Sauli Niinistön älyttömyydestä

| Tagit: , , | Aiheet: Internet, Kulinarismi | Kirjoittaja:
Kuva: www.alyttomyystesti.fi
Kuva: www.alyttomyystesti.fi

Joskus on joutessaan hauska tehdä erilaisia internetistä löytyviä testejä. Olen selvittänyt jäljellä olevan elinaikani (en enää muista tarkkaa tulosta, jokunen vuosi on kuitenkin vielä tehokasta peliaikaa), puntaroinut älykkyysosamääräni (sain kahdesta eri testistä niin ristiriitaiset tulokset, että ajauduin identiteettikriisiin) ja mittauttanut hiilijalanjälkeni (keskimääräistä pienempi – hurraa). Koska ympäristöasiat ovat nykyisin muodissa, niin erilaisia ekologisuutta mittaavia testejä onkin paljon. Tein tänään aamupalan lomassa niistä yhden: Älyttömyystestin. Tässä punnitaan koehenkilön viikottainen ruokajäte ja määritellään lopputuloksen perusteella älyttömyysosamäärä. Katsotaanpa:

Ensiksi vaakaan laitetaan hedelmät. En syö niitä päivittäin (vaikka pitäisi). Viikkotasolla tulee kuitenkin naposteltua useita hedelmiä, ja jätän näistä jälkeeni jonkin verran jätettä – käytännössä erilaisia kuoria. Valitsen testin tarjoamista vaihtoehdoista tuottavani keskimäärin 300 grammaa hedelmäjätettä viikossa.

Seuraavaksi liha. Tämä on helppo: en syö lihaa, joten vastaukseni on 0 grammaa.

Sitten vihannekset. Tämä onkin vaikeampi: ruuanlaitossa syntyy tietysti taas erilaista kuorimajätettä ja silloin tällöin jääkaapin perukoilta saattaa löytyä ikävän vaikutelman tekevä kurkunpätkä. Valitsen keskiarvoksi jälleen 300 grammaa.

Kana menee samaan kategoriaan lihan kanssa: 0 grammaa.

Leipä on sen sijaan haastavampi punnittava. Vaikka sitä kuinka yrittäisi rouskuttaa, niin silti leipäkorin pohjalta tuntuu aina löytyvän niitä kuivia känttyjä, joiden viipaloimiseen tarvittaisiin katupora. Leipää tulee myöskin aina mahdollisuuksien mukaan ostettua luomuna: säilöntäaineiden puuttumisen huomaa siitä, että luomuleipä alkaa kukkia melko nopeasti. Pitäisi tietysti ostaa aina vain yksi leipä ja syödä se loppuun. Kaipaan kuitenkin vaihtelua ja haluan syödä päivittäin erilaisia leipiä – tämä johtaa siihen, että osa pamahtaa syömäkelvottomaksi. Kannattaisi varmaankin ryhtyä aina pakastamaan osa leivästä heti tuoreeltaan. Testin tarjoamista vaihtoehdoista 200 grammaa tuntuisi joka tapauksessa tähän kohtaan rehdeimmältä vaihtoehdolta.

Entä juusto? Sitä ei kyllä taida pahemmin jäädä, ainakin leipien päälle höylättävät juustot tulee yleensä syötyä viimeistä viipaletta myöten. Jääkaappiin kurkatessani kuitenkin huomaan, että hyllyillä lojuu epämääräisiä jämiä ruuanlaittoon käytetyistä juustoista. Osa niistä saattaa vielä löytää tiensä erilaisiin sooseihin, mutta osa päätynee valitettavasti biojätteeseen. Valitsen vaihtoehdoista pienimmän, eli 50 grammaa.

Viimeisenä pitäisi määritellä yleisen ruokajätteen määrä. Hmm. Itse tehdystä ruuasta ei normaalisti jää minkäänlaista näyttöä. Joskus esim. riisin määrä tulee arvioitua pieleen ja sitä joutuu heittämään pois – tämä on kuitenkin melko harvinaista. Toisinaan hillopurkin pohjalta saattaa löytyä hometta. Valitsen jälleen pienimmän vaihtoehdon, 250 grammaa.

Sitten onkin aika antaa Älyttömyystestin julistaa tulokseni. Painan nappia: kone ilmoittaa minun tuottavan viikoittain ruokajätteilläni hiilidioksidimäärän, joka vastaa 12,6 ajokilometriä henkilöautolla. Älyttömyysosamääräni on 61,1, joka määritellään testin skaalalla melko järkeväksi. 

