Forum 2002-2013

erkki 21.12.2002 0:42 uskonnoista 8)
erkki 21.12.2002 0:51 Ajatusvirheet johtuu sitten oluseen sekoittuneesta mandariinista... hik :)
erkki 21.12.2002 1:09 sensorin kynä osuu taas omaan nilkkaan
balisa 21.12.2002 13:22 Eip mitään erkki, selkeää ja ymmärrettävää tekstiä jos vertaa esim. minun tuotoksiin.
Minua on alkanut kiinnostamaan Lapin eri Jumalat ja vanha saamelainen uskomusperinne, riivaajan ajamisineen. Kaikki perustu hengissä selviämiseen ja ruuansaantiin. Uhrattiin kalaisan järven rannalla kalajumalille että sapuskaa riittäisi...Seitakiviä riittää..
Tappeluista en tiedä vasta kuin nyt kun kiistellään maaoikeuksista, poroja kyllä rosvottiin.. jne..
Jotakin yhteistä tuohon juutalaisuuteen ja palestiinalaisuuteen on kuitenkin aasin silla verran, tuo maaoikeuskiista, jossa Pekka Aikio on verrannut palestiinalaisuuteen ja vielä kansainväliselle lehdistölle ja joku innokas kirjoitti Lapin Kansan yleisö osatolla, että kohta mökit on jyrätty maantasalle Inarissa maa oikeuskiistan vuoksi. Osataan sitä täälläkin..
Joba 26.12.2002 22:47 Joo, tsekkasin kans sen dokumentin sillon ja oli aika rankkaa tekstuuria. Tosin olihan se Israelin tilanne tiedossa jo muutenkin, kun uutisista on sitä seurannut.

Muutama juttu tuli mieleen tosta sun jutusta. Mun näkemys on, että vaikka Juutalaiset ja Palestiinalaiset sanovat uskovansa Jumalaan, niin he uskovat eri Jumaliin. Islamin ja Juutalaisten Jumala on eri. Juutalaisten Jumala on raamatun Jumala ja Islamin Jumala on koraanin Allah. Monesti Islamia ja juutalaisuutta pidetään synonyyminä, mutta se on virhe. Juutalaisia ei voi sanoa Kristityiksi, koska he eivät usko Kristukseen. Kristinuskolla ja Juutalaisilla on kuitenkin yksi yhteinen asia; Raamatun vanha testamentti.

Israelin tilanteessahan ei ole mitään järkeä ja siksi kai se dokumenttikin oli tehty. Israelin tilanteen uutisoinnissa on tosin paljon virheellistä, sillä useimmat pitävät Israelia syyllisenä tilanteeseen, koska he käyttävät sotilaallista ylivoimaa. Miettikää mitä itse (Suomessa) tekisitte, jos joku vähemmistö-ryhmittymä alkaisi järjestää Myyrmanni-tyyppisiä iskuja harva se päivä siksi, että he haluavat koko Suomen itselleen. Israel on pakotettu sotilaallisiin iskuihin ja alueelliseen valvontaan. Uutisoinnissa kerrotaan aina Israelin hyökänneen sinne tai tänne, mutta milloinkaan ei mainita sitä, mitä Palestiinalaiset olivat ensin tehneet. Syntyy siis mielikuva Israelin mielivaltaisesta voiman käytöstä, josta vähemmistöt kärsivät suhteettoman paljon.

Kysymys siitä, miten uskonto hiipii sisimpäämme onkin sitten monimutkaisempi juttu. Kulttuuri on epäilemättä vaikuttamassa tähän suurelta osin ja se mihin vanhempamme ovat uskoneet. Kulttuuri nähdään tässä yhteydessä usein negatiivisena tai negatiivisen asian välittäjänä. Tämän päivän yksilöllisellä ihmisellähän ei tulisi olla mitään sidoksia menneeseen, kaikkein vähiten siihen, mitä vanhemmat ovat "uskoneet". Joka tapauksessa kulttuuri asentaa meihin sen uskonnon, mihin on vuosisatoja uskottu. Länsimaissa se on kristinusko, lähi-idässä Islam, kaukoidässä Hindulaisuus, saamelaisilla Lapin Jumalat, alkuasukkailla luonnonjumalat jne. Länsimaisina meidän on vaikea irrottautua kristinuskoon liittyvistä opetuksista ja lähteä jäljittämään jotain muuta Jumalaa, vaikka nykyäänhän on muotia löytää itsensä jonkin itämaisen uskonnon avulla. Tässä vaiheessa olisi ehkä syytä tähdentää mitä ovat usko ja uskonto, jotka usein sekoitetaan keskenään. Äsken luettelemani asiat olivat uskontoja, kun taas usko on jokaisen ihmisen oma henkilökohtainen asia. Vaikka kuuluisit johonkin uskontokuntaan, niin oma uskosi on kuitenkin jossakin määrin erilainen kuin muilla ryhmään kuuluvilla. Se on henkilökohtainen. Suuret uskonnot aiheuttavat usein lieveilmiöitä, jotka todellakin saattavat hankaloittaa monen ihmisen elämää, mutta ihmisen sisimmässä oleva halu uskoa on kuitenkin luotu helpottamaan ihmisen elämää. Halu uskoa johonkin suurempaan on meissä sisäänrakennettuna. Tästä "suuremmasta" voidaan aina käydä keskusteluja, mutta loppujen lopuksi päätät itse mihin uskot. Itse uskon sen mitä kirkkomme meille pyrkii opettamaan. Vanha tuttu "Jeesus on kuollut ristillä meidän syntiemme edestä", kolahtaa mulle vaikka tiedänkin, että länsimainen kulttuuri on suoltanut tätä samaa jo 2000 vuotta. Nykyihmisen on todella vaikea sisäistää tätä sanomaa, koska eihän siinä itse tarvitse muutakuin antautua armolle. Luulenpa, että ihminen, joka yksin kasvaisi autiolla saarella alkaisi uskoa johonkin suurempaan. Jumalaan.

...aiheeseen voidaan palata, jos kiinnostaa. Jäi nimittäin vielä jotain sanomattakin, mutta eiköhän tämä saarna nyt riitä tällä kertaa.