Sivu 19

Kysymys
Yömyöhällä näyttää pää täyttyvän taas oudoista kysymyksistä…
Yleensähän laulaja-lauluntekijät häviävät kaupalliseen hömppäpoppiin. Oletko miettinyt miten onnistuit saamaan näinkin suuren suosion?
Itse ajattelen, että kappaleesi kolahtavat kaiken ikäisiin kuuntelijoihin. Bussissa istuessa radiosta soi Mikan faijan BMW ja huomasin, että pari yläasteikäistä poikaa hyräili sitä mukana (käsittääkseni yläastekaispojat eivät juurikaan hyräile bussissa mitään biisiä) samaan aikaan, kun vieressä istunut täti hytkyi kappaleen tahdissa. Taidat olla melkoinen Koko-kansan-Anssi-Kela 😉

Lottis 12.05.2001

Anssi vastaa
Tuo kohderyhmäni on todellakin mielenkiintoinen. Ei ole nimittäin pienintäkään hajua siitä mikä se loppujen lopuksi on! Tällekin palstalle näyttävät kysymyksiään lähettelevän hyvin eri ikäiset ihmiset. Teineille kolisee ”Puistossa” sekä ”Mikan faijan BMW” ja vähän varttuneemmille vaikkapa ”Nummela”. Usko pois – minua kiinnostaisi erittäin paljon tietää, minkälaiset ihmiset levyäni oikein ostavat!

18.05.2001

Kysymys
Kaverinkaa näin sut keikalla Hesassa,9.5. Tarkkana SaundiKorvana ihmettelin paria asiaa keikallasi eli
-Mistä moinen soundimaailman-epä-suhta???,kontra anssikela levyllä ja livenä?(kuin yö ja päivä)
-Miten olit päätynyt kahteen rumpaliin,mutta kitaristeja ei ollut yhtäkään?(…tai,no se yks,jotenkuten?!)
-Eikö riisutumpi livesetti toimisi paremmin,esim.anssi,Anna ja taustanauha?(turhat törttöilyt poissa)

JONDE Kyselee vaa 12.05.2001

Anssi vastaa
Levystä poikkeava soundimaailma ja sovitukset on huolellisesti harkittu teko. Haluan tietoisesti tarjota keikoilleni saapuville kuulijoille erilaiset tulkinnat levyn biiseistä. En ole ikinä ymmärtänyt valtavirran käsitystä, että keikoilla pitäisi pyrkiä toistamaan mahdollisimman tarkasti kaikki levylle soitettu. Sitä levyähän on mahdollista kuunnella kotonakin? Biisien kuuluu elää ja kasvaa; levytetty versio on vain yksi dokumentti kasvuprosessin varrelta (tavallisesti levylle taltioituvat vielä ne haparoivat ensiaskeleet…).

Totta kai minullakin oli live-esiintymisiäni suunnitellessani optio turvautua taustanauhoihin ja sekvensseihin. Onhan albumillani myös paljon konesälää, josta olisi voinut irroittaa elementtejä vaikkapa minidiscille ja pistää bändin taustalle ja rumpalin luureihin rallattamaan. Mutta kun ei kiinnosta! Käytin albumin tekemiseen lähes kaksi vuotta elämästäni, eikä tässä vaiheessa ole enää pienintäkään halua kiivetä ilta illan jälkeen lavalle tekemään levyä uudestaan! Nyt kiinnostaa etsiä ja myös toivottavasti löytää biiseistä aivan uusia puolia; antaa niiden kehittyä ja elää omaa elämäänsä.

Yksi pointti on myös muiden muusikoiden mukanaantuoma panos: Albumihan on hyvin pitkälle minun yksinään soittamani, jolloin se on samalla myös eräänlainen Anssi Kelan näköispatsas. Bändiä kasatessani valitsin tietoisesti soittajiksi henkilöitä, joiden tiesin pystyvän tuomaan biiseihin omaa persoonaansa. Olen antanut bändilleni erittäin vapaat kädet – jokainen on sovittanut oman tonttinsa. Tällä tavoin biiseissä on nyt ensimmäistä kertaa kuultavissa muusikoiden välinen vuorovaikutus. Levyltä tämä elementti puuttui ja olen nyt bändin kanssa soittaessani huomannut, että minulla on ollut sitä myös ikävä!

