Juomakulttuuria

| Tagit: , , , | Aiheet: Kulinarismi | Kirjoittaja:

Lyön vielä pienet jälkilöylyt kirjoitukseeni absolutismista. Mainitsematta nimittäin jäi, millaisia juomia minä siemailen silloin kun muut imevät olutpullojaan.

Erilaisten mehujen, vesien ja limonadien kavalkadi on tietysti melkoinen. Sosiaalisissa tilanteissa minusta on kuitenkin mukavaa nauttia jotain hieman tavallisuudesta poikkeavaa, kohottaa hetki tällä tavoin normaalin arjen yläpuolelle ja päästä maistamaan ns. juhlan tuntua. Seuraavassa kuvassa on tähän tarkoitukseen kolme hyvää vaihtoehtoa:

Juomaa

Vasemmalla on Old Jamaica -inkivääriolutta. Olut-liitteestään huolimatta juoma on täysin alkoholiton. Se on melko makeaa, inkivääri kuitenkin antaa juomalle miellyttävän tulisen potkun. Makua on vaikeaa verrata mihinkään muuhun juomaan: tätä täytyy kokeilla – siitä joko pitää tai ei. Olen testannut eri merkkisiä inkiväärioluita ja Old Jamaica on mielestäni parasta. Mainittakoon myös, että yleisemmin saatavilla oleva Schweppesin Ginger Ale on täysin toisentyyppinen juoma.

Kuvassa keskellä ja oikealla on vielä inkiväärioluttakin harvinaisempaa herkkua: maltia. Tutustuin maltiin reilu vuosi sitten Ghanassa, jossa se on suosittu virvoitusjuoma. Ensireaktioni oli, että hyhhyh. Jos maltin makua pitäisi kuvailla, niin mieleen tulee lähinnä jonkinlainen nestemäinen mämmi, todella viljavat aromit. Pääsin kuitenkin yli alkujärkytyksestäni ja lopulta huomasin olevani maltille itse asiassa melko perso. Ilokseni totesin, että juomaa on mahdollista saada myös Suomesta ja nykyisin se on armoitettu herkku esimerkiksi nautittuna kesämökin terassilla saunajuomana. Myös maltia on saatavana muutamaa eri merkkistä, kuvassa näkyvät Guinness Malta ja Supermalt on havaittu parhaiksi.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan näitä juomia – pientä vaihtelua kokisten, jaffojen ja spraittien rinnalle. Ongelmana on tietysti saatavuus: inkiväärioluet ja maltit eivät yleensä kuulu perusmarkettien valikoimiin. Helsingissä molempia voi löytää ainakin Hämeentien alkupään lukuisista etnisistä kaupoista, valikoima ja tarjonta saattaa kuitenkin ainakin maltien suhteen hieman vaihdella. Old Jamaicaa löytyy hieman laajemmin: sitä on tavattu mm. Annankadun Punnitse & Säästä -myymälässä sekä Kauppatorin kupeessa Wanhassa Kauppahallissa.

Alkoholittomia oluita on tietysti myös helposti saatavilla. Niiden makuun en kuitenkaan ole koskaan päässyt.

Kirjoittakaa jos teillä on näköhavaintoja maltista tai inkiväärioluesta Helsingin ulkopuolella – kuulisin mielelläni myös kommenttejanne jos innostutte maistelemaan niitä.

Kommentit

 1. Molen maistanut aitoa amerikkalaista inkiväärioltta (Root Beer) ja vot, kun oli hyvää! Sitä vain ei taida saada kuin juoman kotitanhuvilta, en ole ainakaan siihen tällä puolella Atlanttia törmännyt.

  ps. Juoma oli mielestäni hyvää, vaikka se maistuikin melko paljon samalta kuin eräs suun desinfiointiin käytettävä neste. 🙂

 2. Root beer ja inkivääriolut ovat kaksi aivan eri asiaa. Olen kerran juonut tölkillisen root beeriä (sille ei taida olla suomenkielistä nimeä?) ja se oli mielestäni lähinnä yrjöttävää: maistui tosiaan enemmänkin jonkinlaiselta linimentiltä kuin virvoitusjuomalta. Olen tosin ollut aikeissa ottaa root beeristä joskus uudet tyypit, sitähän on kaiketi saatavana erilaisin aromein höystettynä. Joten ei vielä langeteta lopullista tuomiota!

