En ole rasisti, mutta…

| Tagit: , | Aiheet: Mielipiteet | Kirjoittaja:

Panin Facebookissa käydessäni merkille, että kaksi naamakirjakaveriani oli liittynyt ryhmään, jonka nimi on ”AUTETAAN SOMALI-YSTÄVÄMME TAKAISIN KOTIIN”. Klikkasin katsomaan mistä tässä on kyse. Ryhmän kuvauksessa sanotaan, että Pohjois-Somalia on Helsingin hallinto-oikeuden mukaan nykyisin turvallinen paikka, joten Suomessa asuvat 10 000 somalia pitäisi lähettää takaisin kotimaahansa – heillä on varmasti kova ikävä lämpimään Afrikkaan. Ryhmän perustaja ehdottaa kansalaiskeräystä somalien lentolippuihin: jos jokainen ryhmään liittyvä lahjoittaisi tähän tarkoitukseen 10 euroa, niin 500 000 jäsentä pystyisi lähettämään kaikki Suomen somalit takaisin sinne mistä tulivatkin. Valtiolta säästyneet rahat tulisi käyttää sotaveteraanien hyväksi.

Kuvaus on kirjoitettu humoristiseen sävyyn, pahimpia rasistisia ylilyöntejä vältellen. Rivien välistä on kuitenkin luettavissa ikäviä asenteita. Huokaisin ja olin poistumassa sivulta, kun katseeni osui ryhmän jäsenluetteloon: yli 6000 jäsentä! Seinäkirjoituksiakin näytti olevan melkoisesti. Aloin lukea minkälaiset ihmiset ovat liittyneet tällaiseen kampanjaan. Tässä satunnaisia poimintoja ryhmän seinältä:

”olen ylpeä suomi on herännyt todellisuuteen!!!!! näidenkö VERENIMIJÖIDEN takia rakkaat veteraanimme taisteli!!!!! ei ja se on nyt aika potkia paska ulos!!!!!!!!”

”niitä pitäisi ehkä hakata vähän ennen kun ne lähetettäis takasin. ehkä ne oppis käyttäytymään”

”Kotia vaan Rullahuulet! Osallistun 50 eurolla kampanjaan, Että saadaan Timo takaisin UGGUMUGGU-Maahan.”

Ei liene tarpeen siteerata enempää, poljento välittynee näistäkin lainauksista. Ryhmään on myös postattu kuva, jossa mies tähtää kiväärillä kohti kameraa. Kuvateksti kuuluu: maastalähdön vaihtoehto. Kuvan alla useat ryhmäläiset hihkuvat tämänkin olevan kelpo ratkaisumalli.

Olen seurannut hanketta nyt kolme päivää ja tässä ajassa ryhmän jäsenten määrä on jo tuplaantunut: tämäntyyppisellä aktivismilla on juuri tällä hetkellä lähes 13 000 kannattajaa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että n. vuosi sitten perustin itse Facebookiin ryhmän, jonka avulla pyrin rekrytoimaan UNICEFille kuukausilahjoittajia. Ankaran kampanjoinnin ja kutsujen masinoinnin jälkeen onnistuin tuolloin saamaan kokoon vajaat 900 jäsentä. Näyttää siis siltä, että muukalaisvihamielisyys on tie suomalaisten sydämiin. (Ja samalla myös lompakoihin: monet nimittäin uhoavat olevansa valmiit maksamaan ”vaikka 100 euroa tämän hyvän asian puolesta”.)

Somali-kampanja on herättänyt minussa monenlaisia tuntemuksia. Päällimmäisenä on kaiketi jonkinlainen vieraantuneisuus: en tunne minkäänlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta näiden tuhansien maamiesteni kanssa. On hirveän masentavaa, että noin moni ajattelee tuolla tavoin. Onko kyseessä enemmistö – vai rumalla äänellä karjuva vähemmistö?

Rasismi on aina ollut minusta niin… …no, olkoon paremman sanan puutteessa vaikka junttia. Se on äärimmäisen turhauttavaa voimavarojen tuhlausta, josta ei lopulta ole mitään hyötyä kenellekään. On surullista nähdä ihmisiä paukuttelemassa henkseleitään valkoihoisuudellaan tai ääri-isänmaallisuudella: asiat ovat aika huonosti jos ainoa tuuletuksen aihe on seikka, johon itsellä ei ole ollut osaa eikä arpaa – se mihin on sattunut syntymään.

Harva kuitenkaan myöntää olevansa rasisti. Tuon Facebook-ryhmänkin kirjoittelussa fraasi ”en ole rasisti, mutta…” toistuu tämän tästä. Rasismillahan tarkoitetaan rotuun perustuvaa syrjintää – eikö siis tässäkin ole kyse ihan siitä itsestään?

En ole niin sinisilmäinen, että väittäisin pakolaisten ja maahanmuuttajien sopeutuneen Suomeen täysin ongelmitta. Jotkut heistä ovat syyllistyneet rikoksiin – tämä on totta. Osaltaan ongelmat voivat johtua järjestelmän heikkoudesta: yhteiskunta ei ole osannut junailla asioita siten, että pakolaiset olisivat integroituneet sen aktiivisiksi jäseniksi. Luultavasti on myös niin, että jotkut rikoksiin ja häiriköintiin syyllistyneistä ovat jo lähtökohtaisesti ns. toivottomia tapauksia. Jos Suomeen otetaan jostain tietystä maasta 10 000 pakolaista, niin ei voida olettaa, että jokaisesta tulee lainkuuliainen kansalainen – samaan määrään suomalaisiakin mahtuu melko monta öykkäriä. Muistelkaapa vaikka kouluaikojanne: käyttäytyikö jokainen koulunne oppilas ihmisiksi?

Minä olen vain 36-vuotias helsinkiläinen teen ystävä. En tiedä vastauksia siihen, miten näitä pakolaisasioita pitäisi hoitaa. Sen verran kuitenkin ymmärrän, että rasismi, vihamielisyys, ennakkoluulot ja suvaitsemattomuus eivät johda kauniiseen lopputulokseen. Tämä koskee yhtä lailla niin suomalaisia kuin maahanmuuttajiakin. Kaikki pakolaiset eivät ole rikollisia järjestelmän hyväksikäyttäjiä – eivätkä kaikki suomalaiset ole rasisteja.

Jokainen varmasti peilaa näitä asioita oman kokemuksen kautta. Itselläni ei ole koskaan ollut ongelmia ulkomaalaistaustaisten ihmisten kanssa. Niinä muutamina kertoina, jolloin olen oikeasti pelännyt turvallisuuteni puolesta, on uhkatekijän muodostanut paljasjalkaisen suomalaisen ja viinan yhdistelmä. En voi kuitenkaan jeesustella, että olisin täydellisesti vapaa rasismista: silloin tällöin tulee tilanteita, joissa huomaan suhtautuvani ihmisiin epäillen heidän etnisestä taustastaan johtuen. Tällaisina hetkinä en ole itsestäni ylpeä. En ole rasisti, mutta…

Olen viime aikoina pohtinut sitä, miten isänmaallisuutta pidetään aina lähtökohtaisesti positiivisena asiana. Onhan se sitä – olen minäkin ylpeä suomalaisuudestani. Mutta voisiko kuitenkin olla vielä parempi, jos emme tuntisi minkäänlaisia kansallistunteita? Miettikääpä: jos maapallon ohi sujahtaisi iso asteroidi, joka pyyhkisi avaruussäteilyllä koko ihmiskunnalta nationalismin ja isänmaallisuuden tunteet täydellisesti pois, niin olisiko planeettamme tämän jälkeen parempi vai huonompi paikka?

Keskustelin juuri viikko sitten erään lauluntekijäkollegani kanssa tästä samasta aiheesta. Hänelläkin oli mielenkiintoinen ajatusleikki: entäpä jos näille kiihkeimmille Suomi-fanaatikoille lyötäisiin kouraan miljoona euroa ja sanottaisiin, että matkustapa perheinesi näillä rahoilla elelemään mukavasti lämpimälle paratiisisaarelle, mutta niin, että Suomeen et saisi astua jalallakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen – kuinka moni oikeasti työntäisi rahat takaisin ja jäisi tänne? Putoaisiko maailman paras maa sittenkin ranking-listalla kakkoseksi?

Kummastelen myös sitä, että miksi ihmeessä tällaisiin kannanottoihin kiskotaan aina sotaveteraanit mukaan? Minulla ei tietenkään ole mitään veteraaneja vastaan – he ansaitsevat kaiken mahdollisen kunnioituksemme. Minusta on vain omituista, että näissä keskusteluissa tunnutaan aina lähtevän siitä oletuksesta, että pakolaiset ja sotaveteraanit jotenkin kumoaisivat toinen toisensa.

Vielä tuosta Facebook-ryhmästä: todelliset kasvot hankkeen takana paljastuivat eilen, kun ryhmän alkuperäinen perustaja jostain syystä vetäytyi taka-alalle ja hänen tilalleen ilmaantui neljä uutta nimeä. Näistä yhdellä on profiilikuvanaan Hitler, toisella Himmler. Naispuoleisen administraattorin potrettina on luonnollisesi Eva Braun ja yksi veijareista pitää kuvanaan ytimekkäästi vain pelkkää hakaristilippua. Tämä uusi johtoryhmä on postannut seinälle ”Sieg heil!” -tyyppisiä aforismeja, joista pelästyneinä monet ryhmän jäsenet ovat todenneet, että asia on sinänsä kyllä isänmaallinen ja hyvä, mutta nyt tämä menee liian pitkälle. 