Sitten on vielä vaaran tunne. Teen bändini kanssa jokaisella keikalla asioita, joiden onnistumisesta ei ole mitään takeita! Välillä riski kannattaa; silloin on mahdollisuus saavuttaa jotain taianomaista ja käsinkosketeltavan ainutlaatuista. Välillä taas mennään sitten rytisten metsään, mutta sekin on vain elämää. Ja ennen kaikkea eläVÄÄ! Kuinka moni yhtye tällä hetkellä esittää keikoilla oikeasti elävää musiikkia? Ottaa riskejä ja improvisoi? Valitettavan harva, sillä uskon, että kaikki tämä tarjoaa yleisöllekin huomattavasti mielenkiintoisemman ja mieliinpainuvamman keikkakokemuksen, kuin pelkkä orjallinen, huolellisesti harjoiteltu ulkoaluku.

Huh! Tulihan sitten vähän vaahdottua! Pikkuisen provosoiduin kirjoituksestasi…

18.05.2001

Kysymys
Moi söpöliini!
Järkytyin kun luin että et välttämättä ole aikomut laulajaksi vaan basistiksi. Varsinkin Nummela-levyllä ihastuin ensimmäisenä juuri symppikseen ääneesi, jotan ethän koskaan lopeta laulamista, ethän!?!?
Keikkasi Tavastialla oli loistava, kiitos! Kun spiikkasit biisejä ja kerroit juttuja, tuli mieleen, että haluatko tietoisesti vaikuttaa ihmisiin ja antaa toivoa vai onko se vain valovoimaisen persoonasi vaikutusta, että sinua kuunnellessa tulee toiveikas mieli ja onnekas olo?

Mimmu 11.05.2001

Anssi vastaa
Oikeastaan spiikkieni tarkoituksena on ennen kaikkea tappaa aikaa (ettei kukaan huomaisi, miten vähän biisejä minulla itse asiassa on…), mutta mikäli ne toimivat myös kuvailemallasi tavalla, niin olen imarreltu! Ehkä minä sitten laulan vielä vähän aikaa… 😉

18.05.2001

Kysymys
Kiitos hyvasta Tavastian keikasta, skandit eivat toimi, mutta hei anyway… Ainakin kahden ns. hittikipaleen sovitukset tyystin erilaiset kuin levylla, mutta eihan liveorkesteri mikaan jukeboxi saa ollakaan. Kaksi rumpalia oli kieltamatta aika erikoinen ratkaisu; eipahan komppi laahanut, kuten Remulla. =)
Kysymys, mika mahtoi olla encoren viimeinen laulu, ilmeisesti coveri, mutta aivan mahtava ja mista sen saattaisi saada hankituksi? Ehdottomasti ainakin singlen ”b-puolen” arvoinen….

janiCa 11.05.2001

Anssi vastaa
Kyseessä on vanha Pekka ja Susi -biisi ”Karhun elämää”. Löytyy Pekan ja Suden vuonna 1994 julkaistulta albumilta.

18.05.2001

Kysymys
Moi Anssi ja kiitti tosi hyvästä levystä, sitä on tullu kuunneltua jokapäivä aamusta iltaan! Onko tää nainen joka laulaa sun levyllä ni sun vaimo vai oonko käsittän iha vääri??

Johanna.P. 11.05.2001

Anssi vastaa
Levylläni laulaa kaksikin naista, joista kumpikaan ei ole vaimoni!

18.05.2001

Kysymys
”Ja Lauri on nyt liikemies
Tekee miljoonia, kukaties
Ei ennen juonut tippaakaan
Nyt ekana meistä sammaltaa
Ja kiroo paskaa elämää
Sanoo ettei jaksais yrittää
Ja kaikki ovat hiljaa
Harvinaisen hiljaa”

Laulussa: ”Sanoo ettei jaksa ees yrittää” ja sanoissa ”Sanoo ettei jaksais yrittää”.
Se on vähän eri asia, mut eiköhän sanat vois korjata ainakin nettiin?
T:Fanisi(m)

Mikan faijan BMW 11.05.2001

Anssi vastaa
Itse asiassa sanoissa se seisoo juuri niin kuin sen laulankin! Huonoa artikulaatiota?

18.05.2001

Kysymys
Sun Tavastian keikka oli hiano. Jännä huomata että yleisössä oli paljon söpöjä tyttölapsia:) Toinen juttu mikä pisti silmään oli muiden poppareiden suuri määrä yleisössä. Itse bongasin ainakin Samuli Putron Zen Cafesta, Maija Vilkkumaan, Niko Ahvosen, Kemopetrolin Lauran, Aikakoneen Veran ja Kauko Röyhkän. Anyway hyvää jatko sulle ja kiitos hienosta levystä.