  Itse olen kyllä törmännyt root beeriin ihan täkäläisissäkin kaupoissa, useastikin. Muistaakseni ainakin Kampin kauppakeskuksen K-market myy A&W-merkkistä root beeriä.

 3. Ok. Mä olen ilmeisesti elänyt siinä luulossa, että kyseessä ovat ainakin jossain määrin sama asia. Aina oppii uutta. 🙂

 4. Itse asiassa kokolailla Anssin jonkun aiemman kirjoituksen pohjalta tuli maistettua tuota Old Jamaicaa. Olin koukussa muistaakseni viimeistään toisen maistamiskerran jälkeen!
  Viimeksi ostin tarjouksesta kokonaisen 24 kpl ”kopan” ja alkavat olla kohta loppu… Kiitos suosittelusta! Maku on todella miellyttävä ja tietty tulisuus oli yllättävä ensimmäisellä kerralla.

  Minäkin muuten luulin että root beer ja inkivääriolut ovat sama asia.

 5. Nuo tölkitkin ovat sen verran ”vakuuttavan” näköisiä, että vähentävät varmaan entisestään kyselyjä siitä, miksi jeppe ei juo.

 6. Minäkään en käytä alkoholia (enkä muitakaan päihteitä). Ja kyllä, tuo Old Jamaica kuuluu suosikkijuomiini! Eikä edes maksa paljoa.

  Joskus repäisen ja juon luomulimsaa, en nyt muista merkkiä mutta tölkissä myydään sitäkin. Esim. Punnitse ja Säästä-kaupasta olen moista herkkua ostanut.

  Joskus teen itse jääteetä. Pohjaksi esim. vihreää teetä, joka jäähdytetään ja siihen lisätään sitruunamehua ja kivennäisvettä. Jos tykkää makeammasta juomasta, voi sekaan laittaa (intiaani)sokeria kun tee on vielä kuumaa. Ja vaniljasokerillakin voi maustaa. Rooibosteekin toimii hyvin jääteen pohjana, ja minttutee.

 7. Ehkä tarkoitat näitä Whole Earth -limuja? Kyseisen tuoteperheen Elder Flower on oma suosikkini ja voitaisiin hyvin lisätä yllä listaamiini juomiin. Whole Earthin inkivääriolut ei sen sijaan ole lainkaan niin hyvää kuin Old Jamaica.

  Näitä Whole Earthin tölkkejä on mielestäni näkynyt ihan tavallisissakin ruokakaupoissa. Punnitse & Säästä -kauppojen lisäksi niitä saa myös ainakin Ruohonjuuresta.

 8. Juuri niitä! Ja totta, kyseinen inkivääriolut ei ole yhtä hyvää kuin Old Jamaica, lällympi maku on siinä.

 9. Lupasin makustella uudestaan root beeriä, joten lunastin viikonloppuna sitä tölkillisen A&W-merkkisenä ja antauduin maun vietäväksi.

  HYI!

  Ei hyvää. Olen lukenut jostain, että mikäli vierastaa jotain makua, niin sitä pitäisi maistaa ainakin 20 kertaa. Mikäli kieli ei ole vielä tuolloinkaan tottunut makuun, niin vasta silloin voi perustellusti sanoa, ettei tykkää siitä.

  Minä olen nyt juonut root beeriä kahdesti. Minusta kuitenkin tuntuu, että käytän jäljellä olevat 18 maistelukertaa mieluummin jonkin sellaisen juoman litkimiseen, joka maistuu hyvältä.

 10. Viime kesänä Saksan reissulla tutustuin sellaiseen juomaan kuin Bionade, joka aiheutti valtavaa hupia ja hilpeyttä alkoholittomuudestaan huolimatta. Meiltä meni noin kaksi tuntia selvittäessämme hääherkkujen maistelun ohessa, että mikä marja tai hedelmä on Holunder. (Lopulta se paljastui seljaksi, mikä on oikeastaan sivuseikka.)

  Sana ”luomulimppari” ei tee oikeutta Bionadelle, joka on hämmentävän vähäsokerista mihin tahansa limppariin verrattuna. Lopultakin oikein hyvää. Riemu oli suuri, kun löysimme sitä myynnistä myös koto-Suomesta. Olen maistanut vain punaista Holunder-makua.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bionade

 11. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

  Minun mielestäni maukkain malt drink on Power Malta, sitä saa vain Hämeenkadun Taj Majalista. Hinta on tuplasti enemmän kuin näillä muilla Maltoilla, mutta samassa suhteessa on enemmän makuakin.

