Huutokauppa lukutaidon hyväksi

| Tagit: , , | Aiheet: Kirjat | Kirjoittaja:

Ensi lauantaina, 8. syyskuuta, vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Meille suomalaisille lukutaito ja koulutus ovat itsestäänselvyyksiä, mutta maailmassa arvioidaan olevan 774 miljoona lukutaidotonta aikuista ja 72,1 miljoonaa lasta, jotka eivät koskaan pääse kouluun.

Lukutaidon tärkeyttä ei tule kovinkaan usein ajateltua. Ilman koulutusta ihminen on kuitenkin helppo alistaa ja orjuuttaa, tietämättömyys saattaa jopa johtaa aseellisiin yhteenottoihin. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, mutta oikeasti taitaa olla niin, että tieto pelastaa. Lukutaidolla on merkitystä terveyden, sukupuolten välisen tasa-arvon, kehityksen, vapaan tiedonsaannin, demokratian ja kestävän rauhan kannalta. Kehitysmaissa koulua käyvä tyttö todennäköisesti avioituu vanhempana, saa vähemmän lapsia ja huolehtii perheestään koulua käymätöntä tyttöä paremmin. Lukutaidolla on suuri ennaltaehkäisevä vaikutus.

Suomen Pakolaisapu järjestää keräyksen, johon osallistumalla voimme olla edistämässä lukutaidon leviämistä maailmassa. Päätin kantaa korteni kekoon järjestämällä pienen, teemaan sopivan huutokaupan.

Laitan myyntiin pienimuotoisen harvinaisuuden: Matkamuistoja-kirjani printtinivaskan, johon olen omin käsin merkinnyt viimeisen korjaukset juuri ennen kuin kirja lähti painoon. Kuten oheisen kuvan tarralapuista näkee, niin korjattavaa oli vielä kalkkiviivoillakin melkoisesti. Tämä on ainutlaatuinen artefakti, sillä kirjasta ei ole olemassa muita printtejä – kaikki aikaisemmat korjaukset tein paperia säästääkseni sähköisesti. Lisään pumaskaan luonnollisesti henkilökohtaisen tervehdykseni huutokaupan voittajalle.

Voit osallistua näin: kirjoita summa, jonka haluat huutaa, kommentiksi tämän postauksen alle. Voit käyttää omaa nimeäsi tai halutessasi nimimerkkiä. Ilmoita kuitenkin sähköpostikenttään oikea sähköpostiosoitteesi, se ei näy muille. Aikaa huutamiselle on lauantaihin (8.9.) klo 19.00 saakka. Korkein tuohon mennessä esitetty huuto voittaa. Tilitän huutokaupan tuoton lyhentämättömänä Suomen Pakolaisavun Lukutaito-keräykseen, en itse tienaa tällä senttiäkään.

Jottei homma menisi ihan spedeilyksi, niin laitetaan pohjahinnaksi 50 euroa ja minimikorotukseksi 5 euroa. Näillä säädöillä julistan huutokaupan alkaneeksi. Lukutaito voittakoon!

Lukutaitokampanjan sivut

Klikkaa kuva suuremmaksi.


Kommentit

 1. Minä ja äitini osallistutaan tähän kimppa-meiningillä..summa ois yhteensä vaiks 65 euroa.

 2. Voih, me huudeltais vaikka mitä summia jos ois vaan rahaa..yritin jopa eilisillan vinkua pitkin ja poikin ”huutakaa toi mulle lahjaksi”, mutta kukaan ei vastannut mun vikinääni..no, hyvä vaan jos tuo menee oikein kalliilla!

 3. Tämä on selvästi artistin yritys näyttää omaa erinomaisuuttaan suhteessa lukutaidottomiin lapsiin. ”Ai ette osaa lukea? Minäpä osaan jopa kirjoittaa! Tässä on sivukaupalla tekstiä! Niin! Miltäs nyt tuntuu? Kumpi on parempi?” Tämä kuvastaa juuri nyky-yhteiskunnan välinpitämättömyyttä ja pelkästään omaan napaan tuijottelua. Olen pahoittanut mieleni.

 4. Liisa huusi käsikirjoituksen itselleen. Onnittelut ja kiitokset tuntuvasta lahjoituksesta! Lähestyn huomenissa sähköpostitse detaljien suhteen.

 5. Huutokauppaan liittymättä tiedustelisin, löytyykö Pekka & Susi -yhtyeen esikoisalbumia jostain? Ensisijaisesti etsin konkreettista levyä, mutta jos sellaista ei ole saatavilla, ladattava versiokin käy.

 6. Huuto.netissä näkyy olevan useampikin albumi, Rannalla-kokoelma ja sinkkujakin.

 7. Kiitos Hilulle vinkistä! Käyn vilkaisemassa.

 8. Tuosta Klassikot-kokoelmalevystä en ole kuullut. Näköjään lätty on ihan tuore julkaisu.

 9. Anssi hei, sun täytyy muuttuu
  sun blogistas posti puuttuu
  sä postaat aina bookkiin pyhimpään
  se ei johda mihinkään
  sun täytyis pistää jotain kärkevää
  ja postaukset bookkiin vähentää

 10. Tämä on resurssikysymys. Olen tällä hetkellä valjastanut kaiken liikenevän aikani levyn tekemiselle – se on nyt tärkeämpää kuin bloggaaminen. Haluan kuitenkin pitää yllä kontaktia kuulijakuntaan. Facebook-sivu on siihen oiva väline: pienen postauksen pyrskäyttäminen ei niele niin paljon energiaa ja aikaa kuin huolellisesti puntaroitu blogikirjoitus.

 11. Täytyy myöntää että ”mulla on rinnassani eläin..” on kyllä aivan huippukamaa suoraan suoneen. Juuri tuollaista toivonut pukilta jo vuodesta 2000 ja nyt sitä on ilmeisesti tulossa koko rännin täydeltä. Toivotan taitoa, onnea ja vähän taikuuttakin levyntekoon. Tulen varmasti keikalle jo tuon esittelybiisin perusteella.

 12. Vielä ehtisi Musiikkipuodissa julkaista jotain ennenjulkaisematonta… Esim. Rakkaus on murhaa -levylle tehty Parempi mies.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.