyjä joissa hän on ollut pomputtelemassa: (lisäksi tietysti Blues Brothers Band vuonna 1978)

Otis Redding (Pain in my heart, 1964)
Wilson Pickett (In the midnight hour, 1965)
Otis Redding (Otis blue, 1966)
Eddie Floyd (Knock on wood, 1967)
Albert King (Born under a bad sign, 1967)
Otis Redding (Live in Europe, 1967)
Albert King (Blues for Elvis, 1968)
Isaac Hayes (Presenting Isaac Hayes, 1968)
Delaney & Bonnie (Home, 1969)
Mitch Ryder (The Detroit Memphis experiment, 1969)
Muddy Waters (Fathers and sons, 1969, 2LP, with Mike Bloomfield)
Rita Coolidge (Rita Coolidge, 1971)
Ronnie Hawkins (The Hawk, 1971, with Duane Allman)
Albert King (Lovejoy, 1971)
Freddie King (Getting ready, 1971)
Herbie Mann (Push push, 1971, with Duane Allman)
Don Nix (Living by the days, 1971, with Chris Stainton)
Bill Withers (Just as I am, 1971)
Jesse Ed Davis (Ululu, 1972)
Freddie King (Texas cannonball, 1972)
Duane Allman (Anthology vol. 2, 1974, with Mike Bloomfield)
John Prine (Common sense, 1975, with Rick Vito)
Leon Russell (Will o' the wisp, 1975)
Rod Stewart (Atlantic crossing, 1975, with Nigel Olsson)
Joan Baez (Gulf winds, 1976)
Carol Grimes (Carol Grimes, 1976, with Neil Hubbard)
Richie Havens (End of the beginning, 1976, with Jeff 'Skunk' Baxter)
Chris Hillman (Slippin' away, 1976)
John Prine (Prime Prine, 1976, with Rick Vito)
Rod Stewart (A night on the town, 1976, with Andy Newmark, Joe Walsh, Willie Weeks)
Joan Baez (Blowing away, 1977, with Jeff 'Skunk' Baxter)
Roy Buchanan (Loading zone, 1977, with Ray Gomez)
Mickey Thomas (As long as you love me, 1977)
Levon Helm (Levon Helm & The RCO All Stars, 1977)
Albert King (The pinch, 1977)
Diana Ross (Baby it's me, 1977)
Manhattan Transfer (Pastiche, 1978)
Bruce Roberts (Bruce Roberts, 1978, with Jim Cregan)
Billy Swan (Your OK, I'm OK, 1978)
Peter Frampton (Where I should be, 1979)
Leo Sayer (Here, 1979, with Jeff 'Skunk' Baxter, Al Kooper)
Steve Cropper (Playing my thang, 1980)
Bob Dylan (Shot of love, 1981)
Tom Petty & The Heartbreakers (Hard promises, 1981)
Stevie Nicks (Bella donna, 1981, with Davey Johnstone)
Eric Clapton (Money and cigarettes, 1983)
Eric Clapton (Behind the sun, 1985, with Chris Stainton)
Jimmy Buffett (Hot water, 1988)
Bob Dylan (Bob Dylan 30th Anniversary Concert, 1993) (2CD live, with Eric Clapton)
Tom Petty & The Heartbreakers (Playback, 1995, with Robbie Blunt, Bobbye Hall, Jack Nitzsche, Jim Keltner, Jeff Lynne, George Harrison, Tim Pierce, Efrain Toro, Joel Peskin, Phil Kenzie, Al Kooper, Jim Gordon, Steve Ferrone) (6-CD boxset)
John Fogerty (Blue moon swamp, 1997)
Tinsley Ellis (Fire it up, 1997)
Jens 28.10.2003 8:09 Hieno lista, Nieminen! Löytyikö Stax-aiheisilta sivuilta?

Yksi hienommista konserteista mitä olen kokenut oli Neil Young jäähallissa 90-luvun alussa, taustabändinään Steve Cropper, Booker T Jones, Duck Dunn ja rummuissa... ääh, nimimuisti pätkii. No, se kaveri joka soitti John Lennonin levylläkin.