  Tällä hetkellä ainoa ravintola joka tarjoilee malt drinkiä, on Elielinaukion Namaskaar Express. On hienoa, että terassillakin voi hellesäällä sammuttaa janonsa Super Maltalla. Ja samalla maistuu toki intialainen ruokakin.

  Olutkellari Helsinki Hallituskadulla on luvannut ottaa malt drinkit alkoholittomien oluiden valikoimiin kunhan ensi kerralla tulee alkoholittomien oluiden viikot.

  Itse jäin koukkuun Maltaan Länsi-Afrikassa. Sen jälkeen sitä on tullut juotua niin Etelä-Euroopassa, Aasiassa kuin Väli-Amerikassakin.

  Suomessa pitäisi saada jokin iso panimo valmistamaan malt drinkkejä. Nyt eivät kaupat voi ottaa niitä valikoimiinsa, sillä pullot eivät ole palautuskelpoisia. Olen varma, että Maltat myisivät Suomessakin, ovathan ne suosittuja liki kaikkialla maailmassa. Ja suomalaisille maistuu mämmikin. (vinkki: kokeile mämmiä Power Maltan kanssa)

 12. Olen kertaalleen testannut Power Maltaa, mutta ainakaan silloin se ei tehnyt hyvää vaikutusta. Täytyy tosin sanoa, että ostamani satsi tölkitettyä Super Maltia (ylhäällä kuvassa) ei myöskään ole ollut niin hyvää kuin aikaisemmin juomani pullotettu versio. Ehkä tuo maku hieman heilahtelee vuosikerrasta toiseen. Power Malta täytynee nähtävästi arvioida uudestaan.

  Kiitokset kuitenkin hyvästä malt-tilanteen päivityksestä! Komppaan vahvasti tuota suomalaisen maltin lanseeraamista.

 13. Tulipa mieleeni muutama erikoisempi Malta, joita olisi kiva saada Suomeenkin.

  Inkiväärillä, korianterilla tai kardemummalla maustettu Malta on aivan huippua. Hakkaa Old Jamaican Ginger beerin kevyesti. Lähin paikka mistä olen näitä bongannut, on Milano. Ehdotin muuan Hämeenkadun etnistä liikettä ottamaan myös nämä valikoimiinsa, eivätkä he ainakaan suoralta kädeltä ajatusta torjuneet.

  Toinen olisi tuore saksalainen Malzbier, käytännössä sama asia kuin Malta. Tuoreena ja pastöroimattomana hanasta laskettuna maku on aivan eri luokkaa kuin tölkki- tai pullokama. Toisaalta suomalaiset olutravintolat tuskin koskaan tulevat antamaan alkoholittomalle oluelle niin suurta arvoa, että sellainen pääsisi ihan hanatuotteeksi asti. Lisäksi menekki jäisi pieneksi oikeiden oluiden rinnalla, joten käytännössä se olisi kuitenkin pastöroitava.

 14. Heh, enpä itsekään ole koskaan nähnyt muiden kuin aasialais- tai afrikkalaistaustaisten helsinkiläisten ostavan maltteja, vaikka viikoittain käyn 2-3 sixpäkkiä hakemassa. Taja Mahalissa olen joka kerta ollut kaupan ainoa ”jauhonaama”.

  On meitä sitten ainakin kolme suomalaissyntyistä Maltan ystävää. Vaimollani on täsmälleen samanlainen maku!

  Palataan asiaan kun jotain uutta ilmenee. Tänne tulee tieto ensimmäisenä 😉

 15. Hienoa Juho-Pekka, mahtavaa asiantuntemusta! Jos törmäät Helsingissä näihin maustettuihin malteihin, niin pistä ihmeessä vihjettä tänne.

  Olet muuten ensimmäinen maamieheni, jonka tiedän arvostavan tätä jaloa juomaa. Olen maistattanut sitä useilla kavereillani: ilmeet ovat aina olleet jokseenkin epäuskoisia ja maistelusessiot päättyneet päiden pudisteluun. Sama reaktio taisi tosin olla itsellänikin ensimmäisellä kerralla.

