Nälänhätä 2011

| Aiheet: Mielipiteet, Musiikki | Kirjoittaja:

Meille Live Aid -sukupolven kasvateille 80-luvun nälänhätä Etiopiassa on palanut kiinni verkkokalvoillemme. The Cars -yhtyeen Drive-kappaleen tahtiin leikattu video aliravituista ja kuolevista lapsista ei unohdu koskaan. Kuvat ravistivat hyväosaisen maailman hetkeksi hereille ja jakamaan omasta kakustaan pienen siivun myös nälkäänäkeville.

Live Aid antoi apua, mutta hätä ei ole valitettavasti hävinnyt maailmasta mihinkään. Tänä vuonna uutiskynnyksen on ylittänyt Afrikan sarven katastrofi: pahin ruokakriisi Afrikassa kahteenkymmeneen vuoteen. Ennätyskuivuuden, ruoanhintojen nousun ja aluetta riivaavien konfliktien vuoksi jo yli 12 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Keniassa, Etiopiassa, Somaliassa ja Djiboutissa. Satoja ihmisiä menehtyy päivittäin. Somaliassa on kuollut jo kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista puolet alle viisivuotiaita lapsia. YK:n mukaan 750 000 ihmistä uhkaa menehtyä lähikuukausien aikana, ellei riittävää apua saada perille.

Suurin riskiryhmä on lapset. Yli kaksi miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja on välittömässä hengenvaarassa. Aliravitsemuksesta kärsivät lapset eivät kuole pelkästään nälkään: he menehtyvät myös hoidon puutteeseen altistuessaan taudeille ja juodessaan likaista vettä. Hoidon avulla aliravittu lapsi voi kuitenkin toipua täysin.

Tarttis tehdä jotain.

Päätin käynnistää näillä sivuilla yhden miehen pienen kampanjan: luovutan tästä päivästä lähtien kuukauden ajan (14.10. asti) kaikista Musiikkipuotiin lataamistani kappaleista saamani myyntitulot Unicefin työn hyväksi. Kyse on siis niistä puodissani myytävistä harvinaisuuksista, jotka ovat esillä kaupan etusivulla. Ostamalla noita kappaleita seuraavan kuukauden aikana tuet Unicefin katastrofialueilla tekemää työtä – minä en ota näistä myynneistä senttiäkään. Kelpo diili: saat auttamalla hyvän mielen lisäksi myös musiikkia kuunneltavaksesi. Käy tutustumassa myytäviin kappaleisiin täällä, voit kuunnella jokaisesta 45 sekunnin näytteen.

Voit auttaa minua tässä kampanjassani levittämällä sanaa, esim. jakamalla tätä kirjoitusta Facebookissa.

Tässä ei ole kyse siitä, että yrittäisin tehdä nälänhädästä keppihevosta ja jakaa ratsailta omaa musiikkiani. Yritin vain keksiä tavan, jolla voisin tökkiä ihmisiä näkemään ongelman ja kerätä omalla vaatimattomalla panoksellani Unicefille edes hiukan rahaa. Suosittelen toki antamaan avustusjärjestöille myös suoria lahjoituksia, minun biisieni ostaminen ei ole tässä pointtina. Tärkeintä on toimia. Seuraavassa linkkejä lahjoitussivuille:

Unicef
Punainen Risti
Kirkon Ulkomaanapu
Pelastakaa Lapset

Pyydän: varatkaa kymmenisen minuuttia ja katsokaa tämä video. Se on jo lähes kolmenkymmenen vuoden takaa, mutta nälänhädän kasvot eivät muutu – vuonna 2011 ne näyttävät aivan samalta. Vaikka ainakin minun onkin haastavaa katsoa videota täysin kuivin silmin, niin sen lopussa on kuitenkin tärkeä sanoma: elävä esimerkki siitä miten avullamme voi tosiaan olla merkitystä.

Suosittelen myös kuuntelemaan Afrikan sarven asioista poikkeuksellisen hyvin perilla olevan Pekka Haaviston haastattelun, jossa hän latelee syitä sille miksi meidän suomalaisten tulisi tässä tilanteessa ojentaa auttava kätemme. Haastatteluun tästä.

Haastan kaikki talkoisiin! Kyynisyys ei ruoki ketään.

Kommentit

 1. Loistavaa Anssi, nostan hattua! Olispa maailmassa enemmän sinunkaltaisia ihmisiä!

 2. Sen verran hieno ja arvostettava meininki, että täytyykin ostaa nuo jo jonkin aikaa kiinnostaneet Aukio-demot. En kylläkään omista mp3-soitinta tai musiikintoistoon kykenevää puhelinta, eikä läppärin ankeista kaiuttimista tule ikinä mitään musiikkia kuunneltua, mutta kyllä tätä on nyt ehdottomasti tuettava. Toivottavasti kauppa käy!

 3. Aukio- demoilla on tuettu nyt edes vähän globaalia ongelmaa… ja toteamuksena, että Aukio on ehkä paras levysi. Nyt kuuntelemaan tota demo- versiota. Hieno juttu tämä mahdollisuus tukea asiaa tällä tavalla! Ei sulta ideoita puutu… jatka samaan malliin.

 4. Mites kun sattuu jo omistamaan nuo kaikki etusivun harvinaisuudet, voisitko laittaa sinne myös jotain uutta ladattavaa?! Ni vois osallistua tähän hienoon kampanjaan. Vaikka olenkin jo vuosia ollut Unicefin-kuukausilahjoittaja, haluaisin kantaa korteni kekoon myös tässä ja saada samalla myös jotain Anssi-herkkua! 😉

 5. Hyvä ja kiitos, Anssi! 🙂

  Lainaan tässä kohtaa Mikko Kuustosta:
  ”Et voi auttaa koko maailmaa, mutta yhden ihmisen kohdalla apusi voi olla koko maailma.”
  Tuo lähtökohta rohkaisee tekemään pienen siivun, sen oman osan, joka ei pelasta koko maailmaa, mutta ehkä saavuttaa edes yhden apua tervitsevan.
  Ja hänelle siitä avusta tulee elämän kokoinen asia, koko maailma.

 6. -Aamunkoitteessa merenrannalla vanhus näki nuorukaisen, joka heitteli meritähtiä hiekalta takaisin mereen. Nuorukainen selitti, että kuiville joutuneet meritähdet kuolisivat jos jäisivät virumaan aurinkoon.
  ”Mutta rantaahan on kilometreittäin ja meritähtiä rannalla tuhansittain”, sanoi vanhus.
  ”Ei sinun vaivannäölläsi ole mitään merkitystä”
  Nuorukainen katsoi kädessään olevaa meritähteä, nakkasi sen mereen ja sanoi: ”On tälle meritähdelle”.- (Positiivarit)

  Ostin tänään Iinekselle isomman kaulapannan ja vasta kotona huomasin, että olinkin samalla tukenut eläinsuojelutyötä (hyvä niin) ja hintalapun toisella puolella oli nämä viisaat ajatukset.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.