Forum 2002-2013

Jens 3.11.2003 10:25 Soitinhistoria ennen Pedullaa Hei Anssi,

Harhaan sivuilla on yksi kuva jossa aika nassikkana soitat Washburnia (Aria, Daion, Vantage?). Mikä basso se on ja mitä sitten hankit? -76 Presikan omistit ainakin ja vissiin myös Jazzin.

Muistatko soitin/laitehankintoja (vahvistimet, FX ym) ennen Pedullaa? Pedullasta eteenpäin laitteet onkin aika kattavasti esitelty.

-Jens
Anssi Kela 3.11.2003 13:10 Tuo kuvan basso oli Daion. Kyseessä oli lainainstrumentti, jolla pääsin aikanaan alkuun. Ensimmäinen oma bassoni oli tosiaan se ´76 Precision, jonka hankin vuonna 1987. Pari vuotta myöhemmin ostin vuoden ´69 nauhattoman Jazz -basson. Molemmat tuli sitten pahimmassa Pedulla -huumassa myytyä pois - kismittää vieläkin...

Ensimmäiset bassokamani muodostuivat Acousticin nupista ja Fenderin 2x15 kaapista. En muista nyt Acousticin mallin numeroa - oli kuitenkin alunperin tarkoitettu kitarakäyttöön, mutta sopi mainiosti bassollekin. Bonuksena vahvistimesta löytyivät fuzz, tremolo ja jousikaiku, joilla sai aika mielenkiintoisia bassosoundeja... Nämä pelit ovat edelleen tallessa. Tosin Acoustic on ollut jo vuosia rikki ja vaatisi hieman korjaavia toimenpiteitä. Vahvistin on muuten Wigwamin Måns Grounströmin vanha!

Sitten iskikin se Pedulla -huuma ja sille piti saada myös "sopivat" vahvistimet. Sijoitin tuolloin (n. 1990) pennini kalliisiin EBS:n bassokamoihin. Olin jonkin aikaa erittäin tyytyväinen peukkubasisti... Makumieltymykset hyvien soudien kuitenkin muuttuivat ja nuo EBS:t tuli lopulta myytyä - mikä ei kismitä lainkaan!
Jens 3.11.2003 15:49 Miten sinulla voi olla Grundstroemin vanha Acoustic, kun aikoinaan (noin -87) kaveri myi minulle Acoustic 270-nupin, väittäen että se oli Mossen vanha. No, ehkä menin halpaan...

Minulla oli myös 2x15"-arkku, Peaveyn tosi. Että saman oloinen setup. Acousticista meni päätekivet, ja kesti hetken ennenkuin sain oikean transistorityypin metsästettyä, niissä kuin oli vain RCA:n valmistekoodit, joita ei kukaan tunne.

Mitenkäs kävi sen 12-kielesen, joka kuuluu sormuksen kertosäkeessä?

-Jens
Anssi Kela 3.11.2003 22:31 Acousticin takapuolelle on metalliin kaiverrettu teksti "Måsse Gr." ja puhelinnumero. Veikkaisin, että vahvistin on melko varmasti kyseisen herran vanha!

Sormuksen kertovärssyssähän on toki 12-kielistä, mutta kitaraa - ei bassoa... 12-kielinen bassokin minulla kyllä edelleen on, mutta ei tullut kieltämättä mieleen soittaa sitä Sormukseen. Soundi olisi varmaankin ollut vähän turhan jylhä...
Jens 4.11.2003 7:10 Niin, tarkoitinkin 12-kielistä kitaraa. Muistaakseni vanhoilla sivuilla olleessa kotistudio-kuvissa näkyi 12-nen Rickenbacker - sormuksen soundikin kuullosta ihan rikulta. En vain ole törmännyt siihen kitaraan muualla kappaleissasi. Muistaakseni se oli sinulla lainassa, vai?

Siitä Acousticista vielä, olet varmasti oikeassa edellisen omistajan suhteen... sitä paitsi 270 oli bassonuppi ja sinulla oleva malli on se sama kitaranuppi jolla mm. Albert King veteli. Siihen kuului vielä 2x15"+kopressiotorvidiskantti-kaappi.

-Jens
Jens 4.11.2003 9:16 Acousticistä vielä.... löysin kuin löysinkin niiden (joskin epävirallisen) kotisivun: www.acoustic360.com

Taitaa se sinun mallisi olla juuri tuo 270, mutta omaani en tunnistanut - täytyy kaivaa jostain vanhoja valokuvia ja tarkastaa malli.

-Jens
Anssi Kela 4.11.2003 12:17 Juu, tuo 270 näyttää oikealta.