Älyttömyystestin on tehnyt myös neljä julkisuuden henkilöä, joiden tulokset ovat nähtävillä referenssinä omalle suoritukselleni. Anni Sinnemäen älyttömyysosamäärä on 46,7, Jutta Urpilaisen 44,6 ja Paula Koivuniemen peräti 36,1 (mitä pienempi numero, sitä parempi). Nämä kaikki ovat siis minua ekologisempia ihmisiä – alan jo tuntea itseni syntiseksi luonnontuhoajaksi. Sitten katson Sauli Niinistön tuloksen: 16,5!

Mitä vittua?!?

Pakko kokeilla: millaisilla vastauksilla pääsen Niinistön tulokseen? Teen testin uudestaan, tällä kertaa siten, että valitsen jokaiseen kohtaan minimivaihtoehdon. Tulos: 74 – siis huonompi kuin omani. Onkohan Saulikin kasvissyöjä? Jätän lihan ja kanan kokonaan pois: 48,1. Tämäkin on edelleen korkeampi kuin yhdelläkään esimerkkijulkkiksistamme. Ok, sanokaamme siinä tapauksessa, että Sauli ei koskaan jätä jälkeensä palaakaan juustoa tai leipää: 40,6. No, nyt ohitettiin jo sentään Anni ja Jutta. Poistetaan vielä yleinen ruokajäte, Saulin hillot eivät pilaannu: 24 – jäihän se Paulakin vihdoin nielemään pölyä.

Olemme kuitenkin yhä kaukana tavoitteesta. Jäljellä ovat enää hedelmät ja vihannekset. Tuntuu vaikealta ajatella, että Sauli todellakin mussuttaisi banaanit, appelsiinit, perunat ja porkkanat kuorineen päivineen, mutta poistan silti nekin yhtälöstä. Nyt vaa’alla lukee jokaisen ruokaryhmän alla 0 grammaa. Painan nappia: 16,5.

Kysymys, joka minulle herää on se, että onkohan Sauli Niinistön jääkaapissa mitään muuta kuin valo? Eduskunnan puhemies ei taida pahemmin joutaa syömään kotona – murkinointia työpaikoilla ja ravintoloissa tämä testi ei tietenkään ota huomioon. Ulkona syödessä tulee harvemmin mieleen, että myös ne nenän alle kannetut kauniit annokset jättävät syntyessään jotain vähemmän kaunista keittiöiden jäteastioihin.

 

Kommentit

 1. Liekö ne tehnyt oikeesti shen testin. se o vaa mainos, vai onko.

 2. Minä taas parantumattomana carnivorina pääsin asteikon keskivaiheilla: 113,8 kertoo kyllä huolimattomuudesta. Parannettavaa siis on.

  Mielenkiintoisen havainnon tein tutkiessani paikkakuntien välisiä eroja. Pohojanmaalla on selvästi erua tavoos paikkakunnittaan: Suomen älyttömimmän kunnan top 5 -listaa miehittävät Nurmo, Kauhava, Alajärvi, Kuortane ja Ylistaro. Listan häntä- eli paremmasta päästä löytyy taas, ei Laihia, mutta Lapua. Ehkä tuossa kyseenalaisessa menestyksessä näkyy pohjalainen isoosti tekemisen meininki: kun ostetaan sikanautaa, ostetaan kerralla reilusti.

  Tähän loppuun täytyy linkata tarina, joka on edelleen yksi herkullisimmasta koko maailmanlaajuisessa verkossa (world wide web oli näin suomennettu jossain ohjelmassa): http://groups.jyu.fi/epok/jutut/moottorisaha.html

 3. – Jos tehdään oletus, että Sauli hankkii leipää vain sen mitä syö – ja pakastaa jos tulee ostettua tarjouksesta liikaa..
  – Oletetaan myös, että Sauli syö vain ja ainoastaan säilöttyjä hedelmiä ja pakastettuja marjoja > ei kuoria ei kotia ei siemeniä.
  – Sauli varmaankin syö perunansa kuorineen (eikö meidän kaikkien pitäisi?) ja porkkanatkin vain huuhtelee ennen rouskuttamista.
  – Lihaa ja kalaa ja muita Sauli ostaa vain mahdollisimman pitkälle tuotettuja, eihän niin kiireinen mies ehdi mitään perkaamaan. Pannulle vain ja lautaselle.
  – Sitten oletuksena myös, että Sauli on niitä harvinaisia ihmisiä, jotka tietävät tasan kuinka paljon jaksavat syödä – tekevät ruokaa vain niin paljon kuin aikovat syödä ja syövät sen minkä ottavat.
  – Sauli ei tietenkään sitten syö kananmunia ja jos joskus jää muusia tai riisiä yli – niistä syntyy piiras tai seuraavan päivän ruoka.

  Niin kyllä, tuo nolla grammaa on mahdollista myös kotona syödessä.
  Tietyin pienin reunaehdoin..

