Turmiollisia lauluja

| Tagit: , , , | Aiheet: Keikat, Musiikki | Kirjoittaja:

Unohdin mainostaa täällä viime viikon Beatles-konserttia Kaustisilla. Nyt hoidan kuitenkin ennakkomarkkinoinnin paremmin: tulossa on nimittäin niin maan perusteellisen mahtava spektaakkeli Tuusulanjärven kamarimusiikkifestivaalilla!

Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Auttakaa”. Konsertit pureutuvat erilaisiin ihmisten huomiota vaativiin epäkohtiin, kullakin päivällä on oma otsikkonsa. Yksi näistä on sananvapaus ja tätä varten festivaalin taiteellinen johtaja, Pekka Kuusisto, tilasi Lasse Kurjelta konsertin, jossa esitettäisiin haitallisen musiikin leiman saaneita kappaleita: lauluja levyiltä, joiden kansiin on lätkäisty ”Parental advisory – explicit content” -varoitustarra.

Lasse innostui ajatuksesta ja päätti kasata tilaisuutta varten uuden yhtyeen. Bändistä tuli lopulta tämän näköinen:

Bändi

Vielä toistaiseksi nimeämättömään orkesteriin kuuluvat siis Lassen ja minun lisäkseni Anna Puu ja Janna Hurmerinta. Janna soittaa kosketinsoittimia, minä Lassen kanssa pääasiassa akustisia kitaroita ja Anna kunnostautuu mm. kellopelin äärellä. Me kaikki tietysti myös laulamme, usein jopa samaan aikaan (eri äänissä).

Konsertissa kuultavat kappaleet:

 • Prince: Darling Nikki
 • Black Sabbath: Trashed
 • Madonna: Dress You Up
 • Judas Priest: Eat Me Alive
 • Twisted Sister: We’re Not Gonna Take It
 • AC/DC: Let Me Put My Love Into You
 • Cyndi Lauper: She Bop
 • WASP: Animal (Fuck Like A Beast)
 • Red Hot Chili Peppers: Suck My Kiss
 • Slayer: War Ensemble
 • Ozzy Osbourne: Suicide Solution

Ohjelmiston runkona on vuonna 1985 Amerikassa perustetun PMRC:n (Parents Music Resource Center) laatima ns. ”Filthy Fifteen” -lista erityisen turmiollisista musiikkikappaleista. PMRC:hän oli merkittävien amerikkalaispoliitikkojen vaimojen perustama yhdistys, joka vaati mielestään rappiollisten albumeiden kansiin varoitustarroja ja kyseisiä levyjä pois radio- ja tv-kanavilta, myytäväksi ainoastaan tiskin alta. Senaatissa järjestettiin aiheesta runsaasti huomiota saanut kuuleminen ja tästä pelästyneenä Yhdysvaltain ääniteteollisuuden kattojärjestö, RIAA, alkoikin liimailla vielä nykypäivänäkin nähtyjä mustavalkoisia varoitustarroja kirosanoja, seksiä tai väkivaltaa sisältävien albumien kansiin.

Kappaleista on tätä konserttia varten sovitettu akustiset versiot, jotka paikoitellen poikkeavat rajustikin alkuperäisistä. Tarkoituksena on ollut raaputtaa esiin kauneutta rivouksien alta.

Parental guidance -konsertti Järvenpään Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa perjantaina 31.7. klo 22.00. Lisää tietoa mm. pääsylipuista täällä.

Kuvia harjoituksista:

Anna, Anssi ja Lasse

Anna

Janna

Lasse ja Janna

Anna

Kommentit

 1. Olisipa ko. konsertti lähempänä meikäläistä. Uudet tulkinnat (varsinkin alkuperäisestä systemaattisesti poikkeavat) kiinnostavat aina.

 2. jotenki tosi siisti homma! siga gova kokoonpano.

 3. Päivitin postauksessa olevaan listaan myös esitettävät kappaleet. Tuskin ovat kuitenkaan konsertissa juuri tuossa järjestyksessä.

 4. Ei ole varmaan niin maan perusteellisen mitään mahdollisuuksia nähdä konserttia mistään televisioaalloilta ja/tai webistä?

  Hieno kokoonpano ja todella mielenkiintoinen repertuaari!

