Jäähyväiset Harhaa.comille?

| Aiheet: Yhteisö | Kirjoittaja:

Taitaa olla aika kertoa uutisia naapurista eli Harhaa.comin puolelta.

Jos jollekulle nimi ei sano mitään, niin nimen takana piilee marraskuussa 2002 päivänvalon nähnyt Anssi Kela -sivusto, jonka linkki löytyy tuosta vasemmasta palstasta, kunhan tarkasti katsot. Harhaa.com on mennyt aina siinä mielessä käsi kädessä Anssikela.comin kanssa, että se ei pyri kilpailemaan tämän sivun kanssa, vaan täydentämään sitä. Esimerkiksi alkuaikoina tällä sivustolla ei ollut minkäänlaisia uutisia, joten niitä koottiin Harhaan puolelle. Kun tämä sivu kaatui, fanit huhuilivat hätääntyneinä naapurissa.

Harhaa.com sai alkunsa tältä sivulta, sen vanhalta foorumilta, jonka hurjina vuosina faneja oli paljon ja meno sen mukaista. Kysymyksiä oli enemmän kuin vastauksia ja intoa riitti kaikenlaiseen mahtavaan luovaan hulluuteen. Omia suosikkejani olivat loputtoman tuntuisten bändihaastatteluiden teko ja pyhiinvaellusretket Vihtiin sekä sille hylätylle Essolle, jossa Nummela-albumin kansikuvat otettiin.

Nyt sivuston perustamisesta on yli 12 vuotta. Vanhat fanit ovat haihtuneet pieruina maailman tuuliin ja itselläkin tuntuu vapaa-aika kuluvan kaikkeen muuhun kuin nettisivujen päivitykseen. Samaan aikaan kun Anssin ura näytti kaikista hyvistä yrityksistä huolimatta valuvan alaspäin, alkoi sivusto ratkeilla liitoksistaan kuin vanha hökkeli, jonka nurkista tuulee ja ikkunaruudut putoavat säpäleiksi lattialle. Ensin levisi kävijämäärälaskuri, kenties siihen, ettei ketään enää kiinnostanut. Sitten gallup lakkasi toimimasta, eikä sitä jaksettu korjata. Reilu vuosi sitten ainut elonmerkkejä tarjoava osio, uutiset, hajosi käsiin. Tämän jälkeen on kirjoitettu vain yksi uutinen. Ylläpitomaksu vaihtui kuukausittaiseksi aiemman vuosimaksun sijaan, mikä enteili sitä, että loppu on lähellä. Jonain aamuna ei enää Harhaa.comia.

Katselin autioitunutta hökkeliä, potkiskelin pölyyntyneitä jäänteitä ja tiesin, että minun on pakko tehdä raskas päätös.

Se kaikki pistetään maan tasalle. Ja rakennetaan uusi koti kaikelle sille hyvälle ja tärkeälle, joka ei saa kadota ja jonka vuoksi aikoinaan itsekin innostuin.

Anssin uran kääntyminen uuteen nousuun auttoi päätöstä, mutta sitä horjutti työn valtavuus. Uudisrakentaminen alkoi viime lokakuussa ja vanhan mausoleumin koon hahmotus oli lamaannuttava kokemus. Tekstisisällön määrää ei ole kukaan laskenut, mutta uskon sen lähestyvän viittäsataa word-sivua. Plus kuvat. Aiheiden monipuolisuus sai organisointiin tottuneenkin heittämään hanskat tiskiin monta kertaa. Viime vuosien ponneton ylläpito pitää kiriä kiinni. Esimerkiksi viisi vuotta sitten julkaistu Nolla on edelleen listattu julkaisemattomiin biiseihin.

Viikko sitten aloin uskoa, että uusi sivusto on oikeasti toteutumassa. Yhdeksän tunnin savotan jälkeen sain uutisosion jokseenkin kasaan linkkeineen ja kategorioineen. Eilen keräsin 25 sivun verran vuosien 2013 ja 2014 keikkojen biisilistoja Yhteisöstä ja junttasin valmiiksi 12-sivuisen koosteen Anssin esittämistä cover-kappaleista. Parasta on ollut huomata, että arkistoissa on todella pelastamisen arvoista tavaraa. Siellä on omaa työtä 12 vuodelta ja Anssin historiaa vieläkin pidemmältä ajalta. Välillä unohdun lukemaan tekstejä ja naureskelen hauskoille jutuille. Näistä saan energiaa jatkaa paiskimista ja järjettömässä touhussa tuntuu taas olevan jotain järkeä, kun tavoitan sen kipinän.

Suunnitelmana oli saada uusi sivusto auki Nostalgiaa-sinkun julkaisuun mennessä, mutta viidessä päivässä tämä ei kyllä valmistu. Koska tuskailen sisällön kanssa lähinnä itsekseni, päätin avata sanaisen arkkuni täällä siinä toivossa, että teidän ideanne auttaisivat sivuston pystyyn nostamisessa. Rakenne on vielä osittain avoinna eikä sivuston ulkoasuun ole panostettu juurikaan, enkä itse sitä osaa. Mitä karsia pois nykyisestä sisällöstä ja mitä nostaa paremmin esille? Mistä pidätte eniten Harhaa.comissa? Kuinka lisätä vuorovaikutusta niin, että lukijat pääsevät vaikuttamaan sisältöön ja osallistumaan? Kuinka suhtautua somekanaviin? Miten saada Galleriassa olevat pikseliset kuvamassat helposti hahmotettavaan muotoon? Miten antaa ihmisille syy olla unohtamatta Harhaa.comia?

Mites se meni? ”Ei uudempaa, ei parempaa, me vaaditaan nostalgiaa, me halutaan nostalgiaa…”

Kommentit

  1. Älä vaan lopeta sitä sivustoa, Mari! Lupaan katsella sitä ja sanoa mielipiteeni joskus lähipäivinä, kun vain ehtis. Ei kyllä välttämättä ennen sinkun julkaisupäivää.

  2. Tsemppiä savottaan Mari! Ei täältä minnekään olla kadottu.. ”maailma matkaa radallaan, päivä nousee uudestaan” – edelleen…

  3. Huutelen täältä takaa, että tsemppiä tsemppiä! Oon aina tykännyt sivun simppelistä eleganssista.

  4. Toivottavasti saatte alle hyvän CMS:n (WordPress, Drupal, yms.), jotta ylläpito on helppoa. Eikä sitten tarvitsisi heittää mitään sisältöä menemäänkään.

  5. Mahtavaa tsemppausta! Ei tässä mitään jäähyväisiä olla jättämässä, lähinnä vaan ajan kysymys, milloin tuon saa auki. Varmaan pääsette kaikki myös oikolukuhommiin, sillä en usko että tuosta tulee kerralla ihan virheetön suoritus.

    Pohjat on kyllä sivulle kohdillaan, joten tuleva päivitys kiehtoo helppoudellaan ja kuvatkin saa hujauksessa mukaan. Lähinnä sellaista sisältöä on poistolistalla kuin vieraskirjan viestit, vanhat gallupit, epätäydelliset karaokelevyjen listaukset, hajanaiset tilastot… sellainen oikeasti aika turha tieto.

    Ja hyvä että vanhoja pierujakin löytyy vielä!

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.