Laulun evoluutio, osa 1

| Tagit: | Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Ajatus kopsahti aamulla maatessani sängyssä: mitä jos kirjoittaisin blogiin sarjan, jossa seurattaisiin yhden laulun tekemistä ensimmäisestä ideasta valmiiseen biisiin asti? Voisin ladata saitille ääninäytteitä, joita kuuntelemalla lukijat pääsisivät jakamaan kanssani koko prosessin.

Tuumasta toimeen. Ajattelin ensin odotella tilannetta, jossa alan työskennellä uuden laulun parissa, mutta lopulta päätin kuitenkin raportoida biisistä, jota ryhdyin tekemään eilen.

Panin tämän kyseisen laulun alulle tilanteessa, jossa olin jo useamman päivän ajan rynkyttänyt päätäni seinään erään toisen kappaleen kanssa. Mitä enemmän tuota biisiä väänsin, sitä huonommaksi se vain mielestäni muuttui. Lopulta päätin viskata pyyhkeen kehään ja siirtyä takaisin lähtöruutuun.

Aloitin alusta. Minua on jo pidempään kiinnostanut tehdä biisejä, jotka lähtökohtaisesti perustuisivat enemmän rytmiikkaan kuin melodioihin tai harmonioihin. Päätin lähteä tuohon suuntaan. Otin kitaran ja ryhdyin arpomaan ääniä. Melko pian takerruin soittamaan hyvin yksinkertaista groovea, vain paria ääntä. Se oli itse asiassa pikemminkin basso- kuin kitaralinja, mutta koska bassoa ei ollut käden ulottuvilla, niin kitara sai kelvata. Juttu ei sinänsä ollut mitenkään ihmeellinen, mutta sen tahtiin oli mukava tampata villasukkaa lattiaan. Niinpä rämpytin siitä nopean muistiinpanon:

Bassolinja

Päätin käyttää tätä lähtökohtana, peruskivenä uuteen biisiin. Avasin tietokoneella GarageBand ohjelman ja aloin kuunnella sopivia rytmiluuppeja. Olen muutaman viime vuoden aikana riehaantunut kuuntelemaan afrikkalaista musiikkia ja ajatellut, että joskus voisi olla hauskaa yhdistää minun soundini kokonaan toiseen kulttuuriin. Tuumasin, että lähdetäänpä nyt vain härskisti afrobeatin maailmaan ja valitsin GarageBandin luuppikirjastosta kuunneltavaksi afrikkalaisia rumpuja.

Jonkin aikaa kaiveltuani löysin rytmin, joka tuntui istuvan tekemääni bassolinjaan. Lisäsin siihen hi-hatin ja bassorummun jokaiselle iskulle:

Perkussiot

Koska bassoni olivat treenikämpällä aloin sorvata bassolinjaa rytmiraidan päälle koneellisesti. Pian kuitenkin huomasin, että bassolle aikomani juttu toimii sittenkin paremmin kitaralla, oktaavia korkeammalta soitettuna ja hieman eri tavalla painotettuna. Äänitin peruskitararaidan ja yksinkertaisen basson. Koska nyt oltiin jo astuttu afrikan maaperälle, niin sitä alleviivatakseni tekaisin kitaralla vielä melko stereotyyppisen afrobeat-kitaramelodian:

Pohjaraita

Aika tuuhea meininki! En tiennyt onko koko jutussa järjen hiventäkään: kuinka uskottavaa on vääntää täällä pakkasen keskellä muka-afrikkalaista biittiä? Uskottavuus ei kuitenkaan koskaan ole ollut minun juttuni. Omasta mielestäni tämä juuri tekemäni pohjaraita kuulosti mahtavalta: ainakin villasukassani se aiheutti rajua heilumisliikettä.