Hetkinen – asiahan on edelleen täysin sama! Alkaako rasismi haista vasta siinä vaiheessa, kun siihen yhdistyy hakaristilippu?

* * *

Tämän tekstin kirjoittamisen aikana Facebookin ”AUTETAAN SOMALI-YSTÄVÄMME TAKAISIN KOTIIN” -ryhmä sai 494  uutta jäsentä.


Kommentit

 1. Hui, onpas ahdistavaa ja ahdasmielistä touhua..ei voi muuta kuin ihmetellä.

 2. Taustalla voi olla opittu käyttäytyminen ja mielikuvien synty. Mielikuvat syntyvät nopeasti ja niitä on vaikea muuttaa.

  Isi sanoo, että mutruhuulet on rosvoja. Lapsi uskoo isiä, kun isi on sankari. -> opittu käytös. Lapsi vartuessaan tuskin tiedostaa sitä ja ei pohdi asiaa syvällisemmin.

  Suvaitsetko tätä facebook-ryhmittymää Anssi? Ja mikä on yleinen suhtautumisesi asiaan, jota et mahdollisesti suvaitse? La resistance? A Song?

  -V

 3. Suvaitsevaisuuteen kuuluu myös suvaitsemattomuuden ymmärtäminen. Jokainen saa vapaasti ilmaista oman mielipiteensä: tuon Facebook-ryhmän jäsenet tekevät sen liittymällä ryhmään, minä naputtelemalla ylläolevan kirjoituksen. En ajatellut ryhtyä tämän kummempiin toimenpiteisiin. Mielipiteeni on ilmaistu – ne lukekoot sen, joita kiinnostaa.

 4. Hyvä kolumni, kiitos siitä. Itse löysin Facebook-ryhmän eilen ja järkytyin. Nyt siellä on jo yli 13 000 jäsentä. Mistä näitä sikiää?

 5. siis sun kolumni on asiaa, eivät rasistiset mielipiteet

 6. Eivät ne ole aforismeja, vaan iskulauseita. Aforismit ovat eri asia, mutta ei siitä sen enempää nyt.

  Tyhmyyttä (mukaan lukien rasismia) ja kasvamattomuutta on maailmassa paljon. Sopii vain toivoa, että aika tekee tehtävänsä ja jokainen seuraava sukupolvi olisi aina edeltäjäänsä kypsempi.

  Räikeään rasismiin ja rasismiin ylipäänsä on tietysti reagoitava muutenkin kuin vain odottamalla ihmisten viisastumista. Toisaalta raja maahanmuuttokriittisyyteen on joskus hiuksenhieno, ja jokaisella tulee olla oikeus ilmaista maahanmuuttokriittisiä ajatuksiaan. Se ei tietenkään saa olla mikään kaapu, johon rasismi verhotaan.

  Nyt on muuten perustettu Facebookin ryhmä nimeltä AUTETAAN RASISTI-YSTÄVÄMME AVARUUTEEN, joka julistaa näin:

  ”Ehdotan, että järjestämme KANSALAISKERÄYKSEN tässä linkitetyn (http://www.facebook.com/group.php?gid=48245693442&ref=mf) ryhmän jäsenten hyväksi. Tarkoituksena olisi saada kerättyä tarpeeksi varoja, joilla voisimme tarjota heille jokaiselle MENOLIPUN KUUHUN. Tai rahakeräyksen ollessa menestyksekäs vaikka pidemmällekin ulkoavaruuteen. Siellä he saisivat iloisesti nauttia toistensa homogeenisestä seurasta vailla pelkoa kontaktista minkäänlaiseen erilaisuuteen.

  Ylijääneet varat voidaan käyttää kyseisen ryhmän jäsenten aivotoiminnan pelastusyrityksiin.”

 7. Aforismin ja iskulauseen ero on tuttu. Tarkoituksenani oli lähinnä sanavalinnan keinoin vihjata, että uusnatsille ”sieg heil!” on suurin piirtein syvällisintä mitä päässä liikkuu – mutta eipä nyt tosiaan juututa tähän.

  Minäkin huomasin tämän vastaiskun ilmaantumisen Facebookiin. En kuitenkaan liittynyt mukaan, sillä jotenkin tuonkin ryhmän meininki vaikutti tulehtuneelta. Näistä asioista on nähtävästi kovin vaikeaa keskustella ilman, että lauseet alkavat puolin ja toisin päättyä huutomerkkeihin. Molemminpuolinen vittuilu ei varmaankaan edistä juuri mitään. (Vaikka taisinpa juuri edellisessä kappaleessa syyllistyä siihen itsekin…)

  Jos asioita haluataan oikeasti muuttaa, niin uskoakseni pelinavausten pitäisi silloin olla hengeltään positiivisia ja rakentavia. Mieluummin jonkun puolesta kuin jotain vastaan. (Tämä oli tietysti melkoinen ympäripyöreys, mutta kuten jo varsinaisessa tekstissäni totesin: ei minulla ole vastauksia.)

 8. Juu, mikään vittuilu ei varmasti johda mihinkään järkevään. Olen huomannut, että mieluummin hyvällä kuin pahalla..toimii tilanteessa kuin tilanteessa.

  Anssin kirjoitukset on aivan loistavia, päivän kohokohta on päästä lukemaan aina uutta juttua. Että kiitosta vaan!

 9. Itsekin tuli ko. ryhmään aikoinaan liityttyä – ja aika turvattomaksi on eläminen sen jälkeen mennyt.

  Häkäpönttöteloitus-uhkauksen otin vielä huumorilla – ydinkärki-iskulla uhkailu oli vähän siinä rajoilla . . ei kuitenkaan mahdu huumorintajuuni.

  Napalmikylpyuhkailijasta tein jo tutkintapyynnön – alkaa mennä jo aika fanaattiseksi…

 10. Kiitos herra Kelalle tästä, jaarittelua tai ei, on kiva nähdä netissä pari oikeasti järkevääkin ihmistä. Diggaan.

  Ja Mika, älä viitsi. Makaaberiudesta ei kannata tehdä härkästä. Ei meistä Avaruusmatka-ryhmäläisistä ole fanaatikoiksi. En tosiaan halua kylvettää ketään napalmissa.

  Ja joo, Internet on oikeasti tosi pieni ja anonymiteetti olematon.

 11. Suurkiitos Anssi Kelalle äskeisestä kirjoituksesta. Eksyin tänne juuri yllä mainittujen facebook-ryhmien kautta. Minua itseäni on jo kauan vaivannut tämä jyrkkyys ja viha molempien osapuolien taholta. Siis ainakin tämä on paistanut niiden keskutelupalstojen kommenteista, joita olen seurannut. Rasismi on ehdottomasti yksi niistä yhteiskuntaa vaivaavista ilmiöistä, joista tulisi päästä eroon. En kuitenkaan ymmärrä, miten suvaitsevaisuutta levitetään antamalla rasisteille ja siinä sivussa myös maahanmuuttokriittisille samalla mitalla takaisin. Nämä kun eivät aina ole samaa porukkaa. Pitänee vastaisuudessakin käydä lukemassa ajatuksiasi.

 12. Olemme päivittämässä orkesterimme kotisivuja. Taustakuvaksi aioimme ns. kansallismaisemakuvaa Suomesta. Tuohon kuvaan oli myös ehdolla liittää Suomen lippu, lähinnä osoittaakseen, että soitamme ns. perinteistä suomalaista musiikkia. Voimmeko tuon tehdä, ilman että leimaudumme tähän samaan porukkaan, joka nyt on kyyditsemässä näitä pakolaisia pois? Jotenkin ärsyttää, että nämä kiihkoilijat tuntuvat omineen Suomen lipun käytön itselleen. Vai yritämmekö olla liikaa poliittisesti korrekteja?

 13. […] En ole rasisti, mutta… | Jumittelua – Anssi Kelan blogi Muusikko Kela pohtii Facebookin somaliviharyhmää ja öyhöisänmaallisuutta. "Asiat ovat aika huonosti jos ainoa tuuletuksen aihe on seikka, johon itsellä ei ole ollut osaa eikä arpaa – se mihin on sattunut syntymään." […]

 14. Keski-ikäinen mies: Vaakunaleijonahan on jo symbolina kärsinyt ”väärissä käsissä” melkoisen inflaation. Ainakin minä huomaan hieman vierastavani henkilöä, jolla on leijona kaulassaan tai hakattuna ihoon. Se on viesti siitä, että ajatusmaailmamme eivät ainakaan kaikilta osin kohtaa. Tietynlaista rasismia kai tämäkin – siis minun puoleltani.

 15. ”veteraanikortti” on samantyyppinen kuin ”natsikortti” tai ”think of the children” -kortti tai ”lapsipornokortti”. Kun nämä tunteelliset argumentit vedetään esiin voidaan todeta älykkään keskustelun päättyneen.

 16. Anssi Kela: Mistään vaakunaleijonasta ei tosin kohdallamme ollut kyse. Myönnän kyllä, että itsellänikin hälytyskellot soivat kuvaamiasi henklöitä kohdatessa. Kuvaharjoitelmamme oli ns. romanttinen Suomalainen kesäinen latopeltomaisemakuva ja sen osana tyylitelty ”häivytetty” siniristilippu.

