ANSSI KOMMENTOI ILTALEHDEN ”AIVOHÄIRIÖ”-OTSIKOINTIA

2.8.2008

Iltalehti julkaisi minusta tänään tulevaan kirjaani liittyvän haastattelun. Yksi Kesä Kalevi Sorsan kanssa -kirjan keskeisistä teemoista on päähenkilö Johanneksen kyvyttömyys sosiaalisissa suhteissa. Kirjassani olen käyttänyt tästä termiä ”sosiaalisesti vammainen”. On ollut luonnollista, että antamissani haastatteluissa kirjan lukeneita toimittajia on kiinnostanut, missä määrin olen antanut Johannekselle omia piirteitäni.

Asia nousi esiin myös Iltalehden haastattelussa. Kerroin toimittaja Marianne Riialille, että helpoin tapa luoda Johanneksesta uskottava hahmo, oli vilkaista silloin tällöin peiliin ja ottaa sieltä vaikutteita. Tämän prosessin seurauksena Johanneksella on luonnollisesti paljon minun ominaisuuksiani – esimerkkinä sosiaaliset suhteet, joiden kanssa minullakin on aina ollut vaikeuksia.

Tein kirjoitusprosessin aikana runsaasti taustatyötä erilaisten asioiden suhteen. Kartoittaessani Johanneksen sielunmaisemaa, eksyin eräänä päivänä nettisivuille, jotka käsittelivät aspergerin oireyhtymää. Kyseinen syndrooma oli minulle entuudestaan vieras ja yllätyin lukiessani listaa sille tyypillisistä oireista: suurin osa tuntui sopivan suoraan minuun (lienee myös syytä mainita, että jotkin oireista eivät sopineet lainkaan). Minusta tämä oivallus tuntui lähinnä huvittavalta ja olenkin siitä lähtien määritellyt itseni leikkimielisesti ”rajatapaus-aspergeriksi”.

Otin tämän esiin myös Iltalehden haastattelussa. Korostin, etten ole hakenut minkäänlaista virallista diagnoosia ja suhtautuvani ylipäätään koko asiaan huumorilla. Kerroin tämän esimerkkinä siitä, miten pitkä kirjoitusprosessi voi tarjota uudenlaisia näkökulmia myös kirjoittajan omaan persoonaan. Olen maininnut asian myös muissa haastatteluissa eräänlaisena hauskana anekdoottina, en ole nähnyt siinä mitään sen kummempaa.

Esitin Marianne Riialille pyynnön saada tarkastaa juttu etukäteen. Kirjoitettuaan jutun hän lukikin sen minulle sopimuksemme mukaisesti puhelimitse. Jutussa ei ollut varsinaista korjattavaa, mutta kuullessani kohdan, jossa puhutaan asperger-syndroomasta, hälytyskellot alkoivat kilkattaa. Itse sitaatti oli täysin asiallinen ja vastasi sitä mitä olin puhunut. Tajusin kuitenkin, että nyt kyseessä on iltapäivälehti, joiden otsikointi on tunnetusti hyvin raflaavaa ja perustuu usein siihen, että irrallisia asioita revitään yhteydestään ja pamautetaan isolla fontilla lööppiin.

Esitin huoleni Marianne Riialille. Sanoin toivovani, että tämä aihe jätettäisiin yksittäiseksi sitaatiksi juttuun eikä sitä nostettaisi otsikoksi. Otsikoiksi pyritään hakemaan lähes aina jonkinlainen negatiivinen asia, joten näin tässäkin vaaran, että esiin nostettaisiin jutun ja sen aiheen kannalta täysin toisarvoinen seikka. Sanoin pelkääväni, että lehteen tulee jonkinlainen ”Anssi Kela kärsii aivovammasta” -tyyppinen otsikko.

Marianne Riiali vastasi ymmärtävänsä huoleni. Hän sanoi, etteivät toimittajat itse otsikoi juttujaan, mutta lupasi kuitenkin kertoa toiveeni eteenpäin.

Tänä aamuna kävelin kauppaan ostamaan ruisleipää. Vilkaisin lehtitelinettä. Viikonvaihteen Iltalehden kannen pääotsikko: Anssi Kela pelkää: AIVOHÄIRIÖ VARJOSTAA LOPPUELÄMÄÄ!

Otsikko on täysin asiaton. Jutusta ei löydy mitään otsikossa mainitusta ”pelostani”, koska en ole mitään sellaista sanonut. En ole kertonut minkään ”varjostavan loppuelämääni” – en varsinkaan ”aivohäiriön”. Iltalehden etusivun otsikko (ja myös lööppiin päätynyt teksti) ovat tuulesta temmattuja: niillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä olen haastattelussa oikeasti puhunut.

Faktat ovat nämä: olen tutustunut asperger-syndroomasta kertovaan nettisivuun ja todennut, että osa oireista sopii minuun. En ole koskaan käynyt psykiatrin tutkittavana, joten minulla ei ole todettu minkäänlaista aivohäiriötä. Minulla ei myöskään ole aikomusta mennä tutkittavaksi, koska siihen ei ole syytä: olen onnellinen, terve ja omasta mielestäni tasapainoinen. Minulla on toki omat puutteeni, mutta olen oppinut tulemaan niiden kanssa toimeen.

