Martin-haaste

| Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Martin-haaste-9

Uusi Vain elämää -kausi on alkanut. Olen tänä vuonna yksi artisteista ja sain kuvauksissa omana päivänäni nauttia kollegoiden versioista minun biiseistäni. Kokemus oli niin hieno, että haluaisin kuulla vielä lisää tulkintoja. Nyt on sinun vuorosi yllättää minut.

Paiskaan haasteen: tee versio jostain Nostalgiaa-albumini kappaleesta. Kuvaa esityksestäsi video ja lataa se YouTubeen. Eniten katsomisia määräaikaan mennessä saanut video voittaa pienen palkinnon.

Tai paskat se mikään pieni ole. Nyt puhutaan ehkä siisteimmästä palkinnosta ikinä: voit voittaa itsellesi Martin-merkkisen akustisen kitaran. Eikä kyseessä ole edes mikä tahansa Martin, vaan custom-kitara, jollaisia on maailmassa tasan kaksi kappaletta: toinen minulla ja toinen kenties sinulla.

Teetin nimittäin Martinilla yhteistyössä Kitarapajan kanssa kaksi nimikkokitaraa, jotka perustuvat D-45 -malliin. Erikoista kitaroissa on avonaisemman soinnin takaava eteenpäin siirretty rimoitus, vintage-tyylinen virityskoneisto sekä musta väri höystettynä D-45 -tyyppisillä helmiäiskoristeluilla.

Jos tällaisen kitaran haluaisi ostaa kaupasta, niin sen hinta olisi 8900 euroa. Luit oikein: PALKINTOKITARAN ARVO ON 8900 EUROA. Nyt kannattaa siis herätä syyshorroksesta ja alkaa viritellä omia soittimia. Tällaisia tilaisuuksia ei tule usein.

Aika alkaa nyt ja päättyy 10.11. (Martin nimipäivä) klo 12. Se, kenen videolla on tuolla hetkellä eniten katseluita, saa kitaran itselleen. Kansa siis päättää voittajan.

Minä kuitenkin päätän sen, mitkä videot hyväksytään kilpailuun. Tulen postaamaan kaikki koitokseen kelpuuttamani videot Facebookissa Martin-haaste -tapahtumasivulle, jonka kautta niitä voi jakaa edelleen. Jos en julkaise videota tapahtumasivulla, niin se ei ole kilpailemassa kitarasta. Toimin portinvartijana siksi, että kyseessä on ainutlaatuinen arvokitara ja haluan sen päätyvän oikeaan kotiin. Tällä tavalla kilpailusta saadaan karsittua mahdolliset sketsihahmot, jotka jengi masinoisi läppänä voittoon. Tämä kitara ansaitsee parempaa.

En tee karsintaa omien makumieltymysteni tai sinun taitojesi perusteella: jos versiosi on tehty sydämellä, niin se on mukana. Ammun alas vain ”kännis läpällä” -tyyppiset videot. Saatan kuitenkin avittaa omia suosikkejani jakamalla niitä edelleen.

Haasteeseen saa osallistua kuka tahansa. Myös bändit tai ryhmät ovat tervetulleita. Voit olla musiikin parissa vasta-alkaja tai veteraani. Ehkä tämän myötä löytyy uusi kyky. Tai sitten kitaran voittaa jo tunnettu artisti. En tiedä lainkaan, mitä tästä seuraa. Jään innoissani ja jännittyneenä odottamaan versioitanne. Vetäkää hyvin!

♠   ♠   ♠

Tarkemmat toimintaohjeet ja säännöt:

Tee oma versio jostain Nostalgiaa-albumin kappaleesta. Saat valita biisin itse, mutta sen täytyy olla tuolta levyltä. Versiosi voi olla aivan millainen tahansa. Se voi olla akustinen, sähköinen, instrumentaali, räppiä, metallia, bossa novaa, edm:ää… Se voi olla alkuperäiselle uskollinen tai sitten jotain ihan muuta — minkäänlaisia rajoituksia ei ole. Voit esittää biisin yksin, bändin kanssa tai vaikkapa satapäisen kuoron höystämänä. Käytä luovuuttasi.

Kuvaa versiostasi video. Senkään suhteen ei ole minkäänlaisia rajoituksia: video voi olla puhelimella kuvattu yhden oton live-esitys, tai kunnon musiikkivideo. Lataa videosi YouTubeen.

Lähetä videon YouTube-linkki osoitteeseen kilpailu@anssikela.com

Minä käyn läpi kaikki tuohon osoitteeseen linkatut videot. Jos versiosi täyttää osallistumisen edellytykset, niin postaan sen Facebookissa Martin-haaste -tapahtumasivulle (pääset sivulle klikkaamalla tästä). Sen jälkeen voit alkaa jakaa sitä edelleen. Yritä kerätä videollesi mahdollisimman paljon katseluita.