  Jotenkin omituista, että ylipäätänsä täytyy pohtia tällaista asiaa. Onko sitten näin, että on parempi luovuttaa liput ja muut symbolit ääriryhmien käyttöön vai käyttää niitä mahdollisimman paljon muissa ”positiivisissa” yhteyksissä?

 17. Tuota…tuota… tuo kuvailemasi ryhmähän aloitti melkolailla humoristisella pohjalla, mutta pikkuhiljaa asiat vakavoituivat ja perustettiin myös vastaryhmä. Herra Kela näyttää blokanneen kolumniinsa, niinkuin yleensä on tapana, ne muutamat ylilyönnit joilla on uutisarvoa. Ylilyöntejä on tapahtunut myös vastaryhmän suunnalla. Vastaryhmän moderaattorilla on ollut vain aktiivisempi ote poistaa radikaaleimmat kirjoitukset melko nopeasti niiden ilmestyttyä.

  Internethän on, kuten tiedetään, kasvoton. Emme voi tietää kuka tai keitä ihmiset todella ovat. Näinollen sekin mahdollisuus, että näitä ylilyöntejä kirjoittelevat vastapuolen pelurit, puolin ja toisin mustamaalatakseen, on.

 18. Törmäsin juuri samaan ryhmään ja huomasin jonkun ala-asteaikaisen ystäväni kuuluvan ryhmään. Se vei aika lailla mehut ja voimavarat. En millään jaksaisi kulkea sitä ajatusreittiä vieraan pelosta epävarmuuden kautta muukalaisvihaan toisen ihmisen puolesta tunteakseni myötätuntoa. En jaksaisi olla vihainenkaan. Synkistelin ja tunsin oloni kurjaksi. Onneksi tälle surkealle harmaalle ihmiselämän alueelle on vastapainoa: ihmisiä, jotka eivät erottelee etnisen taustan mukaan. Ulkona on ollut upeita aurinkoisia talvipäiviä ja pulkkamäki.

 19. Kyllä itse olen ihmetellyt samaa.
  Itse vältän liittymästä mihinkään ryhmiin, mihin liittymistä pitää selitellä. Tähän pyrin myös muissakin tekemisissäni.
  Mikään ”en ole rasisti” selittely ei todellakaan mene läpi jos teot ja sanat puhuvat aivan toista. Jo ryhmän nimi kertoo hyvin selkeästi yhden ihmisryhmän törkeästä kohtelusta.

  Suomalaisista löytyy ihmisiä moneen lähtöön, ja niin löytyy muun maalaisistakin.

  Mikä pahinta, olen elämäni aikana usein törmännyt tilanteisiin, joissa ihmiset töksäyttävät rasistisia kommentteja, ja kukaan ei uskalla sanoa siihen mitään siinä pelossa, että joutuu itse töksäyttelijän uhriksi. Itse en halua olla yhdenkään rasistin ystävä, ja valitettavasti tähän ryhmään liittyneille kavereilleni olen sanonut hyvästit.

 20. Keski-ikäinen mies: Ymmärsin kyllä, että puhuit lipusta – äidyin vain miettimään muita kansallisia symboleja. Vaakunaleijona taitaa valitettavasti alkaa jo olla menetetty tapaus, ainakin mitä tulee sen käyttöön pukeutumisen, asusteiden ja tatuointien suhteen. Suomen lipun suhteen tilanne on ehkä vähän toisenlainen, koska lippua käytetään niin paljon useissa erilaisissa yhteyksissä. Sen näkeminen ei herätä assosiaatiota vain jostain tietystä ihmisryhmästä – kuten vaakunaleijonalle on käymässä. Onhan hakaristikin ikivanha symboli, jolla on ollut useissa eri kulttuureissa positiivisia merkityksiä. Nykyisin voisi kuitenkin olla aika vaikeaa perustella esim. paitaa, missä on suuri hakaristi: ”Hei, kyllä tää on ihan hyvä juttu…”

  En usko, että kuvailemasi levynkansi johdattaisi minua ajattelemaan, että tässä on varmaankin jotain skinheadien mekkalaa.

  Pekka: On totta, että ryhmän alkuperäinen ote oli humoristinen ja pahimpia rasistisia ilmauksia välttelevä – näinhän totesin jo kirjoituksessani. Jos sen ylläpitäjät myöhemmässä vaiheessa kuitenkin hyväksyvät törkeän rasistisen ja natsistisenkin kirjoittelun – paikoitellen jopa tähän itse kannustaen – niin tällaista ryhmää ei voi oikein puolustella mitenkään.

  Mikäli haluttaisiin käydä asiallista maahanmuuttokriittistä keskustelua (tällaistakin mielestäni kyllä tarvitaan), niin ”sieg heil!” ei ole argumentti, jota pitäisi hyväksyä. Moderaattorit määrittelevät keskustelun ja samalla koko ryhmän linjan. Jos ylläpitäjän itsensä profiilikuvana on Hitler (nyttemmin se on tosin tainnut vaihtua Mannerheimiksi), niin kyllähän tämäkin jo kertoo tästä linjanvedosta jotain. Kun käy katsomassa, esim. millaista kuvamateriaalia ryhmästä tälläkin hetkellä löytyy, niin minulla on todella suuria vaikeuksia ymmärtää, miten yli 15 000 suomalaista voi olla mukana tällaisessa toiminnassa.

  Olen samaa mieltä kuin Maikki tuossa yläpuolella: jos ryhmän lähtökohtana on saada heitettyä jokainen tiettyyn vähemmistöön kuuluva ulos Suomesta, niin tämä on rasismia – vaikka asia olisikin esitetty huumorin varjolla. Sitä on turha kaunistella.

 21. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Itsekin olen järkyttyneenä seuraillut ryhmän kasvamista. Onneksi on niitä, jotka puuttuvat asiaan!

 22. Anssi Kela: ”miten yli 15 000 suomalaista voi olla mukana tällaisessa toiminnassa.”

  Jospa suurin osa heistä haluaa, että Somaliassa tulisi viimeinkin rauha. Jotta rauha Somaliassa aikaan saataisiin, niin Somalia tarvitsee ulkomailla ja Suomessa asuvia somaleita.

  Somalian ongelmiin on paljon syitä, kuten klaanit (rasismi), islam ja khat, mutta myös luonnonvalinta, jolla tarkoitan aivovuotoa. Etelä-Somaliassa ”sotivista” somaleista luultavasti moni on sellainen, että eivät he osaa muuta tehdä kuin aiheuttaa rauhattomuutta. Nyt on viimeinkin lopetettava tämä lähes 20-vuotta jatkunut pelleily ja pakotettava vaikka sotilaallisesti Somalia rauhaan. Rauhaan pakottamisessa täytyy ottaa oppia Irakin virheistä ja myös käyttää apuna ulkomailla asuvia koulutettuja somaleita, jotka osallistuisivat maan jälleenrakentamiseen.

  http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/article237317.ece

  Vaikka tietääkseni moni somali haaveilee Suur-Somaliasta, niin heidän on haaveesta luovuttava ja Somalimaa on tunnustettava kansainvälisesti itsenäiseksi valtioksi.

  http://www.sirag.org.uk/

  Lue somalin kommentti:
  http://www.hs.fi/keskustelu/message.jspa?messageID=2958383

  Luonnonvalinnasta:
  http://www.anthropogeny.com/The%20Biological%20Basis%20of%20Western%20Civilization.htm
  http://www.anthropogeny.com/Testosterone%20and%20Socioeconomic%20Differences%20in%20Mortality.htm

 23. En ole rasisti, mutta……

  AUTETAAN SOMALI-YSTÄVÄMME TAKAISIN KOTIIN -ryhmä on Facebookissa kerännyt melkoisen määrän jäseniä ja huumorin alta alkavat paistaa melkoisen tunkkaiset asenteet….

 24. Sama perussuomalaisten varakunnanvaltuutettu Rami Sipilä siellä taas asialla. Muistetaan taannoisesta ”Hakataan Teuvo heteroksi” -ryhmästä.

  Että sellaista junttimeininkiä perussuomalaisilla. Inhottaa.

 25. alamme elää mielenkiintoisia aikoja nuorten idealistien viisaiden ajatusten ansiosta varttuva nuoriso ei enään altistu ulkomaalais vihalle syömällä lakritsia tai n….ri suukkoja joita on komistanut hävytön kuva etnisestä vähemmistöstä.
  no leikki sikseen ruotsinkieliset ovat jo tehneet itsensä naurettaviksi vaatimalla mitä kummallisempien asioiden kääntämistä ruotsiksi.
  nyt taitaa olla nyt taitaa olla maahanmuutto agitaattoreiden vuoro.
  ps olen ”sekarotuinen”

 26. Kun tyo ko. ryhmä ilmaantui Facebookiin, aloin minäkin saamaan kymmeniä ja kymmeniä kutsuja liittyä ryhmään, useilta eri ystäviltäni. En voi kuin tuntea myötähäpeää noiden ystävieni puolesta. En saata kuvitella että todella pitävät jotenkin hauskana koko ryhmää. Minua se ei naurattanut ollenkaan. Ja ”huvittavinta” on se että useat noista ystävistäni kyllä matkustelevatkin paljon… Miten on pokkaa astua Suomen rajojen ulkopuolelle ja olla ulkomaalainen jossain muussa maassa, kun ei sitä kotosuomessakaan hyväksy….. aaargh. Säälittävä ryhmä!

