Aukio-demot

| Tagit: , | Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Musiikkipuoti on joutunut jo hyvän aikaa operoimaan vanhojen myyntiartikkeleiden voimin – olen päivittänyt kaupan tarjontaa nähtävästi viimeksi maaliskuussa. Näin se aika rientää. Laitetaanpa nyt sitten kerralla hiukan jykevämpi uutuuspaketti: peräti kymmenen kappaleen digitaalinen albumi!

Kyseessä on kokonaisuus, joka sisältää vuonna 2009 julkaistun Aukio-albumin alkuperäiset demot. Löysin ne eilen kahlatessani tietokoneeni tiedostoissa. Kuuntelin tavaran läpi ja totesin, että tässähän voisikin olla aika mielenkiintoista kuultavaa kaikille Aukion ystäville.

Kirjoitin tuon albumin kappaleet tiiviissä periodissa, syksyllä 2008. Koska tekeillä oli konseptialbumi, niin olin laatinut etukäteen eräänlaisen käsikirjoituksen, jonka perusteella tein yksittäisiä biisejä. Sävelsin ja sanoitin tarinaa kronologisessa järjestyksessä: aloitin alusta ja lähdin etenemään loppua kohti.

Aina, kun olin saanut valmiiksi uuden kappaleen, istahdin hetkeksi keittiön pöydän ääreen ja äänitin pikaisen akustisen demon. Nyt päivänvalon näkevät nauhoitukset tulevat siis keskeltä luomisprosessia, ne tarjoavat erilaisen näkökulman Aukion maailmaan. Kappaleet ovat tässä muodossaan vastasyntyneitä varsoja, jotka horjuvat ensimmäisiä askeliaan. Biisejä ei ole lähdetty tunkemaan tuotantoprosessiin, ne ovat muokkaamatonta raaka-ainetta.

Olin jo itsekin unohtanut miten paljon jotkut kappaleet muuttuivat matkan varrella. Ihme alkoi alunperin säkeistöllä, joka myöhemmin pudotettiin kokonaan pois, Albin Stenmanin alkuun puolestaan lisättiin värssy. Monissa lauluissa on tukulti sanoja ja rivejä, jotka särähtävät nyt korvaan outoina: muokkasin tekstiä jälkeenpäin, viimeiset viilaukset tein vasta seistessäni lopulta studiossa mikrofonin edessä.

Demojen joukosta kuitenkin puuttuu yksi laulu: albumin avausraita, Huuto. Tein tuon kappaleen vasta muiden kipaleitten jälkeen, koska kävi selväksi, että tarinan kannalta alkuun tarvittiin laulu, joka kertoi hiukan enemmän Aukion päähenkilöstä, epäonnisesta kaivosmiehestä. Jostain syystä en näytä äänittäneen Huudosta lainkaan demoa, ainakaan en sellaista löytänyt.

Suosittelen joka tapauksessa kaikkia Aukion faneja lataamaan nämä demot itselleen ja kuuntelemaan mistä kaikki sai alkunsa. Ja onhan tällainen pienimuotoinen akustinen musiikki muutenkin omiaan lämpimiin kesätunnelmiin – lomamusaa parhaasta päästä!

Osta koko kymmenen kappaleen setti hintaan KOLME EUROA – tarjous, jonka vain mielipuoli jättää käyttämättä! Klikkaa siis itsesi joutuin Musiikkipuotiin.

Kuva: Kelly Ketonen

Kommentit

 1. On kyllä niin hyvät hinnat tuossa sinun puodissasi, että tähän mennessä ei ole mitään vielä voinut jättää ostamatta!

 2. Voivitsit, ehtaa singer/songwriter -meininkiä. Kolme euroo ei kyllä tunnu kesätyörahoista missään.. Noni, latasin jo!

 3. Ladattu ja läpi kuunneltu! Aika paljon on matkan varrella muutoksia tullut. Mielenkiintoista ja kaunista kuunneltavaa!

 4. Moro! Hieno homma! Tällaista juuri kaipasinkin.
  Luuletko että tällaisia demoja kuuneltaisiin loppuun levy-yhtiöissä, jossa on komppi ja vireinen laulu?