McCartney on pääsyyllinen siihen miksi itse rupesin bassoa soittamaan. Olin noin 7 ja kuuntelimme kavereiden kanssa Betalesien Rock'n'roll music-biisiä, ja meidän piti olla biitlesit itse. Minä halusino lla se kaveri joka saa kirkua sen korkeimman äänen siinä "Aaaa, aaaa, aaaa, whuaaaaa"-kohdassa. Kummisetä osasi sitten kertoa että se on Paul ja minä olin että minä olen Paul ja mitä se soittaa? Bassoa. No sitten minä haluan soittaa bassoa.
Toisaalta tuossa pikkubiitleseissä paras virka oli kaverillani joka halusi olla pianisti: tennispallolla pyyhkäisi kaikki koskettimet ylös ja alas - kuullosti aivan rokilta eikä sattunut käteen!

Anssi, millä tavoin siirrät tavaraa Akain ja muiden tallentimien välillä? Esim. Petraxissa äänitykset varmasti tehtiin Pro Toolsiin, mutta jos halusit jatkotyöstää biisiä kotona, niin miten se tehtiin?

-Jens
tapkon 28.10.2003 8:30 Soittiko rumpuja Jim Keltner? Hänestä on oltu viime vuosina montaa mieltä, mm. George Harrisionin Brainwashed -levyn julkaisemisen aikoihin sai kritiikkiä "tylsyydestä". Pääsyy mennee kuitenkin tuon levyn tuottaja Jeff Lynnelle (tylsä!).
Juha H 28.10.2003 10:28 Itse en muistanut ollenkaan, että J Keltner olisi ollut kapuloissa (vaikka paikalla olinkin), mutta näinhän tietävämmät näyttävät kertovan:

http://members.cruzio.com/~tah/sets/19930630.html
magnolia 28.10.2003 11:57
Anssi Kela Neil Youngin kanssa soittaneista kannattaa nostaa esille ainakin Donald "Duck" Dunn sekä Tim Drummond, jotka ovat molemmat miehiä paikallaan.

Täytyi rekisteröityä ihan vain siksi, kun huomasin Dunn'in nimen. Suosikkibassotteluni on nimittäin Dunn'in hoito Tom Pettyn biisillä "Woman In Love (It's Not Me)"
Anssi Kela 28.10.2003 14:19
Anssi, millä tavoin siirrät tavaraa Akain ja muiden tallentimien välillä? Esim. Petraxissa äänitykset varmasti tehtiin Pro Toolsiin, mutta jos halusit jatkotyöstää biisiä kotona, niin miten se tehtiin?


Ainoa Petraxissa äänitetty lisä kotistudiopuuhiini oli Saaran soittama piano Sormukseen. Minulla oli Akai Hollolassa mukana ja pianoraita äänitettiin suoraan siihen. Yksinkertaista... Kun miksauksia suoritetaan kotistudion ulkopuolella, niin siirrot tehdään yleensä paikan päällä: roudaan Akain studioon ja materiaali siirretään esim. Adat-ulostulon kautta, jolloin voidaan siirtää kahdeksan raitaa kerralla. Eipä siinä nokka kauaa tuhise kun biisin pyörittää muutaman kerran läpi ja äänittelee raidat vaikka Toolsille.

Kun puhe nyt kääntyi rumpaleihin ja Jim Keltneriin (joka siis tosiaan soitti myös Youngin kanssa jäähallissa), niin mainittakoon, että kyseinen herra on rumpaleista ehdottomia suosikkejani. Kannattaa tsekata Youngin Red Rocks Live -dvd ja kiinnittää huomiota erityisesti siihen, mitä rumpupallilla tapahtuu! Laulu petetyille -biisin toiseen säkeistöön soittamani rumpubreikit ovat peruja nimenomaan tuon dvd:n liiallisesta katselusta...
Jens 28.10.2003 15:38 Jep, Keltnerhän se oli! Niistä Lennonin soolosessioista julkaistiin äskettäin boksi, missä on hieno mahdollisuus tutustua kemiaalisten piristeiden vaikutukseen musiikinteossa: Samasta biisistä löytyy viisi eri starttia, samanan sessiona äänitetty, mutta kun kokaa oli vapaasti tarjolla niin Keltner laskee biisin joka kerta vähän hitaammin sisään. Se viimeinen kerta on sitten suurinpiirtein tempossa 40 bpm.