 27. Tällaisen nuorisokulttuurin nousu on kyllä säälittävää katsottavaa. Talouden taantuma lisää varmasti jossakin määrin vihaa ulkomaalaisia kohtaan, mutta kyllä selkeästi on havaittavissa negatiivisempaa suhtautumista muutenkin katukuvassa erottuvia kohtaan. Helsingin keskustassa kuulee nykyään aika usein jonkun huutavan ”vitun neekeri.” Netissä nämä äidin pienet kullannuput ymmärtävät kuitenkin esiintyä maahanmuuttokriitikkoina. Kuinka usein kuulet ”maahanmuuttokriittisen” henkilön käsittelevän aiheena maahanmuuttajien auttamista sopeutumaan yhteiskuntaan nykyistä paremmin? Itse en ole vielä kertaakaan.

 28. Timo Takkisella onkin tässä hyvä pointti: ”maahanmuuttokriittiset” henkilöt eivät usein tunnu operoivan kovinkaan realistisella pohjalla.

  Faktaa on se, että Suomessa asustelee erilaisista kulttuureista ponnistava, monenkirjava porukka. Tämän suhteellisen pienen vähemmistön jäsenet ovat asettuneet tänne monista eri syistä. Faktaa on myös se, että ulkomaalaistaustaiset ihmiset ovat keskuudessamme jäädäkseen. Osa saattaa lähteä – osa saatetaan häätääkin – mutta tilalle tulee toisia. Muutama päivä sitten silmiini osui hyvin mielenkiintoinen ja yllättävä tilasto: jo joka neljännessä Helsingissä solmitussa avioliitossa vähintään toinen osapuoli on ulkomaalaistaustainen.

  Kun tosiasiat ovat nämä, niin onko kovinkaan realistista maahanmuuttokriittistä argumentointia vaatia, että esim. pakolaiset pitäisi potkia Suomesta pois? Rasistit haluaisivat puhdistaa Suomen täysin valkoiseksi, mutta he ovat auttamattomasti myöhässä: sitä ei tule tapahtumaan.

  Miksi siis vaatia mahdottomia? Maahanmuuttokriittistäkin keskustelua pitää tietysti voida harjoittaa. Kun näistä asioista väitellään, niin voisiko ”Suomi suomalaisille” -retoriikan sijaan olla hedelmällisempää miettiä, että kun muut kulttuurit nyt kerran jo ovat täällä, niin mitä olisi tehtävissä, jotta yhteiselo saataisiin toimivammaksi?

 29. Ongelma koko keskustelussa on ihan järkyttävä polarisoituminen molemmilla ”puolilla”. Mielestäni tämä melko tunteellinen ja hieman yksinkertaistava kirjoitus on vain yksi lisää ”hyvinsuhtautuvien” (mikä olisi neutraalein termi? Humanistit, mokuttajat, suvaitsevaiset?) pinoon.

  Pari ”hyveellisten puolen” aika tyypillistä ajatusta, joita toivoisin Anssi Kelan miettivän vielä uudelleen:

  ”Jos Suomeen otetaan jostain tietystä maasta 10 000 pakolaista, niin ei voida olettaa, että jokaisesta tulee lainkuuliainen kansalainen – samaan määrään suomalaisiakin mahtuu melko monta öykkäriä”
  – ”Huonostisuhtautuva” (Monikulttuurisuuskriitikko, fasisti, rasisti?) lätkäisisi tilaston ja toteaisi että tämä on sanahelinää, koska tilastojen mukaan nimenomaan ei-lainkuuliaisten kansalaisten _suhteellinen_ osuus on huomattavasti suurempi, eli samaan määrään mahtuukin paljon enemmän öykkäreitä kuin suomalaisten joukkoon. Vain yksi esimerkki tämän puolen kliseistä eli argumenteista jotka ovat jo lähtökohtaisesti huonolla totuuspohjalla ja siksi eivät edistä keskustelua mitenkään. Vertautuu mielestäni tavallaan toisen puolen argumenttiin ”toisen rodun edustaja vaan on tyhmempi” – jälkimmäinen on toki halventavampi ja ”vähempi-älyinen”, mutta samalla tavalla valistumaton.

  ”Vielä tuosta Facebook-ryhmästä: todelliset kasvot hankkeen takana paljastuivat eilen, kun ryhmän alkuperäinen perustaja jostain syystä vetäytyi taka-alalle ja hänen tilalleen ilmaantui neljä uutta nimeä..”
  – Miten tämä ”todellisten kasvojen” (ja eittämättä myös kaikkien ryhmään osallistuneiden intention?) paljastuminen eroaa tilanteesta, jossa jollekin henkilölle, joka on vaikkapa tarkkailemassa Afrikassa pienen kylän toimintaa, ”paljastuu sen kylän todelliset kasvot” kun tämä näkee sattumalta yhden tummaihoisen miehen osallistuvan raiskaukseen? (eli rautalangasta väännettynä: olisi melkoisen ennakkoluuloista yleistää koskemaan kaikkia kyläläisiä vain siksi että he asuvat tuossa afrikkalaisessa kylässä ja ovat tummaihoisia). Samoin motiivit kuulua tuohon ryhmään voivat olla muitakin kuin uusnatsismi.

  Onko muutenkin pakko aina tulkita ja haistella ”tunkkaisia asenteita”, ”piilonatseja” ja muutenkin syventää kuilua? Jos teillä on ystäviä, kavereita, tuttavia, jotka liittyivät siihen ”väärään” ryhmään, voisitteko säälin ja halveksunnankin? (viittaan mm. Timo Takkisen viestiin) sijaan kysyä heiltä suoraan, onko heidän ajatustensa taustalla oikeasti jotain suurta vihaa ja pelkoa toiseutta kohtaan, yrittää ymmärtää heitä?

 30. Oli vielä pakko lisätä:

  Esimerkiksi nimimerkki Allun Pihtaaja toi maltillisesti esiin ”väärään” ryhmään kuuluvien mahdollisia muita motiiveja ja myös jonkin verran lähdemateriaalia ajatustensa tueksi.

  Pelkään (vaikken tietenkään voikaan tietää), ettei suuri osa tämän sivun lukijoista vaivautunut lainkaan perehtymään hänen näkemyksiinsä, sillä tuomitsevat hänet välittömästi (tämän sivun) valtavirtaisesta eroavana rasistiksi, ”vastapuolen kätyriksi”. On niin paljon helpompaa olla suurien tunteiden vallassa kuin yrittää rationaalisesti ymmärtää kahta eroavaa näkökulmaa yhtä aikaa. On itsestäänselvää että tämä on vastapuolen suurin synti, mutta nähdäänkö sitä omassa toiminnassa? Jos se on synti vastapuolella, ei se voi olla mielestäni hyve omalla puolella.

 31. Ottamatta kantaa siihen millaisia vähä-älyisiä natseja minkäkin ”maahanmuuttokriittisen” liikkeen, järjestön tai facebook ryhmän ympärillä pyörii minun täytyy kyllä jo vähän kommentoida tätä keskustelua..

  Jos Suomeen pakolaisena pyrkivä ihminen saa turvapaikkahakemukseensa kielteisen päätöksen se tarkoittaa sitä että tällä henkilöllä ei ole perustetta saada oleskelulupaa Suomessa ja hänet tulisi käännyttää takaisin kotimaahansa. Hänelle kuitenkin annetaan väliaikainen oleskelulupa sen vuoksi että tämä käännytys koetaan teknisesti mahdottomaksi tai että kotimaan turvallisuustilanne on erityisen heikko.

  Nyt jos nämä esteet käännytykselle poistuvat niin valtion virkamiesten velvollisuus on käännyttää turvapaikanhakijat takaisin ja olla jatkamatta väliaikaisia oleskelulupia. Eivät he voi käyttää mitään harkintaa, joustoa tai muutenkaan mielivaltaisesti päättää keksiä tekosyytä miksi turvapaikanhakijan oleskelu Suomessa jatkuu.

  Tilanne on merkittävästi erilainen kuin se että ulkomailta meille saapuu Suomen lakien ja EU:n direktiivien puitteissa ihminen joka rakkaudesta tai työn perässä asettuu jäyhän kansamme keskuuteen ja haluaa tulla osaksi sen yhteiskuntaa. Tätä maahanmuuttoa vastustavat vain ne rotuoppeja ja rasismia

  Ei tässä tarvita mitään kansalaiskeräyksiä vaan Suomen edunvalvontaa voimassa olevien lakien mukaisesti. Se että jossain virastoissa ja muissa valtion haaroissa syntyy kuin itsestään jotain ’käytäntöjä’ ja pysyviä väliaikaisratkaisuja vähentää kansalaisten luottamusta edustukselliseen demokratiaan sekä oikeuslaitokseen.

  Ja pyydän, älkää sotkeko samaan ’maahanmuuttajat’ ämpäriin Somaliasta tänne saapuvia epäpakolaisia joita on mahdoton palauttaa ja oikeata (työperäistä tai muuten sallittua) maahanmuuttoa. Se on loukkaavaa niitä ihmisiä kohtaan jotka ovat maahamme muuttaneet. Myönnän että se on myös erittäin tehokas tapa saada kaikki pakolaispolitiikan uudistamista vastustavat ihmiset näyttämään xenofobeilta. Mutta toivon ettette te usko siihen itsekään että pakolaispoliitikan uudistamisella kukaan haluaisi puhdistaa Suomen vitivalkoiseksi.

 32. Anssi Kela, nimim. ”Mari” ja muutama muu:

  Onko todellakin oikein leimata 15 000 (tjsp.) ihmisen ryhmä rasisteiksi, natseiksi tai muuksi ikäväksi sillä perusteella, että tässä 15 000 joukossa on lukuisia aitoja rasiteja, ja ehkäpä jopa pari uusnatsia?