 16. Old Jamaicaa löytyy myös Oulun Säästä & Punnitse kaupasta (eli Second hand store kirppiksen yläkerrasta). Samasta kaupasta löytyy myös näitä Whole Earth -luomulimukoita.

 17. Mitä mieltä olet rypälelimsasta? Omasta mielestäni se on todella hyvää, mutta kavereideni mielestä siinä on lähinnä outo maku. Toisaalta itselleni kyseisessä juomassa on myös kova ”juttukerroin” (luetaan: rypälelimsassa erityisen hienoa maun lisäksi on se, että se on rypälelimsaa, eli se on se asia itsessään on hieno juttu).

  Paljon erilaisia ylläkuvatun kaltaisia kokemuksia löytyy yleensä citymarketin amerikkahyllyistä, vaikka saattavatkin olla (ja yleensä ovatkin) melko kalliita.

 18. @Konemiääs: Nyt kun vedit tuon Amerikka-hyllyn mukaan keskusteluun, juolahti mieleeni, että Citymarketin Amerikka-hyllyn pitäjälle on mahdollista ehdottaa esim. Old Jamaica -inkiväärioluen ottamista mukaan valikoimiin; kyseinen juomahan on Jamaikalta, joten inkivääriolut sopisi teemaan loistavasti! Tuote-ehdotusten tekeminen käy helposti vaikkapa Facebookissa.

  En ole varma, oliko merkki juuri Old Jamaica, mutta jokin aika sitten kokeilin jotain jamaikalaista inkivääriolutta. Jaan kernaasti mielipiteeni kaikkien kesken.

  Mielestäni ”olut”-sana on harhaanjohtava. Ainakin allekirjoittanut totesi heti ensimmäisen kulauksensa jälkeen, ettei inkivääriolut muistuta juurikaan perinteistä ”meidän tuntemaamme” olutta. Inkiväärioluen erikoinen maku yllätti minut toden teolla, sillä olut-sana oli muodostanut mielessäni konnotaatioita ja asettanut minulle tiettyjä ennakko-odotuksia maun suhteen. Olin ”valmistautunut” aivan toisenlaiseen elämykseen. Ensireaktion jälkeen pyörittelin inkivääriolutta suussani otsa rypyssä ja arvioin sen makua: maku oli kertakaikkiaan ennennäkemätön (vai pitäisikö sanoa maistamaton, hahaa)! Makeahko ja voimakas lienevät hyviä sanoja kuvaamaan inkivääriolutta. Juoman yllättävyydestä huolimatta pidin mausta, eikä minulla ole siitä pahaa sanaa. Itse kun en alkoholia käytä, voisin hyvin kuvitella juovani sitä joissain juhlissa tai muissa sosiaalisissa tilanteissa. Onhan se, aivan kuten Anssi sanoi, arjen yläpuolelle kohottava kokemus.

  Anssi tavallaan vei jalat suustani, kun tuossa juomien esittelemisen lomassa harmitteli niiden saatavuutta. Tuokin juuri kuvailemani kokeilu oli ensimmäiseni ja toistaiseksi myös viimeiseni. Kiitos siis kauppavinkeistä, voisihan noissa piipahtaa.

 19. @andy: Kyllä amerikkahyllyä voisi itseasiassa mielestäni jopa vähän laajentaa. Monet muut erikoiset juomat voisi kokeilla! Jos mahdollista voisi hintaa myös tiputtaa hieman tuotteista pois, mutta toisaalta taas markkinarako taitaa kyseisillä tuotteilla olla sen verran pieni, että hinta taitaa olla välttämätön paha.

 20. Kotkassakin löytyy pasaati kaupakeskuksessa Keidas Food Shopista.

 21. Inkivääriolutta löytyy myös Kouvolasta Kuntotaloa vastapäätä etnisestä ravintolasta joka aikaisemmin toimi lähinnä etnisiä ruokatarvikkeita myyvänä kauppana. Löytyy myös lightversio (sukraloosalla makeutettu). On se vaan ihan paras juoma, etenkin kesähelteillä! Ja hyvä vaihtoehto oluelle, jos prosenteista ei oo väliä… ja varsinkin sellaisille joille on 🙂

 22. Kuopiossa ravintola Introsta saa oivallista Bundaberg-merkkistä inkivääriolutta.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.