Omat suosikkirumpalini löytyvät kahta rumpalia hyödyntäneistä bändeistä: Allman Brothers, Doobie Brothers ja Zappan 70-luvun miehistöt. Mutta Ian Paice on aika lyömätön. Oletko Anssi kuullut Paiceyn soittoa McCartneyn Run Devil Run-rokkilevyllä? Miehen kyllä tunnistaa, ja hän svengaa vielä pahemmin kuin Purplessa.

Mikä on Anssi työjärjestyksesi kun kasaat biisiä? Soitatko ensin jonkinlaisen klikki/lead-raidan, jonka jälkeen kasaat biisin muut osat? Vai teetkö biisistä pikkuhiljaa kehittyviä eri versioita?

-Jens
marire 28.10.2003 15:44 Mä haluaisin tietää että miten se kotistudio oikein tehtiin? Ja mitä kaikkea siellä on?Eli olisitko voinnut tehdä Suuria kuvioita siellä kokonaan?
Jens 29.10.2003 21:20 Mikä on Anssi työjärjestyksesi kun kasaat biisiä?

Noniin.... biisien synty-osiostahan löytyy kaikennäköistä tarinaa, tuota, biisien synnystä. Mutta kysynpä silti vielä yhden:

Anssi, onko biisiesi takana aina ensin teksti, vai onko sinulla yhtään kappaletta joka olisi syntynyt ilman tekstiherätettä? Vai käykö niin että keksimäsi melodianpätkät ja/tai soitnukierrot, aihiot, tulevat käyttöön vasta valmiin tekstin myötä?

-Jens
Anssi Kela 30.10.2003 12:11 Juu, noista eri työvaiheista studiossa saa varmaankin aika hyvän kuvan lukemalla ne biisien syntytarinat. Mainittakoon, että pyrin välttämään klikin kanssa soittamista. Minusta on vain mukavaa jos tempo vähän elää biisin sisällä. Esimerkkinä vaikkapa Suuria kuvioita, joka on vedetty ilman klikkiä. Kyseisen kappaleen rumpuja oli muuten aika mielenkiintoista soittaa ilman mitään apuja...

Laulut lähtevät muodostamaan lähes poikkeuksetta soinnuista ja melodioista. Yleensä lähden miettimään tekstiä vasta siinä vaiheessa kun tiedän tarkalleen millainen sävellyksestä on tulossa, sovituksia myöten.
Anssi Kela 30.10.2003 12:19 Mä haluaisin tietää että miten se kotistudio oikein tehtiin? Ja mitä kaikkea siellä on?Eli olisitko voinnut tehdä Suuria kuvioita siellä kokonaan?

Osoitteessa http://www.click2music.fi/anssikela/frame.htm on vielä vanha saitti nähtävillä. Sieltä löytyy kotistudio -osuus, jossa on kuvia ja kaikkea...
jassu 30.10.2003 14:31 Kiitos Anssi kun laitoit ton osotteen mist pääsee vielä vanhoille sivuille tai siis no joo... :D oli pakko käydä kattoon toi nummela juttu missä kerrot nummela biisistä :wink: se on niiiiiinnnn ihana :D oikeesti toi on pakko saada uusille sivuille please :D
Make 30.10.2003 20:46 Kitaroista ja teknisistä tiedoista puheenollen, mitä Martineita kokoelmaasi kuuluu ja mikä on ns. suosikki?
Jens 1.11.2003 9:22 Anssi kirjoitti: Laulut lähtevät muodostamaan lähes poikkeuksetta soinnuista ja melodioista. Yleensä lähden miettimään tekstiä vasta siinä vaiheessa kun tiedän tarkalleen millainen sävellyksestä on tulossa, sovituksia myöten.