  Anssi Kelan sanoja lainatakseni:
  ”Jos Suomeen otetaan jostain tietystä maasta 10 000 pakolaista, niin ei voida olettaa, että jokaisesta tulee lainkuuliainen kansalainen – samaan määrään suomalaisiakin mahtuu melko monta öykkäriä. Muistelkaapa vaikka kouluaikojanne: käyttäytyikö jokainen koulunne oppilas ihmisiksi?”

  Miksi, oi miksi tätä ei voida soveltaa tuohon 15 000 yksittäisen ihmisen joukkoon (, johon muuten itse en kuulu enkä aio liittyä)? Uskomattomia rasisteja täällä, erityisesti Maikki ja Lauri. Täysin käsittämätöntä hylätä ystävänsä (Maikki) sillä perusteilla, että tämä on huumorimielessä liittynyt ryhmään (lukekaa sen ryhmän kuvaus, hyvät hysteerikot ja suomalaisfoobikot!)

  Mihin se rationaalinen ajattelu aina katoaa, kun puhutaan maahanmuutosta, maahanmuuttopolitiikasta tai maahanmuuttajista? Eivätkö pakolaiset olekaan täällä sotaa paossa, ja halukkaita palata rakentamaan kotimaata, kun olot ovat parantuneet?

  Tosin olojen kohentuminen Somaliassa ei koske kaikkia Somalian osia, eikä siis kaikkia 10 000:tta somalia voida tietenkään alueille, joissa he edustavatkin vihollisklaania.

  Yhteenveto: Mielestäni ryhmän perustaminen tai ainakin valtaosa ryhmään liittymisistä on tehty toisaalta huumorimielessä, mutta toisaalta ajankohtaiseen ongelmaan tarttuen ilman mitään RASSISMIA!11! Ryhmässä moderointi ei ilmeisestikään toimi, vaan Sieg Heilit yms. lentelevät. Tämä on yksi syistä, miksi itse en liity ryhmään.

  Koska (valkoihoisten hysteerikkojen toimesta kielletty) lakupekka-logo ei ole alkujaan ollut rasistinen, eikä sitä ole käytetty rasistisessa mielessä lakupatukan kyljessä, en oikein pidä järkevänä, että sitä tyrkätään ryhmän ”logoksi”.

  Ps. on jotakuinkin säälittävintä tässä anti-maahanmuuttokriittisyydessä se, että maahanmuuttokriittisyys yritään samaistaa ja pelkistää rasisimiksi ja ksenofobiaksi. Ja vielä enemmän kaukaahaettua on tuo ”valkoinen Suomi”-höpönlöpö tai äärioikeistolaisuus. Maahanmuuttopolitiikan kritisoiminen ei katso puolueen jäsenkirjaa tai muita poliittisia näkemyksiä.

 33. Pakko vielä itsekin lisätä sen verran, että minua ahdistaa aivan suunnattomasti ihmisten tarve leimata toinen heti, kun tämän mielipide ei itseä miellytä. Ja tämä koskee myös niitä suvaitsevaisia. Se, että asiasta on lähes mahdoton käydä minkäänlaista asiallista keskustelua johtuu siitä, että välittömästi osapuolet ovat nyrkit pystyssä kiinni toistensa kurkuissa. Millään perusteluilla ei ole mitään väliä, kun osapuolet jakautuvat meihin ja heihin ja loanheitto alkaa.

  Olen itse päässyt kokemaan monikulttuurisuuden hyvät puolet siellä, missä se on parhaimmillaan, eli ulkomailla vaihto-opiskelemassa. En ikinä vaihtaisi tätä kokemusta mistään hinnasta. Silti suhtaudun varauksellisesti maahanmuuton volyymin äkilliseen kasvattamiseen siitä syystä, että lähes kaikissa Euroopan maissa tästä johtuvat ongelmat ongelmat ovat todella suuret. Enkä todellakaan tarkoita sitä, että kaikki maahanmuuttajat ovat sitä tai tätä. Haluaisin vain oikeasti tietää, miten asiat tehtäisiin Suomessa erilailla, jotta vastaavilta ongelmilta vältyttäisiin.

  Eräs maahanmuuttaja kiteytti mielestäni ongelman tänään toisella keskustelupalstalla hyvin. Hän totesi, että meille länsimaalaisille on vaikea ymmärtää, miten tärkeä muslimille on koraanin sana jumalan sanana, ja että länsimaalainen sananvapaus ei merkitse koraanin sanan rinnalla mitään. On totta, että maahanmuuttajien sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on paljolti kiinni suomalaisten asenteista heitä kohtaan. Itse kuitenkin pidän lähes yhtä tärkeänä maahanmuuttajien kyvyn omaksua länsimaalaista kulttuuria normaalissa elämässä. En tarkoita sitä, että heidän tulisi hylätä koraani ja oma kulttuurisa vaan sitä, että heidänkin tulisi kyetä ymmärtämään muun muassa se seikka, miksi länsimaalaisissa yhteiskunnissa sananvapaus on niin tärkeä asia. Niin tärkeä, että se ajaa kaikkien uskontojen ohi.

  Olisi mukavaa, jos Anssi voisit kommentoida kirjoitustani jotenkin, kiitos.

 34. Sivustaseuraaja: Mielestäni ajatuksesi siitä, että ”väärään” ryhmään liittyneiden kanssa kannattaisi vaikkapa keskustella, oli mahtava. Nappasin heti puhelimen käteeni ja kilautin ryhmään kuuluvalle kaverilleni. Hän oli ihmeissään kuultuaan jupakasta, ei tiennyt lainkaan mitä on meneillään. Tämä kaverini oli vain joitakin päiviä sitten nähnyt jonkun oman tuttunsa liittyneen ryhmään ja käynyt katsomassa. Ryhmän kuvaus oli pikaisesti luettuna vaikuttanut hupaisalta ja lakupekka-symboli oli ilahduttanut (näin sivumennen sanoen: minustakin vuosikymmeniä vanhan, perinteikkään karkkipaperin retusointi poliittisesti korrektimmaksi menee naurettavuuksiin). Niinpä hän oli klikannut itsensä ryhmään ja poistunut sivulta palaamatta sinne enää takaisin.

  Nyt kaverini totesi, että täytyypä käydäkin vähän tarkemmin katsomassa mihin sitä on tullut nimensä lykättyä. Uskoisin, että aika moni on liittynyt ryhmään juuri näin. En siis yritä lietsoa hysteriaa väittämällä, että kyseisessä ryhmässä mellastaisi 16 000 natsia. Ihmettelen vain sitä, että niinkin moni seisoo edelleen joukoissa, vaikka keulilta on paljastanut aika kyseenalaisia hahmoja. Mutta ehkä useimmat ovat tosiaan tästä kaikesta yhtä autuaan tietämättömiä kuin tuo kaverini.

  Mitä tulee erilaisiin tilastoihin ja myös Jukka Väisäsen mainitsemiin lakeihin ja direktiiveihin, niin minun on pakko myöntää, etten ole niin perehtynyt maahanmuuttopolitiikkaan, että minun kannattaisi kommentoida sitä mitenkään muuten, kuin puhtaasti omasta perspektiivistäni. Mielipiteet, joita esitän, ovat muodostuneet vuosien varrella omien kokemusteni kautta, ne eivät nojaa tutkimuksiin tai kenttätyöhön. (Täysin oma keskustelunaiheensa voisikin sitten olla se, että onko ns. valistunut mielipide aina automaattisesti parempi kuin valistumaton?)

  Kuten jo alkuperäisessä kirjoituksessani sanoin: minulla ei ole vastauksia näihin asioihin. Tätä haluan edelleen korostaa. En pyri esiintymään täällä minään muuna kuin karvanaamaisena popparina: kirjoitan tunteella ja tekstiini luonnollisesti vaikuttavat omat asenteeni, joita minulla on siinä missä muillakin.

  Minustakin on surullista, ettei näistä asioista nähtävästi oikein voi keskustella ilman, että syytöksiä huutomerkkien kera aletaan viskellä barrikadin kummaltakin puolelta. Katson myös itse olevani tähän syyllinen. Yksi syy on toki se, että internet on aika kehno väline todelliseen keskusteluun. Mielipiteen ilmauksiin tämä on oikein mainio, mutta nettiväittelyt aiheuttavat yleensä vain ison tukun väärinkäsityksiä ja pahasti yliampuvia tulkintoja (tästä minulla on PALJON kokemusta). Uskokaa pois, yleensä minulle ei tuota ongelmia hyväksyä ja ymmärtääkin erilaisia mielipiteitä kuin omani. (Sanotaan nyt kuitenkin varmuuden vuoksi, että tiettyyn rajaan asti…)

  Omalta osaltani minun on nyt kuitenkin pakko luistella vilttiketjuun: työt uhkaavat jo jäädä tekemättä, joten aikani ei yksinkertaisesti riitä osallistumaan debattiin tällä intensiteetillä – niin kiintoisaa (ja antoisaakin) kuin se onkin. Jatkakaa kuitenkin toki ajatustenvaihtoa: luen edelleen kaiken suurella mielenkiinnolla. Moderoin palstaa ja niin kauan kuin viestit pysyvät asialinjoilla, kaikenlaiset mielipiteet julkaistaan.

