ANSSI AHKEROI STUDIOSSA

20.6.2005

Kun juhannusviikon maanantaina Helsingin lämpömittarit hipovat hellerajoja, ahertaa Anssi Fried Musicin studiolla uuden biisin kimpussa. Tavoitteena on saada kolmosalbumi julkaistua lokakuun puolivälissä ja työtä on vielä paljon. Loppusuoralla oleva ”Rakkaus on murhaa” tulee olemaan viides valmiiksi saatu kappale. Yhteensä äänitetään 14 biisiä, joiden välillä lopullinen valinta tehdään.

Studion miksauspöydän ääressä istuu Jukka Immonen, joka toimii tuottaja-äänittäjä-miksaajana eli kuten levylaulaja asian ilmaisee: hoitelee nappulat. Soittotyön on tehnyt lähes kokonaan Anssi. Rummuissa on vieraillut Kelly Ketonen kahden biisin verran ja Anssin velipoika Ville on tilattu soittamaan yhteen tulevaan biisiin. Kolmeen musiikkikappaleeseen lisädraamaa tuovat jouset. Arrit on tehnyt Pekka Kuusisto ja soittamisen hoiti kahden viulun, kahden alttoviulun ja kahden sellon kokoonpano.

Anssi kertoo, että levylle saadaan yhtenäinen ilme, kun se tehdään yhdessä ja samassa studiossa kokonaan, eikä vaihtelevilla porukoilla kuten kaksi aiempaa levyä. Mitään teemalevyä siitä ei kuitenkaan tule. Tyylillisesti luvassa on melkoista kirjoa; biisit tunnistaa Anssin tuotannoksi, mutta mukaan tulee myös kummastusta herättäviä kappaleita.

Äänityksiä aloiteltiin tammikuussa 2005 Karhusaari-nimisellä biisillä. Se tulee olemaan ensimmäinen radiossa soiva kappale kesäkuun lopulla. Alkuvuodesta äänityksissä oli kuukaudenkin taukoja, mutta nyt studiossa paiskitaan jo pitkää päivää. Työstettävien biisien joukossa on myös materiaalia monen vuoden takaa, mm. Murhaballadi ja Insomnia.

Myös videokamera on pyörinyt studiossa. Anssi on kuvaillut äänitysprosessia ja materiaalia on tarkoitus julkaista levyn yhteydessä. Suunnitteilla on normaalin cd-formaatin lisäksi myös dual-disc-formaatti, jossa saman cd-levyn toisella puolella on kuvamateriaalista koostettu dvd. Suomeen tällainen uusi formaatti vasta tekee tuloaan ja Anssin kolmosalbumi olisi yksi maamme ensimmäisistä dual-discinä julkaistuista levyistä.

Lisää kuulumisia studion uumenista kuullaan lähipäivinä Anssin kirjoittaman studioraportin muodossa!