Oho! Koska tekstisi ovat niin vahvoja olin aina kuvitellut sen menevän toisin päin, niinkuin esim. Leonard Cohen tekee. Eli runoja jotka saavat taustalleen musiikin.
Onko sinulla/keräiletkö silti tekstiaihioita tai pätkiä/ideoita, joista sitten melodian valmistuttua valitset, vai aloitatko aina puhtaalta pöydältä?

Sain uuden levysi vasta muutamaa tuntia ennen Hyvinkään keikkaa, ja ehdin ainoastaan lukea kansivihkossa olevat sanoitukset. Kun sitten kuulin Sormuksen keikalla olin erittäin vaikuttunut; niin rankalle tekstille olit antanut niin kauniin melodian (vaikka y.o. mukaan oikeasti siis toisinpäin).

Kokeiletko usien montaa eri tekstiä ennenkuin se oikea osuu (vrt. Harhaa)?

-Jens
erkki 1.11.2003 19:40 Mäkin tykkään soittaa ilman klikkiä. Mutta kun äänitän biisejä rumpalin kanssa niin se aina on vaatimassa klikkiä. Mä en tajuu koko klikin tarkoitusta. Nyt vihdoinkin saatiin äänitettyä yks biisi nimeltään Tel Aviv ilman klikkiä, ja mä RAKASTAN sitä. Biisi elää kuin ilta Israelissa. Voi suorastaan kuulla Tel Avivin merenkohinan ja haistaa pizzan tuoksun rantakadulla. Ja myös erik van vliet tykkäs, sen arvio oli SUPER!!!!!!!!!!!!!!, eli tuo biisi tulee kohta soimaan 400 000:lle hollantilaiselle - ilman klikkiä.

http://www.velderado.com
Anssi Kela 1.11.2003 23:33 Kitaroista ja teknisistä tiedoista puheenollen, mitä Martineita kokoelmaasi kuuluu ja mikä on ns. suosikki?

Martineita on kolme: D-28, HD-28 ja D-45. Noista D-45 on ehdottomasti omaa luokkaansa, mutta en pidä sitä mukanani tien päällä. Sitä tulee käytettyä lähinnä studiossa sekä akustisissa tv- ja radioesityksissä. Mutta eiköhän kyseistä kitaraa tulla kuitenkin jossain vaiheessa näkemään keikoillakin - ainakin tarkkaan valituissa, eksklusiivisissa tilanteissa...

HD-28 on aikaisemmin toimittanut keikoillani ns. ykkös-Martinin virkaa, mutta viime aikoina osat ovat vaihtuneet ja soitan nyt pääasiallisesti D-28 -mallia. Tämä johtuu siitä, että Martineissa käyttämäni B-Band -mikkisysteemi on varsin herkkä esim. ilmastonmuutoksille ja tuppaa hieman jatkuvasti elämään. Tällä hetkellä soundi on paremmin balanssissa juuri D-28:ssa.
Anssi Kela 1.11.2003 23:37 Kokeiletko usien montaa eri tekstiä ennenkuin se oikea osuu (vrt. Harhaa)?


Yleensä joudun muuttelemaan lähinnä yksittäisiä sanoja tai rivejä, toisinaan myös kokonaisia säkeistöjä. Aika harvoin teksti onnistuu heti ensimmäisellä yrittämällä, mutta aika harvoin käy myöskään sitä, että joutuisin kirjoittamaan koko homman uusiksi. Harhaa oli tosiaan tällainen, samoin Laulu petetyille (näissäkin pystyin tosin säilyttämään alkuperäiset kertosäkeistöt).
jjvirta 2.11.2003 20:56 Noista D-45 on ehdottomasti omaa luokkaansa, mutta en pidä sitä mukanani tien päällä.