  (Tästä suora leikkaus siihen, kun kirjoitan taas pitkää vastausviestiä.)

 35. Vielä Julsalle, hyvin pikaisesti: olen samaa mieltä, kulttuurierojen molemminpuolinen ymmärtäminen ja kunnioittaminen on vaikea, mutta oleellinen yhtälö.

 36. Olipas hyvä ja monipuolinen kirjoitus! Löysin täysin sattumalta sivuillesi, mutta taidanpa alkaa seurata tätä blogia. Kirjoitustyylisi ja ajatuksesi ovat mielenkiintoisia ja fiksuja, kiitos. Vaikka mielestäni laulutaitosi ei ole kummoinen, musiikki on ok, monet biisit hyviäkin, niin saanhan silti pitää enemmän teksteistäsi :).

 37. Somalit kotiin ja rasistit Kuuhun?…

  Sain kutsun kahteen eri Facebook-ryhmään. Ensimmäisessä niistä kerätään rahaa Suomessa asuvien somalien palauttamiseksi takaisin Somaliaan ja toisessa ensimmäisen ryhmän jäsenten menomatkaan Kuuhun.
  Molemmat ryhmät ovat yksiselitteisesti la…

 38. Jos lähtökohtaisesti maahan on tultu elämään sosiaalituilla ja lisääntymään kuin gerbiilit ilman aikomustakaan ruveta elämään ihmisiksi, en ymmärrä miksi tällaisen ryhmän pikaisen poistumisen toivominen olisi millään lailla rotukysymys.

  Voisi kukin omalla tahollaan miettiä kuinka monta kymmentä tuhatta sosiaalitapausta tarvitaan lisää että alkaa olot tosiaankin huononemaan tässä maassa. Se on yllättävän pieni.

 39. Pellon laidalla: laulutaitoni on itse asiassa melko hyvä – ääni vain ei ole kummoinen.

 40. Parahin Anssi, kehoittaisin sinua tutustumaan Jussi Halla-ahon teksteihin maahanmuuton ongelmista. Hän ei ole se superpaha ylirasisti, jota media on ihmisille toitottanut. Kuten kirjoitit, tästä asiasta on hyvin vaikea keskustella, koska jos jotain kritisoi on automaattisesti rasisti. Faktahan on se, että vaikka monikulttuurisuus on hyvä juttu, liittyy siihen myös useita ongelmia, jotka eivät välttämättä johdu suomen valtion tavoista pyrkiä integroimaan maahanmuuttajia väestöön. Jokin osa maahanmuuttajista ei yksinkertaisesti ole vain halukas integroitumaan.

  Olen kauan aikaa ihmetellyt lisääntyvää maahanmuuttoa, seurannut Ruotsin ja Ranskan tapahtumia (mellakat, kaupunginosat jonne ei uskalleta mennä), mutta toistanut mielessäni mantraa: ”Se on hyvä juttu, monikulttuurisuus kunniaan, olemme kansainvälisiä emme juntteja!” . Onneksi tämä asia on noussut suureksi keskustelunaiheeksi… ja todistettavasti yli 16000 ihmistä miettivät tätä asiaa myös. Todellinen määrä on vielä suurempi!

 41. ”Anssi: laulutaitoni on itse asiassa melko hyvä – ääni vain ei ole kummoinen.”
  Totta Anssi! Ja pyydän kuitenkin anteeksi typerää lausahdustani, ihan ylimääräistä kommentointia yömyöhään…

 42. Anssilla on paras anssikela-ääni. Sopii tiettyihin kappaleisiin erittäin hyvin. heh

 43. Hakaristilipusta totuus leimaamatta

  Suomella on lukuisia virallisia hakaristilippuja: Presidentinlippu, Satakunnan lennosto, Lotta-Svärd ja sotaveteraanien perinnejärjestöt.

  Itsekin käytin hakaristiä tunnuksenani kuten aiemminkin kunnallisvaaleissa 2008.

  Seppo Lehto

 44. Hyvä blogaus! Tämä on kyllä sellainen aihe mikä on pistänyt ajatukset liikkeelle varmasti monilla. Niinkuin kommenttien määrästäkin näkyy 😀 Ja itse taidan liittyä tähän hulluun kommenttien kirjoittamiseen..

  Kun löysin tuon kyseisen ryhmän tuossa viikko pari sitten, olin tuohtunut. Jos näitä ihmisiä kismittää suurimmaksi osaksi se, että somalialaiset maahanmuuttajat käyttävät sosiaalipalveluja törkeästi hyväkseen (mistä minä en tiedä mikä on totuus) niin mikseivät sitten lähde vaikka ajamaan asiaa, jossa yritetään lopettaa tälläinen hyväksikäyttö. Oli siis kyseessä somalialainen tai suomalainen tai kuka tahansa. Minä tiedän varmaksi sen, että on täysin suomalaisia ihmisiä, jotka käyttävät juuri näitä etuja törkeästi hyväkseen, eivätkä sormeaan liikauta laiskuuttaa ja saamattomuuttaan… Tietenkin on vaikea lähteä erottelemaan ketkä sitten ovat oikeutettuja saamaan näitä palveluja.. mutta enhän minä tälläistä ryhmää perustaisikaan… Eiväthän ne somalialaisten maahanmuuttajien kyytejä hankkivatkaan ole asioita ihan loppuun asti ajatelleet…

  Minä koen olevani isänmaallinen. Olen kokenut jo pienenä tyttönä niin. Mutta nykyään se sana tuntuu tarkoittavan automaattisesti rasismia. Minä olen iloinen siitä, että meidän veteraanit taisteli ja piti Suomen itsenäisyyden, mutta en minä osaa jotenkin yhdistää sitä järkevästi tähän aiheeseen, mitä nämä ”isänmaalliset” ajaa. Minusta Suomen lippu on kaunis ja herättää herkkiä tunteita, mutta jos ripustaisin käsivarteeni suomen lipun kangasmerkkinä, moni leimaisi minut rasistiksi ja juntiksi.

  Ja luulenpa että moni näistä ”isänmaallisista”, joita niin kovasti huolettaa, että pääsevätkö somalialaissyntyiset kotiinsa, haluaisi kaikki muutkin ulkomaalaissyntyiset pois Suomesta.

  Siitä väkivallasta ja ryöstelystä. Minä haluaisin nähdä sellaisen tilaston, jossa olisi listattu rikolliset suomessa, ja heidän syntyperänsä. Ja jos eräskin tuolla kommentoinut sanoi, että hänellä on sanojensa takana jonkinlainen virallinen tutkimus, niin ihan mielelläni sen näkisin. Siis ihan vaan koska en ole nähnyt niin en tiedä mikä on todellinen tilalle. Mutta olisi se nyt kumma jos muka maahanmuuttajat tekisivät rikoksia enemmän kuin suomalaiset. Mutta se mikä on enemmän kytköksissä rikoksiin, on henkilökohtainen taloudellinen tilanne, ei niinkään syntyperä.

  Minun isäni on ollut huono kasvattaja ehkä näissä suvaitsevaisuusasioissa. Hän ”ei ole rasisti, mutta” hänellä on kova mielipide juuri näistä systeemiä hyväksikäyttävistä ihmisistä, mutta ei hänelle ole väliä onko se syntyperältään ulkomaalaiinen. Mutta, koska äidilläni on aina ollut kova mielipide maahanmuuttajien puolesta, niin isäni on tykännyt ärsyttää häntä puhumalla todella törkeitä rasistisia asioita. Pienenä en kuitenkaan osannut lukea näitä ”vitsejä” ja jos en olisi yhtään tähän asti omia aivojani käyttänyt, niin olisin varmaan tuossa kyseisessä Facebook-ryhmässä.

  Lainaan vielä ajatusta South Parkista, jossa on usein paskahuumoriin verhoiltuja erinomaisia pointteja, jotka ovat oikeasti pistäneet ajattelemaan. Siinä tokaistiin joskus, että kaikki meistä ajattelevat/ tekevät vähintään kerran rasistisia asioita. Kun monet kulttuurit kohtaavat, niin todellistahan se on, että tulee yhteentörmäyksiä. Kyllä minäkin vielä teini-iästä päästyäni, olen ollut ennakkoluuloinen muutamaankin otteeseen. Mutta en ole niiden ennakkoluulojeni takia ketään tietoisesti satuttanut tai perustanut Facebook-yhteisöä näitä ihmisiä vastaan.

  Tulipas turhan pitkä toitotus.. O__O;; Anteeksi! Innostuin vähän liikaa pulisemaan.. Hieno blogi oli! *juoksee karkuun*

 45. South Parkissa onnistutaan tosiaan usein kiteyttämään ihmiskunnan kollektiivinen typeryys nasevalla tavalla. Minäkin haluaisin kovasti olla erilaisista ennakkoluuloista vapaa, mutta todellisuudessa olen kaikkea muuta. Suvaitsevaisuus on käytännössä aika hankala laji.

  Jokaisessa meissä – rotuun tai kulttuuriin katsomatta – asustaa pieni rasisti. On sitten ns. koulukuntakysymys, yrittääkö tämän taipumuksensa kohdata ja taltuttaa, vai päästääkö sen vapaasti mellastamaan ajatuksiin, sanoihin ja tekoihin.

 46. Ylempänä olevaan kirjoitukseen viitaten kyllä, suomessa myös suomalaiset käyttävät systeemiä hyväksi. Miksi tämän ryhmän kutsumista hyväksikäyttäjiksi ei sanota rasismiksi. Mehän syrjimme silloin suomalaista laitapuolen kulkijaa eli emme ole suvaitsevaisia..