Kilpailu päättyy 10.11. klo 12. Voittaja on se, kenen videolla on tuolla hetkellä eniten katseluita YouTubessa. Katseluita ei saa ostaa tai muuten manipuloida. Voittajan tulee luovuttaa hetkellisesti YouTube-kanavansa tunnukset, jotta kävijätiedoista voidaan tarkistaa, ettei vilunkipeliä ole pelattu.

Pidätän oikeuden tarkistaa sääntöjä kilpailun aikana jos esiin tulee ongelmia, joita en ole ennakkoon tullut ajatelleeksi.

Lisäys 25.9. | Tarkennuksia sääntöihin:

Videon saa julkaista jo ennen kuin linkitän sen tapahtumasivulle. Linkitys on vain sen merkkinä, että kappale on virallisesti hyväksytty mukaan kilpailuun.

Facebook-mainonta on sallittua dopingia. Fb-mainoksillahan ei osteta tyhjiä katseluita, vaan niitä klikataan ainostaan silloin, kun mainoksen sisältö kiinnostaa. Itse olen vuosien varrella silloin tällöin maksanut Facebook-näkyvyydestä. Oman kokemukseni perusteella siitä ei ole paljoakaan hyötyä — ihmiset eivät klikkaa ilman aitoa kiinnostusta. Joten Fb-mainonta on sallittua, muttei välttämättä erityisen kannattavaa.

Katsojamäärien korottaminen ostamalla YouTube-videolleen tyhjiä katseluja on sen sijaan jyrkästi kielletty ja siitä tulee myös jäämään kiinni.

Lisäys 30.10. | Muutos kilpailun kulkuun:

Martin-haaste jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan määräaikaan (10.11. klo 12) saakka. Voittaja ei kuitenkaan ratkea vielä tuolloin, vaan alkaa uusi vaihe: finaali.

Finaaliin pääsee kymmenen videota: viisi eniten katseluita saanutta esitystä etenee automaattisesti jatkoon, toiset viisi valitsen minä. Nämä kymmenen finalistia menevät kotisivuillani tapahtuvaan äänestykseen, jossa yleisö valitsee lopullisen voittajan.

Perusasiat siis säilyvät ennallaan: YouTube-katseluilla on edelleen suuri merkitys ja kansa päättää voittajan. Hienoon kilpailuun saadaan näin arvoisensa loppuhuipennus. Tämän myötä myös myöhäisherännäisillä on mahdollisuus osallistua: vaikka osallistumisvideo toimitettaisiin tuntia ennen määräaikaa, niin sillä on silti saumoja päästä finaaliin, jos esitys luiskahtaa suoraan sydämeeni.

Martin-haaste-2

Martin-haaste-8

Martin-haaste-5

Martin-haaste-3

Martin-haaste-6

Martin-haaste-4

Martin-haaste-7

Martin-haaste-1

Kommentit

 1. En itse soita kitaraa. Lahjoitan sen edelleen ystävällini Aarnelle, joka on hyvä gospel muusikko. Soittelee mm.hebreankielistä musiikkia.

 2. Otitko huomioon sen että esim. tänään jos lisää tuonne kilpailuvideon, niin sehän kerää väkisinkin enemmän katseluita vajaassa kahdessa kuukaudessa kuin semmoinen video joka lisätään vasta kilpailuajan loppumetreillä esim 10.11 klo 11? Sehän ei ole silloin kansan valitsema, vaan kyse on nopeudesta

 3. Noinhan se periaatteessa on: nopeimmilla on etulyöntiasema. Mutta käytännössä asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksinkertainen. Olen vuosien ajan tehnyt sisältöä nettiin ja sosiaaliseen mediaan ja huomannut sen, että netti-ilmiö roihahtaa nopeasti ja on kestoltaan lyhytaikainen. Kun julkaisee jotain, mitä ihmiset oikeasti haluavat jakaa, niin esimerkiksi videolle saattaa helposti tulla kymmeniätuhansia katseluita vuorokaudessa. Samaan aikaan julkaistu toinen video, joka ei jostain syystä sytytä ihmisiä, kerää vain kaksi- tai kolmenumeroisia katsojamääriä. Joten viime kädessä sisältö ratkaisee, ei nopeus.

 4. Hei!

  Kysymys voi olla typerä, mutta kysynpä kuitenkin, kun en varsinaista suoraa vastausta siihen tekstistä löytänyt.

  Saako coverin soittaa jollain muulla kuin kitaralla? Tarkoitus olisi lähitulevaisuudessa opetella enemmän kitaransoittoa, mutta tällä hetkellä taitoni ovat paremmat mm. mandoliinin ja irkkubouzoukin soitossa.

  Uudella kitarallahan olisi sitten hyvä opetella.

