Wes: Alane

| Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Muistaako kukaan 90-luvun loppupuolelta tällaista kappaletta? Alane oli melkoinen hitti Keski-Euroopassa vuoden 1997 tietämillä. Itselläni oli vielä tuolloin hiukan nuoruuden energiaa ja jaksoin seurata MTV:n tarjontaa (nykyisinhän se ei taida enää olla edes varsinaisesti musiikkikanava). Alane oli muistaakseni ainakin hetkellisesti jonkinlaisessa MTV:n rotaatiossa.

Musiikillisestihan tämä lienee luokiteltavissa jonkin sortin eurodanceksi, joka oli noihin aikoihin kovassa huudossa ja genrenä täysin sietämätön. Alane kuitenkin poikkeaa piirun verran siitä kaikkein käytetyimmästä kaavasta: tässä on kyse afrikkalaisen musiikin höystämisestä länsimaisella poljennolla.

Esittäjä Wes Madiko on alkujaan kamerunilainen muusikko. Alane syntyi hänen löydettyään ranskalaisen tuottajan, Michel Sanchezin, joka oli tuolloin tullut tunnetuksi maailmanmusiikin popularisoijana Deep Forest -yhtyeensä kanssa. Tällainen afrikkalaisten melodioiden ja rytmien pakkonaittaminen kankeisiin länsimaisiin vastaaviin oli jonkin aikaa hyvin suosittua – ja lopputulokset vaihtelevia. Youssou N’Dourin ja Neneh Cherryn 7 Seconds lienee tunnetuin esimerkki kulttuurien onnistuneesta kohtaamisesta.

Minusta tämä on hauska laulu. Videon alla on linkki Wesin Welenga -albumiin iTunes Storessa. Alane on Welengan toinen kappale, mutta myös ensimmäinen raita, Awa Awa, on melko hyvä. Siinä on tosin harvinaisen mauton särökitarasoolo – joten noudattakaa harkintaa.

Wesin Welenga -albumi iTunes Storessa