  Vielä Anssille, kun mainitsit että sinulla ei ole ollut ongelmia maahanmuuttajien kanssa, on ihmisiä joilla on ollut. Sovitaanko niin että muutat muutamaksi kuukaudeksi joko Espoon Suvelaan, Kirstinmäelle tai sitten Kontulaan ja naapureiksi monikulttuuria. Tämän jälkeen kerrot sitten kokemuksia vaikka täällä blogissa tai teet televisio-ohjelman. Eikö olisi hyvä idea? :). Tämän jälkeen voidaan keskustella asiasta lisää.

 47. Vastaan tuohon Kelan kirjoitukseen sen verran, että Kela liitelee musiikillisissa ja idealismisissa pilvilinnoissa kirjoituksestaan päätelleen eikä hänellä ole mitään tajua missä suomessa mennään.

  Hyvää jatkoa ja en edelleenkään osta yhtään levyäsi, biisiäsi vaan lataan ne piratebaysta, jos joku niitä sinne laittaa. Tosin levymyyntisi putosi taas hieman, että tuskin sitä pilttipoppia löytyy sieltäkään.

 48. Facebookissa on mahdollista suoraan ottaa kantaa

  Siellä on ryhmät Somalit Somaliaan = Somalis to Somalia

  Eikö se ole todellista rakkautta kun ihminen autetaan kotiinsa?

  Seppo Lehto

 49. Jep. Rasismia ei voi musta oikein puolustella millään muulla kuin typeryydellä.

  Itse olen kuitenkin hieman erilaisen maahanmuuttopolitiikan kannalla kuin tämä nykyinen. Musta lähtökohtaisesti paikka täällä pitäisi tarjota vain sellaisilel maahanmuuttajille jotka tuottavat valtiolle selvää rahaa. Voisin ostaa jopa ajatuksen että turvapaikka evättäisiin 5-vuoden kuluttua ellei henkilö onnistu tuottamaan x-määrää verotuloja. Tietysti ongelma olisi silloin tässäkin jos sotatila jatkuu alkuperämaassa edelleen ja perheetkin pitää jotenkin huomioida.

  Lähinnä sopeuttamisessa pitäisi, yhtä kaikki, pyrkiä siihen että maahanmuuttajat työllistyvät nopeasti, eikä niinkuin nyt, että työtä ei saa tehdä ollenkaan ennenkuin saa oikeanlaisen viisumin. Musta jopa turistin tulisi saada tehdä töitä jos haluaa.

 50. Vielä pakko kommentoida..

  Kyllä työllistyminen on hyvä juttu, mutta miten työllistät ihmistä joka ei ole halukas työllistymään, koska tekemättä mitään saa paremmat edut kuin työnteolla?? Sen lisäksi vielä kielitaito aiheuttaa rajoitteita, joten esimerkiksi uusi ulkomaalaislaki ei ratkaise yhtään mitään. Paitsi sen, että maahanmuuttovirta kasvaa ja oma yhteiskuntamme rasittuu.. Omalta osaltani olen toivon jo heittänyt kaivoon, eli suohon olemme menossa ja pahasti….

 51. Niin Wesku… Jos tuolta kantilta ajatellaan niin tarkalleenottaen kenenkään suomessa ei kannattaisi tehdä töitä kun täällä saa tuet ilmaiseksi. Tuskin tuosta Anssistakaan olisi koskaan tullut ikinä tuollaista Sony-BMG:n kultapojua ellei se olisi sossusta aikanaan saanut sen verran voita leivän päälle että pysyy hengissä.

  Itse näkisin että kaikkein suurin ongelma koko maahanmuuttoasiassa ja sulauttamisessa yhteiskuntaan on juurikin se että järjettömän suurta osaa maahanmuuttajista (niitä sotaa paossa olevia) pidetään vain väliaikaisina asukkaina. Oletetaan että he tulevat maahan ja lähtevät pois kun tilanne kotona rauhoittuu.

  Sitten kun sota kestääkin useampia vuosia ja ko. henkilö on jo täällä perustanut perhettä ja nuorimmat lapset on koulussa ja niillä on kaverit täällä niin ei varmaan ole niin helppoa se lähtö.

  – Surkein juttu tässä on se että nämä ”väliaikaiset” ihmiset, eivät saa työlupaa täällä. He eivät siis saa tehdä töitä – vaikka haluaisivat!

  ….Kaikki maahanmuuttajat pitäisi ottaa vastaan sillä asenteella että he jäävät tänne (suurella todennäköisyydellä) pysyvästi ja heitä pitäisi heti ruveta kouluttamaan suomalaisen yhteiskunnan tarpeita silmälläpitäen niihin työtehtäviin joissa on suurin työvoimapula tulevaisuudessa. Jos näin olisi tehty ja tehtäisiin jatkossakin, ei eläke-ikääkään olisi tarvinnut nostaa.

 52. Todella surullista ja masentavaa, että vielä edelleen törmätään näihin ”värivika” ongelmiin. Itse voin pahoin kun iskee tajuntaan, kuinka paljon sumeilematonta vihaa ja rasismia on ihan tässä lähiympäristössä, etenkin kun olen vähemmistö-uskontoon kuuluvana kokenut ennakkoluuloisuutta ja syrjintää itsekin. Niin kauan kun on vihaa ja kateutta hautovia ihmisiä, ei kansat voi olla veljiä keskenään. Mutta hieno ajatus toi kansallismielisyyden ja isänmaallisuuden poistaminen, Anssi, sitä mä todella odotan että niin käy. Ikävä kyllä en usko että ihmiset sen saa aikaan, siinä tarvitaan suurempia rakkauden voimia, joita ei mikään pysäytä….ei kuolema eikä elämä, ei enkelit eikä henkivallat, ei nykyiset eikä tulevaiset, ei voimat, ei korkeus eikä syvyys, eikä mikään muu luotu… Parempia aikoja odotellessa…

 53. Luin artikkelisi ja kerron yhden tapauksen omalta taipaleeltani. EN ole sotiemme veteraani enkä heidän kaikkien ajatuksia tiedä, mutta olin junassa matkalla pohjoiseen ja kuuntelin korvalapuilla musiikkia. yksi kappaleista oli sitten Irwin goodmanin mutakuono ja lakupelle joka oli tupsahtanut mukaan koska kuuntelin koko irwinin tuotantoa. Musiikki oli sitten ilmeisesti sen verran kovalla :p että eräs n.50v nais henkilö tarrasi olkapäähäni ja sanoi kovaan ääneen, ”miten kehtaat kuunnella tuollaista kappaletta kun vaunussa on sotaveteraanejakin”. vaunussa oli tosiaan 2 veteraania ja kuullessaan naisen vuodatuksen sanoivat kumpikin ettei heitä häiritse millään muotoa tämän kappaleen sanat. Kyllä oli naisella hölmistynyt ilme ja minua nauratti 😀

 54. moi

  yritin saada kaikki jutut että saisit asiat tietoosi,ihmiset kertoo mulle asioita.useimmat tuntee ihmiset jotka on ampuneet

 55. Samaa mieltä. Olen suuri fanisi.

  – Sohvi 12 v.

 56. Kappaleesi Suomalainen on ihana. Ihonvärin perusteella ihmisiä ei pidä luokitella. Mutta Suomen valtion velvollisuus on huolehtia suomalaisista ja Somalian valtion velvollisuus on huolehtia somaleista. Kun Somalian valtio ei tätä tee, niin se ei ole Suomen valtion tehtävä. Maahanmuutto on ekonominen kysymys: se maksaa Suomelle satoja miljoonia ja tulijat sijoittuvat pääosin yhteiskunnan tukien saamapuolelle. Tämä ei ole kestävää kehitystä. Ongelmat pitää korjata lähtömaassa.

 57. Tuossa tekstissä vilisee kyllä aika pahasti asioita, jotka ovat keskenään ristiriidassa ja jotka ovat aivan jumalattoman naiiveja.

  Ensinnäkin: rivien välistä annat ymmärtää, että ”en ole rasisti, mutta…”-fraasia käyttävät olisivat jotenkin piilorasisteja, mutta sitten itse lankeat omaan ansaasi toteamalla: ”En voi kuitenkaan jeesustella, että olisin täydellisesti vapaa rasismista: silloin tällöin tulee tilanteita, joissa huomaan suhtautuvani ihmisiin epäillen heidän etnisestä taustastaan johtuen. Tällaisina hetkinä en ole itsestäni ylpeä. En ole rasisti, mutta…”. Eli siis, koska sinä olet Anssi Kela ja moitit itseäsi, ettet ole ylpeä moisista tuntemuksistasi, niin se tekee sinusta paremman ihmisen noihin piilorasisteihin verrattuna?

  Ja sitten Kaupungilla älämölöä, röyhkeisti käyttäytyviä ja rikollisia maahanmuttajia vielä kun vertaat yläasteaikojen öykkäreihin? Onko sinulla nyt ihan suhteellisuudentaju karannut?

