Kevätralli

| Tagit: | Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Vietin alkuviikon NRJ:n iltapäiväohjelman vieraana. Tiistaina raahasin studioon kitaran, viritellessäni sitä hetkeä ennen lähetystä minulla välähti: uhosin tekeväni ohjelman aikana täysin uuden biisin, kuulijoiden antamien aiheiden perusteella. Tuumasta toimeen. Studioon alettiin ottaa puheluita ja keräsin ihmisiltä ideoita tulevaan biisiin. Niitä tulikin runsaasti, mm. ahtaajien lakko, tytön ja pojan välinen suhde, Beckhamin akillesjänne, Turun Myllysillan notkahtaminen ja suomalaisatleettien luokattomat esitykset Vancouverissa. Parikin kuulijaa toivoi erityisesti keväistä kappaletta.

Tässä vaiheessa totesin ajaneeni itseni pahaan liemeen, koko juttu alkoi kaduttaa. Lupaus oli kuitenkin pidettävä, joten kääräisin hihat ja ryhdyin hommiin samalla kun studiossa soitettiin hittimusiikkia.

Myllysilta tarjosi nopeasti ensimmäisen vision. Kirjoitin muistiin: silta on kuin sydämeni, taipunut painon alla. Seuraava ajatus oli hyvin yksinkertainen: kevät tulee. Hyräilin näitä kahta sanaa ja keksinkin saman tien pienen melodian. Raapaisin kitaralla sen alle ehkä kuluneimman mahdollisimman sointukulun. Sai luvan kelvata, eteenpäin – nyt oli kiire.

Hieromiseen ei totisesti ollut aikaa. Etenin aina ensimmäisillä päähän pälkähtävillä ideoilla, niin sanojen kuin säveltenkin suhteen. Kuulijoiden antamista aiheista sain upotettua tekstiin myös ahtaajien lakon:

Kevät tulee, katson tyhjää satamaa
Kevät tulee, nostokurjet odottaa
Ne tahtoisivat juoda laivojen suonista elämää
Vielä ei mitään
Mut kevät tulee

Beckhamin akillesjänne sen sijaan osoittautui liian haastavaksi aiheeksi.

Tilanne oli kieltämättä hektisenpuoleinen: välillä piti käydä mikrofonin ääressä höpöttämässä radio-ohjelmaa, rupattelun ohella rämpyttelin vielä akustisia versioita vanhoista biiseistäni. Aina kun oli muutama minuutti aikaa, niin yritin kirjoittaa laulua.

Yllätyksekseni onnistuin. Vajaan kahden tunnin kuluttua siitä, kun suttasin paperille ensimmäiset sanat, minulla oli valmiina jonkinlainen biisi. Hetken päästä suorassa lähetyksessä tapahtunut kantaesitys oli ensimmäinen kerta, kun ylipäätään soitin kappaleen alusta loppuun. Lopputulos menikin hiukan sekoilun piikkiin, en saanut tekstitöherryksistäni kunnolla selvää ja ensimmäisessä kertosäkeistössä unohdin soinnutkin. Fiilis oli kuitenkin korkealla: olin asettanut itselleni pahan haasteen ja selvittänyt sen – kenties rimaa hipoen, mutta kuitenkin. Hyvä minä!

Seuraavan päivän lähetyksessä NRJ:n juontaja, Mira Kuronen, soitteli pienen pätkän edellispäivän esityksestä. Näytettä kuunnellessa tuli mieleen, että olisikohan tuossa biisissä ihan oikeasti ainesta johonkin? Se ei nimittäin kuulostanutkaan yhtään pöllömmältä.

Niinpä kaivoin myöhemmin kotona NRJ:ltä pelastamani sanoituslappuset ja aloin viilata tekelettä. Huomasin, että suurin osa oli oikeastaan ihan kelpo kamaa. Vietin illan biisin parissa, kirjoittelin sitä nyt kaikessa rauhassa uusiksi. Satamakohtaus vaikutti hieman irralliselta joten heivasin sen yli laidan. Sillan kuitenkin pidin. Kertosäkeistöä muutin reilustikin, alkuperäinen kertovärssy ei oikein kantanut loppuun saakka. Hioin sieltä, ruuvasin täältä, kiillotin tuolta.

Ja tällainen siitä sitten tuli:

Kevät tulee

Kommentit

 1. Täytyy kyllä todeta, että joskus ”Pakko” on paras muusa. Sen huomaa kuin tarttuva biisi tuostaki noin nopiaa syntyi. Tuollasta biisi-sävellys tapaa kannattaa kokeilla jatkossakin. 🙂

 2. Jep! Nyt on sen verran pahasti hitin hajua ilmassa, että tähän on pakko tarttua. Pullakahvit peliin että tästä tulee hitti! Tarttukoon syöttiin ken haluaa…

 3. Pauli Hanhiniemi teki aikanaan Joki kappaleen eräässä tv ohjelmassa (jonka nimeä en nyt muista), siihen annettiin joku lause ja muuta ja sitten piti ryhtyä toimeen. Tykkäsin ohjelmasta paljonkin ja kappale on HELMI!

