Sushin rullailua

| Tagit: , | Aiheet: Kulinarismi | Kirjoittaja:

Perustimme viime vuonna muutaman kaverin kanssa Ruokarunkkarit-nimisen herkuttelukerhon. Kollektiivin ideana on se, että kokoonnumme epäsäännöllisin väliajoin tekemään yhdessä ruokaa, aina jonkun tietyn teeman merkeissä. Tämä konsepti takaa aina hauskan illan – sekä tietysti tukalat ruokaöverit.

Joitakin aikoja sitten teemana oli Japani. Olimme houkutelleet paikalle vierailevaksi tähdeksi Masa Maijasen, jonka monet tuntevat pitkän linjan basistina useista menestyksekkäistä yhtyeistä. Harvempi kuitenkin tietää, että Masa on myös armoitettu sushi-kokki – juuri oikea mies vihkimään Ruokarunkkarit sushin rullaamisen kummalliseen maailmaan.

Kävimme aluksi ostamassa raaka-aineet. Perustarpeiden hankintaan Masa suositteli Kallion Kolmannella linjalla olevaa Aseanic Trading -kauppaa. Makien ja futomakien täytteet (kurkku, paprika, salaatti, avokado, purjo, sieniä) käytiin poimimassa läheisestä marketista, josta kalastettiin myös nigirien päälle laitettavat lohifileet. Hintaa koko läjälle tuli alle 30 euroa – ja tästä sai syötävää kuudelle hengelle. Itse tehtynä sushi on siis varsin edullista ruokaa.

Sitten ryhdyttiin väsäämään. Seuraavassa pieni kuvareportaasi illan tapahtumista:

Sensein työkalupakki.
Sensein työkalupakki.

 

Oikeanlaisen riisin tekeminen oli jo oma projektinsa. Allekirjoittaneen tehtävänä oli jäähdytellä tuulettimella riisi sopivaan lämpötilaan.
Pelkästään oikeanlaisen riisin tekeminen muodostaa sushikulttuurissa jo oman haasteensa. Allekirjoittaneen tehtävänä on tässä jäähdytellä tuulettimella riisi sopivaan lämpötilaan.

 

Tästä lähtee syntymään takaperoinen rulla, jossa merilevä tulee sisäpuolelle ja riisi ulkopuolelle.
Tästä lähtee syntymään takaperoinen rulla, jossa merilevä jää sisäpuolelle ja riisi tulee poikkeuksellisesti ulkopuolelle.

 

Muovin avulla riisi pysyy nipussa.
Muovin avulla ulkopuolelle jäävä riisi pysyy nipussa.

 

Rullataan bambumatolla tiivis paketti.
Rullataan bambumatolla tiivis paketti.

 

Tötterö päällystetään avokadoviipaleilla ja vielä rullataan kertaalleen tiiviiksi. Tämä Masan Green Gobliniksi kutsuma taideteos oli armoitettu herkku!
Poistetaan muovi, päällystetään patukka avokadoviipaleilla ja rullataan vielä kertaalleen tiiviiksi. Tämä Masan Green Gobliniksi kutsuma taideteos on armoitettu herkku!

 

Valmista tavaraa.
Valmista tavaraa. Näiden lisäksi valmistimme myös makeita tamago nigireitä, joissa riisin päälle on leikattu japanilaista munakasta, sekä lisukkeena tarjoiltavaa tonnikalatahnaa.

 

Ruokarunkkareiden Japani-ilta oli täydellinen menestys: kaikilla oli hauskaa ja sensei Masan johdolla tehty sushi taisi olla parasta koskaan syömääni. Erityisesti avokadopäällysteiset herkut on syytä nostaa esiin holtittoman hyvinä! Itse en vegetaristina syönyt kalaa sisältäviä tuotteita, mutta kuulin illan aikana niistäkin puhuttavan ylistävään sävyyn.