  Samoin väitteet, että kuka tahansa Suomalainen lähtis ison rahan perässä muualle asumaan ja vielä sillä ehdolla, ettei saisi jalallakaan astua Suomeen + Että nuoret eivät voisi kunnioittaa menneitä aikoja, koska ovat vain sattuneet syntymään Suomeen.
  Se varmasti harmittaa sinua, ettei kaikki ajattele samalla tavalla kuin sinä. Minä en lähtisi pois vaikka sitten maksettaisiin, enkä kyllä kiittele sotaveteraanejakaan, mutta en vain ymmärrä, miksi omasta kotimaastaan ei voisi olla ylpeä siitäkin huolimatta, ettei itse ole ollut sotimassa.
  Miten ymmärrystä löytyy maahanmuutajaa kohtaan, joka kantaa ylpeänä omaa kulttuuriaan ja uskonnollista vakaumustaan mukanaan, mutta suomalaista, omaa kulttuuriaan vaalivaa osoitellaan ja nauretaan rasistiksi?

  Tämäkö on sinun mielestä tasa-arvoista?

 58. Hei !

  Eilen ilalla isäni pyysi minua kuuntellaam sinun biisin jaa biitit elikäs Sinen ja Valkoinen ja sen jälkeen selitämään tämän asian hänelle laulun jälkeen minulle tuli huono oma tunto ja se olin hyvin vaikea kuunella olen somalilainen nuori nainen joka on vain 15 vuotias olen todella ylpeä että vanhempani tulivat tänne sain elätttä tai elläää niin kuin muut ikäiseni täällä suomessa sanat eivät riitä miten kiitolinen olen. Jos asuisin nytten somalilassa asiat olisan oleet toiset olin varmaan naimisissa minulla oli varmaan lapsi jo en osaisi varmaan lukea tai kirjoittaa se olisi niin sanotusti helvettiä. Ymmärän suomalaisia tämä on heidän maansa mutta jos yksi somalilainen tekee suuren virheen sen on meistä kaikista kiini why ? Minun perheeni elää niin kuin muut perheet heräämme yhdessä syömme aamupalaa lähdemme lenkille yhedessä matkustalamme pelailemme teeme kaikke hauskaa. JOTEN HALUAN ETTÄ TE TAI SINNÄ ANTTI KELA NÄÄT TÄSSÄ ASIASSA PONTIA ? Minä tunnen villen hän oli muusikiopetajani ala asteella ajettellin tässä eilen että käviskö kysymysä mistä on kysymys ?

 59. Terve!

  Luulen, että olet tainnut ymmärtää kappaleen sanoman hiukan väärin. Yritän selittää:

  Laulu kertoo nuoresta koulupojasta, jonka vanhemmat ovat aikanaan tulleet pakolaisina Suomeen. Poika on syntynyt ja kasvanut Suomessa, puhuu ja kirjoittaa suomea. Kuitenkin hänelle huudellaan koulumatkoilla, että painu takaisin Afrikkaan – vaikka hän ei ole siellä koskaan käynytkään. Miksi hänen pitäisi lähteä pois kotimaastaan Suomesta?

  Laulun tarkoituksena on haastaa ihmiset miettimään, että mikä tekee meistä suomalaisia? Millainen on oikea suomalainen? Ihonvärillä sitä ei ainakaan voi mitata.

  Olen Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) hyväntahdonlähettiläs ja tein tuon laulun muutama vuosi sitten esitettäväksi ETNOn tilaisuuksissa. Sain silloin siitä paljon kiitosta mm. tilaisuuksiin osallistuneilta somaleilta. Laulu julkaistiin myös singlenä EU:n rasisminvastaisen kampanjan yhteydessä.

  Ymmärrän, että kappale on helppo ymmärtää väärin jos keskittyy kuuntelemaan vain sen tiettyjä rivejä. Kyseessä ei kuitenkaan ole rasistinen kappale, päinvastoin.

 60. oi anteeksi ! Nytten ymmärrän sinua kävin kuuntelemassa kappeletta uudestaan . Rakastan suomea todella paljon vaikka olisin toisella puolella maailmaa tietäisin aina että minulla on paikka täällä minua inhotaa jos ihmiset saavat aina meistä huonon ensivaikutelman.
  Mutta kiitos todella paljon olen kiitolinen tästä vaikka tiedän että minulle ei olisi ikinä mahdolisuuksia palata omaan maahan niin tahtoisin että välimme oisivan niin sanotusti Hyvät !

 61. ”Minä olen vain 36-vuotias helsinkiläinen teen ystävä. En tiedä vastauksia siihen, miten näitä pakolaisasioita pitäisi hoitaa.”

  Laittamattomasti sanottu. Luulisi, että tuon ymmärtäminen johtaisi edes pieneen itsekritiikkiin. Mutta ei.

 62. Ylen haastattelussa Helsingin poliisi (Ritva Elomaa) möläytti mamujen hoitavan 50% raiskauksista. Ja ne saa enemmän fyrkkaa kuin perustyötön… miksi näin?
  Onko tämän maan asiat niin liian hyvin ettei terveydenhuoltoon ja kouluihin, poliisiin ja armeijaan voida enempää laittaa rahaa eikä valtion kassaan mahdu enempää vaan ne rahat on pakko jakaa ulkomaiden kansalaisille? Sitä rahaa on jopa niin paljon tällä maalla, että sitä voidaan jakaa myös muille maille??
  Leikkauksia ja lakkautuksia… kyllä on kansa valinnut päättäjät hyvin. Joten ihan oikein suomalaisille seuraukset.

  Jos tähän maahan tulee sota ja täältä joutuu pakolaiseksi toiseen maahan niin missä muka kukaan saa penniäkään ilman työtä? Ruotsiin pakolaiseksi kun pääsi viime sodan aikana niin ei siellä mitään korvauksia jaeltu. Hakattiin jossei töitä tehty eikä erikoisia (suomalaisia) tapoja suvaittu. Lähdet Afrikkaan pakolaiseksi ja sanot että olet homoseksuaali niin sut tapetaan ja tappaja saa mitalin. Vain täällä hyysäyspolitiikka on pakollista.

  Hävettää olla suomalainen. Onneksi tätä ei enää tarvitse kauan katsella.

 63. Kyllä tuon leijonasymbolin pahin lokaaja on ollut puolue nimeltä Vihreät joka sen sotki omaan markkinointiinsa. Kyseinen puolue ei olekaan tehnyt suomelle mitään hyvää IKINÄ.
  Terveisiä Heidi Hautalalle joka junailee maahamme laittomia pakolaisia ja on muutenkin särmänä. Anssi Kelahan siellä hihhuloikin Haaviston tukijoukoissa. Haloo?
  Anssi Kela, Somalien ystävä…. voi jee kun ihquu. Somaleista ei ole ollut tälle maalle mitään muuta kuin haittaa. PISTE!

 64. Kylläpäs Jari Peltolaa angstituttaa. Kannattaa harkita terapeutilla käymistä.

 65. Ilman muuta pitää mennä terapeutille jos ei osaa arvostaa somaleita, Anssi Kelaa (Teostoa) tai Vihreän puolueen törttöilyä.
  Varmaan oikein lobotomia olisi paras ratkaisu toisin ajettelevalle?
  Vai?

  Jos Anssi osallistuu itsekin politiikkaan ainakin välillisesti niin kai niistä voi höpistä vaikka eri mieltä onkin? Vai?

 66. Kirjoituksesi ovat vain hyvin lapsellisia ja aggressiviisia. Käytöksesi ei ole normaalia fiksun aikuisen käytöstä.

  ”en käytä bussia en ole köyhä” tjsp. En halua yleistää, mutta kuullostat ihmiseltä, joka ei ainakaan koulussa ole ikinä menestynyt. En nyt tyhmäksi hauku, mutta… joo.

 67. Että joo, vai lapsellisia ja agressiivisia?
  Noh, mä en oikein pidä tän Kelan touhuista niin sen fanittajan silmissä voin ollakin ”lapsellinen” tai ”agressiivinen” eipä sun mielipiteestäsi yöunet mene.

  Mutta aika harvoin ketään raharikkaita bussissa näkyy? Vai?
  Koulumenestykseni ei sinulle kuulu, mutta voin kertoa että koulussa oli lähinnä tylsää, koska tiesin jo etukäteen suurimman osan opetettavista asioista. Meninkin koulun jälkeen töihin ja pian sen jälkeen perustin yrityksen, joka pyörii tänä päivänä niin hyvin että voin itse nostella vain rahaa tililtä…. duunia ei ole pakko tehdä jos en halua.
  Jos sinä koet elämässäsi sen koulutodistuksen kans pingottamisen tärkeäksi niin anna mennä. Oma päästötodistukseni keskiarvo oli 8,6 tekemättä mitään enkä ole sen jälkeen kouluja käynyt paitsi yrittäjyyteen liittyen on pari titteliä hommattu ihan ajan kuluksi.
  Mä olen vain tälläinen tyhmä yrittäjä jolla on kolmekymppisenä pari omakotitaloo ja osakkeita siellä täällä. Nämä on ihan omalla työllä ansaittuja eikä millään hyvitysmaksuilla.
  Yritykseni maksaa Teostolle useita tuhansia euroja joka vuosi täysin ilman mitään oikeutusta.
  Kerrohan sinä nyt oma menestystarinasi.

 68. Mielenkiintoista huomata, että Suomessa keskustellaan yhä samoista aiheista. ”Suvakit” ja ”rasistit”, mielipiteiden polarisoituminen, äärioikeiston suosion kasvu ja leijonavaakunan symbolinen merkitys olivat jo silloin tapetilla. Kelan tekstiä ja kommentteja lukiessa minulle ei tullut mieleeni, että ne ovat vuodelta 2009. Paljon on tapahtunut (esim. pakolaiskriisi), mutta keskustelu on yhä samanlaista.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.