Vastauksia

| Tagit: , , | Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Maanantaisen ennakkokuuntelun aikana minulle esitettiin netin kautta lukuisia kysymyksiä, joista kaikkiin en suorassa lähetyksessä ehtinyt vastata. Lupasin palata asiaan myöhemmin, joten tässä tulevat vastaukset kysymyksiin, jotka jäivät maanantaina roikkumaan ilmaan:

♠    ♠    ♠

Joku: Mitä biisiä ootte ajatelleet toiseksi singleksi?

Ensimmäisen singlen valinta tehtiin Aamun ja Huudon välillä, näin voisi ajatella, että Huuto olisi luontevasti toinen single. Juuri nyt täytyy kuitenkin sanoa, etten ole asiasta lainkaan varma. Jossain vaiheessa ajattelin, että Romahdus olisi kelpo kakkossingle, viime aikoina myös Albin Stenman on tuntunut mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Olikin hauskaa huomata, että myös ennakkokuuntelun raati rankkasi Albinin ykköseksi. Päätöksiä ei kuitenkaan ole tehty: Aamu soi radioissa siihen malliin, että toisen sinkun kanssa pitää vielä hiukan odotella.

m.: Mitä mieltä Anssi on itse Aamu -kappaleesta? Onko liian hittiä?

Diggailen Aamua ihan erkkinä! Voiko biisi olla liian hitti? Ainakaan omasta mielestäni tietty hittipotentiaali ei suinkaan vähennä kappaleen arvoa.

Kucha: Ootko koskaan ite heräilly Aamu-biisin tahtiin? Allekirjoittanut on.

En ole. Tämä varmaankin vaatisi käytännössä jonkinlaisen kelloradion, jollaista en omista. Biisin kitarariffi voisi kyllä sinänsä olla pätevä herätyskellon soundi – tai puhelimen soittoääni. Se huokuu tietynlaista optimismia ja reippautta.

Ismo: Kuinka paljon levyä on miksattu, vai onko suurin osa soundeista haettu jo äänitysvaiheessa?

Ainahan miksauksessa jonkin verran ruuvataan. Tässä tapauksessa säädettiin kuitenkin alkuperäisiä soundeja – eli ei niin, että äänitettyjä soundeja olisi teknologian keinoin ryhdytty vaihtamaan joksikin aivan toisiksi. Tämäkin kun on nykypäivänä täysin mahdollista.

Milla: Tulevatko nuo lyriikat sivuillesi, Anssi? Haluaisin lukea ajatuksella! Ja milloin levy tulee myyntiin?

Tekstit ovat tulossa kotisivuilleni. Aukio on kauppojen hyllyillä 9.9. – eli tismalleen viikon päästä. Tarkoituksena on, että samana päivänä myös anssikela.comin (johon tämä blogikin kuuluu) ulkoasu vaihtuu Aukio-teemaan.

Jasse: Onko Lasse Kurki enää tekemisissä musiikkisi kanssa?

Kun puhutaan tästä omasta musiikistani, niin eipä Lasse ole koskaan pahemmin ollutkaan sen kanssa tekemisissä. Suuria kuvioita -albumilla Lemonator-yhtye soitti parissa biisissä, mutta siinäpä oikeastaan se. Olen kyllä puuhaillut Lassen kanssa kaikenlaista muuta oman musiikkini ulkopuolella. Viimeksi esiinnyimme yhdessä kuukausi sitten Parental Guidance -konsertissa.

Keski-ikäinen mies: Oliko hankalaa luovuttaa kontrolli ja tehdä levy bändin kanssa ns. demokraattisesti konsensuksessa?

Eipä oikeastaan. Levyn tekemisestä jäi vain ja ainoastaan hyviä fiiliksiä. Luotin muiden osaamiseen ja demokraattisen prosessin seurauksena minun on nyt albumin biisejä kuunnellessani vaikea muistaa, mitkä yksittäiset detaljit loppujen lopuksi olivat kenenkin ideoita. Ns. workflow oli lopulta niin luontevaa.

Riku: Ehditkö tulla Bruce Springsteenin 60-vuotisjuhlille Danteen lauantaina 26.9.?

Kalenteriin näyttäisi valitettavasti olevan kirjoitettu jotain muuta tuolle päivälle. Toivotan toki onnea ja pitkää ikää päivänsankarille.

Keski-ikäinen mies: Syntyykö ensin soinnut vai melodia?

Tähän ei ole varsinaista nyrkkisääntöä. Joskus lähestyn säveltämistä sointukulun, joskus taas melodian kautta.

Milla: Millaisia vinkkejä voisit antaa niille, jotka haluaisivat tehdä lyriikoita? Miten pääsee alkuun? Ketkä ovat musiikillisia innoittajiasi? Kuka kuvataiteilija teki nuo kauniit maalaukset?

Olen tosi huono antamaan neuvoja muille – tuntuu, että olen itse jatkuvasti hyvien neuvojen tarpeessa. Lyyrikoita kirjoittaville kuitenkin sanoisin, että kehittymisen kannalta olisi tärkeää löytää ulkopuoliseksi arvioijaksi henkilö, jonka näkemykseen voi luottaa. Seuraavaksi pitäisi oppia ottamaan tältä henkilöltä kritiikkiä vastaan, olla tarvittaessa vaikka valmiina heittämään tehty työ roskakoriin ja aloittamaan alusta. Pahimpia virheitä on ”minä kirjoitin näin, sanaakaan ei muuteta” -tyyppinen ajattelu.

Musiikillisia innoittajia on niin paljon, ettei niitä kannata tässä lähteä luettelemaan. Yritän olla avoin kaikenlaiselle musiikille, kaikesta voi oppia ja inspiroitua.

Aukion kansitaide on Sami Makkosen käsialaa. Olen kansiin enemmän kuin tyytyväinen, ne ovat poikkeuksellisen hienot!

nin: Onko Anssilla tietoa tulevista keikoista sen enempää kun mitä anssikela.comin keikkakalenterissa lukee?

Keikkakalenteri päivitetään sivuston kasvojenkohotuksen yhteydessä. Näillä näkymin siis 9.9.

Kommentit

  1. Tuli tässä yllättäen mieleen vielä tälläinen kysymys, että unohtuiko huuliharppu kotiin aina treenikämpälle mentäessä vai mistä tässä on kyse?

  2. En ole tullut ajatelleeksi koko asiaa, mutta totta – uudella levyllä ei tosiaan kuulla lainkaan huuliharppua. Sille ei nähtävästi ollut luontevaa paikkaa missään biisissä, kun ei sovitusvaiheessa tullut edes mieleen.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.