Iltalehden jutussa sanotaan tarkalleen ottaen näin: ”Törmäsin internetissä sivuille, joilla puhuttiin aspergerin syndroomasta ja lueteltiin erilaisia oireita, joista sen voi tunnistaa. Huomasin yhtäkkiä, että kuvaukset tuntuivat tosi tutuilta ja suurin osa oireista sopii suoraan minuun. En ole mitään virallista diagnoosia korvien välistä hakenut, mutta kyllä meikäläistä ehkä voi pitää rajatapaus-asperger-tyyppinä. Se kieltämättä selittää paljon asioita menneisyydessä.”

Tämä on kaikki mitä haastatteluun on aiheesta painettu. Lehden kansi ja lööppi huutavat jotain aivan muuta. Lisäksi haastattelun kylkeen on painettu pieni aspergerin syndroomasta kertova kainalojuttu, josta en etukäteen ollut tietoinen.

Tällainen otsikointi tuntuu loukkaavalta. Minut on nyt leimattu isoin kirjaimin aivohäiriöiseksi. Mieleen tulee tietysti myös, että kun julkisuuden henkilö sanoo nettisivuja tutkittuaan olevansa ”ehkä rajatapaus-asperger-tyyppi”, saattavat ihmiset, jotka oikeasti kärsivät tästä oireyhtymästä kokea sairautensa tulevan vähätellyksi. Tähän olen tietysti itse syyllinen: minun ei olisi pitänyt puhua vakavasta asiasta pelkän leväperäisen itsediagnoosin perusteella. Olen tästä pahoillani ja pyydän anteeksi. Yritän ottaa opikseni.

Olen siis valmis kantamaan oman vastuuni huolimattomista puheistani. Olisi pitänyt tietää paremmin. Iltalehden harhaanjohtava otsikointi on kuitenkin mielestäni hyvän lehtimiestavan vastainen ja katson siksi aiheelliseksi esittää jutun taustoista oman näkemykseni. Otsikoita ja lööppejä tehtaillaan nähtävästi täysin vailla kontrollia, faktoista ja journalistisesta moraalista piittaamatta.

Kaupan lehtihyllyllä näin ”oman” lööppini vieressä kilpailevan lehden vastaavan, jossa Anu Saagimin kerrotaan tokaisseen, että rumat ihmiset ovat ärsyttäviä. Vaikka rinnalla oli minusta kertova otsikko, jossa faktat oli mukiloitu tunnistamattomaksi mössöksi, niin huomasin silti ensimmäisen ajatukseni olevan, että miten kukaan voi sanoa jotain noin tyhmää? Vasta sitten tuli mieleen, että mitäköhän se Anu on mahtanut ihan oikeasti sanoa. Ihmiset ovat kuitenkin minun laillani taipuvaisia uskomaan kaiken lukemansa. Minulla on aivohäiriö ja Anu Saagimin mielestä rumat ihmiset ovat ärsyttäviä.

Onneksi kukaan ei muista näitä enää vähän ajan päästä.

Helsingissä 2.8.2008

Anssi Kela

Lisäys:

Päätin alkuperäisen kirjoitukseni riviin, jossa totesin, että Iltalehden otsikointi on mielestäni jopa lähellä kunnianloukkausta. Muutamaa tuntia myöhemmin kuitenkin luin tekstin uudestaan ja poistin tämän loppukaneetin hieman yliampuvana. MTV3:n viihdesivuston toimitus ehti lukea kirjoitukseni alkuperäisessä muodossaan ja vetää omat johtopäätöksensä otsikoimalla: Anssi Kela harkitsee kunnianloukkaussyytettä lehteä vastaan. Tämä soppahan vain paranee vanhetessaan! Mitähän seuraavaksi…

Oikeasti minä olen tänään käynyt kavereiden kanssa pizzalla, katsellut televisiosta formuloita, tiskannut, lukenut kirjaa ja mussuttanut karkkia. Ei tässä ole tullut mieleen harkita kunnianloukkaussyytteitä.

Kommentit

  1. Asperger kulkee useimmiten suvuttain.
    Aspergereita on kuitenkin usein jokin tietty/ pakonomainen mielenkiinnon kohde. Useat normijärjellä(jos tällaista termiä voi käyttää) varustetut pystyvät elämään normaali elämää sosiaalisesta erilaisuudestaan huolimatta.

    Tietyt diagnoosin kriteerit voi usea ihminen tunnistaa omikseen,
    mutta harvalla kuitenkaan aspereria on.
    Sosiaalisesti ihmiset on erilaisia.
    Nyky-yhteiskunnassa tulee olla super sosiaalinen, joka heijastuu työyhteisöissä. Vetäytyessäsi mielumin omiin oloihin, saatat oudon leiman.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.