Keikkarapsa: Narinkkatorilla tavataan

| Aiheet: Yhteisö | Kirjoittaja:

Anssi Kela soolo ti 23.10.2018 Narinkkatori, Helsinki

Rush Factory IPO Road Show, mitä se ikinä tarkoittaakaan, lokakuussa sateisena ja kylmänä päivänä ulkona Helsingin keskustan Narinkkatorilla ei noin ensi kuulemalta voisi vähempää kiinnostaa, mutta pari tuttua jakaa sen mainoksia ja kehottaa kiinnittämään huomiota tapahtuman ohjelmaan. Kengurupallojumppaa joo, jotain räppäreitä joo, who cares – eikun hei, siellähän on myös Anssi Kela! No nyt alkoi kiinnostaa!

Seuraa nopeaa aikataulujen tarkistelua ja työkuvioiden ihmettelyä. Tapahtuma alkaa jo puolen päivän aikoihin, ei hyvä koska on arkipäivä ja duunia, mutta kun tutkii tarkemmin, Anssi esiintyykin vasta viideltä. Töistä pääsee lähtemään neljältä tai kohta sen jälkeen, julkinen liikenne kulkee duunipaikan ja keskustan väliä tällä tavoin, hmm. Joo, kyllä onnistuu! Jaa, sinä päivänä saattaa sataa. No ei se mitään, laitetaan vaatteet päälle, ei tässä nyt sokerista olla. Voisi etukäteen arvailla, että tämä on soolokeikka, koska soittoaika on vain noin puoli tuntia (tosin ennakkomainoksissa on ristiriitaisia tietoja), ja Anssin soolokeikkahan olisi kiva nähdä ikuisuuksien mittaisen tauon jälkeen. Mikähän mahtaa olla Anssin keikkakunto rankan konserttisalikiertueen jäljiltä? No, senhän saa selville vain menemälle mestoille.

Kun saavun paikalle puolisen tuntia ennen livekeikkojen alkua, paikalla pauhaa rasittava moderni diskohumppa ja pienen lavan edustalla on tasan kaksi henkilöä pitämässä etuaitapaikkoja. Jo kaukaa niistä toinen on helppo tunnistaa hyväksi kaveriksi ja liityn seuraan turva-aitaa vahtimaan. Pikku hiljaa paikalle kertyy tuttuja ja muutama entuudestaan tuntematonkin. Koska on kylmä, alamme hytkyä taustajumputuksen tahdissa lämpimiksemme ja tapahtuman DJ juontajakavereineen valitettavasti innostuu tästä. No toisaalta, kun kerran yllytetään, niin kyllä me laulamme vaikka Reino Nordinin hittien tahdissa ja karjumme mikrofoniin kun juontaja yrittää houkutella torilla lorvailevaa harvalukuista ja palelevaa jengiä lavan liepeille.

Anssi ilmestyy viimeinkin, jee! Lavalla on niukka katos, joten Anssi ei ehkä kastu pahasti, mutta mitään lämmitystä siellä ei varmasti ole. Mahtaako hän pystyä soittamaan kitaraa paljain käsin? Anssi on valinnut aloitusbiisikseen Kaksi sisarta, ja se kyllä kulkee hyvin. No niin, no nyt ollaan jo ihan kunnon keikkafiiliksissä! On pakko hieman hytkyä että pysyisi lämpimänä, ja pikaiset kameralla lauotut instastoorit uhkaavat tehdä hyppyset tunnottomiksi. Anssi toteaakin nyt, että taputtaminen pitää yleisön kädet lämpimänä, mutta hän on sentään huomannut pukea pitkät kalsarit jalkaan. Kun hämmentynyt yleisön edustaja karjaisee, että ei usko moista, Anssi kohottaa lahjettaan todistaakseen tämän asuvalinnan.

Aloituskappaleen jälkeen Anssi kysyy, onko yleisöllä toivekappaleita, ja saman tien jostain sivulta karjaistaan ”Aamu!” Se tietenkin seuraa nyt setissä, ja Anssi kaipaa kohta lisää toiveita. 1972 on itsestäänselvä huudon aihe ja lisäksi erinomainen valinta tässä keikan vaiheessa. Se pakottaa liikkumaan, jolloin lämpö alkaa taas virrata jäseniin ja kädet kohoavat melkein itsestään huitomaan ja taputtamaan, jolloin kohmeiset sormetkin taas lämpenevät ja vetreytyvät.

Lisää toiveita? Nyt niitä karjutaan jo useammasta suusta ja koska tuntuu, että yleisö haikailee lähinnä vanhimpia hittejä, meidän porukasta huudetaan nyt Ilvestä koska pitäähän settiin saada joku uusikin biisi, ja lisäksi salikiertueella mukanani kulkenut pikkuilves on nytkin matkassa. Anssi kuuntelee huutojen tulvaa ja ilmoittaa, että setissä kuullaan seuraavina Karhun elämää, Ilves ja Levoton tyttö.

Näiden biisien jälkeen Anssin puolituntinen on jo kulunut loppuun, mutta vaikka hän tarkistaa kellonajan kännykästään, hän arvelee että mahtaisiko aikaa kuitenkin olla vielä yhteen biisiin. Järjestäjien edustaja näyttää lavan sivulta yläpeukkua, ja kun yleisöstä huudetaan sopivasti Millaa, se saa olla tämän setin viimeinen biisi. Vähälukuinen yleisö on harvinaisen rytmikästä ja kuten aiemmissakin biiseissä, myös Millassa taputukset menevät melkein maaliin ja kannustavat sopivasti esiintyjää, joka vetelee tyylikkäästi nuotteja mustasta Martin-kitarastaan.

Keikan jälkeen koomikko/juontaja Jaakko Saariluoma haastattelee Anssia hetken aikaa. Anssi saa kertoa, kuinka hän on esiintynyt täällä Narinkkatorilla aiemminkin, eikä silloinkaan ollut kovin miellyttävä ilma (helmikuu 2016, Radio Aallon Talvi on asennekysymys -festarit). Lähiviikkoina mies aikoo ottaa iisimmin, mutta loppusyksyn ja talven keikkoja tulee paljon, ja ne julkistetaan ihan kotvasen kuluttua. Käymme vielä porukalla moikkaamassa Anssia ja siirrymme sitten Kampin Kauppakeskuksen sisälle lämmittelemään ja pohtimaan tulevia keikkoja. Anssin keikoista ei nyt ole tietoa lähiviikoille, sillä mies ei suostunut vielä paljastamaan mitään tuon ajan suunnitelmistaan. Mutta eivät ne keikat onneksi käymällä lopu sillä muitakin artisteja on olemassa. Keikoilla tavataan, kuten aina ennenkin!

Settilista

Kaksi sisarta
Aamu
1972
Karhun elämää
Ilves
Levoton tyttö
Milla