 5. Riippuu varmaankin aika paljon henkilöstä, joka demoja levy-yhtiössä kuuntelee. Jos hahmo on oikeasti musikaalinen, ja tietää miten biisejä sovitetaan, niin silloin hän pystyy kyllä helposti tunnistamaan hyvän biisin pelkästä mies ja kitara -demosta.

  Valitettavasti levy-yhtiömiesten joukossa taitaa vain olla sellaisiakin tyyppejä, joiden pitää saada kuulla mahdollisimman tuotettu demo, ennen kuin he pystyvät määrittelemään onko kappaleessa ainesta.

  Mutta eiköhän suurin osa ole sen verran ammattimaista sakkia, että periaatteessa artisti ja säestävä instrumentti riittää. Jos artisti saa biisinsä toimimaan noin yksinkertaisilla eväillä, niin luultavasti se toimii sovitettuna ja tuotettunakin.

 6. Kannattaa muistaa että tämänkin tuotteet ostamalla tuette samalla tahoja jotka yrittävät esimerkiksi tällä hetkellä kiristää 6000€ euroa henkilöltä joka ei ole tehnyt mitään laitonta

 7. Kettumaakari meneppäs mielummin iltalehden keskustelupalstalle trollaamaan.

 8. Mitä trollaamista siinä on että Suomessa kaikesta myydystä musiikista pääty osa tekijänoikeusjärjestöille ja nämä samat järjestöt ovat ajamassa läpi perustuslainvastaisia sensurointilakejaan ja kuten eilinen HS uutisoi niin vaatimassa hatusta vedettyjä summia syyttömiltä ihmisiltä.

  Lisää aiheesta esimerkiksi:
  http://www.effi.org

 9. Onhan se tiedossa, että tässä meidän holhousyhteiskunnassa ollaan koko ajan menossa Pohjois-Korean suuntaan. Vähän aiheen ohi mutta eikö tuotakin suurempi vääryys ole miesten asevelvollisuus? Ajetaan se ensin alas ja sitten keskitytään muihin vääryyksiin, joita kyllä riittää tässä valtiossa.

 10. Vääryyksiä todellakin on monenlaisia mutta musiikkiostoksillaan pysty vaikuttamaan siihen tukeeko suomalaisia tekijänoikeusjärjestöjä eli tähän keskusteluun olennaisesti yhdistyvä vääryys kun taas esimerkiksi asevelvollisuuteen ei ostospaikkavalinnoillaan hirveästi vaikuteta.

 11. Jos en olisi päättänyt olla koskaan ostamatta musiikkia aineettomassa muodossa niin nämä minä ostaisin. Mutta kun en niin en.

 12. Kettumaakarin kohdalla voisi ehkä tehdä poikkeuksen ja soveltaa hymylehtimäisempääkin sensuurikäytäntöä 😉

  Hienoa Anssi että sulla on (ja on aina ollut) rohkeutta levitellä myös keskeneräisiä (ja jopa pieleen menneitä) tekeleitä ympäri maailmaa. Niitä on ollut vuosien saatossa mukava kuulostella ja vertailla noihin lopullisiin mestariteoksiin.

  Ainakin itse olen saanut niistä paljon irti jo ihan opiskelumielessäkin.

 13. Siellä missä keskutellaan tekijänoikeuksista niin siellä aina tämä sama tusina-tekijän Suomen Turkkusesta on itkemässä kuinka elämä on epäreilua ja kaikkia pitää rankaista. Samuli hanki elämä tai yritä edes tehdä tuotoksia jotka kiinnostaisivat jotakuta jossain.

 14. Tunnustaudun Aukion ystäviin. Mun mielestä se on taidetta! Aina, kun kuuntelen levyn alusta loppuun, tulee itku. Vaikka etukäteen päättäisin, että nyt en itke, EN ITKE, kuuntelen vaan kaunista musiikkia, niin levyn loppupuolella kyyneleet valuu pitkin poskia ihan itsestään. Näin ei käy, jos kuuntelen irrallisia biisejä, vaan vain silloin, kun kuuntelen koko albumin keskeytyksettä. En ole mikään herkkä itkupilli, joten uskoisin, että kyyneltulvan aiheuttaa katharsis, koska Aukion tarina on tragedia.

 15. Tuli vähän myöhassä ladattua nämä demot. Hyvät versiot ja paikoin mukavasti erilaiset kuin levyllä olevat.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.