 4. Hotelli Sointu taisi olla, jossa myös DJ AM Kela vieraili versioiden Neil Youngin helmeä ’Tell Me Why’. Samaisesta ohjelmasta muistuu mieleen myös Frangen-Heikura-kaksikon loistelias ’Hilipatipippaa’.

  Paineen alla ihminen toimii usein tehokkaimmillaan ja joskus jopa luovimmillaan. Onneksi poistit sen ”päivästä päivään”-kohdan. Kuluneempaa fraasia saa nimittäin aika tarkalla seulalla etsiä suomen kielestä.

 5. Hotelli Soinnusta jäi hyvin muistiin Toni Wirtasen – Unohda Kaikki -biisi. Se oli aivan mahtava! 🙂

 6. Tämähän on parasta Anssia ihan hetkeen. Hyvä!

  Kyllä meinaan toimi, kun mukavan leppoisasta, jo kevättä enteilevästä ulkoilmasta palasi kotiinsa nörttiintymään läppärin äärelle ja tämän kevätrallin pyöräytti. Melkein tekisi mieli lähteä takaisin pihalle säästä nauttimaan, mutta se olisi vähän turhan ärsyttävällä tavalla pirteää toimintaa.

  Sovitus kuntoon ja studioon, mars!

 7. Hei, hyvältä kuulostaa! Myös Nolla on hieno biisi.
  Lisää tällaisia!

 8. Kieltämättä ehkä maailman kulunein sointukulku, mutta propsit siitä että biisi kuullostaa kuitenkin melko tuoreelta. Äänesi kuullostaa jotenkin ”karheammalta” tässä kuin muissa julkaisuissasi. tykkäsin.

 9. Mikäköhän on sen biisin nimi, jonka soitit nrj:n lähetyksessä? Sanat menivät jotenkin näin: sulle oisin täydellinen mies..

 10. Iskee todella suoraan tähän hetkeen. Tänä lauantaina eläin päästetään irti luontoon!

 11. Nyt on pakko avautua. Olen nimittäin kuunnellut tätä värssyä taukoamatta.

  Ja minä rakastan. Aivan totaalisen paljon. (Niin paljon, että oli pakko linkata se blogiin jonka lukijakunta ei kyllä osaa suomea… mut siis onhan niidenkin kuultava tää!!)
  Mitä sitten, vaikka sointukulku ei olisi erikoinen. Mitä sitten, jos ei ole tajuntaa räjäyttäviä kitarasooloja, mitään hulppeita biittejä, tai ihmeellisiä kikkailuja.
  Hyvä näin, ilman turhia härpäkkeitä. Oikeastaan, ehkä näin yksinkertaisella sovituksella se fiilis tunkeutuu omiin miettisiin paljon helpommin.

  Jotenkin mä pystyn heittäytymään tähän mukaan täysillä. Vaikka täällä Espoon takametsissä sataa juuri nyt lunta aika kiitettävään tahtiin, tuntuu silti, että kevät voisi jo tulla. Ja että kaikki olisi jotenkin… paremmin.
  Haluaisin kirjoittaa jotain hienompaa, mutta en osaa. Nyt on ollaan menty sellaisiin ulottuvuuksiin, että… ei, en mä nyt tiedä mitään tän biisin arvoisia analyysejä.No, sen osaan sanoa, että vähä tuli kyyneleitäkin tirautettua. Kun kosketti niin.
  Tätä on myös kiva laulaa. Pitäisi varmaan kunnostautua tuossa kitaran soitossakin…

  Oon nyt aivan tajuttoman addiktoitunut tähän, onko sitä mahdollista julkaista jotenkin muuten? Kun tuossa ei ole mitään repeat-asetuksia, välillä häiritsee kun pitää painaa play’tä uudestaan ja uudestaan.

  Kiitos Anssi. Kiitos tosi paljon.
  Joskus musiikilliseen multihuipentumaelämykseen ei tarvita kuin mies ja kitara.

 12. Tätä on tullutkin kuunneltua pelottavan monta kertaa tänään. Kertsi tosiaan parani ja lopun ”levoton” kohta on mahtava. (ja se olisi myös hyvä biisin nimikin!) Sovitus vain sähköiseksi niin johan on helmi.