Onko kyseessä vintage yksilö vai vastikään tehtaalta valmistunut peli?

...'cause tramps like us keep on rockin' Jyrki
Anssi Kela 2.11.2003 22:11 D-45 on ostettu ihan uutena Kitarapajalta. Kun noilla Martineilla on vielä sitä taipumusta parantua iän kanssa, niin tulevaisuudessa onkin odotettavissa aika hyviä kitarasoundeja!
marire 3.11.2003 12:11 Luin jostain-luultavasti Nummela-kirjasta-että et keksi kappaleita, vaan sanat/sävel tulee mieleen kun katsot televisiota-tai jotain muuta- ja sitten keksit kappaleeseen sävelen/sanat. Mutta nyt sanot että teet ensin sävelmän ja sitten sanat. Mistä muutos johtuu, vai olenko käsittänyt väärin :?:
jjvirta 3.11.2003 12:27 D-45 on ostettu ihan uutena Kitarapajalta.

Nykissä lokakuun alussa Brucen keikoilla käydessäni kävin Manny's
musiikkikaupassa ja rämpyttelin seinällä roikkunutta D-41'stä, jonka
tehtaan listahinta on $4199, siellä oli myynnissä hintaan $2999.99.
Tuo tehtaan listahinta on muuten sama, jonka samanlainen kitara
maksaa Kitarapajassa euroina...

...'cause tramps like us keep on rockin' Jyrki
Anssi Kela 3.11.2003 12:42 Luin jostain-luultavasti Nummela-kirjasta-että et keksi kappaleita, vaan sanat/sävel tulee mieleen kun katsot televisiota-tai jotain muuta- ja sitten keksit kappaleeseen sävelen/sanat.

Joskus biisi saattaa saada kimmokkeen esim. televisiota katsellessa, jolloin jostain sieltä tulevasta laulusta tuleekin mieleen jotain ihan muuta ja näin uusi kappale lähtee syntymään. Mutta biisit voivat syntyä niin monella eri tavalla ja inspiraatio iskeä monesta eri paikasta - tämä televisiojuttu oli vain esimerkkitapaus. Kuitenkin lähes poikkeuksetta sävellys syntyy ennen sanoja.
Jens 3.11.2003 15:52 Kun rakentelet sovitusta ennen tekstiä, laulatko jonkun laa-laa tyylisen melodiaraidan, vai soitatko sen jollain (tyyliin Gösta S., joka lauluraitoja tehdessään kuulemma kuunteli vain yhtä urkua joka soitti melodiaa)

-Jens
Anssi Kela 3.11.2003 22:39 En yleensä nauhoittele tai tee edes demoja biiseistä, joissa ei ole vielä sanoja. Saatan kylläkin äänitellä kitaranrämpytystä ja lallattelua sanelukoneelle siinä vaiheessa kun musiikillisia ideoita pulpahtelee. Biisi voi olla sovitusta myöten valmiina päässäni siinä vaiheessa kun alan miettiä tekstiä, mutta nykyisin pyrin jättämään ns. demovaiheen kokonaan väliin. Kun biisi on tekstiä myöten valmis, äänitän siitä saman tien lopullisen version. (Okei, joissain tapauksissa tuo ensimmäinen versio ei välttämättä ole sittenkään se lopullinen...)
Jens 4.11.2003 7:58 Sinulla on kuitenkin melodia päässä, jotta voit sovitella oikean määrän tavuja ja laittaa sanat paikoilleen. Sekoittuuko sinulla koskaan yllä mainitsemallasi työtavalla eri biisit yhteen päässä? Itse ainakin lainailen suruttaa pään sisäisistä biiseistä osia toisiinsa tai uusiin kappaleihin.

[quote:33kk2a65](Okei, joissain tapauksissa tuo ensimmäinen versio ei välttämättä ole sittenkään se lopullinen...)[/quote:33kk2a65]

Siitä puheen ollen, saammeko joskus kuulla jotain niistä SK:n bändillä äänitetyistä versioista?