  ***

  Asiasta aasinsiltaan: Olen aina ihmetellyt ihmisiä jotka eivät kerää biojätettä sillä (teko)syyllä että ”ei meiltä tule niin ei kannata kerätä”. Siis kuinka? Eivät juo kahvia, teetä? Eivät käytä kananmunia, eivät syö hedelmiä? Ei sipulia tai perunoita? Kuvittelevat varmaan, että voidakseen kerätä biojätteen erilliseen astiaan täytyy onkia itse kalansa ja perata se itse syömiskelpoiseksi, kasvattaa itse omassa puutarhassa kaikki kasvikset ja pitää kanalaa..

 4. Kalu: Kyllä nuo esimerkkihenkilöt ovat oikeasti tehneet testin, siellä on myös heidän kommenttejaan aiheesta. Sauli Niinistö toteaa heittävänsä pois vain täysin pilaantuneen ruoan, kovettuneet leivätkin voi syödä.

  Mrs.Marplen kommentista tuli mieleen, että unohdin teepussit ja -purut omista laskelmistani!

 5. Olisikohan testin tulkinnassa eroavaisuuksia. Ovatko banaanin kuoret esimerkiksi ruokajätettä vai laskeeko jätteeksi vain sen, jos banaani jää puoliksi syömättä. Onko laskenut mukaan ruoan laitossa syntyneet jätteet vai pelkästään sen mitä on ottanut lautaselle ja jättänyt syömättä.

 6. Teinpä testin minäkin, tulos oli hyvä. Testin ohjeet ovat huonot eli niitä ei ole. Minulle pälkähti mieleen sama kuin ”keski-ikäiselle miehelle”. Eli kysyttiin pois heitettävän ”ruoan” määrää. Ei biojätteen. Eli tulkitsen itse asiassa testin niin, että kyse on tosiaan syötäväksi kelpaavasta eli ruoasta. Täten omalletunnolleen ei tässä testissä tarvitsisi ottaa hedelmien ja vihannesten kuoria, kalan perkuujätteitä jne. Jätetestit ovat sitten erikseen. Jos tekisin testin näin, saisin vieläkin hiukan paremman tuloksen.

 7. Tulkinnanvaraa tosiaan on. Testin aluksi sanotaan ohjeeksi ainostaan: ”Valitse hihnalta se määrä ruoka-ainetta, jonka heität pois keskimäärin viikon aikana.”

  Itse tulkitsin tuon siten, että aloin miettiä mitä kaikkea menee biojäteastiaan. Epäkelpo käskynjako!

 8. Keski-ikäisen miehen tavoin minäkin epäilen, että testin tehneillä saattaa olla tulkintaeroja.

  Aihetta sivuten: tunnollisena jätteiden lajittelijana olen kiukkuisena lukenut Hesarista uutisia, että valmiiksi lajiteltua biojätettä on Ämmässuolla laitettu sekajätteen sekaan marraskuun lopulta helmikuun loppupuolelle saakka. Syynä on ollut kompostilaitoksen jonkun osan rikkoutuminen.

  Käsittämättömän kauan osaa odoteltiin ilman väliaikaisratkaisua. Ei tule ihan heti mieleen muun alan yrityksiä, joissa olisi varaa pitää toimintaa seisoksissa tai vajaalla teholla kuukausia. Jonkinlaisia väliaikaisosia pyritään yleensä tekemään ja pitämään kriittisiä varaosia varastossa.

  Täältä löytyy aiheesta lisää tietoa ja kipakkaa keskustelua:
  http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Valtaosa+bioj%C3%A4tteest%C3%A4+l%C3%A4jitetty+sekaj%C3%A4tteen+joukkoon+%C3%84mm%C3%A4ssuolla/1135243337658

  Nyt homma Ämmässuolla ilmeisesti taas toimii, ainakin tämän jutun perusteella:
  http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/%C3%84mm%C3%A4ssuon+kompostointilaitos+toimii+taas/1135243754421

 9. Vaikka tulkinnanvaraa onkin, niin onhan Niinistön tulos silti valtiomiesluokkaa, joka tuo mieleen Kekkosen kalansaaliit ja Kim Jong Ilin golf-tulokset.

 10. Olen jo jonkin aikaa seurannut kirjoituksia ja täytyy myöntää, että olen pettynyt kirjoitustesi alhaiseen tasoon. Kaiken huippu on tämä kirjoitus, jossa käsittelet Sauli Niinistöä.

  Ensinnäkin voisi kuvitella, että ikäisesi mies keksisi muita tapoja herätellä lukijoita kuin toteamalla: ”Mitä vittua?!?” Ymmärtänet itsekin, että tuo kuulostaa lähinnä sellaiselta puheelta, jota voi olettaa kuulevansa teini-ikäisten keskustelun lomassa.