 13. Tykkään! Tämä olisi nastaa kuulla huomenna Hyvinkääsalissa.

 14. Ensin vielä kiitos Anssille loistavasta biisistä!

  Sannilta hieno kirjoitus. Pidän itsekin eniten melko riisutuista versioista. Toisaalta se ei tarkoita ettenkö pitäisi myös esim. tuosta ”vanhasta biisistä”. Kun ei ole kuin mies ja kitara, tulee kiinnitettyä paljon enemmän huomiota sanoihin ja myös melodiaan kuin jos taustalla on iso bändi. Hyvä esimerkki yksinkertaisesta mutta toimivasta biisistä on ”Valehtelisin jos väittäisin” (levytetty 1990). Siinä on vaan sitä jotain, joka saa sen soimaan vielä tänäkin päivänä. Tai puhumattakaan John Lennonin Imagine -teoksesta.

  Muistaakseni tuossa kevät tulee -biisissä on capo kolmannella nauhalla ja Em / G -duuri pohjalla mennään. Täytyypä huomenna vähän soitella 🙂

 15. Miksei sitä mies voi laulaa vuoden alussa kevään tulosta ja sitten kesällä siirtyä kaipaamaan syksyä. 😀 Kyl tää kannattaa vähintään b-biisinä ellei levyllekkin saisi mahtumaan julkaista.

 16. Olen tuon tiistaisen radio-ohjelman jälkeen havahtunut useasti siihen, että hyräilen tuota kertosäettä itsekseni ääneen.

  Aivan ihana kappale! Menee ihan kylmät väreet, kun on niin ihana! 🙂

 17. Kuuntelin tuota tiistaista radiolähetystä ja pelkäsin koko ajan että uudesta biisistä tulee ihan hirveä. Soittelit livenä kappaleita ja yritit viellä samalla tehdä jotain uutta. Mutta kun sitten vihdoin kappale tuli, oli pakko pysähtyä kuuntelemaan. Huokaisin helpotuksesta, sillä kappale oli onnistunut täydellisesti! 🙂

  Tuossa ”uudessa versiossa” kyllä häiritsi kertosäe: ”mulla on sisälläni eläin, joka potkii, se on pakko vapauttaa..”. Siis ihan kuin odottava äiti ahdistuisi ja hauluaisi lapsensa vain pois sisältään! 😀 En tiedä mistä tällainen ajatus tuli. Huutava eläin mieluummin kuin potkiva, oli se miten kulunutta tahansa. 😉

 18. Onnittelut.

  Hyvä biisi ja verrattuna wanhaan biisiin tämä on todennäköisemmin hitti.

  Osaat revitellä äänelläsi taidokkaasti.

 19. Tästä tulee mieleen Kuolema-yhtyeen ”Sisälläni asuu eläin”. Eli hyvä biisi!

 20. Siis se ”potkii” on ahdistava

  vaihda se sitten albumille

  a) läyhää
  b) karjuu
  c) huutaaa
  d) räpsii

 21. Konteksti Brucelta, sanasto ja välineet Jonkka Bonkalta lakattuaan yrittämästä enää onnistua Pomo-maneereissa, praktiikka Anssilta itseltään. Tällä päästään parhaimmillaankin vain Bryan Adamsiin, vaikka vähintään Ryaniin sietäisi yltää. Biisi on rakenteeltaan tyhjänpäiväinen, kielikuvat kaikkea muuta kuin tuoreita tai omaperäisiä.

  Ymmärrän Anssin toiveet juttunsa suhteen, mutta tämä ko. kappale on kivulias esimerkki toiveiden jäämisestä juuri niiksi kun toteutuksen – laulunkaivertaminen, ei äänitysjälki tai tuotanto – uskallus jää puoitiehen. Liian helppoa, liian halvalla. Vaikka tämä yrittääkin, tämä ei yksinkertaisesti kerro minun tavallisesta elämästäni yhtään mitään.

 22. Aivan iihana biisi! Kannattaa ehdottomasti levyttää tää vaikka ihan yksittäisenä biisinä. Ite ostaisin mielelläni. Nyt joutuu vaan netistä kuuntelemaan. Olis tosi mahtava saada tää levyllekin. Sua oli kiva kuunnella muutenkin radiosta. 😀

 23. hienoa jälkeä! hyvin vedit biisiä eteenpäin siitä mitä kuuntelin radiosta. 🙂

 24. No nyt mä sen biisin löysin!! Levylle jo niin kuin olis jo! Mä haluun ostaa tän 8DD Varsinki nyt ku on KEVÄT ^^ kevät on paras vuoden aika ever (älkääkä ruvetko mussuttamaan, että kesä on.. se on KEVÄT!! sillä sipuli, sipuli sillä.) 🙂 sairaan hyvä biisi! ihastuin tähän silloin jo kun ekaa kertaa kuulin tän vasta Anssin keikalla, ja olin ihan ihmeissäni, että mikä tää tällänen on, en oo kuullut ikinä, missä, ei ole millään levyllä ainakaan ei..woot, miks tää ei soi radiossa 24/7 ???!! no sitten paljastuikin mistä tää biisi on lähtösin, ja propsit Anssille, neroutta keksiä jotain tällästä kiireessä ..

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.