Joonatan 10.05.2001

Anssi vastaa
Joo, tuntui todellakin siltä, että suurimman osan yleisöstä muodostivat ne, joilla on levytyssopimus! Aika vaikeasti miellytettävää jengiä, mutta palaute on ollut hyvää!

18.05.2001

Kysymys
Syntymäaika?

tiina 09.05.200

Anssi vastaa
29.7.1972

18.05.2001

Kysymys
Onko minulle isolle 28v. miehelle normaalia puhjeta mitä kummallisimmissa paikoissa itkemään kuullessaan erityisesti biisit ”puistossa”, ”kissan päivät” ja ”mikan faijan BMW”?
Onko tää nyt sitä 3-kympin kriisiä, jota ei 80-luvun pullamössölapselle pitänyt koskaan tulla?
Paitsi että minusta on kyllä varsin oikein, että joku meidänkin ikäsistä osaa vihdoin tehdä ajankuvaa, joka kolahtaa. Joskus vaan tuntuu turhauttavalta kun katsoo 17v. likkojen jammaavan ”mikan faijan..” mukana sanoen sitä ”hyväksi piisiksi” samalla kun itsellä kääntää sisällä. Mutta toisaalta onhan se just sitä ”hyvä piisi”.
nimim. ”epätietoinen”

Petri 09.05.2001

Anssi vastaa
Ei ole ollenkaan normaalia – hakeudu välittömästi hoitoon! 😉
Itseäni ei hirvitä niinkään kolmenkympin kriisi, vaan murrosikä, joka jäi teininä kokematta! Se on nimittäin varmaankin seuraavana vuorossa. Ehkä jo puolen vuoden päästä löydän itseni mutsin luota paiskomassa ovia ja huutamassa: ”Sä et tajuu mitään! Mä vihaan sua!” Ja lähetän kuukaudessa parin tonnin edestä tekstiviestejä, joissa on runsaasti x -kirjaimia…

18.05.2001

Kysymys
böö!!!Kuule mä haluisin kysyy et minkälaista on olla lavalla esiintymässä yleisölle kuinka paljon yleensä hermostuttaa kun joutuu laulamaan suurelle ylöiselle joka odottaa sinulta paljon.
Minun mielestäni s kyl osaaat esintyy (olin kattoo keikalla) mut miten sä onnistut??
Mulle ittelleni maikka värväs soolon ja hermostuttaa jo ny,vaik on viikko viel edes…
Haluukko antaa pari vinkkii miten esiintyy hyvin yleisölle…??!?

Kati…taas 🙂 09.05.2001

Anssi vastaa
Kyllähän se esiintyminen aina vähän hermostuttaa. Minun kohdallani kyse on ehkä pienimuotoisesta itsesuggestiosta. Käyn itseni kanssa keskustelua ja pakotan itseni tekemään epämiellyttäviä ja epävarmuutta herättäviä asioita; nousemaan lavalle, pitämään välispiikkejä, soittamaan sooloja… Joka kerran kun uskallan tehdä jotain uutta ja heittäytyä tyhjyyteen vailla turvaverkkoa, niin seuraavalla kerralla olen vastaavassa tilanteessa monta pykälää vahvempi ja varmempi. Ja aina on syytä pitää mielessään myös asioiden mittasuhteet: Vaikka vetäisinkin tänään huonon keikan, niin entäs sitten? Maailma ei todellakaan lakkaa pyörimästä. Kukaan ei kymmenen vuoden kuluttua muistele jotain Anssi Kelan huonoa keikkaa ja sadan vuoden kuluttua kukaan ei ylipäätään muista jotain Anssi Kelaa… Joten turhat huolet pois!

18.05.2001

Kysymys
Olet hieno sanoittaja, nyt on kaivattukin taas tarinalaulajaa kaikenmaailman suomiräppien sekaan. Miten itse suhtaudut suomiräppiin? Sitten Nummela -biisistä. Miksi laulat ”Koiran kanssa joskus myöhään harjulle me kiivetään ja sieltä käsin katsellaan nukkuvaa Nummelaa” , kun olisit saanut toimivan riimin laittamalla ”koiran kanssa…kuljetaan” . Jäikö huomaamatta?
Sitten Mikan faijan BMW -biisistä. Eikö ole hassua, että neljän nuoren jätkän porukassa oli aikoinaan aina kaksi selvin päin: Lauri ja Mika. Yleensähän vain kuski on selvänä ja loput kännää minkä ehtii. Oletko ajatellut? Tuli vain mieleen, olen pilkunviilaaja… Kivaa kevättä!