-Jens
Anssi Kela 4.11.2003 12:23 Yleensä annan päässäni pyöriä vain yhden biisin kerrallaan. Melodianpätkiä, sointukulkuja ym. sälää on tietysti paljon, mutta aina silloin tällöin teen päätöksen, että nyt "lukitsen" tämän biisiaihion ja alan miettiä vain sitä.

Kyllähän SK -sessioista jäi jäljelle kaikenlaista ylimääräistä, josta osan voisi varmaankin määritellä ihan mielenkiintoiseksikin. Enpä kuitenkaan tiedä mistään julkaisuista... Ehkä sitten kahdenkymmenen vuoden kuluttua kun ilmestyy se massiivinen Anssi Kela -boxi!
Jens 4.11.2003 15:41 Olisipa kiva kumminkin kuulla jotain niistä. Ehkä samalla tavalla kuin ne kolme vaihtoehtoista Nummela-kappaletta, jotka löytyivät vanhoilla sivuilla (ja vissiin myös näillä uusilla).

Itse muistan Faijan Haamun live-version tavastialta noin vuosi sitten, ja ellei muistini petä niin silloin siinä oli säkeistöt duurissa. Kappale oli aika Niels Lofgren-mainen silloin.

-Jens
Norsku 4.11.2003 16:06
Jens Itse muistan Faijan Haamun live-version tavastialta noin vuosi sitten, ja ellei muistini petä niin silloin siinä oli säkeistöt duurissa. Kappale oli aika Niels Lofgren-mainen silloin.


Duurissa menevässä Faijan haamussa oli kuulemma "saatanallista veikeyttä" ja ärsyttäviä silmäniskuja ja biisi päätettiin muuttaa molliseksi. Mulle tuli Lofgren mieleen Faijan haamun demoista ku niissä oli oikein kivat slidet, nykyversiosta jätettiin sitten pois. :roll:
Jens 4.11.2003 16:13 [quote:3czwxdlh]Faijan haamun demoista[/quote:3czwxdlh]

Demoista!? Oletko kuullut SK:n demoja? Missä, miten, miksi, milloin? Olen kade! :D

-Jens
Norsku 4.11.2003 16:18
Jens Demoista!? Oletko kuullut SK:n demoja? Missä, miten, miksi, milloin?


20.9.2003 YleX: Yhden biisin tarina, jossa Anssi soitteli pätkiä Faijan haamun demoista ja kertoi biisin kehitysvaiheista :)
balisa 4.11.2003 19:57 Sävellätkö koskaan unissasi ja pystytkö aamulla kirjoittamaan sävelmät paperille. Nummela kirjassa oli kommentti että sävelet leijailevat ilmassa tai jotain, en jaksa tarkistaa,ne odottavat vaan että joku ne huomioi? Siipien havinaa....Etkä koskaan vastannut minulle kun kysyin, mitä merkitsee päiväunien näkeminen hyvässä seurassa (vanha foorumi), kysyin onko se leikki, koska se on jatkumo, jonka joku aloittaa ja sitä sitten jatketaan, roolileikki! Tai sitten vaan haaveilua... En tiedä ja tuskin vastaat nytkään.. Vastaa nyt kuitenkin tuohon kysymykseen, sävellätkö nukkuessasi ja muistatko nuotit? Mitä sitä puhelee mistään päiväunista jos vetää linjaa "omista asioista ei puhuta"! Päiväunet jos mitkään on omia asioita ja niistä tuskin edes mainitaan. Laulut alkavat taas elämään.
Make 4.11.2003 20:20 Uuh. Olet Anssi sijoittanut omaisuuden pelkästään akustisiin kitaroihisi. En tiedä onko tämä oikea paikka kysyä, mutta jos Anssi tai kuka tahansa hieman enemmän kitaroihin tutustunut ihminen haluaisi arvioida tätä:
http://www.netzmarkt.de/thomann/harley_ ... wid=3#fpix

