01.12.2002 STUDIORAPORTTI #1

Tällä hetkellä toisen albumin äänitykset etenevät kahdella rintamalla: teen hommia sekä kotistudiossani että Friedmusic-studioilla Helsingin Vartioharjussa. 

Friedmusic-studioilla on askarreltu viime toukokuisen studiosession jatkojen merkeissä. Teimme tuolloin yhtyeeni kanssa Hollolan Petraxissa intensiivisen kahden päivän session ja äänitimme pohjat seuraavaan seitsemään biisiin: Kaatuneiden muistolle, Faijan haamu, Uudet autot, Piilopaikka, Puistola, Laulu petetyille ja Mies vs. meri. Kesä meni keikkaillessa ja nyt pölyn ollessa vihdoin laskeutunut, olemme siirtäneet Hollolan hedelmät Vartioharjun miksauspöydälle ja yhdessä Jukka Immosen kanssa ryhtyneet availemaan tiedostoja. Kuuntelutin Petraxin pohjien raakamiksaukset BMG:n Asko Kallosella ja päätimme yhdessä, että noista seitsemästä biisistä kelpuutetaan loppuun asti työstettäviksi kaksi: Kaatuneiden muistolle ja Piilopaikka. Näihin kappaleisiin on nyt laulettu uudet laulut sekä soitettu tarvittavat päällesoitot, joita ei Hollolassa ehditty tehdä. Biisit ovat lopullista miksausta vaille valmiita ja viimeinen silaus niille on tarkoitus antaa tulevan viikon alussa. Myös Petraxissa äänitettyä Faijan haamua on työstetty Jukan kanssa, mutta näyttää siltä, että sitä ultimaalista versiota ei ole vielä saavutettu. 


Sitten on se kotirintama: aloin tehdä nauhoituksia viime elokuussa, mutta homma keskeytyi alkuunsa loukattuani vasemman ranteeni Hyvinkäällä ajetussa karting -kilpailussa. Käden kuntoutuminen pikku tärskystä vei yllättävän paljon aikaa ja pääsin jatkamaan töitä vasta reilun neljän viikon päästä tapahtuneesta. 

Tein aluksi version Laulu petetyille -kappaleesta. Biisin ongelmana oli se, että se oli parin vuoden aikana bändin kanssa päässyt riistäytymään täydellisesti käsistä – keikoilla esitetty versio rönsyili jo vähän turhankin moneen suuntaan. Ymmärsin tämän löydettyäni kotoa cd:n, jolla oli Laulu peteteyille äänitettynä Radiomafian akustisella keikalla huhtikuussa 2001. Biisi kuulosti tuolloin huomattavasti ehyemmältä, joten palautin sen omassa versiossani lähemmäksi alkuaikojen meininkiä. Soitin itse kaikki soittimet. 

Lopputulos kuulosti mielestäni jopa erinomaiselta ja jatkoin tästä rohkaistuneena samoilla linjoilla eteenpäin. Itse kaikki instrumentit soittaen nauhoitin kappaleet Lähellä sua, Mies vs. meri ja Kipinöitä. Tässä vaiheessa esittelin tulokset jälleen Kalloselle, joka näytti vihreää valoa muille paitsi Mies vs. merelle. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että kyseinen biisi ei tule pääsemään albumille asti. 

Sittemmin olen äänittänyt kotona versiot Uudet autot ja Faijan haamu -biiseistä. Näistä kumpikaan ei tätä kirjoittaessa ole vielä käynyt viimeisellä tuomiolla levy-yhtiössä. Uusien autojen suhteen minulla on erittäin hyvä fiilis, mutta Faijan haamusta näyttää muodostuvan todellinen murheenkryyni: jo toinen loppuun asti viety versio, eikä minulla ole vieläkään sitä ”se on siinä” tunnetta. On aina erittäin huolestuttavaa mikäli biisejä täytyy alkaa sovittaa moneen kertaan – yleensä silloin itse biisissä on jotain vialla. Tosin Nummelallahan oli Kaksi sisarta, joka aiheutti aikanaan melkoista päänvaivaa. Siitähän tuli kuitenkin loppujen lopuksi ihan kelvollinen… 

Albumin biisilista näyttää tällä hetkellä seuraavanlaiselta: 

Kaatuneiden muistolle 
Kipinöitä 
Laulu petetyille 
Uudet autot 
Faijan haamu 
Piilopaikka 
Lähellä sua 

Faijan haamusta ei siis taida olla vieläkään lopullista luentaa; nuo muut alkavat olla pikku hiljaa aika hyvin läjässä. Tarkkaavaiset lukijat varmaan jo ynnäsivätkin, että listalla on vasta seitsemän kappaletta. Tämä tarkoittaa sitä, että minun täytyisi tehdä vielä muutamia biisejä. Olen odottanut saavani nämä ”vanhat” biisit ensin pois jaloista. Kunhan kaikista luettelemistani seitsemästä laulusta on lukkoonlyödyt versiot valmiina, voin siirtää ne vihdoinkin pois ajatuksistani ja tehdä näin tilaa uudelle musiikille. 

Joten tämä on tilanne tällä hetkellä. Useita kysymysmerkkejä on vielä ilmassa, mutta aikataulun puitteissa ollaan edetty. (Albumin julkaisu on muuten tätä nykyä tähdätty toukokuuhun… Tästä yritämme visusti pitää kiinni!) Aikaisemmin lupailemastani bändilevystä ollaan jälleen lipsuttu lähemmäksi yhden miehen sooloprojektia, mutta kaikkihan ei vielä ole valmista. Voihan olla, että niistä uusista biiseistä tulee sellaisia, että ne vaativat bändisoitantaa toimiakseen. Ainakin tuleva levy näyttäisi huutavan vielä paria hieman räväkämpää numeroa. Tuo seitsemän biisin lista on aika slovaripainotteinen. Mutta katsellaan… Päätän raporttini tällä kertaa tähän!