Masa Maijasella on Masabi-niminen sushiin erikoistunut yritys, joka järjestää mm. yllä kuvatun kaltaisia sushikursseja ja toimittaa maukasta purtavaa erilaisiin tilaisuuksiin. Heillä on myös myyntipiste kauppakeskus Sellossa, jossa voi käydä maistelemassa tätä japanilaisten zen-päissään kehittämää muonaa. Masabin palveluihin kannattaa tutustua tarkemmin heidän nettisivuillaan. Annan lämpimän suositukseni!

Teemabiisi
Inspiraatio.

 

Kommentit

 1. Sushi on sellaista ruokaa, että olen aina halunnut maistaa mutta koskaan ei ole tullut aikaiseksi. Täällä päin ei asiaan vihkiytynyttä ravintolaa olekaan, ja itse en (ainakaan avutta) uskalla haasteeseen käydä käsiksi. Pitänee joskus vierailla siellä kaukana etelässä ja muistaa nälän iskiessä että sieltäpä niitä löytyy.

  Kestikö kokkailu kauan?
  Toisaalta tuollaisena iltana ei ajalla varmaankaan ole merkitystä – yhdessäolon uskon olleen kuitenkin pääasia ja ruoka loppujen lopuksi sivuseikka..

 2. Silloin kun kaiken tekee alusta lähtien itse, niin sushi ei ole mitään varsinaista pikaruokaa. Kyllähän tuossa meidänkin sessiossamme ainakin pari tuntia vierähti ennen pöytään pääsyä.

  Suosittelen kyllä voimakkaasti sushin kokeilemista sopivan tilaisuuden tullen. Sitä kun ei voi oikeastaan verrata mihinkään muuhun, se on aivan oma juttunsa. Itsekin löysin sushin vasta pari vuotta sitten, en siis ole tässä suhteessa mitenkään vanha tekijä.

  Unohtui vielä tuossa raportissani mainita, että teimme itse myös wasabi-tahnaa jauheesta. Muotoilimme niistä kämmenillämme lehden mallisia ja osalla porukasta lähti tässä prosessissa hiukan iho kuplimaan – tuli melko vahvaa tavaraa.

 3. Aargh, tuli aivan armoton nälkä tuota katsoessa ja lukiessa 😀

  Sushiin (ja moneen muuhunkin ruokaan) on tullut hurahduttua jo kotvan aikaa sitten. Itse olen uskaltautunut kokeilemaan tämän herkun tekemistä kyllä vaan sellaisella ”sushi for dummies” paketilla. Tavarasta tuli ns. ihan hyvää, eli varmasti saisi paljon parempaa kun tekisi kunnolla hyvistä raaka-aineista. Oppikirjakin aiheesta olisi hyllyssä, kun vaan jaksaisi joskus toteuttaa kokkauspuolen kunnolla.

 4. Anssi, muusikkona ja ajajana sullahan on kaula, ranteet ja sormet timmissä kunnossa. Juotsa maitoo? Pitää myös eläinkunnan proteiinia saada..

 5. Olen hienosti ilmaistuna ovolaktovegetaristi. Tämä tarkoittaa sitä, että syön kasvisruoan höysteeksi maitotuotteita ja kananmunaa.

 6. Tämän jutun innoittamana käväisin ostamassa einekset ja rullailin omat sushit. Ei tosin tullut noin timmejä paketteja mitä nuissa kuvissa näyttäisi olevan, mutta hyvää oli vaikka käsiin meinasivatkin hajota. Ennen en siis ole koskaan maistanut sushia.

 7. Täytyypä tilata Masa kun/jos tulee juhlimisen aihetta…Ei noita hermo kestä itse näprätä!

 8. Toi Masabin Itu kuullostaa tarpeeks hipiltä mun makuuni 🙂 tosi kiva et on selkee kasvisvaihtoehto, läheskään kaikissa rafloissa ei oikeen oo ja saa arpoo ja kysellä mitä mikäkin sisällään pitää. Totahan on ihan pakko joskus käydä testaamassa.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.