Muutos Martin-haasteen kulkuun

| Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Martin-haasteen osallistumisaikaa on vielä jäljellä 11 päivää. Kun kuusi viikkoa sitten julistin kilpailun alkaneeksi, niin minulla ei ollut pienintäkään käsitystä siitä, mitä tulisi tapahtumaan. Nyt mukana on jo 211 kilpailuvideota. Ihmisten into on yllättänyt minut täysin: on ollut mahtavaa seurata, miten minun biisieni kanssa on pidetty hauskaa ja kuinka niistä on löytynyt uusia puolia. On ollut ilo todistaa tällaista lahjakkuuden ja näkemyksen esiinmarssia. Musiikki on hieno laji!

Matkan varrella on kuitenkin osoittautunut, että pelkkiin YouTube-klikkausten määrään perustuva kilpailu ei ehkä sittenkään ole ollut reilu metodi voittajan ratkaisemiseksi. Se on selvästi suosinut niitä kilpailijoita, jotka ovat toimineet alkuvaiheessa nopeasti: videot keräsivät parin ensimmäisen viikon aikana huomattavasti enemmän katseluita kuin sen jälkeen.

Osallistumisia ei myöskään ole enää juurikaan tullut viime aikoina, koska tekijät arvelevat, ettei heillä ole enää aikaa kartuttaa katseluita sellaisia kilpailijoita vastaan, joiden videot ovat olleet mukana jo useita viikkoja. Tämä on sääli, sillä monet ovat löytäneet kilpailun vasta nyt ja jättävät osallistumatta, koska katsovat sen olevan jo liian myöhäistä.

Lisäksi asetelma on ollut epätasa-arvoinen: pelkkiin YouTube-klikkeihin perustuva kilpailu on vähän liian helppo pala sellaisille, joiden YouTube kanavilla sattuu olemaan jo valmiiksi tuhansia tilaajia. Useimmilla kilpailijoilla tilaajia on nolla ja tämä on ollut heidän ensimmäinen YouTube-videonsa. Pelikenttä on siis ollut pahasti kallellaan.

Sääntöjen laatiminen oli pirun vaikeaa, kun tällaisesta kilpailusta ei ollut minkäänlaista aikaisempaa kokemusta. Halusin tehdä kilpailusta mahdollisimman suoraviivaisen: se voittaa, jonka videota on katseltu eniten. Kirjasin kuitenkin varmuuden vuoksi sääntöihin loppulauseen: ”Pidätän oikeuden tarkistaa sääntöjä kilpailun aikana jos esiin tulee ongelmia, joita en ennakkoon tullut ajatelleeksi.”

Huolellisen pohdinnan jälkeen olen päättänyt muuttaa kilpailun kulkua edellä mainitsemistani syistä.

Martin-haaste jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan määräaikaan (10.11. klo 12) saakka. Voittaja ei kuitenkaan ratkea vielä tuolloin, vaan alkaa uusi vaihe: finaali.

Finaaliin pääsee kymmenen videota: viisi eniten katseluita saanutta esitystä etenee automaattisesti jatkoon, toiset viisi valitsen minä. Nämä kymmenen finalistia menevät kotisivuillani tapahtuvaan äänestykseen, jossa yleisö valitsee lopullisen voittajan.

Perusasiat siis säilyvät ennallaan: YouTube-katseluilla on edelleen suuri merkitys ja kansa päättää voittajan. Hienoon kilpailuun saadaan näin arvoisensa loppuhuipennus. Tämän myötä myös myöhäisherännäisillä on mahdollisuus osallistua: vaikka osallistumisvideo toimitettaisiin tuntia ennen määräaikaa, niin sillä on silti saumoja päästä finaaliin, jos esitys luiskahtaa suoraan sydämeeni.

Finaalinäänestykseen liittyvistä asioista tiedotetaan myöhemmin. Keskitytään nyt vielä tähän runkosarjaan.

Toivottavasti tämä muutos ei aiheuta kenessäkään pahaa verta. Itse olen tästä innoissani: kaikki on vielä mahdollista! Nyt vain usvaa putkeen ja kaasu pohjassa kohti pokaalia.

Jos Martin-haaste ei ole entuudestaan tuttu, niin lue siitä lisää täältä.

Kommentit

  1. Säännöissä lukee näin: ”Voittajan tulee luovuttaa hetkellisesti YouTube-kanavansa tunnukset, jotta kävijätiedoista voidaan tarkistaa, ettei vilunkipeliä ole pelattu.”

    Facebookissa oli sääntömuutoksen yhteydessä puhetta siitä, että nyt kun katsotuimmat viisi menevät finaaliin, kaikkien heidän videonsa olisi syytä tarkistaa tässä vaiheessa. Olisihan se hieman epäreilua, että vilpillä joku veisi paikan joltain toiselta videolta, jolla kenties olisi mahdollisuudet voittoon. Miten tämä kohta säännöistä päättyi? Tarkistetaanko edelleen vain lopullinen voittaja?

    Nyt tuolla viiden katsotuimman joukossa on ainakin kaksi, joiden videot ovat saaneet todella lyhyessä ajassa tuhansia katsomiskertoja.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.