 5. Veikkaisin, että esityksen julkaiseminen netissä voi tekijänoikeussyistä olla käytännössä hiukan mutkikasta. Kyllä tämä taitaa olla niitä juttuja, jotka on nähtävä paikan päällä – siis sitä eläväksi musiikiksikin joskus kutsuttua hommaa.

 6. Ja encoreksi – sensuuri-/sananvapaus teeman mukaisesti – Laulu petetyille!

 7. Hieno ja mieliinpainuva konsertti! Kiitos!

 8. Hienoa ja mieliinpainuvaa oli myös meillä esiintyjillä. Palaan asiaan jahka saan konsertista kuvia.

 9. Lisään vielä adjektiivin ”hauska”. Joo, kivaa olis lukea raporttia ko. keikasta.

 10. Aiheesta tuli mieleen äskettäin sattunut episodi eräällä ulkomaisella kitarafoorumilla, tai oikeastaan kahdella foorumilla. Silloin tällöin jäsenet lähettävät omia nauhoituksiansa muiden arvioitavaksi noille. Eräs jäsen (en ollut minä) lähettikin reippaan rokkikappaleen muiden kuunneltavaksi molemmille foorumeille. Kappaleen sanoitus kertoi hieman kieroutuneesta ihastuksesta ja pakkomielteestä tyttöön, jota laulun henkilö seuraa ja aikoo ottaa vaikka väkisin.

  Toisella foorumilla tuota arvioitiin lähinnä musiikin pohjalta, mutta toisella tartuttiin sanoitukseen syvällisemmin. Tulkinta oli, että kappale ihannoi ja yllyttää naisten hyväksikäyttöön, raiskaukseen ym. Seurauksena oli kappaleen lähettäneen henkilön ”joukkolynkkaus” ja elinikäinen porttikielto kyseiselle foorumille.

  Tapaus herätti jonkin verran keskustelua, missä on sanan ja taiteellisen vapauden raja. Keskustelufoorumeilla ylläpitäjän sana on tietysti laki, joka määrittelee rajan. Kuinka Anssi näkee asian? Onko kaikki sallittua laulun sanoituksissa vai?

 11. Olen itse laulujen sanoitusten suhteen melko suvaitsevainen, mutta kyllähän se minunkin rajani jossain kulkee: en esimerkiksi välittäisi kuunnella avoimesti rasistista lyriikkaa.

  Tekstin sanomahan riippuu paljolti esittäjästään. Jos hakaristin otsaansa tatuoinut skinhead laulaisi somalien potkimisesta kertovan biisin, niin lopputulos olisi varmasti vastenmielistä kuultavaa. Mutta jos taas täysin saman tekstin esittäisikin somalinainen, niin laulu voisikin olla riipaisevaa kuultavaa. Eli sanoitus itsessään ei välttämättä ole sopiva tai epäsopiva – paljon on kiinni kontekstista.

  Tuota mainitsemaasi esimerkkiä en tietenkään tunne, mutta reagointi kuulostaa kertomuksen perusteella hieman ylilyödyltä. En minä ainakaan koe, että Johnny Cash olisi yllyttänyt ihmisiä tappamaan vaikka hän lauloikin ”I killed a man in Reno just to watch him die.” Tai Nick Cave nuijimaan kivellä kuoliaaksi Kylie Minoguen näköisiä tyttöjä kuten kappaleessaan Where The Wild Roses Grow. Kyllä pahuudestakin täytyy voida laulaa – joskus jopa paholaisen suulla.

 12. […] Puun ja minut myrkyttämään vakavat puheet muutamalla roisilla laululla (kyse oli siis taannoisen Parental Guidance -konsertin jälkilöylyistä). Vaikka esityksestämme ei tarjottukaan taloudellista kompensaatiota, niin […]

 13. Mahtoi olla näky jos Slayer vedettiin akustisesti, Anna Puun kanssa

 14. Konsertissa kameroineen ollut OP Komonen laittoi tänään pääsiäisen merkeissä Facebook-sivulleni pienen yllätysmunan: viime kesän Tuusulan ”Kielletyt laulut” -konsertissa (ks. bloggaus tässä yläpuolella) esitetyn Slayerin War Ensemblen. Musiikkiesitys on nähtävissä ja kuultavissa osoitteessa http://www.facebook.com/naamattu (Myös tämän sivun vasemmassa marginaalissa olevasta linkistä pääsee kätevästi Naamatun puolelle.)

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.