Anniina 08.05.2001

Anssi vastaa
Diggailen kyllä suomiräppiä. Minusta on erittäin hienoa, että monen vuoden ummetuksen jälkeen suomalaisessa musiikkielämässä tapahtuu vihdoin jotain tuoretta ja uutta. Toki suomiräpin suhteen on jo pientä ylikuumenemista ja -tarjontaa havaittavissa mutta uskon, että suomalainen hip-hop on tullut jäädäkseen ja hyvä niin – johan oli aikakin!
Mitä tulee riimittelyyn: Minä uskon sanoittamisessa tarinan välittämisen ja tunnelman luomisen olevan huomattavasti napakkaa loppusoinnuttelua tärkeämpiä asioita. Täydellisten riimien tavoittelusta tulee nopeasti epätoivoista rautalangasta vääntämistä ja sanallisen tetriksen pelaamista – varoittavana esimerkkinä tästä Eppujen ”Hipit rautaa” -biisi. Kyllä minä varmaankin pyörittelin vaihtoehtona myös tuota ”kuljetaan” sanaa (minä oikeasti aina mietin jokaista sanaa!), mutta mielestäni kiipeäminen on huomattavasti kulkemista kuvaavampi termi.
Viimeiseen havaintoosi: Laurihan oli aikaisemmin absolutisti.

18.05.2001

Kysymys
Äite pyysi kysyyn et onko tanssitaitelija Reijo Kela sulle sukua?

Just someone 😉 07.05.2001

Anssi vastaa
Reijo Kela on ymmärtääkseni jotain erittäin kaukaista sukua. Olisikohan isän pikkuserkku?

18.05.2001

Kysymys
Kuuntelen juuri levyäsi – se on hieno ja hyvä! Nummela on ensimmäinen kappale pitkiin aikoihin, joka sai kyyneleet silmiini ensikuuntelulla (ja vielä bussissa – noloa).
Kysymys kuuluu: miksi kaikki nimet yms. on kirjoitettu levylläsi ja sanoituksissasi pienellä? Nyt näyttää olevan vallalla tällainen trendi, mutta kun se näyttää kamalalta… Käsittääkseni kuitenkin olet sanoittaja – eikö silloin pitäisi vaalia ja ”rakastaa” kieltä, myös tätä osaa kielessä?

kielipoliisi 07.05.2001

Anssi vastaa
Kyseessä on puhtaasti graafinen ratkaisu. Miltä se sitten näyttää, on selkeästi makuasia. Minun mielestäni ainoastaan pienten kirjainten käyttäminen sopi tämän albumin kansien tyyliin erittäin hyvin ja olin itse päällepäsmärinä vahtimassa, ettei varmasti ainuttakaan isoa kirjainta jää näkyviin! Mutta siinä olet oikeassa, että sanoittajana todellakin arvostan hyvin kirjoitettua suomen kieltä – huono ja huolimaton ärsyttää. Minulla on nykysuomen oikeinkirjoitussanakirja aina käden ulottuvilla ja tekstiviestinikin lähtevät kirjakielellä…

18.05.2001

Kysymys
Kaikki kyseleee sulta ihan outoja asiota ja ne ihmetyttää. Nyt vain on pakko jatkaa samaa rataa ja kysyä, että mitä Anssi syöt? Ihan normaalia ruokaa, myös lihaa?
Kuulin muuten kissiltä tänään, että joku oli lähettänyt voittamansa Nummela -cd:n takas. Se ei kuulemma pitänyt musiikistasi. ”mikä muu takansa cd olisi kelvannut” -outoja ihmisiä suomessa.

Tää ei voi olla totta! 07.05.2001

Anssi vastaa
Lisätään nyt vielä tämäkin omituisuuksieni listaan: Olen kasvissyöjä.
Kyseiselle Kiss FM -kilpailun voittajalle propsit! Tuollaista vakaumusta on pakko kunnioittaa! Kuulin pari vuotta sitten kaverista, joka meni levykauppaan ostamaan Elton Johnin levyn vain paskantaakseen sen päälle ja jättääkseen sen sitten puiston penkille! Maailma tarvitsee tällaisia statementteja!