Niinpä jatkoin eteenpäin. Tuumasin, että seuraavaksi pitäisi varmaankin tehdä lyhyt väliosa, joka tulisi ennen kertovärssyä. Luotsasin tässä vaiheessa tietoisesti kappaletta hieman syrjään Dakar-reitiltä ja laadin enemmän länsimaisten standardien mukaisen välikkeen:

Väliosa

Sitten kertosäkeistö. Tuli mieleen, että kertsihän voisi lähteä tykisti liikkeelle neljällä iskulla, vähän Tapani Kansan R-A-K-A-S -tyyliin (jossa on tosin viisi iskua). Ajattelin, että tekstissä voisi tuossa kohtaa olla vaikka ”yy, kaa, koo, nee!” – ja perään sitten jotain mikä rimmaa tuon ”neen” kanssa:

Kertosäkeistö

Mietin tietysti pohjia tehdessäni koko ajan mahdollisia laulumelodioita. Rallattelin niitä muistiin aina sitä mukaa, kun tein uusia osia. Tässä on kaikista osista daadadaddaa-laulullani varustettu versio, mitään järkeviä sanoja ei siis vielä ole:

Demolaulu

Huomioita: sävellajia pitää hiukan laskea, laulu menee varsinkin väliosassa hiukan liian korkealle. Temmossakin voisi olla tiputtamisen varaa, nyt on aika kovat löylyt.

Tämä on tilanne tällä hetkellä. Kaiken ylläolevan tein eilen, tänään ei vielä toistaiseksi ole ollut aikaa keskittyä biisiin.

Hiukan kieltämättä arveluttaa laittaa tätä kaikkea näkyviin ja kuuluviin. Lähinnä siitä syystä, että tähän projektiin tuli nyt valittua aika kummallinen biisiaihio. Kuten sanottu – en tiedä onko tällaisessa afron pöyhimisessä mitään järkeä. (Enkä suoraan sanottuna ole vielä edes kovin vakuuttunut koko biisin hyvyydestä.) Mutta on joka tapauksessa hauskaa laatia rallia hiukan normaalista poikkeavasta vinkkelistä. Jatkan tämän parissa ainakin vähän aikaa, katsotaan mitä tapahtuu.

Minulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta keskittyä biisintekemiseen päivittäin, teen sitä satunnaisesti, aina kun on aikaa. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa näitä raportteja siihen saakka kunnes saan seuraavan biisin valmiiksi. Se ei välttämättä ole juuri tämä työnimellä Afrobeat-tunnettu – voi olla, että hylkään tämänkin ja aloitan jälleen alusta. Ehkä seuraava laulu vaatii 30 tällaista raporttia. Tai sitten esittelen jo seuraavassa valmiin teoksen.

Toivottavasti pystyn joka tapauksessa näillä kirjoituksillani edes hiukan valaisemaan sitä hämärää kujaa, jolla biisintekeminen tapahtuu.

♠    ♠    ♠

Osa 2 löytyy täältä

Kommentit

 1. Pakko kyllä sanoa, että tätä oli erittäin mukava lueskella/kuunnella. Lisää näitä!

 2. En meinannut malttaa edetä loppuun asti, oli kiire kommentoimaan!
  Tämä on aivan törkeän mielenkiintoista. Biisi veti heti mukaansa erikoisuutensa ansiosta. Väliosasta erityispisteet!

 3. Jep, jotain tämän typpistä bloggailua olen odottanutkin. Hyvä!

 4. Hyvin toimii!

  Todella tuoretta vaihtelua. Tuohon kun vielä vähän lisäilee akustista kitaraa niin varmasti tulee hieno biisi. Rummuthan voi myös vaihtaa tarvittaessa perinteisiin 🙂

  Ja vaikkei valmista syntyisikään, on todella mukava kuulla ns. biisien raakileita. Biisinteko muuttuu Jumaluudesta ihmisyydeksi 😀

  Kiitos!

 5. Minä tykkäsin. Tuli kesä mieleen, oli sellaiset ”jamit” Unohtui nää paukkupakkaset. Hyvä, tahtoo lisää…

 6. dämnster!
  Juuri kun aavistelin pääseväni jotenkin levyvaikuttajaksi, naapurin koira hiljeni… hän kun oli jonkinsortin vaikuttaja tapahtumiin, missä tapahtuu ja missä ei.. Keikoillanne ON tapahtunut. Eräskin paikalle sattunut (lipun omaaava) naishenkilö on sanonut:Niistäpä en tarinoitse enempää. Kuvaamatonta toimintaa. Kyynelet valuivat.