  Toisekeen on jotenkin outoa, että sinä mietit Sauli Niinistön ruokailutottumuksia ja jääkaapin sisältöä. Vaikka nämä asiat mietityttäisivätkin sinua, niin joskus kannattaisi osata vaikenemisen jalo taito. Olet itse koko julkisuudessa olosi ajan painottanut sitä, että et halua, että sinun vaatekaappiasi analysoidaan julkisesti ja nyt itse alennut pohtimaan toisen julkisuuden henkilön jääkaapin sisältöä blogissasi.

  Kolmanneksi: jotenkin voisi luulla, että sinun elämäntilanteessasi olevalla henkilöllä olisi muutakin tekemistä, kuin kirjoitella tällaisia tekstejä internettiin.

 11. Kyllikki, itsehän Sauli Niinistö on ottanut osaa kyseiseen kyselyyn ihan julkisesti kuvan kera. Kai sitä saa kommentoida, vaikkakin se tapahtui väärillä perusteilla testin väärinymmärryksen takia.

  Itse pidän kovasti Anssin kirjoituksista. Jos sinä et pidä niistä, niin kannattaa olla lukematta.

  Kiinnostaisi tietää, että millaisessa elämäntilanteessa Anssi mielestäsi on, että ei saisi kirjoitella tälläisiä tekstejä internettiin?

 12. Mielestäni Sauli Niinistö ei esitellyt jääkaappinsa sisältöä testissä, ainoastaan sitä, kuinka paljon hän heittää ruokaa turhaan pois. Jos Anssi ei itse ole valmis kertomaan kaikkea itsestään julkisesti (niin kuin ei tarvitsekaan), niin en lähtisi hänenä kyllä arvostelemaan toisten ruokailutottumuksia. Etenkin, kun arvostelun kohteena on henkilö, joka kuluttaa aikaansa hyvinvointimme eteen.

  Jos ihminen kirjoittaa nettiin, on hänen valmistauduttava siihen, että hän saa kritiikkiä osakseen. Eikä mielestäni muiden tarvitsisi niin kovin kantaa huolta siitä, pitääkö joku Anssin kirjoituksista vai ei. Kritiikki on se, joka kasvattaa, ei yletön kehuminen.

  En ole puhunut luvan saamisesta. Ainoastaan ihmettelen, miten perheellisellä ihmisellä voi olla näin paljon ylimääräistä aikaa pohtia muun muassa Sauli Niinistön jääkaapin sisältöä. Tosin sehän on jokaisen oma asia, miten aikansa käyttää.

 13. Mä oon oikein iloinen, että Anssin elämäntilanne on sellainen, että hän ehtii kirjoittaa blogiinsa näitä juttuja. Mua kirjoitukset ovat viihdyttäneet enkä missään nimessä ole pitänyt niitä ala-arvoisina. Tämäkin kirjoitus herätti ajattelemaan ruokajäteasiaa omalla kohdallani.

  Netti on täynnä erilaisia blogeja. Mielestäni on turhaa tuhlata aikaansa sellaisien blogien lukemiseen, mistä ei nauti.

  Mulle ei jäänyt vaikutelmaa, että Anssi olisi erityisen kiinnostunut Niinistön ruokavaliosta vaan siitä, miten kirjoituksen aiheena olleesta testistä voi saada niin hyvät pisteet kuin Sauli on saanut. Tulkintoja on kai yhtä monta kuin on lukijoitakin…

  Jos Kyllikin tarkoituksena oli kommenteillaan tarjota Anssille kehittävää ja rakentavaa kritiikkiä kirjoittamiseen, niin aika vaikea ainakin minun olisi noista viesteistä löytää eväitä kirjoituksien parantamiseen.

 14. Kyllikille kommentoisin sen verran, että kirjoitukseni ei ollut suunnattu Sauli Niinistöä vastaan. Mikäli noista esimerkkihenkilöistä vaikkapa Anni Sinnemäki olisi Niinistön asemesta ilmoittanut tuloksekseen 16,5, niin olisin naputtanut täysin saman kirjoituksen – otsikko olisi vain silloin ollut ”Anni Sinnemäen älyttömyydestä”.

  Täällä blogissani pätee aivan sama kuin keskustelufoorumillanikin: minua saa huoletta kritisoida, otan vastaan myös negatiivista palautetta. Mitä tulee kirjoitusteni ala-arvoisuuteen, niin pitäisin sitä puhtaasti makuasiana. Minulle näiden Jumittelujen kantava ajatus on se, että blogi tarjoaa minulle mahdollisuuden kirjoittaa ihan mistä haluan – ihan miten haluan. Pidän kirjoittamisesta, muutenhan käyttäisin tämänkin ajan johonkin aivan muuhun.

  Itse asiassa olen bloggaamisen aloitettuani katsellut hyvin vähän televisiota. Eli tämä kirjoittaminen taitaa tapahtua tv:n katsomisen kustannuksella. No, jostainhan se aika on otettava.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.