18.05.2001

Kysymys
terve!
minun nimeni on mario ja minä tulen saksasta. anteeksi hyvin, mutta olen opinut vain vähön suomea saa mun perhe täällää puhuu kotona vain saksa. minä pidän hyvin suomesta, että olen myös opinut vähän suomea. sanotteko, puhutteko te englantia? at first i hope you have understood some of my finnish. it’s too bad, i know but i come from a german family and at home nobody has got a certain relationship to finland, except me. i am very interested in finland and so i started to learn a little finnish in summer of 2000.
i found your music from the internet. it was a song called ”kaunotar ja basisti”. i just wanted to tell you that i like this music very much. it’s a great song. i hope you are successful with your work and when i come to finland one day, i would be glad to visit one of your concerts. good luck anssi, and best wishes to the rest of the band, too 🙂 i hope that one day i will become a good musician, too. i started to practise with an electric bass three months ago and i enjoy it very much.
i will drop by from time to time to see anssi’s reply to this statement of mine.

goodbye!
germany regards finland with respect. shine on!
näkemiin ja kaikkea hyvää 🙂

Mario 07.05.2001

Anssi vastaa
Hello there, Mario! Good to hear from my German fanbase! 😉
I don´t think I´ll be touring in Germany any time soon, since the German market for singer/songwriter -stuff in finnish must be a bit limited one… But you´re always welcome to one of our shows here in Finland!

18.05.2001

Kysymys
Onko kappaleessa kaksi sisarta käytetty soittimena Zippoa? Sika hyvä biitti! Ja onko se iskenyt Tappava ase 3:sta? Eli Sting:n ja kump. kappaleesta? Kiitos UPEASTA levystä! Palautat uskon suomalaiseen musiikkiin!

Topiaz 06.05.2001

Anssi vastaa
Zippo tuli ”Kahteen sisareen” ihan sattumalta. Olin studiossa äänittelemässä biisiin pohjia kun eräs kaverini pamahti paikalle. Siinä jutellessamme hän kaivoi taskustaan Zipon ja alkoi kilautella sen kantta auki ja kiinni. Pyysin sytytintä lainaksi, menin laulukoppiin mikrofonin eteen ja käskin äänittäjä Jukka Immosta painamaan rec:iä. Rest is history…

Minäkin muistan kuulleeni kyseisen Stingin ja Eric Claptonin kappaleen ja Zippoahan siinäkin naksuteltiin. Joten en minä tietenkään mikään ziponsoiton pioneeri ole, mutta tuohon ”Kahteen sisareen” se todellakin syntyi lähinnä intuitiota seuraillessa.

06.05.2001

Kysymys
Kuuntelin tässä taannoin Radio Mafiaa ja iloiseksi yllätykseni esitit muutaman kappaleen livenä. Yksi näistä kappaleista oli julkaisematon ja pidin siitä todella. Harmittaa ihan että sitä ei saa mistään äänitteenä. Lupaathan, että se tulee seuraavalle levyllesi?!?

Anita 06.05.2001

Anssi vastaa
Kyseinen ralli on nimeltään ”Laulu petetyille” ja sitä, kuten myös muitakin uusia biisejä, tullaan kuulemaan tulevilla keikoilla. Olen melko varma, että biisi tullaan jossain vaiheessa myös levyttämään!

06.05.2001

Kysymys
Mikä sen koiran nimi on kotistudio kohdassa näillä sivuilla!

koiria rakastava! 06.05.2001

Anssi vastaa
Kusti-setä.

06.05.2001

Kysymys
Sä mainitset biisissä ”Mikan faijan BMW” muskari, mun kaveri joka on joskus asunut nummelassa sanoi että se on entinen musakauppa, oliko hän oikeessa.
Olet tehnyt mainion levyn, kohta on kuunneltu puhki…oletko sä tosissaan soittanut kaikki soittimet levylle? SÄ OOT NERO!!!!Jatka samaan malliin…

Ode 05.05.2001

Anssi vastaa
Kaverisi on väärässä. Musarin todellinen identiteetti selvinnee näitä vastauksia lukemalla!
En minä nyt sentään ihan kaikkea yksikseni soitellut. Esimerkiksi veljeni, Ville, kävi soittamassa rumpuja yhteen biisiin ja Teho Majamäki pimputteli vibrafonia toiseen. Ja onhan siellä muitakin mukana esim. ohjelmoimassa asioita. Kansivihkosestahan ne roolit selviävät!

06.05.2001

Kysymys
Onko elämä ihanaa?

Anna 05.05.2001

Anssi vastaa
Jep. Sitähän se.

06.05.2001