 7. Tämä kuulosti mahtavalta ja upeaa nahda/kuulla miten hoimma etenee… olisi mahtavaa olla kuulemassa biisi ensimmaisten joukossa maailmassa, eli toivottavasti julkaiset sen ensimmaisena taalla.

 8. Hitsi vie, ei tähän voi muuta sanoa kuin että mahtavaa! Mulle tuli ihan semmonen fiilis kuin tanssisin jossain päin Havaijia lei kaulassa paikallisten asukkaiden kanssa 😀 Kiitos piristyksestä synkeän talven keskelle.

 9. Tää on kyllä pirun toimiva! 🙂 Perkussiot, basso ja väliosa varsinkin kuullostivat hienoilta! Onko laululla jo selvää teemaa/ideaa?

 10. Hienolta kuulostaa 🙂 Toki demoilussa on se vaikeutensa että sitten myöhemmin valmis studio versio ei saavutakkaan samaa fiilistä mitä demossa oli ja me demon kuulleena rupeamma natisemaan siitä 😀 Mut hienoa seurata tälläistä, harva artisti tälläistä vielä on tehnyt blogissaan _o/

 11. Varsinainen floorfiller tulossa! Saa ymca:t väistyä!

 12. Mainio meininki!

  Kertosäkeen jälkeiseen helistelykohtaan pitää saada joku senegalilainen kaveri jodlaamaan mukavia.

 13. Huikeaa! Vaikuttaa kyllä todella raikkaalta ja tuoreelta! Kertsiin jos saa vielä pikkasen enemmän jytyä, niin johan lähtee 🙂

 14. ”Kertosäkeen jälkeiseen helistelykohtaan pitää saada joku senegalilainen kaveri jodlaamaan mukavia.”

  Vieläköhän J.Karjalaisen legendaarisessa Missä se Väinö on? -kappaleessa kenties swahiliksi yhden säkeistön älissyt miekkonen on musapiireissä. Hän olisi kova kiinnitys helistelykohdan vokaaleihin!

 15. Oikein hyvältä kuulosti, on aina jännä huomata miten biisit rakentuvat eri osista ja sopivat silti loistavasti yhteen (varsinkin kun ei itse ole musiikkia yhtään tehnyt). Ja laulukin kuulosti aika iloiselta ja menevältä. Hyvältä vaikuttaa! 🙂

 16. Tykkään! Afro piristää aina kivasti levyä kuin levyä.

 17. huisin mielenkiintoinen blogi! Itsekin olen väsäilly omia biisejä (en tosi GarageBandillä) mutta kiva seurata miten ammattilaiselta homma syntyy. Tuon 19s väliosan soinnut kuulosti tosi kauniilta. Kuten sanoitkin, kertsissä voisi vauhtia pikkasen pudottaa? Tuo 1-2-3-4 on makee. Tulisko tästä eka Suomen listaykkönen jota on pyöritelty ja synnytetty avoimesti blogissa? Olemmeko tekemässä Internet-historiaa? Odotamma vesi kielellä jatkoa……

 18. Jeeeeesh – siis samaa kuin edellä tämä on kevyesti ehkä mielenkiintoisinta mitä olen, no ainakin pitkään aikaan, netistä bongannut. Ihan sama mitä biisitä tulee, prosessin kuvaus näin avoimesti on minusta *kulttuuriteko* jo itsessään. Eihän näitä paljon ole kai nähtävillä, millään taiteenalalla.

  Ja hauskaltahan se kuulostaa. Etenkin aivan ensimmäinen ”basso”linja, itseasiassa sellaisenaan :).

 19. Vau! Toi oli tosi mielenkiintosta! Oon aina halunnu tietää miten kipaleet oikeesti lähtee hahmottumaan! Kiitos tästä!

 20. Juu!
  Hyvän kuulosta ja etenkin tuoretta! Kertsi vaan jäi vähän pettymykseksi. Vähän lattea ja yllätyksetön! Jotain megalomaanista siihen, niin biisistä saattaapi tulla hyvä! 🙂

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.