12-kielinen Rickenbacker on nykyisin omistuksessani.
Jens 4.11.2003 15:56 Haa! Löysin kytkiset, omani oli mallia 220 - eli ihan bassolle tarkoitettu. Pääteaste tosin on varmasti sama kuin 270:sessä, kuten 5-alueinen graafinenkin - joten niiltä osin minulla on osaluettelo ja kaaviot.

Möin omani (ja sen 2x15" arkun) vuoden '94/'95 tietämillä muistaakseni 2000 mummolla. Harmittaa, mutta kaipa silloin oli rahalle käyttöä.

Kun olet hankkinut/kun hankit soittimia, niin onko sinulla "kauppaan" lähdössä selkeä kuva siitä mitä haet, vai tuleeko tehtyä paljon heräteostoksia? Joku (taisi olla J. Karjalainen) taisi sanoa ostavansa heräteostoksina kitaroita, jos niissä tuntuu olevan lauluja. Yliromanttinen mielikuva?

-Jens
Anssi Kela 4.11.2003 23:15 Yleensä lähden ostoksille täyttääkseni jotain tarvetta, eli on jonkinlainen käsitys siitä mitä ollaan hakemassa. Toisinaan sattuu niin, että näkeekin kaupassa jotain ihan muuta ja tulee se pelottava "tuo on pakko saada" -fiilis. Viimeksi näin kävi ostaessani Gibson EB-2 -basson vuodelta 1964. Soitin oli tuotu liikkeeseen myytäväksi vain puoli tuntia aikaisemmin ja tein kaupat välittömästi.
Jens 5.11.2003 11:43 12-kielisestä Hameista vielä:

Olet sanonut että hankit sen koska tietämäsi mukaan ei suomessa ollut toista. Mutta mitkä muut syyt vaikuttivat siihen? Olitko tutustunut esim. Kings X:n tai Cheap Trickin tuotantoon, jossa kummasakin on 12-kielinen basso soinut jylhästi jo ennenkuin Jeremystä tuli hitti?

-Jens
Anssi Kela 5.11.2003 14:37 Olin aikoinaan kova King´s X -fani ja varsinkin Doug Pinnickin bassosoundi oli tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Kun sitten tismalleen samanlainen basso oli tarjolla, niin olihan se saatava! Cheap Trickiin tuotantoon en ole tutustunut. Tiedän toki, että Pinnickin bassosoundi tulee puolestaan sitä kautta, eli hän on fanitellut Cheap Trickiä ja halunnut itselleen samanlaisen soundin. Trickin basistihan taisi aikanaan olla kehittelemässä ajatusta 12-kielisestä bassosta? Oli miten oli, niin kyseinen maailmanlopun instrumentti on selkeästi bassonsoiton kuninkuusluokka!
Jens 6.11.2003 9:06 Doug Pinnick, aivan. Gretchen Goes to Nebraska on hieno levy! Tom Petersson (Cheap Trick) todellakin kehitteli Hamerin kanssa 12-kielistä. Tom oli soittanut 8-kielistä pitenmpään, mutta halusi lisää. Ensimmäisen mallit olivat 30- ja 32-tuumaisella mensuurilla, eli lyhytkaulaisia. Trickin livelevyillä huomaa 12-kielisen edun: kun Rick Nielsen lähtee sooloilemaan niin soundi ei juurikaan ohene.

Tom Petersonilla oli myös jossain vaiheessa kaksoismikitys: kaulamikki meni bassokamoihin ja tallamikki Marshallin stäkkiin.

-Jens
Jens 7.11.2003 0:01 Anssi sanoi:
[quote:jobpt8av]Sijoitin tuolloin (n. 1990) pennini kalliisiin EBS:n bassokamoihin. Olin jonkin aikaa erittäin tyytyväinen peukkubasisti... [/quote:jobpt8av]

Muistuipa mieleeni... jos olet hankkinut Pedullan ja EBS-kamat 1990 niin olisikohan mahdollisesti kauppa ollut Mechelininkadulla (entisessä naapurissani) sijainnut Kitarahuolto/Bass center? Puppe (J-O Strandberg, nyk. Soundata) oli siihen aikaan siellä myymässä ja kauppasi minullekin innokkaasti Pedulla- ja Wal-bassoja sekä EBS-etuastetta. No, melkein ostin Buzz-mallisen (Pedulla, nauhaton) 4-kielisen, mutta loppupeleissä eivät sitten nappulat (ymmärtäkää miten haluatte) riittäneet.

Kiitos lyhyestä juttutuokiosta Panamassa. Kovin on aina vain meluisaa keikan jälkeen, ainakin klubeissa.

-Jens