Olisiko tuossa aloittelevalle kitaristille käypä peli? Halpa kuin mikä, mutta Thomasin myydyimpiä. Omistan myös Pedersin teräskielisen puoliakustisen. Sanooko Peders merkki mitään, kitaran sisällä lukee "made in Pedersöre Finland". Minkäänmoisia webbisivuja kyseiseltä valmistajalta en ole löytänyt enkä toistaiseksi ihmistä joka merkistä olisi kuullut. Olisi mukava tietää osaako joku sanoa kyseisen valmistajan laadusta mitään tai onko merkistä ylipäätään tietoa.
Anssi Kela 4.11.2003 23:09 Sävellätkö koskaan unissasi ja pystytkö aamulla kirjoittamaan sävelmät paperille.

Näin kerran unta jossa tein todella hyvän biisin. Herätessäni aamulla muistin vielä unessa kuulemani melodian ja säntäsin välittömästi sanelukoneelle hyräilemään sen talteen ajatellen, että nyt syntyy varmaankin jotain todella legendaarista! Kuuntelin myöhemmin samana päivänä tuon muistiinpanoni ja totesin, että unien on ehkä sittenkin syytä pysyä vain unina. Höyhensaarilla tekemäni hitti kuulosti nimittäin pikemminkin shitiltä...

Etkä koskaan vastannut minulle kun kysyin, mitä merkitsee päiväunien näkeminen hyvässä seurassa (vanha foorumi), kysyin onko se leikki, koska se on jatkumo, jonka joku aloittaa ja sitä sitten jatketaan, roolileikki! Tai sitten vaan haaveilua...

Olen toki kova poika haaveilemaan ja varsinainen pilvilinnojen rakennusurakoitsija, mutta tässä yhteydessä viittasin yhteen mieliharrastuksistani, eli pienten kauneusunien ottamiseen. Pettymys on tosin kerta kerran jälkeen ollut valtava, kun herätessäni olen katsonut peiliin vain huomatakseni, etteivät kauneusunet taaskaan auttaneet. Toivon kuitenkin aina salaa, että joku kerta heräisin esim. David Beckhamin näköisenä. Tai edes David Hasselhoffin...

Hyvässä seurassa nautitut päikkärit tekevät tietysti kokemuksesta vielä piirun verran mukavamman!
jassu 5.11.2003 6:37 ei mitään David Beckhamin tai David Hasselhoffin näköstä Anssia :D Oot just hyvä noin :D
Trientale 5.11.2003 7:54 Aivan, ei kiitos mitään Davideja! Olet hyvä juuri noin! :)
Gimma 5.11.2003 8:54 Ai, mulle kyllä Beckham kelpaisi hyvin!

"Hyvässä seurassa nautitut päikkärit tekevät tietysti kokemuksesta vielä piirun verran mukavamman!" =>

Niin, niin se nuori rakkaus, mutta Anssi hei, täällä on alaikäisiä näitä viestejä lukemassa!
Anssi Kela 5.11.2003 10:45 Gimmalla on näköjään vilkkaampi mielikuvitus kuin minulla. Minä kun tarkoitin ihan viattomia nokosia.
Gimma 5.11.2003 12:51 Minulla ei taatusti ole niin vilkas mielikuvitus kuin singer-song-writerilla. Mutta eipä tuon virkkeen ”väärinymmärtämiseen” paljon mielikuvitusta tarvita!
balisa 6.11.2003 10:05 Hyi, hyi, teitä, minusta hyvä päiväunet vaikka kissan vieressä olisivat mukavia mutta kissani kuoli ajat sitten ja Mörrille tiedoksi, että se naapurin kissan sielu voipi olla minun kuolleen kissani henki. Joten älä ihmettele jos se katselee sinua alta kulmain ...ärrrrr..... :shock:
Mörri 10.11.2003 22:57 No sehän selittääkin sen naapurin kissan *krhm* mielenkiintoisen ilmeen!