 5. Voiko taustalle nauhoitella muita soittimia, vai täytyykö kaikesta soitosta olla video? Esim kun kerrostalossa ei oikeen rumpuja pysty paukuttelemaan niin ne vois kai tehä ihan koneella?
  (En tiedä osaisinko yhdistää useita videopätkiä yhdeksi)

 6. Version ei ole pakko sisältää kitaraa. Myös päällekkäisäänitykset ovat sallittuja. Aika lailla kaikki on sallittua.

 7. Kaikki on sallittua niin kauan, kun versio on nimenomaan versio minun biisistäni, eikä kokonaan uusi kappale. Sanoja saa siis muuttaa, mutta niissä pitäisi kuitenkin säilyttää jotain alkuperäisestä lyriikasta.

 8. Hieno kilpailu, jossa UPEA PALKINTO!!
  Ainoa asia, mikä kilpailussa itseäni vaivaa, on se, että voittajan määrittelee YouTube-katselukerrat. Ymmärrän hyvin, että halusit jäävätä itsesi voittajan valitsemisesta, koska kilpailuun voi osallistua omia kavereitasi. Kuitenkin, kun ”kansa päättää” ja katselukerrat lopulta määrittelevät voittajan, ei kilpailu ole enää musiikillinen (vaikka videot seulotaankin sinun toimestasi) vaan kansa päättää (tai pikemminkin näyttää) kuka on suosituin/kuuluisin. Enkä tarkoita tässä ainoastaan ”julkkiksia” vaan esimerkiksi bloggaajia/vloggaajia, joilla voi valmiiksi olla seuraajia kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin. Myös ”netti-ilmiön roihahtaminen” on todennäköisempää kun yleisöä on jo valmiiksi paljon. Osallistujat eivät siis ole samalla viivalla toistensa kanssa. Toki pelkän musiikillisen/taiteellisen ”paremmuuden” mittaaminen on myös hyvin vaikeaa (vaikka musiikki onkin parhaimmillaan kilpailua muita muusikkoja vastaan).
  Sinun kilpailusi – sinun sääntösi. Se, että toinen näistä upeista soittimista lähtee jakoon, ei ole minulta tai keneltäkään muultakaan pois. Päinvastoin! Osoittaa upeaa epäitsekkyyttä palkita voittaja näin upealla ja arvokkaalla palkinnolla. Kuka ikinä tämän Martinin voittaakin on varmasti todella onnellinen kitaran uusi omistaja, mutta onko tämän ainutlaatuisen arvokitaran oikea koti kuitenkaan jo valmiiksi suosituimman kilpailijan kotona? Ansaitseeko se kenties jotain parempaa?

 9. Siis ymmärsinkö oikein että kitaran hinta on 8900 euroa? Että joutuuko haasteen voittaja maksamaan palkintokitarasta vaiko saako voittaja kitaran ilmaiseksi?!

  Ehkä voisin olla kilpailussa mukana.

 10. Mikäs palkinto se sellainen olisi, jonka voittaja joutuisi maksamaan? Tuon kitaran saa itselleen käyttöön.

 11. Iloinen tervehdys, Anssi!
  Täytyypä sanoa, etten viime vuosina ole jostain syystä perehtynyt musiikkiisi juurikaan . Mitä nyt teinivuosina kuuntelin/lauloin hittejä jotka lävähtivät ilmoille. Mutta, tässä uusimmalla levylläsi on kyllä TOSI hauskoja ja meneviä biisejä. Lisäksi satuin kiinnostumaan sinusta siinä määrin, että olen katsonut nyt muutamia YouTube videoitasi ja ne tuottivat minulle suurta hauskuutusta! Et ole paitsi aivan TODELLA taitava muusikko vaan hauskakin vielä. Perskuta! Jep. Ja koska tämä nyt tuli tähän Martin-haaste otsikon alle, niin täytyy kyllä todeta, että itseäkin kuumottaisi siihen osallistua, jopa siinä määrin, että olen yrittänyt harjoitella omaa versiotani eräästä biisistä, mutta totaalinen epäusko minkäänvaltakunnan voittoa lähentelevästä versiosta saattaa kuitenkin aiheuttaa sen, etten edes yritä. But who knows. Sen ainakin tiedän, että taidan ostaa uusimman levysi….uusi fani on syntynyt ;). Kaikkea hyvää sinulle, Anssi!

 12. Tyhmä kaipaa vähän tarkennusta. Saako siis myös videota mainostaa Youtubessa virallista reittiä?

 13. Martin-haste on ihan huikea idea, Anssi! Näin saadaan aidot tulevaisuutemme kitaristit kaivettua esiin!

 14. Tuo mikä kanssa vähän häiritsee on se, että osa pistää kunnolla peliin videoon ja biisiin ja sitten joku väsää nopean pätkän kun on valmiiksi jo 50+ tuhatta seuraajaa niin tottakai hän sen voittaa

 15. Morjesta! Eli noihin lauluihin saa siis tehä omat sovitukset ja tekstejä vähän muokata? Mites nuitten sävelten laita?

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.